Un blogger militar decorat de Putin critică explicațiile oficiale pentru măcelul de la Makiivka

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Continuându-şi criticile la adresa autorităţilor ruse, un important blogger militar rus decorat anul trecut de preşedintele Vladimir Putin a avertizat că lejeritatea cu care armata rusă abordează conflictul pornit în Ucraina va conduce şi la alte ''tragedii'' precum cea din noaptea Anului Nou, când probabil sute de soldaţi ruşi au fost ucişi de o lovitură ucraineană cu rachete HIMARS asupra unei şcoli transformate în cazarmă în localitatea Makiivka din provincia ucraineană Doneţk, relatează miercuri CNN.

Moscova a recunoscut până miercuri că 89 de soldaţi ruşi au murit la Makiivka FOTO Profimedia
Moscova a recunoscut până miercuri că 89 de soldaţi ruşi au murit la Makiivka FOTO Profimedia

Potrivit bloggerului Semion Pegov, explicaţia Ministerului rus al Apărării că gruparea a fost reperată şi localizată de armata ucraineană în principal pentru că soldaţii ruşi au folosit intens telefoanele mobile este ''neconvingătoare'' şi o ''încercare jenantă de a pasa vina'', conform Agerpres.

Admiţând că localizarea unor trupe cu ajutorul semnalului telefoanelor mobile este o modalitate practică de reperare a unei ţinte, bloggerul rus consideră că gruparea soldaţilor ruşi ar fi putut fi semnalată şi cu dronele de supraveghere ale ucrainenilor sau de un informator al acestora.

El argumentează că armata ucraineană nu recurge la rachetele HIMARS dacă nu este sigură asupra unei ţinte prin confirmarea ei vizuală ori prin alte informaţii. ''Aceasta este o armă de înaltă precizie care costă mult. Înainte de a lovi cu HIMARS, inamicul în mod sigur verifică informaţia. Nu trage aşa, la întâmplare'', a remarcat Pegov.

Prin urmare, ''un lucru banal este să nu aduni 500 de oameni într-un singur loc, ci să-i răspândeşti în zece locuri diferite'', explică el, acuzând neglijenţa comandanţilor ruşi, care au grupat un număr mare de soldaţi în acea şcoală, deşi ştiau că ea se află în raza de acţiune a lansatoarelor multiple de rachete ucrainene şi nici nu este prima dată când trupele ucrainene reuşesc să lovească trupe ruse concentrate în diverse clădiri.

Moscova a recunoscut până miercuri că 89 de soldaţi ruşi au fost ucişi după ce rachete americane HIMARS lansate de armata ucraineană au lovit sâmbătă noaptea o şcoală din provincia Doneţk pe care trupele ruse o transformaseră în cazarmă provizorie.

Kievul a evocat un bilanţ mult mai ridicat, de circa 400 de morţi şi 300 de răniţi, iar bloggerii militari ruşi, susţinători ai invaziei ruse în Ucraina, nu cred nici ei bilanţul oferit de Ministerului Apărării de la Moscova, ei semnalând în plus că în respectiva clădire au fost depozitate şi muniţii, a căror explozie a amplificat efectul devastator al loviturii cu rachete.

Lista celor dispăruţi este ''considerabil mai lungă'', recunoaşte Semion Pegov. ''După zece luni de operaţiune militară specială, chiar şi pentru puturoşii cei mai notorii ar trebui să fie clar: acest război nu poate fi câştigat cu lejeritate'', concluzionează el.  

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite