Șeful grupului Wagner, filmat printre cadavrele mercenarilor săi: „Contractele lor s-au terminat. La mulți ani!” VIDEO

0
Publicat:

Liderul grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că luptătorii săi au petrecut uneori săptămâni întregi încercând să captureze o singură casă în orașul Bahmut (din Donbas), conform celui mai recent video care simbolizează eșecul Kremlinului în regiune.

Evgheni Prigojin printre cadavrele mercenarilor Wagner / Foto: Captură Video / Twitter
Evgheni Prigojin printre cadavrele mercenarilor Wagner / Foto: Captură Video / Twitter

Într-o înregistrare video sumbră publicată de Anul Nou, Prigojin — aliat cheie al lui Putin — a fost filmat în timp ce vizita un beci din apropierea frontului estic, plin cu cadavrele luptătorilor săi — mulți dintre ei pușcăriași — care au fost uciși în timpul luptelor acerbe pentru oraș, un obiectiv cheie al Rusiei din vară. În morga improvizată, lui Prigojin i se arată cadavre pe targă și în saci. 

„Contractul lor s-a terminat, vor pleca acasă săptămâna viitoare”, se aude Evgheni Prigojin, adăugând: „Aceștia se pregătesc să fie trimiși. Cu toții lucrăm în noaptea de Anul Nou”.

În timp ce mai multe cadavre sunt scoase dintr-un camion, liderul mercenarilor poate fi auzit făcând urări de Anul Nou: „La mulţi ani, oameni buni!”.

Wagner a jucat un rol cheie în ofensiva rusă împotriva Bahmut, soldații ucraineni intervievați de The Guardian spunând că luptătorii Wagner au fost adesea folosiți ca trupe de șoc în atacurile frontale asupra pozițiilor lor, în timp ce rușii mobilizați recent sunt desfășurați în roluri mai defensive.

În timp ce surse ucrainene și bloguri militare rusești au sugerat de mult timp că Wagner a suferit pierderi grele în asaltul care durează de luni de zile, imaginile — și comentariul lui Prigojin — au subliniat amploarea pierderilor.

Într-un al doilea videoclip din timpul vizitei sale pe frontul de est, Prigojin a confirmat dificultățile pe care le întâmpină forțele sale. „Toată lumea vrea să știe când vom captura [Bahmut]", explică el, folosind numele rusesc al orașului, Artemovsk.

„În Artemovsk, fiecare casă a devenit o fortăreață. Băieții noștri se luptă uneori mai mult de o zi pentru o singură casă. Uneori se luptă săptămâni întregi pentru o casă. Și în spatele acestei case, există încă o nouă linie de apărare, și nu una singură. Și câte astfel de linii de apărare există în Artemovsk? Cinci sute nu ar fi probabil o exagerare".

Un soldat Wagner anonim, pe care Evgheni îl întâlnește, se plânge de dificultățile cu care se confruntă acolo. „Nu avem suficient echipament, nu avem suficiente mașini blindate și obuze", spune el.

Linia de apărare ucraineană rezistă

În alte imagini din Bahmut, filmate pe 2 ianuarie, un soldat ucrainean pe nume Kiyanyn descrie lupta continuă. Pe fondul zgomotului bombardamentelor, el descrie cum luptătorii din sectorul său din oraș au respins mai multe atacuri de amploare împotriva orașului pe care îl numește „fortăreața".

„Veneau ca niște insecte. A trebuit să ne realimentăm cu muniție de mai multe ori... Linia de apărare rezistă."

Ultimele lupte din est au avut loc în timp ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia se pregătește să își intensifice atacurile asupra țării folosind drone de fabricație iraniană.

„Avem informații că Rusia plănuiește un atac prelungit cu Shaheds [drone explozive]" a declarat Zelenskiy în discursul său video nocturn de luni seara târziu.

El a spus că obiectivul este de a înfrânge rezistența Ucrainei prin „epuizarea poporului nostru, [a] apărării noastre aeriene, a energiei noastre", la mai mult de 10 luni după ce Rusia a invadat țara.

Forțele ucrainene au atacat în ajunul Anului Nou o instalație din estul regiunii Donețk, unde erau staționați sute de soldați ruși mobilizați. Potrivit unei declarații a Ministerului rus al Apărării de marți seara, cel puțin 89 de soldați ruși au murit în atac. Alte rapoarte, neconfirmate, au estimat un număr mai mare de morți.

Este cel mai mare număr de victime într-un singur incident admis de Moscova de la începutul războiului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite