Zelenski, „mesaj pentru lume” după bombardarea zonei în care a avut loc masacrul de la Babi Yar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis, marţi seară, un mesaj ”pentru lume”, după ce zona în care a avut loc masacrul de la Babi Yar a fost bombardată. ”Ce rost are să spui «niciodată din nou» timp de 80 de ani, dacă lumea tace când cade o bombă pe acelaşi loc al Babin Yar”.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis, marţi seară, un mesaj ”pentru lume”.  

”Ce rost are să spui «niciodată din nou» timp de 80 de ani, dacă lumea tace când cade o bombă pe acelaşi loc al Babin Yar? Cel puţin 5 ucişi. Istoria se repetă...”, a scris, marţi seară, într-un mesaj pe Twitter, preşedintele Zelenski.  

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a transmis că turnul TV Kiev, care tocmai a fost lovit de o rachetă rusă, este situat pe teritoriul Babin Yar.  

”În perioada 29-30 septembrie 1941, naziştii au ucis aici peste 33 de mii de evrei. 80 de ani mai târziu, naziştii ruşi lovesc acelaşi pământ pentru a-i extermina pe ucraineni. Rău şi barbar”, a scris Kuleba pe Twitter.  

Babi Yar este o râpă de la Kiev, unde peste 34.000 de evrei au fost ucişi de nazişti pe 29 şi 30 septembrie 1941, într-unul dintre cele mai atroce carnagii din al Doilea Război Mondial.  

În prezent, pe locul respectiv se află un monument construit în 1976 şi dedicat "cetăţenilor şi prizonierilor de război sovietici", fără să fie menţionate victimele evrei. 

În 1991, la o lună după implozia fostei URSS, comunitatea evreiască a ridicat, nu departe de monument, o sculptură în formă de menorah, un sfeşnic evreiesc cu şapte braţe, emblema Israelului. 

Pe 29 şi 30 septembrie 1941, peste 34.000 de evrei au fost ucişi prin împuşcare de către nazişti, ajutaţi de miliţii ucrainene, la râpa Babi Yar. 

Naziştii, care ocupau Kievul de la 19 septembrie 1941, au difuzat afişe în ucraineană prin care ordonau "tuturor evreilor" să "se adune pe 29 septembrie 1941, către ora 8 dimineaţa, la intersecţia străzilor Melnik şi Dokterivska", cu documentele de identitate la ei, bani, şi haine călduroase. 

"Cei care nu se vor supune acestui ordin vor fi mitraliaţi", avertiza acest text, perceput de Kiev drept un anunţ în vederea unei deportări. 

Zeci de mii de persoane care au venit acolo cu lucrurile pe care le-au putut aduna, în principal bătrâni, femei şi copii, au fost omorâţi cu mitraliera pe marginea râpei. 

Până în 1943 locul a fost teatrul unor execuţii în masă. Până la 100.000 de persoane au fost ucise acolo, inclusiv evrei, ţigani, combatanţi din rezistenţă şi prizonieri de război sovietici. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite