Scandal uriaș în Rusia după măcelul de la Makiivka: „Inamicul ne-a provocat cele mai grave pierderi”

0
Publicat:

S-a dezlănțuit iadul în Rusia după atacul asupra unei baze militare din Makiivka, soldat cu masive pierderi de vieți omenești în rândul forțelor armate. Se cere la unison pedepsirea comandanților de pe front.

Atac masiv în orașul Makiivka FOTO Twitter
Atac masiv în orașul Makiivka FOTO Twitter

Atacul ucrainean cu rachete HIMARS asupra unei baze militare din Makiivka, Donețk, a ucis zeci de militari ruși în Ajunul Anului Nou, relatează Reuters, New York Times și publicația independentă rusă The Moscow Times, citate de libertatea.ro.

Ministerul rus al Apărării a admis luni că 63 de soldați au fost uciși într-un atac ucrainean care a distrus o cazarmă temporară amplasată într-un colegiu profesional din Makiivka, oraș controlat de Rusia aflat în estul Ucrainei.

Echipamentul militar era necamuflat

Un val de critici a fost declanșat în Rusia de reacția oficială seacă. Bloggeri de război, analiști și chiar parlamentari au cerut pedepsirea comandanților, singurii vinovați de acest dezastru. S-a spus că soldații erau cazați alături de un depozit de muniție, care a alimentat astfel suplimentar dezastrul provocat de loviturile inițiale. Ei au mai spus că liderii militari sunt cu atât mai vinovați cu cât știau că baza se afla în raza de acțiune a rachetelor ucrainene.

Igor Girkin, un fost comandant al trupelor pro-ruse din estul Ucrainei, care este acum unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari naționaliști ruși, a fost unul dintre criticii vehemenți.

El a lăsat să se înțeleagă faptul că sute de persoane au fost ucise sau rănite în bază. Muniția fusese depozitată la fața locului, iar echipamentul militar de acolo era necamuflat, a spus el, potrivit The Moscow Times.

Ceea ce s-a întâmplat la Makiivka este oribil”, a scris și Arhanghelul Spetznaz Z, un blogger militar rus cu peste 700.000 de urmăritori pe aplicația de mesagerie Telegram.

Cui i-a venit ideea de a plasa trupele în număr mare într-o singură clădire, unde chiar și un prost înțelege că o simplă lovitură de artilerie va produce mulți răniți sau morți?”, a scris el, potrivit Reuters.

Se cere răspundere penală pentru comandanți

Atacul a fost „o lovitură masivă”, a declarat și un purtător de cuvânt al autorităților instalate de Rusia în regiunea Donețk, Daniil Bezsonov.

Inamicul ne-a provocat cele mai grave pierderi în acest război nu din cauza priceperii lor, ci din cauza greșelilor noastre”, a scris el într-o postare pe Telegram, potrivit New York Times.

Și unii politicieni s-au declarat nemulțumiți de această situație. Grigori Karasin, membru al Senatului rus și fost ministru adjunct de externe, a cerut nu numai răzbunare împotriva Ucrainei și a aliaților NATO, dar și „o analiză internă exigentă”.

Serghei Mironov, parlamentar și fost președinte al Senatului, a cerut răspundere penală pentru oficialii care au „permis concentrarea personalului militar într-o clădire neprotejată”.

 „Evident, nici serviciile de informații, nici cele de contrainformații și nici apărarea aeriană nu au funcționat cum trebuie”, a spus el.

Andrei Medvedev, vicepreședinte al Dumei orașului Moscova și jurnalist pro-Kremlin, a declarat și el că autoritățile civile sau militare trebuie să prețuiască totuși viețile rușilor.

Uciși în Ajunul Anului Nou

 Imagini neverificate postate online cu urmările exploziei de la cazarma din Makiivka au arătat o clădire imensă aproape complet distrusă.

Unii dintre morți proveneau din regiunea Samara din sud-vestul Rusiei, a declarat guvernatorul regiunii pentru presa rusă, îndemnând rudele îngrijorate să contacteze centrele de recrutare pentru informații.

Cum anume au aflat ucrainenii de concentrarea de trupe din Makiivka este deocamdată neclar. Unele relatări din presa de stat rusă au precizat că „utilizarea telefoanelor mobile de către militarii nou sosiți” a ajutat forțele ucrainene să localizeze ținta.

  Zeci de recruţi ruşi au fost ucişi într-un atac al forţelor ucrainene din ziua de Anul Nou asupra clădirii în care se aflau în partea controlată de ruşi a provinciei Doneţk, a declarat luni o sursă apropiată de conducerea numită de ruşi, relatează Reuters, potrivit Agerpres.  

Imagini postate online, despre care Reuters scrie că nu a putut să le verifice autenticitatea, prezintă o clădire a unui colegiu vocaţional din oraşul minier Makiivka, redusă la o grămadă de dărâmături.

Sursa din Doneţk, care a refuzat să-şi decline identitatea, a declarat: „Potrivit informaţiilor mele, există mai puţin de 100 de morţi până acum".

Ministerul Apărării din Ucraina a informat că nu mai puţin de 400 de ruşi au fost ucişi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite