Putin face aceeași greșeală ca Hitler: își bate joc de piloții săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele aeriene ruse nu dispun de piloți pe deplin pregătiți și a trimis în luptă puținii piloți buni pe care îi are, potrivit unui raport al Royal United Services Institute, un think tank britanic.

Avioane de vânătoare rusești FOTO Arhivă
Avioane de vânătoare rusești FOTO Arhivă

„Evaluările ucrainene au concluzionat că, având în vedere orele de zbor limitate și practica de antrenament oferite în unități, Forțele aeriene ruse au intrat în conflict cu mai puțin de 100 de piloți complet antrenați ”, se arată în raport.

Dar Moscova face ceva și mai periculos pentru sănătatea pe termen lung a puterii aeriene ruse. Angajează piloți instructorii la luptă, ceea ce înseamnă că piloții care sunt instruiți acum și în viitor vor avea mai puțini mentori cu experiență.

„Mobilizarea instructorilor de la școlile lor de zbor în formațiunile de linie de pe front a împiedicat, de asemenea, capacitatea de a genera noi piloți”, potrivit raportului, care acoperă evenimentele din februarie până în iulie. „Armata ucraineană a observat o creștere atât a piloților foarte tineri, cât și a celor foarte bătrâni în forțele aeriene ruse, piloții în vârstă revenind la serviciul de primă linie”.

Este o practică normală în multe forțe aeriene ca piloții cu experiență să treacă de la sarcinile din prima linie la unitățile de antrenament, unde pot transmite expertiza lor începătorilor. Unul dintre motivele pentru care Germania nazistă a pierdut al Doilea Război Mondial a fost pentru că și-a angajat piloții instructori pentru operațiuni de luptă, ceea ce a dus la o scădere progresivă a calității piloților.

Rusia, de asemenea, își angajează fără încetare piloții experimentați în luptă.

„Cu o cultură militară care atribuie cele mai periculoase misiuni celor mai experimentate echipaje, uzura forțelor aeriene a căzut în mod disproporționat asupra acestui cadru, reducând eficiența generală a forței și capacitatea acesteia de a antrena noi piloți”, se arată în raportul RUSI.

Acesta este unul dintre motivele pentru care Moscova a cerut piloții veterani în negocierile privind schimburile de prizonieri cu Ucraina.

Este posibil ca o forță aeriană să aibă piloți bine pregătiți, dar să aibă aeronave învechite sau să ducă lipsă de piese de schimb. Dar dacă o forță aeriană nu are piloți calificați este probabil să aibă alte probleme.

Destul de sigur, raportul RUSI a subliniat probleme cu echipajele terestre ruse. Printre cele mai flagrante a fost eșecul de a îndepărta capacele senzorilor aeronavei înainte de operațiunile de luptă deasupra Ucrainei — „o greșeală ușor de evitat, care are un impact grav asupra eficienței și ar trebui considerată neglijență. Acest lucru sugerează provocări în materie de disciplină și conducere în rândul echipajelor de întreținere ”, se spune în raport.

Un alt semn de disciplină slabă este obiceiul de a stivui muniții lângă aeronavele parcate la bazele aeriene rusești. În condițiile în care Ucraina folosește acum drone pentru a lovi aerodromuri la sute de kilometri în interiorul Rusiei, eșecul de a stoca muniția în siguranță ar putea însemna pierderea aeronavelor și a piloților, resurse mai prețioase.

Cât de grav subminează toate aceste probleme puterea aeriană rusă? RUSI consideră că acestea au „corespuns cu o reducere semnificativă a amplorii și complexității operațiunilor aeriene ruse deasupra Ucrainei de la începutul conflictului”.

Și mai de rău augur sunt implicațiile pentru viitoarele operațiuni aeriene rusești deasupra Ucrainei. Întrucât un tratat de pace sau încetarea focului pare puțin probabil în viitorul apropiat, războiul ar putea dura ani de zile, ceea ce ar putea însemna că Rusia va duce o campanie aeriană prelungită.

Campaniile aeriene lungi – inclusiv Bătălia Marii Britanii, ofensiva cu bombardiere aliate asupra Germaniei și bombardarea de către SUA a Vietnamului de Nord – au necesitat o gestionare atentă pentru a evita epuizarea aeronavelor și a echipajelor aeriene.

Rusia trebuie să mențină un flux de piloți pregătiți corespunzător, precum și echipaje de la sol competente și disciplinate. Dacă își irosește grupul de piloți veterani pentru câștiguri pe termen scurt, cerul Ucrainei va deveni și mai neprietenos pentru puterea aeriană rusă.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite