LIVE TEXT | Război în Ucraina. Aerodromul din orașul rusesc Kursk, atacat cu drone. Rușii acuză Kievul de „terorism nuclear”

0

Mai mulți bloggeri militari proeminenți ruși au susținut că grupurile ucrainene de sabotaj și recunoaștere trebuie să fi lansat atacul împotriva bazei aeriene Engels-2 din interiorul teritoriului rus.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE 19.08 Comandant rus executat de grupul Wagner după ce soldații din unitatea sa au dezertat

Viktor Sevalnev, un comandant rus în vârstă de 43 de ani, ar fi murit după ce membrii unității sale au dezertat în masă din prima linie, potrivit publicației rusești independente de știri The Insider.

Condamnatul Viktor Sevalnev, care a condus cea de-a 7-a companie de puști motorizate a așa-zisei miliții a autoproclamatei Republici Populare Lugansk (LPR), din estul Ucrainei, și-a sunat soția, Lilia, pe 20 noiembrie și i-a spus că urmează să fie luat de la spital, unde fusese internat cu o rană la față și să fie împușcat pentru că soldații companiei sale au dezertat. Înregistrarea acestei conversații dintre Sevalnev și soția sa și alte materiale au fost furnizate publicației The Insider de Vladimir Osechkin, un activist rus pentru drepturile omului care conduce site-ul anticorupție Gulagu.net. Detalii aici

UPDATE 19.05 Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina

Rusia şi Ucraina au anunţat marţi că au schimbat câte 60 de prizonieri de război în cel mai recent dintr-o serie de astfel de schimburi, relatează agenția de presă Reuters.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, cei 60 de soldaţi ruşi eliberaţi vor fi transportaţi cu avionul la Moscova pentru a primi îngrijiri medicale şi suport psihologic.

Andri Ermak, şeful de cabinet al preşedintelui Ucrainei, i-a salutat ca pe nişte eroi pe ucrainenii eliberați în acest schimb, precizând că printre aceştia sunt zeci care au rezistat în oraşul Mariupol - inclusiv la oţelăria Azovstal - până când Rusia i-a forţat să se predea în luna mai. Detalii aici

UPDATE 17.49 Mafia pro-rusă, o provocare pentru autoritățile ucrainene: Cazul Odessa

În Odessa, un oraș-port cosmopolit de pe malul Mării Negre, serviciile de securitate supraveghează îndeaproape lumea interlopă suspectată că ar fi în solda Moscovei.

Kievul nu combate agresiunea rusă doar pe câmpul de luptă, ci și pe fronturile din spate ale războiului. O atenție sporită este acordată și coloanei a cincea, adică potențialilor diversioniști, provocatori sau agenți de influență care s-ar putea transforma în elemente destabilizatoare în momentul dorit de partea agresoare. Încă de la începutul războiului, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) s-a temut că puternica așa-zisă mafie georgiană, de fapt caucaziană, ar putea acționa în interesul Rusiei. Alungați din Georgia sub președinția lui Miheil Saakașvili (2004-2013), mulți „hoți în lege” caucazieni au decis să se stabilească în Odessa, un cunoscut refugiu al lumii interlope datorită poziționării sale la răscruce de drumuri, relatează „Le Monde”. Detalii aici

UPDATE 17.12 Presiuni pentru încheierea mobilizării în Rusia

Reprezentanţi ai opoziţiei din cinci consilii regionale din Rusia i-au cerut liderului de la Kremlin Vladimir Putin să emită un decret privind încheierea mobilizării militare „parţiale” pentru războiul din Ucraina.

Emilia Slabunova, o membră a opoziţiei în Karelia, în nord-vestul Rusiei, spune că, în absenţa unui astfel de decret, rușii recrutați după atingerea pragului de mobilizare nu pot părăsi forţele armate.

Comandanţii au refuzat să-i elibereze, în timp ce recursurile în instanţă nu au dus nicăieri, a precizat ea.

Tribunalele au fost de partea comandanţilor, invocând faptul că decretul de mobilizare încă mai are putere legală.

Întrebat marți dacă Kremlinul este informat în legătură cu iniţiativa consilierilor regionali, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov susține că „deja s-a lămurit totul” pe tema mobilizării și că nu are nimic de adăugat. Detalii aici

UPDATE 16.28 Kremlinul nu vede perspectiva unor discuții de pace pentru încheierea războiului din Ucraina

Kremlinul a susținut marţi că agreează ideea SUA cu privire la necesitatea unei păci juste şi durabile în Ucraina, dar a minimizat perspectiva unor negocieri până când nu-şi va atinge obiectivele „operaţiunii sale militare speciale”.

Războiul din Ucraina, aflat în a zecea lună, se va încheia aproape sigur prin diplomaţie şi negocieri, a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken, subliniind că e nevoie de o „pace justă şi durabilă”.

Într-o reacţie la comentariile lui Blinken, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus marţi că este de acord cu privire la necesitatea păcii în Ucraina, relatează Reuters.

„Că rezultatul ar trebui să fie o pace justă şi durabilă, putem fi de acord cu aceasta. Dar în ceea ce priveşte perspectivele unui anumit tip de negocieri, nu le vedem momentan, am spus asta în repetate rânduri”, a afirmat Peskov.

Întrebat ce ar trebui să se întâmple pentru materializarea unei astfel de perspective, Dmitri Peskov a răspuns: „Trebuie să fie atinse obiectivele operaţiunii militare speciale”.

UPDATE 16.22 FSB cere arestarea a doi miniștri ucraineni

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a cerut arestarea a doi miniştri ucraineni acuzaţi, potrivit presei de la Moscova, că au încălcat integritatea teritorială a Federaţiei Ruse.

„Anchetatorii FSB au cerut (...) să se ordone în contumacie arestarea ministrului Reintegrării Teritoriilor care nu se află sub controlul Ucrainei, Irina Vereşciuk, şi a viceministrului Afacerilor Externe” Emine Djaparova, a anunţat tribunalul Lefortovo din Moscova.

Această cerere de arestare are în primul rând o dimensiune simbolică, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Tribunalul Lefortovo nu a dorit să precizeze motivul invocat de FSB, însă, potrivit agenţiei de presă TASS, cei doi miniştri sunt acuzaţi că au încălcat integritatea teritorială a Rusiei.

Moscova a anexat în 2014 Peninsula Crimeea, apoi a revendicat, în septembrie 2022, anexarea altor patru ucrainene pe care nu le controlează integral.

În pofida luptelor, responsabilii ucraineni se deplasează pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în cele patru regiuni pe care Moscova le revendică drept parte a Rusiei.

Irina Vereşciuk s-a deplasat recent la Herson, capitala regiunii cu acelaşi nume din sudul Ucrainei şi pe care forţele ucrainene au recucerit-o (capitala) în noiembrie, provocându-i o nouă înfrângere Rusiei.

Emine Djaparova este o tătăroaică din Crimeea care pledează pentru sfârşitul ocupaţiei ruse în peninsula de la Marea Neagră.

UPDATE 16.15 Reacția Rep. Moldova după ce o rachetă a căzut pe teritoriul său

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, spune că sistemul de apărare al Republicii Moldova este vechi și depășit, dar nu sunt bani pentru a-l schimba, astfel că statul situat între România și Ucraina încearcă să-i convingă pe partenerii externi să-l ajute la acest capitol.

„Zgomotul a fost că s-a auzit în tot orașul. Este un ecou al războiului, este un ecou al invaziei Federației Ruse împotriva Ucrainei și, indiferent că este un proiectil folosit de apărarea antiaeriană, este un rezultat al invaziei Federației Ruse și asta vorbește că suntem, din păcate, sub acest pericol. Încă un argument în adresa celor care spun că suntem neutri și dacă suntem neutri nu trebuie să ne gândim la armată la spațiul nostru aerian”, afirmă Igor Grosu. Detalii aici

UPDATE 16.11 Reacția Ucrainei la plicurile suspecte de la Ambasada din București

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat, marți, că „a fost lansată o campanie de teroare și intimidare împotriva ambasadelor și consulatelor ucrainene”, după ce Ambasada Ucrainei din București a primit două plicuri suspecte.

Dmitro Kuleba susține că autorii nu vor reuși să intimideze Ucraina. Detalii aici

UPDATE 15.02 Președintele Ucrainei s-a deplasat în Donbas, în apropiere de front

Volodimir Zelenski s-a deplasat marți la Sloviansk, un oraș din regiunea Donețk situat la 45 de kilometri de Bahmut, principalul câmp de luptă din estul Ucrainei.

Într-o înregistrare video postată pe rețelele de socializare, şeful statului ucrainean poate fi văzut la intrarea în oraşul Sloviansk în timp ce salută militarii din ţara sa cu ocazia Zilei forţelor armate, sărbătorită marţi.

UPDATE 13.49 „Bucătarul lui Putin” amenință SUA cu atacuri teroriste: „Americani, nu treziți Wagner”

Oligarhul rus Evgheni Prigojin, supranumit şi „Bucătarul lui Putin”, recurge la amenințări extreme după ce președintele SUA, Joe Biden, a declarat că ia în calcul ca grupul Wagner să fie desemnat drept organizaţie teroristă străină, notează CNN. 

Întrebat despre faptul că guvernul SUA nu a dat curs planurilor raportate de a numi grupul Wagner drept organizație teroristă străină, Evgheni Prigojin, fondatorul grupului, a scris pe contul lui de Telegram: 

„Când ești pus pe lista organizațiilor teroriste, atunci, așa cum se spune, faci ceea ce este necesar pentru a-ți atinge obiectivele. Au pus deja o singură organizație pe lista organizațiilor teroriste o dată și au primit un răspuns care i-a făcut să tremure. Așa cum spune proverbul, lăsați câinii care dorm să doarmă. Nu-l treziți pe Wagner PMC, americani, cât încă doarme”. Detalii aici

UPDATE 13.09 Ministrul apărării rus acuză Ucraina de „terorism nuclear” la centrala din Zaporojie

Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat marţi că Ucraina continuă să bombardeze centrala nucleară Zaporojie, creând în mod deliberat ameninţarea unei posibile catastrofe nucleare, informează Reuters.

Potrivit lui Şoigu, forţele ruse iau „toate măsurile” pentru a asigura siguranţa centralei nucleare, cea mai mare din Europa, în faţa a ceea ce el califică drept „terorism nuclear” din partea Kievului.

Ucraina neagă că ar bombarda centrala nucleară Zaporojie, care se află sub controlul forţelor ruse din primele zile ale războiului, şi acuză Rusia de atacuri asupra acesteia. Detalii aici

UPDATE 11.37 SUA ar fi modificat în secret lansatoarele de rachete HIMARS trimise în Ucraina. Care este motivul

SUA au modificat în secret lansatoarele de rachete HIMARS avansate pe care le-au oferit Ucrainei, astfel încât acestea să nu poată fi folosite pentru a trage rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia. O precauție despre care administrația Biden spune că a fost necesară pentru a reduce riscul unui război pe scară mai largă cu Moscova, scrie The Wall Street Jurnal.

Începând cu luna iunie, SUA au furnizat forțelor ucrainene 20 de lansatoare ale sistemului de artilerie de înaltă mobilitate, HIMARS, și un inventar mare de rachete ghidate de satelit, cu o rază de acțiune de aproape 80 de kilometri. Acele rachete, cunoscute sub numele GMLRS (Sistem de rachete cu lansare multiplă ghidată) au fost folosite pentru a lovi depozitele de muniție, proviziile de logistică și centrele de comandă rusești de pe teritoriul ucrainean. Detalii aici

UPDATE 10.31 Atacul de la aerodromul Elgels, „cea mai mare lovitură” adusă imaginii Rusiei în ultimii 30 de ani

Presa din Ucraina susține că incidentul de la aerodromul Engels, din regiunea Saratov, este cea mai mare lovitură de imagine pentru ruși.

Luni dimineață, pe 5 decembrie, o dronă a atacat baza aeriană din Saratov, unde rușii au avioane strategice care efectuează lovituri cu rachete pe teritoriul Ucrainei

Incidentul este catalogat de presa ucraineană cea mai mare lovitură adusă imaginii Rusei în ultimii 30 de ani. Detalii aici

UPDATE 09.28 Aerodrom din regiunea rusă Kursk, supus unui atac cu dronă

Atacul de la frontiera cu Ucraina vine la doar o zi după ce Federația Rusă a acuzat Kievul că a atacat cu drone două dintre bazele sale aeriene.

Din cauza unui „atac cu dronă în zona aerodromului din Kursk, un rezervor de stocare a petrolului a luat foc. Nu sunt victime”, a declarat guvernatorul Roman Starovoit pe reţelele sociale. Detalii aici

Atac cu drona in Rusia jpg

UPDATE 08.41 Cum distruge sistemul antiaerian Gepard o rachetă rusească. „Calitatea germană în acțiune” VIDEO

O înregistrare video publicată pe contul de Telegram al publicației Ukraine 24/7 prezintă o reușită a militarilor ucraineni, care distrug rachete de croazieră rusești de către un sistem antiaerian Gepard.

Sistemul antiaerian, de fabricație nemțească, a fost furnizat Ucrainei de către Germania în vara acestui an. Detalii aici

UPDATE 07.23 Aeronavele militare rusești, vânate de ucraineni și în aer, dar și la sol VIDEO

Utilizând sisteme antiaeriene sau chiar drone, militarii ucraineni continuă să vâneze aeronavele de luptă ale fostei Armate Roșii.

Una din ultimele victime este un elicopter de atac KA-52 Alligator, un adevărat arsenal zburător dotat inclusiv cu un tun de 30 de milimetri, care a fost distrus cu ajutorul sistemului antiaerian francez cu rază scurtă de acţiune Crotale, primit de militarii ucraineni în urmă cu ceva timp. Detalii aici

UPDATE 04.37 Forțele ruse au continuat să-și apere pozițiile de-a lungul liniei Svatove-Kreminna împotriva atacurilor ucrainene. De asemenea, forțele ruse au continuat să obțină câștiguri progresive în jurul lui Bakhmut, dar nu au înconjurat încă orașul și au condus operațiuni ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk.

image

Surse ucrainene au susținut că mici grupuri de asalt rusești formate din 15-20 de angajați încearcă să pătrundă în liniile ucrainene.

image

UPDATE 03.19 Forțele ruse au bombardat peste 20 de așezări de pe malul drept (vest) al râului Nipro și au continuat să lovească orașul Herson. O unitate ucraineană afirmă că a stabilit un cap de pod pe malul drept al fluviului Nipru, pe 3 decembrie. 

image

UPDATE 02.05 Bază de date pentru restricționarea circulației militarilor ruși. Direcția Principală de Informații a Ucrainei (GUR) a raportat că armata rusă, în colaborare cu Ministerul de Interne al Rusiei, ia măsuri pentru a lansa o bază de date electronică până în februarie 2023 pentru a documenta detaliile personale ale tuturor militarilor și a restricționa circulația acestora chiar și atunci când nu sunt în uniformă.

UPDATE 01.28 Furia față de incapacitatea armatei ruse de a preveni atacurile ucrainene asupra bazelor aeriene strategice rusești aflate la peste 450 de km de pozițiile ucrainene a depășit laudele pentru ultima rundă de atacuri împotriva Ucrainei în cadrul comunității bloggerilor militari ruși. Aceștia i-au criticat pe oficialii ruși pentru că nu au anticipat și nu au prevenit loviturile cu drone de la bazele aeriene Engels-2 și Dyagilevo pe 5 decembrie. Bloggerii ruși au remarcat că oficialii militari ruși nu au protejat în mod adecvat bazele aeriene, unii sugerând că oficialii ruși nu au apărat în mod adecvat bazele, deși știau că acestea erau ținte clare pentru atacurile ucrainene. Mai mulți bloggeri proeminenți ruși au susținut că grupurile ucrainene de sabotaj și recunoaștere trebuie să fi lansat atacul împotriva bazei aeriene Engels-2 din interiorul teritoriului rus, afirmând fie că grupurile de sabotaj și recunoaștere ucrainene sunt active în interiorul Rusiei, fie – dacă UAV-urile au fost lansate de pe teritoriul ucrainean. – că Moscova este amenințată de pe teritoriul ucrainean.

Bloggeri ruși au cerut, de asemenea, oficialilor militari ruși să autorizeze lovituri de represalii semnificative împotriva Ucrainei și să intensifice măsurile de combatere a terorismului pe teritoriul Rusiei. Comunitatea bloggerilor ruși s-a plâns că oficialii militari ruși nu iau în considerare sugestiile lor și ignoră informațiile cu sursă deschisă (OSINT) și că, dacă oficialii ruși ar fi luat în considerare avertismentele lor, cele două lovituri asupra bazelor militare rusești ar fi fost probabil prevenite. Bloggerii ruși au sugerat că loviturile asupra bazelor aeriene Engels-2 și Dyagilevo amenință legitimitatea Rusiei ca putere nucleară, deoarece loviturile au deteriorat avioanele capabile să poarte mai multe arme nucleare.

UPDATE 00.52 Forțele ucrainene au efectuat probabil lovituri asupra a două baze aeriene strategice rusești pe 5 decembrie, provocând pagube ușoare. Loviturile au demonstrat capacitatea Ucrainei de a lovi zonele din rusești din spatele frontului și, posibil, de a perturba campania Rusiei de lovituri împotriva infrastructurii ucrainene. Ministerul rus al Apărării și câțiva bloggeri au raportat că forțele ucrainene au folosit UAV-uri pentru a lovi baza aeriană Engels-2 din regiunea Saratov (aproximativ 500 km față de teritoriul ucrainean) și baza aeriană Dyagilevo din regiunea Ryazan (aproximativ 450 km față de teritoriul ucrainean). Ambele baze aeriene adăpostesc elemente ale flotei de bombardiere strategice a Rusiei, pe care aceasta a folosit-o pentru a lovi Ucraina pe tot parcursul războiului. Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podolyak a scris pe Twitter că Kremlinul ar fi trebuit să știe că „dacă ceva este lansat în spațiul aerian al altor țări, mai devreme sau mai târziu obiecte zburătoare necunoscute se vor întoarce la punctul de plecare”. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene nu și-au revendicat oficial responsabilitatea pentru lovituri, până de la data publicării. Surse ruse au susținut că o dronă ucraineană a lovit o aeronavă la baza aeriană Engels-2 din regiunea Saratov, Rusia, distrugând bombardiere strategice purtătoare de rachete. Surse ruse au mai susținut că o dronă ucraineană a distrus un camion rusesc cu combustibil la baza aeriană Dyagilevo din regiunea Ryazan, Rusia. Ministerul rus al Apărării a susținut că lovitura a vizat în mod intenționat avioanele rusești cu rază lungă de acțiune. Forțele ucrainene au încercat probabil să perturbe atacurile ruse împotriva infrastructurii critice ucrainene și să demonstreze capacitatea Ucrainei de a viza activele strategice ale Rusiei.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ruse au efectuat un alt val de lovituri cu rachete care vizează infrastructura energetică a Ucrainei pe 5 decembrie. Surse ruse și ucrainene au raportat la 5 decembrie că forțele ruse au efectuat lovituri cu rachete care vizează infrastructura civilă și energetică ucraineană în regiunile Kiev, Odesa, Vinnetysia și Zaporijia. Statul Major ucrainean a raportat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 60 din cele peste 70 de rachete lansate. Şeful adjunct al Biroului prezidenţial al Ucrainei, Kyrylo Timosenko a declarat că loviturile ruse au deteriorat o linie de alimentare cu energie electrică din regiunea Sumi. ISW a evaluat anterior, pe 2 decembrie, că, în timp ce apărarea antiaeriană asigurată de Ucraina și Occident reduce și mai mult stocul în scădere al Rusiei de muniție de precizie, procentul mic de lovituri rusești care trec prin apărarea antiaeriană a Ucrainei au totuși efecte semnificative asupra infrastructurii critice ucrainene.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri