„Bucătarul lui Putin” amenință SUA cu atacuri teroriste: „Americani, nu treziți Wagner”

0
0

Oligarhul rus Evgheni Prigojin, supranumit şi „Bucătarul lui Putin”, recurge la amenințări extreme după ce președintele SUA, Joe Biden, a declarat că ia în calcul ca grupul Wagner să fie desemnat drept organizaţie teroristă străină, notează CNN. 

Vladimir Putin și Evgheni Prigojin FOTO Profimedia
Vladimir Putin și Evgheni Prigojin FOTO Profimedia

Întrebat despre faptul că guvernul SUA nu a dat curs planurilor raportate de a numi grupul Wagner drept organizație teroristă străină, Evgheni Prigojin, fondatorul grupului, a scris pe contul lui de Telegram: 

„Când ești pus pe lista organizațiilor teroriste, atunci, așa cum se spune, faci ceea ce este necesar pentru a-ți atinge obiectivele. Au pus deja o singură organizație pe lista organizațiilor teroriste o dată și au primit un răspuns care i-a făcut să tremure. Așa cum spune proverbul, lăsați câinii care dorm să doarmă. Nu-l treziți pe Wagner PMC, americani, cât încă doarme”.

CNN a raportat la 30 noiembrie, citând un oficial american, că administrația Biden ia în considerare desemnarea Grupului Wagner drept organizație teroristă străină, pe fondul eforturilor de a impune costuri Rusiei pentru războiul din Ucraina.

Nu a fost luată nicio decizie finală, a spus oficialul, și nu este clar „cât de departe este administrația de a face potențial această desemnare, având în vedere procesul legal laborios pentru această decizie”.

Wagner este deja sancționat de SUA, dar administrația Biden are în vedere etichetarea sa ca organizație teroristă, pe fondul presiunilor - atât din partea ucrainenilor, cât și din partea Congresului - de a declara Rusia drept stat sponsor al terorii din cauza invaziei Ucrainei și a atacurilor constante asupra populației civile.

În postarea sa de pe Telegram, Prigojin a declarat: „Nu am avut nici un fel de probleme: nu am depășit niciodată limitele a ceea ce este permis, nu am oprimat niciodată civili, am salvat întotdeauna pe cei oprimați de violență, nu am intrat niciodată în nicio categorie de organizație teroristă, nu am trecut și nu vom trece niciodată peste legile moralității”.

Reportajele CNN, în ultimii patru ani, au scos la iveală încălcări ample ale drepturilor omului de către Wagner în Siria, Libia și Republica Centrafricană. Grupurile pentru drepturile omului susțin, de asemenea, că contractorii săi au comis atrocități în Mali.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite