LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii anunță că 89 de militari au fost uciși în Makiivka. Ucrainenii au eliberat o insulă din delta Niprului
0ISW a raportat cazuri în care oficialii ruși au folosit masca „sărbătorilor” și scheme de vacanță pentru a justifica transferul copiilor ucraineni în Rusia și Crimeea ocupată de ruși.
UPDATE 22.14 Şeful serviciului secret al armatei Ucrainei susține că Putin are cancer în fază terminală și va muri foarte repede
Kirill Budanov, liderul Direcţiei Generale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat într-un interviu pentru ABC News că președintele rus Vladimir Putin este bolnav de cancer în fază terminală, „de foarte multă vreme” și crede că acesta va muri foarte repede.
Întrebat de reporterul ABC News dacă este Putin bolnav în fază terminală, Kiril Budanov, a răspuns „Desigur. Da. Este de foarte multă vreme.”
Întrebat de asemenea când crede că va muri Putin, Budanov a răspuns: „Cred că foarte repede, sper”. Detalii aici...
UPDATE 22.10 Metastazele putinismului: rușii mor tot mai tineri, sunt mai puțini, mai săraci și mai bătuți de soartă
Pandemia a curmat peste un milion de vieți, iar sancțiunile au afectat economia, notează „The Economist“.
Când s-a întors la președinție, în 2012, după o pauză de patru ani ca prim-ministru, Vladimir Putin a proclamat că tabăra sa a „câștigat o bătălie deschisă și sinceră” (în ciuda faptului că realegerea sa fusese orice altceva decât asta). Multe lucruri păreau să meargă bine. Populația creștea și oamenii trăiau o viață mai lungă, mai bogată și mai fericită. Nu pentru mult timp. În ultimii zece ani, rușii au început să moară mai tineri și devin din ce în ce mai puțini, mai săraci și mai nenorociți de soartă. Detalii aici...
UPDATE 20.36 Distincție pentru capitala Ucrainei acordată de World's Best Cities: „Kiev, cel mai bun oraş din lume“
Distincția are caracter onorific și a fost elaborată de compania canadiană de consultanţă Resonance Consultancy în urma analizei şi comparării a 24 de criterii pentru fiecare mare oraş.
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a lăudat miercuri distincţia cu caracter onorific pe care capitala Ucrainei a primit-o ca fiind cel mai bun oraş din lume în clasificarea 'World's Best Cities', elaborată de compania canadiană de consultanţă Resonance Consultancy în urma analizei şi comparării a 24 de criterii pentru fiecare mare oraş, relatează agenţia EFE.
''Kievul este cel mai bun oraş din lume în anul 2023, potrivit agenţiei internaţionale Resonance'', a scris edilul capitalei ucrainene pe Telegram. Detalii aici
UPDATE 20.30 Macron l-a anunțat pe Zelenski că Franţa va livra Ucrainei tancuri uşoare de luptă
Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a transmis miercuri omologului său ucrainean Volodimir Zelenski în cursul unei convorbiri telefonice că Franţa va livra Ucrainei 'tancuri uşoare de luptă', relatează AFP, citând surse de la Palatul Elysee.
'Preşedintele a dorit să amplifice acest ajutor' militar deja oferit Kievului 'acceptând să livreze tancuri uşoare de luptă AMX-10 RC', a anunţat preşedinţia franceză, conform Agerpres.
'Este prima oară când tancuri de concepţie occidentală vor fi furnizate forţelor armate ucrainene', mai precizează Palatul Elysee, la finalul convorbirii telefonice între cei doi şefi de stat. Detalii aici
UPDATE 19.48 „Osul din gâtul” rușilor. Cum au ținut piept invadatorilor ucrainenii civili din Sumî
Pe 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, erau doar câteva zeci de soldați ucraineni în orașul Sumî, din nord-estul țării, și nu aveau niciun centru de comandă.
În acea seară, celor aproximativ 50 de parașutiști li s-a ordonat să părăsească orașul – aflat la aproximativ 30 de kiometri de granița cu Rusia – pentru o altă zonă. Cea mai mare parte a forțelor de poliție fugise deja, împreună cu o mare parte din conducerea orașului, scrie The Guardian.
Locuitorii din Sumî au fost lăsați – confuzi și în stare de șoc – să își apere singuri orașul, în timp ce forțele rusești se îndreptau spre ei. Forțele de autoapărare din Sumî, care s-au format în cea mai mare parte în prima zi a invaziei, au reușit să păstreze controlul orașului timp de aproape șase săptămâni, în ciuda faptului că erau încercuite. După 6 aprilie, forțele rusești au fost împinse afară din regiunea Sumî, iar majoritatea membrilor forțelor de autoapărare s-au alăturat apoi armatei Kievului, unde servesc în prezent. Detalii aici
UPDATE 19.40 Ucraina consideră că versiunea rusă pentru măcelul de la Makiivka „pare puţin ridicolă”
Armata ucraineană a infirmat miercuri versiunea Moscovei care susţine că principalul motiv al localizării soldaţilor ruşi ucişi în noaptea de Anul Nou de o lovitură cu rachete HIMARS asupra unei şcoli transformate în cazarmă în localitatea Makiivka din estul Ucrainei a fost folosirea telefoanelor mobile de către aceştia, relatează CNN.
''Desigur, folosirea telefoanelor cu geolocalizare este o greşeală. Dar este clar că această versiune pare puţin ridicolă'', a declarat purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forţelor Armate Ucrainene, Sergii Cerevatîi. Detalii aici
UPDATE 17.10 Un blogger militar decorat de Putin critică explicațiile oficiale pentru măcelul de la Makiivka
Continuându-şi criticile la adresa autorităţilor ruse, un important blogger militar rus decorat anul trecut de preşedintele Vladimir Putin a avertizat că lejeritatea cu care armata rusă abordează conflictul pornit în Ucraina va conduce şi la alte ''tragedii'' precum cea din noaptea Anului Nou, când probabil sute de soldaţi ruşi au fost ucişi de o lovitură ucraineană cu rachete HIMARS asupra unei şcoli transformate în cazarmă în localitatea Makiivka din provincia ucraineană Doneţk, relatează miercuri CNN. Detalii aici.
UPDATE 17.05 Piese fabricate de companii americane, descoperite în dronele iraniene utilizate de Rusia
Piese fabricate de 13 companii din SUA au fost găsite în rămăşiţele uneia dintre dronele iraniene pe care Rusia le-a folosit pentru a bombarda ţinte în Ucraina, relatează miercuri EFE, citând CNN.
Media americane, citând surse din serviciile secrete ucrainene, scriu că aceste piese au fost găsite în fragmentele unei drone, doborâtă în Ucraina în toamnă, iar datele obţinute au fost comunicate de către Kiev responsabililor guvernului american la sfârşitul anului trecut, conform Agerpres.
Luna trecută, Casa Albă a creat un grup de lucru pentru a investiga modul în care tehnologia americană şi occidentală, de la echipamente mai mici, cum ar fi semiconductori şi module GPS, până la piese mari, precum motoare, au putut să ajungă în componenţa dronelor fabricate de Iran, ţară supusă unui regim sever de sancţiuni. Detalii aici
UPDATE 15.35 Fregată dotată cu noile rachete hipersonice de croazieră Zircon, lansată la apă în prezența lui Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin a spus despre noile rachete hipersonice de croazieră Zircon că sunt unice în lume.
"De această dată nava este echipată cu cel mai nou sistem de rachete hipersonice - Zircon -, care nu are analog", a declarat Putin într-o videoconferinţă cu ministrul apărării Serghei Şoigu şi cu Igor Krohmal, comandantul fregatei "Amiralul Flotei Uniunii Sovietice Gorşkov".
"Vreau să urez echipajului navei succes în serviciul lor pentru binele Patriei", a mai spus liderul de la Kremlin. Detalii aici...
UPDATE 15.14 Şefa diplomaţiei germane: Putin nu vrea nimic altceva decât să distrugă Ucraina
Ministrul de externe german Annalena Baerbock a declarat miercuri, la Lisabona, că Uniunea Europeană a încercat totul pentru a opri războiul din Ucraina, însă preşedintele rus Vladimir Putin nu îşi doreşte nimic altceva decât să distrugă ţara vecină, relatează Reuters.
Prezentă la o conferinţă în capitala Portugaliei, şefa diplomaţiei germane a afirmat că poziţia lui Putin reprezintă motivul pentru care este „important să continuăm livrările de arme, astfel încât Ucraina să se poată apăra şi să poată proteja vieţile cetăţenilor săi".
Annalena Baerbock a declarat, totodată, că deciziile Uniunii Europene nu ar mai trebui să fie blocate de state la nivel individual. Detalii aici...
UPDATE 15.09 Cine este africanul din armata de mercenari a lui Prigojin: „Rusia trebuie apărată, este a doua țară”
Bărbatul de culoare este originar din Coasta de Fildeș, nu are cetățenie rusă, dar a fost adus în regiunea Bahmut dintr-o închisoare rusă.
Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, care este fondatorul grupului Wagner, s-a lăudat într-un mesaj pe Twitter că are în armata sa un soldat de culoare.
Soldatul a fost prezentat într-un clip filmat, alături de trupele Wagner, pe frontul din Ucraina. Filmarea este realizată la Bahmut, soldatul de culoare fiind întrebat cum a ajuns acolo. Detalii aici
UPDATE 15.04 Rogozin, mesaj pentru Macron: „A fost la un milimetru de a mă ucide”. Ce „suvenir” i-a trimis de la Moscova
Dmitri Rogozin, fostul vicepremier rus care a fost rănit în Donețk, a trimis ambasadorului Franței la Moscova o scrisoare cu un fragment de obuz extras din corpul său. Politicianul rus a transmis că fragmentul trebuie să ajungă la președintele francez Emmanuel Macron.
Fostul șef al Roscosmos a trimis o scrisoare ambasadorului, în care a pus un fragment dintr-un obuz despre care rușii spun că ar fi fost tras de obuzierele franceze Caesar. El a ținut să precizeze că Franța va plăti pentru acest lucru. Detalii aici...
UPDATE 15.00 Putin îi pregătește pe ruși pentru o nouă mobilizare și un nou atac asupra Ucrainei din două direcții
Liderul rus a renunțat la pretenția că viața merge normal în Rusia ciuda războiului. Asta s-a văzut și în recunoașterea rapidă de către Kremlin a victimelor în masă cauzate de Ucraina weekendul trecut.
În imaginile difuzate de Kremlin în ajunul Anului Nou, președintele Vladimir Putin este văzut discutând cu soldații, îndemnându-i: „Nu putem renunța la nimic. Trebuie doar să luptăm, doar să continuăm.” Apoi adaugă: „Desigur, mai sunt multe de făcut.”
Pe măsură ce se apropie aniversarea unui an de la invazia Ucrainei de către Moscova, Putin a renunțat la eforturile anterioare de a proteja publicul de durerea războiului și acum încearcă să pregătească rușii și propria sa armată pentru o lungă luptă , scrie The New York Times. Detalii aici
UPDATE 13.54 Putin face aceeași greșeală ca Hitler: își bate joc de piloții săi
Forțele aeriene ruse nu dispun de piloți pe deplin pregătiți și a trimis în luptă puținii piloți buni pe care îi are, potrivit unui raport al Royal United Services Institute, un think tank britanic.
„Evaluările ucrainene au concluzionat că, având în vedere orele de zbor limitate și practica de antrenament oferite în unități, Forțele aeriene ruse au intrat în conflict cu mai puțin de 100 de piloți complet antrenați ”, se arată în raport. Detalii aici
UPDATE 13.10 Șefa diplomației germane spune că Putin nu-și dorește decât să distrugă Ucraina
Ministrul de externe german Annalena Baerbock a declarat miercuri, la Lisabona, că Uniunea Europeană a încercat totul pentru a opri războiul din Ucraina, însă preşedintele rus Vladimir Putin nu îşi doreşte nimic altceva decât să distrugă ţara vecină, relatează Reuters.
Prezentă la o conferinţă în capitala Portugaliei, şefa diplomaţiei germane a afirmat că poziţia lui Putin reprezintă motivul pentru care este "important să continuăm livrările de arme, astfel încât Ucraina să se poată apăra şi să poată proteja vieţile cetăţenilor săi".
Annalena Baerbock a declarat, totodată, că deciziile Uniunii Europene nu ar mai trebui să fie blocate de state la nivel individual.
"Votul cu majoritate calificată poate duce la rezultate mai echitabile pentru noi toţi", a declarat Baerbock.
"Trebuie să fim capabili să acţionăm eficient şi rapid", a mai spus şefa diplomaţiei germane.
Annalena Baerbock a afirmat că de multe ori ţările membre UE nu pot să redacteze un comunicat de presă "pentru că nu se pot pune de acord asupra aceluiaşi mod de formulare".
UPDATE 12.27 Șeful grupului Wagner, filmat printre cadavrele mercenarilor săi: „Contractele lor s-au terminat. La mulți ani!” VIDEO
Liderul grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că luptătorii săi au petrecut uneori săptămâni întregi încercând să captureze o singură casă în orașul Bahmut (din Donbas), conform celui mai recent video care simbolizează eșecul Kremlinului în regiune.
Într-o înregistrare video sumbră publicată de Anul Nou, Prigojin — aliat cheie al lui Putin — a fost filmat în timp ce vizita un beci din apropierea frontului estic, plin cu cadavrele luptătorilor săi — mulți dintre ei pușcăriași — care au fost uciși în timpul luptelor acerbe pentru oraș, un obiectiv cheie al Rusiei din vară. În morga improvizată, lui Prigojin i se arată cadavre pe targă și în saci. Detalii aici
UPDATE 11.20 Cine sunt agenții lui Putin din Germania care lucrează pentru a întoarce Berlinul împotriva Ucrainei
În Germania, unii cer o schimbare a cursului cu privire la războiul din Ucraina. Personalitățile cheie au asemenea mesaje au legături cu statul rus sau cu extrema dreaptă, a constatat o investigație Reuters.
Într-o piață de sub turlele gemene ale catedralei gotice din Köln, aproximativ 2.000 de protestatari s-au adunat în septembrie pentru a îndemna guvernul Germaniei să rupă coaliția occidentală care susține Ucraina și să încheie pace cu Rusia. Detalii aici
UPDATE 09.59 Cât de mult pot influența națiunile din Orientul Mijlociu soarta războiului din Ucraina
Cercetătorul Mihai Chihaia explică, pentru „Adevărul”, cum se poziționează țările din Orientul Mijlociu față de acest conflict pe care ele îl consideră regional, în niciun caz global.
Potrivit reputatului profesor Mihai Chihaia, țările din Orientul Mijlociu încearcă, în cele mai multe cazuri, o poziționare neutră față de războiul ruso-ucrainean, însă nu tot timpul le iese. Continuarea aici
UPDATE 08.46 Diavolul a ajuns la Kiev. „Logica de jocuri video” din spatele luptei fundamentaliste de la Moscova
Cine este, mai exact, inamicul pe care Rusia l-a vizat în invadarea neprovocată a Ucrainei? Nu ucrainenii, care, așa cum ne reamintesc în permanență mass-media rusești, nu există de fapt. Nu NATO și „Occidentul colectiv”, oricât de mult s-ar încadra în această ecuație. În cea mai mare parte a războiului, „junta de la Kiev” a fost etichetată drept o bandă de homosexuali, de drogați și, mai ales, de naziști.
Totuși, într-un fel, nici măcar naziștii nu sunt suficient de răi. Așadar, cine este adevăratul inamic? Ar putea fi... satana? Aparent, da, scrie Eliot Borenstein, profesor de studii ruse și slave la Universitatea din New York, pentru portalul Meduza.
UPDATE 07.24 Bilanțul loviturii cu rachete HIMARS asupra orașului Makiivka urcă la 89 de morți, anunță Moscova
Bilanţul loviturii ucrainene din seara Anului Nou asupra unei clădiri unde staţionau soldaţi ruşi la Makiivka, în estul Ucrainei, a urcat la 89 de morţi, a anunţat marţi seară Ministerul rus al Apărării, citat de AFP.
"Numărul camarazilor noştri morţi a ajuns la 89", a declarat generalul Serghei Sevriukov într-un comunicat video publicat de Ministerul rus al Apărării. Detalii aici
UPDATE 06.25 Președintele rus Vladimir Putin a aprobat o serie de instrucțiuni pentru agențiile ruse și oficialii la nivel înalt pe 2 ianuarie, care ar putea să răspundă criticilor privind tratamentul de către Kremlin a personalului militar și să prezinte Kremlinul ca un aparat implicat în timp de război. Aceste instrucțiuni sunt, aparent, un efort de a aborda nemulțumirile exprimate de mamele militarilor în timpul unei întâlniri organizate în 25 noiembrie cu Putin. Cele 11 instrucțiuni îndrumă mai mulți membri de rang înalt ai guvernului rus — inclusiv ministrul Apărării Serghei Șoigu, prim-ministrul Mihail Mișustin și primarul Moscovei Serghei Sobyanin — și agențiilor guvernamentale (inclusiv Ministerul rus al Apărării) să colaboreze cu alte agenții și cu organizațiile non-guvernamentale să genereze o listă de recomandări pentru abordarea și îmbunătățirea aprovizionării, beneficiilor și proceselor de asistență medicală pentru personalul militar. Putin a instruit Ministerul Culturii să asiste organizația neguvernamentală „Comitetele familiilor veteranilor” să ajute la crearea de documentare și alte materiale care să prezinte „curajul și eroismul” forțelor ruse din Ucraina și să proiecteze documentare interne pentru „luptă”, împotriva răspândirii ideologiei neonaziste și neofasciste”. Este puțin probabil ca aceste instrucțiuni să genereze modificări semnificative și, probabil, vor dura mult timp pentru a fi implementate.
UPDATE 05.58 Președintele rus Vladimir Putin a confirmat că Rusia folosește o varietate de scheme sociale pentru a justifica transferul copiilor ucraineni în Rusia. În discursul său anual de Anul Nou, Putin le-a mulțumit rușilor pentru eforturile lor de a trimite copii de pe teritoriul ucrainean ocupat în „sărbători.” ISW a raportat anterior cazuri în care oficialii ruși au folosit masca „sărbătorilor” și scheme de vacanță pentru a justifica transferul copiilor ucraineni în Rusia și Crimeea ocupată de ruși. Lista de instrucțiuni a lui Putin îi îndrumă, de asemenea, comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, și șefilor de ocupație ai regiunilor Herson, Zaporijia, Donețk și Lugansk „să ia măsuri suplimentare pentru a identifica minorii... rămași fără îngrijire părintească” în zonele ocupate, pentru a le oferi „asistență socială de stat” și „sprijin social”. ” Kremlinul ar putea încerca să folosească această schemă de beneficii sociale pentru a schimba numele copiilor pe care îi consideră orfani pentru a identifica copiii care urmează să fie deportați în Rusia și, eventual, să deschidă căi pentru adopția lor în familiile ruse. ISW continuă să noteze că adopția forțată a copiilor ucraineni în familiile ruse poate constitui o încălcare a Convenției privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid.
UPDATE 05.28 Forțele ruse au continuat pe 3 ianuarie efectuarea de contraatacuri limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute de-a lungul liniei Svatove-Kreminna. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Stelmakhivka (16 km nord-vest de Svatove), Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna), Ploshchanka (17 km). nord-vest de Kreminna) și Bilohorivka (12 km sud de Kreminna). Imaginile geolocalizate postate pe 3 ianuarie arată forțele ruse care operează la 1 km nord de Bilohorivka, indicând că forțele ruse au făcut decât progrese marginale în jurul așezării. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au folosit sisteme de artilerie termobarică, un bun de mare valoare la nivel de district militar, pentru a lovi forțele ucrainene în zona Kreminna.
UPDATE 05.06 Forțele ucrainene au continuat să lovească logistica militară rusă în regiunea Lugansk. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhii Cherevaty, a raportat pe 3 ianuarie că forțele ucrainene au distrus depozitele rusești de câmpuri de muniție și o zonă de depozitare a combustibilului și lubrifianților în direcția Svatove.
UPDATE 04.41 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul Bakhmutului pe 3 ianuarie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Bakhmut; la nord-est de Bakhmut lângă Rozdolivka (18 km nord-est), Soledar (10 km nord-est) și Krasna Hora (5 km nord-est); și la sud de Bakhmut, lângă Kurdyumivka (12 km sud-vest) și Klishchiivka (6 km sud-vest). Un blogger rus a susținut că forțele Grupului Wagner au lansat un asalt spre Krasna Hora și continuă încercările de a împinge nord, spre Bakhmut, din pozițiile de lângă Klishchiivka, Ozeryanivka (14 km sud-vest de Bakhmut) și Opytne (3 km sud de Bakhmut). Imaginile de luptă geolocalizate arată lovituri ucrainene asupra vehiculelor rusești și asupra elementelor de infanterie la nord de Soledar, ceea ce indică faptul că forțele ruse au stagnat pe poziții în această zonă.
UPDATE 04.29 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 3 ianuarie. Statul Major ucrainean a declarat că trupele ruse au efectuat atacuri în apropiere de Avdiivka (chiar la nord de orașul Donețk) și Marinka (la periferia de sud-vest a orașului Donețk). Un blogger rus a susținut că trupele ruse au atacat și fortificațiile ucrainene aflate de-a lungul periferiei de vest a orașului Donețk, lângă Krasnohorivka și au încercat să împingă forțele ucrainiene spre Nevelske și Pervomaiske. O altă sursă rusă a raportat că elemente ale Regimentului 9 al Republicii Populare Donețk (DNR) înaintează spre Avdiivka și luptă în grupuri mici pentru a evita pierderile de personal. Surse ruse au continuat să susțină că luptele de stradă sunt în desfășurare în Marinka.
UPDATE 03.53 Forțele ruse ar putea să își consolideze gruparea în vestul regiunii Donețk. Statul Major ucrainean a remarcat la 3 ianuarie că forțele ruse își întăresc gruparea în direcția Novopavlivka (direcția operațională folosită pentru a se referi la zona de sud-vest a orașului Donețk) în detrimentul unităților transferate din direcția Herson. Această declarație este în concordanță cu observațiile anterioare ale ISW că forțele ruse continuă să consolideze pozițiile în estul Ucrainei cu elemente desfășurate anterior în regiunea Herson. Imagini geolocalizate postate pe 3 ianuarie arată artileria ucraineană oprind înlocuirea infanteriei ruse în apropiere de Pavlivka (40 km sud-vest de orașul Donețk). Forțele ruse au continuat focul de artilerie de rutină în vestul Donețkului și estul regiunii Zaporijia.
UPDATE 03.17 Forțele ucrainene au susținut că au stabilit poziții pe insula Velykyi Potomkin din delta fluviului Nipru, la sud-vest de orașul Herson, începând cu 2 ianuarie. Imaginile geolocalizate arată că forțele ucrainene au ajuns în partea de nord-est a insulei începând cu 2 ianuarie, iar unii utilizatori ai rețelelor de socializare au susținut că Forțele ucrainene au capturat părți sau toată insula. Consilierul militar ucrainean din regiunea Kherson Serhiy Khlan a declarat la 3 ianuarie că „există informații” că forțele ucrainene au capturat insula, dar în prezent nu există nicio confirmare oficială. Imaginile geolocalizate postate pe 2 ianuarie arată că forțele rusești încă operează în alte zone ale deltei. Un blogger rus a susținut că insula rămâne o zonă contestată și că rapoartele despre forțele ucrainene care au capturat insula sunt o operațiune de informare ucraineană.
UPDATE 02.25 Forțele ucrainene au continuat să vizeze concentrările de forțe rusești în zonele din spatele frontului, din sudul Ucrainei. Imaginile geolocalizate postate pe 2 ianuarie arată complexul hergheliei „Gran Prix” distrus din Oleshky, regiunea Herson, în urma unei lovituri ucrainene. Un soldat rus a postat anterior o poză cu el însuși stând în fața siglei complexului, o încălcare a principiilor de securitate operațională care probabil a ajutat trupele ucrainene în țintirea atacului. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au lovit o concentrare de forță rusă în Chukalivka, regiunea Herson (la 35 km sud-vest de orașul Herson pe autostrada T2216) pe 31 decembrie, ucigând și rănind 500 de militari ruși. Bloggeri ruși au negat informațiile despre lovitură. Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ucrainene au lovit o concentrare de forțe ruse în Fedorivka (se referă probabil la o așezare de-a lungul autostrăzilor E58 sau R47 din estul Oblastului Herson) la 1 ianuarie și încă lucrează la determinarea numărului victimelor rusești. O sursă ucraineană a raportat că forțele ucrainene au lovit forțele ruse în Chaplynka, regiunea Herson (69 km sud de râul Nipro pe autostrada T2202 Nova Kakhovka-Armiansk). Oficialul de ocupație al regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a susținut pe 3 ianuarie că forțele ucrainene au bombardat un spital din Tokmak, iar imaginile geolocalizate arată daune la o unitate medicală în care forțele ruse ar fi avut poziții. Surse ruse au raportat că apărarea antiaeriană rusă a doborât probabil drone ucrainene peste Sevastopol și Djankoi, Crimeea, pe 2 și 3 ianuarie.
UPDATE 02.12 Oficialii ucraineni din zonele fost ocupate continuă să descopere camere de tortură rusești. Poliția din regiunea Herson a raportat la 3 ianuarie că ofițerii de poliție ucraineni au descoperit o cameră de tortură rusă în subsolul clădirii principale a departamentului de poliție din regiunea Herson din orașul Herson. Poliția din Herson a declarat că ofițerii au găsit obiecte care indică faptul că forțele ruse au efectuat torturi și interogatorii în cameră și au reținut ofițeri de aplicare a legii pensionați, cei identificați a avea sentimente pro-ucrainene și cetățeni obișnuiți din Herson care au refuzat să coopereze cu oficialii ruși de ocupație de acolo. Serviciul de Securitate de Stat al Ucrainei (SBU) a raportat că personalul SBU a descoperit o cameră de tortură în satul eliberat Oleksandrivka din Horokhiv Hromada, regiunea Mykolaiv. SBU a raportat că forțele ruse i-au torturat pe rezidenți pe care i-au considerat a fi necooperanți folosind sufocarea, bătăile și șocurile electrice.] Aceasta este o încălcare directă a legilor conflictelor armate și a articolului III din Convenția de la Geneva.
UPDATE 01.33 Oficialii ruși continuă eforturile de a deporta copiii în Rusia sub pretextul unor programe culturale. Șeful administrației de ocupație a regiunii Zaporijia, Evheni Balițki, a declarat la 3 ianuarie că Ministerul pentru Politici pentru Tineret de ocupație, în cadrul proiectului federal rus „Suntem împreună”, intenționează să ducă copiii și familiile participanților la conflict la Moscova pentru a participa la „The Spărgătorul de nuci.” Șeful Republicii Populare Lugansk (LNR) Leonid Pasechnik a declarat la 2 ianuarie că oficialii ruși de ocupație au trimis 44 de copii din regiunea Lugansk ocupată la Moscova pentru vacanța de Anul Nou prin programul cultural „Moscova – Oraș deschis”. Nu este clar dacă și în ce circumstanțe acești copii și familiile lor se vor întoarce în Ucraina.
UPDATE 01.01 Oficialii ucraineni au declarat că oficialii ruși de ocupație lucrează pentru a-și consolida controlul administrativ asupra centralei nucleare ZaporiJia (ZNPP). Centrul de Rezistență ucrainean a avertizat pe 3 ianuarie că oficialii ruși de ocupație intenționează să-l numească pe Dmitri Minyaev, un oficial al serviciilor speciale de securitate Rosenergoatom (o subsidiară a agenției ruse de energie nucleară Rosatom), în funcția de director adjunct al ZNPP pentru protecția fizică și problemele de regim cândva în ianuarie 2023.
UPDATE 00.34 Eșecurile sistemice ale aparatului rus de generare a forțelor continuă să afecteze capacitățile personalului în detrimentul capacității operaționale rusești în Ucraina. Bloggeri ruși au susținut pe 3 ianuarie că armata rusă a trimis personal recent mobilizat, antrenați ca artileriști și tancchiști în urma mobilizărilor lor către diviziile de infanterie din Ucraina, fără pregătire oficială de infanterie. Deși utilizarea personalului din ramurile non-infanterie în roluri de infanterie nu este neobișnuită, practica armatei ruse în acest caz este probabil foarte problematică. Forțele armate ruse au dedicat prea puțin timp pregătirii personalului mobilizat pentru a fi folosit în ramurile în care au servit anterior înainte de a-i trimite în linia frontului. Cu siguranță nu au avut timp să-i instruiască în specialități suplimentare.
ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ruse au suferit pierderi semnificative de sisteme de artilerie și vehicule blindate în operațiunile din Ucraina de la începutul mobilizării parțiale în septembrie 2022 și, prin urmare, probabil că au personal în exces instruit în utilizarea echipamentelor militare specifice. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhii Cherevaty, a raportat că forțele ruse din estul Ucrainei trag în prezent cu obuze de artilerie cu aproximativ o treime din ritmul din vara anului 2022. Rata redusă a focului de artilerie rusă este probabil rezultatul epuizării stocurilor de muniție, având în vedere rapoartele conform cărora forțele ruse transferă în mod deliberat muniție de la un sector al frontului în altul.