Ucraina vrea un „Tribunal Nurnberg al secolului XXI” în cazul războiului dus de Putin împotriva sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombardament în Harkiv FOTO EPA-EFE
Bombardament în Harkiv FOTO EPA-EFE

Ministerul ucrainean de Externe îşi exprimă speranţa că războiul dus în prezent de Rusia împotriva Ucrainei va fi judecat la un „Tribunal Nurnberg al secolului XXI”.

Ucraina acuză Rusia de crime de război în teritoriul său. Curtea Penală Internaţională s-a sesizat deja şi a anunţat că va deschide o anchetă în acest sens.

„Intenţia mea este ca această anchetă să cuprindă şi orice noi presupuse infracţiuni care intră în jurisdicţia Oficiului meu şi care sunt comise de orice parte la conflict, pe orice parte a teritoriului Ucrainei”, a declarat procurorul Karim Khan.

„În ciuda faptului că Ucraina nu este parte a Statutului de la Roma, statul nostru i-a recunoscut jurisdicţia ad-hoc pe baza cererilor depuse anterior. Da, Ucraina a depus două cereri la Curtea Penală Internaţională. Prima a vizat evenimentele petrecute în Ucraina în perioada 21 noiembrie 2013 - 22 februarie 2014, iar a doua declaraţie a vizat continuarea infracţiunilor comise în perioada din 20 februarie 2014. Conducerea militaro-politică de vârf a Rusiei va apărea cu siguranţă în faţa Curţii Penale Internaţionale şi va răspunde pentru fiecare crimă comisă. Vor fi procesele de la Nürnberg ale secolului XXI”, scrie diplomaţia ucraineană.

Procesele de la Nurnberg au fost deschise după cel de-al Doilea Război Mondial pentru judecarea criminalilor nazişti de război. Invazia lansată de Vladimir Putin împotriva Ucrainei este comparată de mulţi ca o agresiune în stilul Hitler.

Amnesty International, Human Rights Watch şi ambasadorul Ucrainei în SUA, Oksana Makarova, acuză Rusia că a folosit arme termobarice în Ucraina.

În plus, potrivit Amnesty International, armata rusă a folosit combe cu submuniţiei împotriva unei grădiniţe în care se aflau civili.

O echipă de reporteri ai CNN a zărit, sâmbătă, un lansator rusesc de rachete termobarice în apropierea graniţei cu Ucraina.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că nu are confirmarea că Rusia a folosit astfel de arme. „Dacă ar fi adevărat, ar putea fi o crimă de război”, a spus ea într-un briefing de presă, menţionând că există organizaţii internaţionale care vor analiza acest aspect.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite