Diavolul a ajuns la Kiev. „Logica jocurilor video” din spatele luptei fundamentaliste de la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine este, mai exact, inamicul pe care Rusia l-a vizat în invadarea neprovocată a Ucrainei? Nu ucrainenii, care, așa cum ne reamintesc în permanență mass-media rusești, nu există de fapt. Nu NATO și „Occidentul colectiv”, oricât de mult s-ar încadra în această ecuație. În cea mai mare parte a războiului, „junta de la Kiev” a fost etichetată drept o bandă de homosexuali, de drogați și, mai ales, de naziști.

Carte de tarot cu Satana, peste cărbuni încinși
Satana, Lucifer sau Iblis Foto Shutterstock

Totuși, într-un fel, nici măcar naziștii nu sunt suficient de răi. Așadar, cine este adevăratul inamic? Ar putea fi... satana? Aparent, da, scrie Eliot Borenstein, profesor de studii ruse și slave la Universitatea din New York, pentru portalul Meduza.

La 4 noiembrie, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care cu doar 15 ani în urmă era președintele reformist și pasionat de gadgeturi în care liberalii țării își puneau puținele speranțe rămase, a ținut un discurs demn de un atentator sinucigaș în devenire:

„Ascultăm cuvintele Creatorului în inimile noastre și ne supunem lor. Aceste cuvinte ne dau scopul nostru sfânt. Scopul de a-l opri pe conducătorul suprem al iadului, indiferent de numele pe care l-ar folosi - Satana, Lucifer sau Iblis.”

După cum notează Artem Efimov în excelenta sa contribuție la buletinul informativ în limba rusă „Signal” al Meduza, liderul cecen Ramzan Kadîrov a fost cel care, în timp ce aparent lucra la negru ca demonolog pe canalul său Telegram, a cerut „desatanizarea” Ucrainei. Acesta este genul de limbaj cu care ne-am obișnuit din partea lui Kadîrov, care se revoltă împotriva „shaitanilor” atât de des încât ar putea la fel de bine să fie unul dintre cuvintele ciudate de umplutură care îi condimentează majoritatea propozițiilor. Nu numai că îl așteptăm pe satana de la Kadîrov - suntem dezamăgiți dacă uită să-l menționeze.

Dacă atât musulmanul Kadîrov, cât și ortodoxul rus Medvedev se războiesc cu satana, atunci nu este vorba doar de o simplă problemă de contopire între Biserica Rusă (ortodoxă) și stat. Nu este nevoie să crezi în Dumnezeu pentru a-ți face griji în privința satanei (deși acest lucru ajută cu siguranță).

Până în anii 2000, activiștii asociați cu Biserica Ortodoxă Rusă îi vânau pe sataniști în stânga și în dreapta. Și au implicat guvernul ori de câte ori a fost posibil. Atunci când Departamentul de Educație din Moscova a interzis Halloween-ul în școlile din oraș, a susținut că sărbătoarea promova un „cult al morții” și a subliniat preocupările legate de „ritualurile sectelor religioase cu orientare satanică”. Popularitatea francizei Harry Potter a pus poliția moralității în funcțiune. În decembrie 2002, o femeie a depus o plângere la Parchetul din Moscova împotriva Rosmen, editorul lui Harry Potter, pentru „propagandă ocultă” (procurorii au refuzat să o acuze pe Rosmen, din cauza lipsei de dovezi).

Ceva se răspândea în Rusia de la prăbușirea URSS, dar nu era satanismul: era cruciada împotriva satanismului.

Aceasta este o mișcare care a depășit granițele bisericii și ale statului cu mult înainte de invazia din 2022 în Ucraina.

De la 24 februarie, rușii nemulțumiți își pun o întrebare sinistru de ironică: „Deci, acum suntem Coreea de Nord sau Iran?” Dacă țara se luptă în mod explicit cu satana, atunci Iranul pare a fi un pariu mai bun. Dar ironia este și mai profundă. Există ceva în a-l căuta pe satana după fiecare colț, ceva suspect de… american.

Ascensiunea mișcării anti-secte din Rusia și lupta fundamentalistă împotriva culturii seculare fac parte dintr-o conductă ideologică care ne duce înapoi la însuși Marele Satana, organizațiile americane de extremă dreapta și evanghelice care manifestau un interes puternic pentru spațiul post-sovietic chiar înainte ca Fox News să devină canalul american preferat al televiziunii ruse.

Toate acestea sugerează că nu ar trebui să luăm zelul antisatanic al statului rus la valoarea lui nominală. Și totuși, ceva din războiul Rusiei din Ucraina a activat în mod repetat forțele teocratice și reacționare. În noiembrie 2014, unul dintre liderii militari ai autoproclamatei „Republici Populare Lugansk” a anunțat că intenționează să interzică femeilor să intre în baruri. („Este timpul să vă amintiți că sunteți rusoaice! Amintiți-vă de spiritualitatea voastră!”).

Este foarte puțin probabil ca Medvedev, Putin sau oricine de la vârful guvernului rus să creadă că se luptă cu satana, dar ceea ce cred ei nu contează atât de mult. Ei oferă o structură de permisiune fanaticilor. La fel cum putinismul a fost întotdeauna un amestec delicat calibrat de inițiative de sus în jos și răspunsuri la sentimentele mai beligerante din societatea rusă, tot așa și acest vocabular satanic este atât rezultatul logic al deceniilor de panică morală, cât și cea mai recentă (și posibil ultima) stratagemă retorică din partea unui regim care s-a pus singur la colț.

Escaladarea de la homosexuali la naziști și la satana urmează un fel de logică de joc video: menținerea jucătorilor implicați înseamnă găsirea unor căpetenii din ce în ce mai mari cu care aceștia să se lupte. Dar unde te poți duce după satana? Mulți speră că liderii Federației Ruse nu trasează un curs deliberat apocaliptic, în ciuda discuțiilor tulburătoare despre războiul nuclear și despre rușii care „merg în rai, în timp ce dușmanii lor doar vor crăpa”. Dar atunci când dușmanul tău este satana, nu prea mai există loc pentru negocieri, retragere sau capitulare.

Toate acestea sperie de moarte pe oricine este atent. Totuși, există un motiv de speranță: dacă există vreun lider mondial care trebuie că are o experiență vastă în a face pact cu diavolul, acela este Vladimir Putin.

Legătura dintre „propaganda anti-gay“ și războiul din Ucraina

Pe 24 noiembrie, parlamentul rus a adoptat o lege privind așa-numita propagandă LGBT . Noile amendamente au interzis orice ar putea fi interpretat ca o sugestie că relațiile homosexuale sunt normale.

Acest lucru se întâmpla chiar în momentul în care trupele ruse fugeau din Herson și atacurile zadarnice ale Rusiei asupra lui Bahmut lăsau câteva sute de morți pe câmpul de luptă în fiecare zi.

De ce parlamentarii ruși sunt atât de agitați în legătură cu căsătoriile gay în timpul unui război sângeros? Nu au altceva de discutat? Cum este „propaganda gay” legată de războiul cu Ucraina?, se întreabă Iulia Latînina, jurnalistă care a lucrat pentru postul de radio Ecoul Moscovei și pentru ziarul Novaia Gazeta până când acestea au fost închise ca parte a războiului actual din Ucraina, în The Hill.

Se pare, direct.

Pentru a înțelege relația, trebuie să apelăm la un discurs susținut pe 1 decembrie la un forum de la Soci de unul dintre cele mai misterioase și influente personalități ale curții țarului rus: Mihail Kovalciuk, în prezent șef al celebrului institut Kurciatov și confident al lui Vladimir Putin. Cel mai apropiat prieten, Iuri Kovalciuk, care a petrecut luni lungi de izolare totală de COVID-19 cu Putin.

Iuri Kovalciuk, prieten cu Putin
Iuri Kovalciuk, prieten cu Putin

Deci, ce a spus acest influent „om de știință” rus?

Niște lucruri destul de uimitoare.

El a spus că elita occidentală – reprezentată de cluburile de la Roma, Bilderberg și Davos – visează să creeze oameni modificați genetic pentru a servi elitele, „astfel încât starea actuală a societății să nu se schimbe niciodată și ei să conducă pentru totdeauna”. El a mai spus că nu este doar posibil din punct de vedere tehnologic, ci că este implementat chiar acum de Occident.

„Și nu vei mai avea nevoie de o asemenea multitudine de oameni”, a explicat Kovalciuk. „Un pântec artificial, un incubator și ca găinile... poți produce oamenii care servesc prin editare genetică în orice număr.

Aici intervine propaganda gay: totul face parte dintr-un plan nenorocit, spune el, al elitelor occidentale de a opri propagarea naturală a umanității. „Oamenii sunt îndoctrinați în căsătoria homosexuală, astfel încât să nu se înmulțească”, a spus Kovalciuk, „și peste câteva generații nu va mai fi nimeni”.

Dar ce se întâmplă cu țările aflate în afara influenței occidentale pernicioase, cum ar fi Rusia, China sau India? Aici, a spus el, planul elitelor devine și mai sinistru: armele biologice. „Un COVID cu o mortalitate de 100% va veni aici”, a prezis Kovalciuk.

Potrivit lui, toate acestea au fost un plan pe termen lung elaborat de frații Dulles – Allen, fostul director al CIA și John, secretarul de stat al lui Eisenhower – „împreună cu prietenul lor Rockefeller”. Kovalciuk susține că au creat Organizația Mondială a Sănătății „nu pentru a vindeca oamenii. Dar pentru a controla sănătatea umanității în multe părți ale lumii, pentru a o influența prin vaccinare.” Ați înțeles?

Nu este vorba de lupta împotriva Ucrainei cu care luptă armata rusă. Este împotriva unei Noi Ordini Mondiale a elitelor din Bilderberg și Davos care încearcă să creeze genetic o umanitate subordonată cu căsătorii homosexuale în Occident și viruși ucigași în restul lumii. Cu Rockefellers, frații Dulles și OMS, toți puși în aceeași oală.

Este firesc că Rusia, în timp ce duce un asemenea război, trebuie să interzică cuplurile gay. Departe de a fi o diversiune, ei sunt în miezul problemei!

S-ar putea să crezi că este puțin extrem să citezi un discurs al unui singur „nebun“ rus ca o explicație a nebuniei actuale de la Kremlin – dar trebuie reamintit: nu este un singur discurs.

Kovalciuk a spus în Senatul rus cam aceleași lucruri în 2015. Apoi, el a vorbit și despre oameni de serviciu modificați genetic, hrăniți cu alimente ieftine modificate genetic. El a propus și un leac: să primească bani să lupte cu focul. Cu mai mulți bani – sume obscene de bani – el ar putea dezvolta tehnologii convergente „nano-bio-info-cogno-bla-bla-bla” care probabil ar învinge Occidentul cu contramăsuri drepte rusești, scrie The Hill.

Este precum QAnon pe steroizi. Nu întâmplător propaganda rusă continuă să descopere în Ucraina „biolaboratoare NATO” și Vasili Nebendzia, ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite, vorbește public despre țânțarii modificați militar.

Acesta este lucrul în care Putin crede.

Nu este o coincidență că, încă din 2017, Putin a început să vorbească public despre „materialul genetic al poporului rus” care este colectat și exportat în străinătate, probabil cu intenția de a crea o armă biologică selectivă din punct de vedere biologic, pentru a-i lovi doar pe ruși. (Cum ar putea fi dezvolta o astfel de armă ucrainenii, care, după Putin, sunt aceiași oameni ca rușii, nu e clar, dar teoreticienii conspirației nu sunt grozavi la consecvență).

„Occidentul se dezintegrează cu adevărat. … Copiii crescuți în laboratoare și controlați de un smartphone este noua tendință a societății occidentale progresiste. Africanii vor părea în curând a fi cele mai drăguțe creații în comparație cu cyborgii care îi vor înlocui“, mai poți auzi la televiziunile de propagandă ruse.

Ce este o teorie a conspirației fără o doză bună de rasism?

Acestea sunt lucruri pe care Putin probabil le crede din cauza lui Kovalciuk.

Publicul ar trebui să fie conștient că aproape sigur nu are de-a face cu o persoană sănătoasă la minte. În schimb, are de-a face cu o persoană pătrunsă de teorii ale conspirației, care crede că se luptă ca într-o cruciadă împotriva căsătoriilor homosexuale, a țânțarilor modificați genetic și a grupului Bilderberg.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite