Șefa diplomației germane avertizează că Rusia ar putea folosi refugiații ca armă: Putin duce și un război hibrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a atras atenţia sâmbătă asupra războiului hibrid dus de Rusia, care ar putea încerca să divizeze Europa favorizând un aflux de refugiaţi pe teritoriul acesteia, relatează AFP.

Annalena Baerbock FOTO EPA-EFE
Annalena Baerbock FOTO EPA-EFE

„Nu este vorba de un război dus doar cu armele. El se poartă de asemenea şi (pe frontul) energiei, iar pentru asta am găsit un răspuns”, a declarat Annalena Baerbock la congresul partidului său ecologist care are loc la Bonn, în vestul Germaniei.

Însă ea se aşteaptă ca acest război să se poarte tot mai mult şi „prin teamă şi diviziune, iar asta trebuie să evităm”.

Şefa diplomaţiei germane se teme în special de un aflux de refugiaţi proveniţi din alte ţări decât Ucraina, „deoarece acesta război este hibrid şi la el participă şi alte ţări”, acuzând Serbia că a contribuit la o înmulţire masivă a migranţilor în Europa.

Statele membre ale UE reproşează Serbiei că este o poartă de intrare spre blocul comunitar pentru migranţi din Turcia, India, Tunisia, Cuba şi Burundi, care nu au nevoie de viză pentru a intra în această ţară balcanică.

Refuzând o situaţie „în care oamenii sunt folosiţi ca armă”, Germania este în contact în special cu Cehia şi Slovacia pentru a găsi soluţii împotriva acestei reactivări de facto a „rutei Balcanilor”.

Serbia, candidată la UE din 2012, dar apropiată de asemenea de Rusia, se află pe această rută, care porneşte din Grecia şi ajunge până în Ungaria sau Croaţia, trecând prin Macedonia de Nord sau Albania.

Sute de mii de sirieni fugiţi din cauza războiului, de afgani sau de irakieni au folosit acest traseu în timpul crizei migraţiei din 2015.

Din 2016 şi odată cu închiderea frontierelor, numărul trecerilor ilegale a scăzut considerabil, însă în acest an el a reînceput să crească puternic, în parte din cauza unui „regim de absenţă a vizelor” practicat de Serbia, a precizat UE într-un raport pe 2022 privind migraţia.

Germania a primit aproape un milion de refugiaţi în 2015, un aflux masiv care a contribuit la ascensiunea partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

De la începutul invaziei ruse din Ucraina la 24 februarie, Germania a înregistrat deja intrarea pe teritoriul său a peste un milion de refugiaţi, în marea majoritate femei şi copii de naţionalitate ucraineană.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite