Mafia pro-rusă, o provocare pentru autoritățile ucrainene: Cazul Odessa
0În Odessa, un oraș-port cosmopolit de pe malul Mării Negre, serviciile de securitate supraveghează îndeaproape lumea interlopă suspectată că ar fi în solda Moscovei.

Kievul nu combate agresiunea rusă doar pe câmpul de luptă, ci și pe fronturile din spate ale războiului. O atenție sporită este acordată și coloanei a cincea, adică potențialilor diversioniști, provocatori sau agenți de influență care s-ar putea transforma în elemente destabilizatoare în momentul dorit de partea agresoare. Încă de la începutul războiului, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) s-a temut că puternica așa-zisă mafie georgiană, de fapt caucaziană, ar putea acționa în interesul Rusiei. Alungați din Georgia sub președinția lui Miheil Saakașvili (2004-2013), mulți „hoți în lege” caucazieni au decis să se stabilească în Odessa, un cunoscut refugiu al lumii interlope datorită poziționării sale la răscruce de drumuri, relatează „Le Monde”.

Publicația franceză prezintă cazul lui Oleg B., un armean care încearcă să arate bunăvoință față de autorități în timp ce de-abia așteaptă să obțină autorizația de funcționare pentru restaurantul pe care l-a amenajat în centrul orașului. Potrivit corespondentului „Le Monde”, Oleg B. își petrece timpul de unul singur în restaurant, la lumina a trei telefoane mobile din cauza întreruperilor dese de electricitate. Afară, unul dintre acoliții stă de pază lângă un Mercedes de culoare neagră.
„Nu reușesc să deschid” restaurantul deoarece „mi-au luat permisul de ședere”, se plânge Oleg B. „Sunt armean și îmi fac neplăceri din cauza amicilor mei”, adaugă el.
Pentru autoritățile ucrainene, explică „Le Monde”, Oleg B. nu este doar un simplu proprietar de restaurant. Bărbatul este considerat un asociat al lui Armen Sarkisian, liderul „Clanului Donețk”, o grupare infracțională cu sediul în orașul Horlivka. Această legătură stârnește suspiciuni asupra loialității lui Oleg B. față de Ucraina.
Arestat în noiembrie 2021, Oleg B. a fost eliberat între timp și plasat sub supraveghere judiciară. Acum, la aproape zece luni de la declanșarea invaziei, se teme că ar putea fi deportat din Ucraina, așa cum s-a întâmplat cu mai mulți grei ai crimei organizate de origine străină. Însă Oleg B. spune că nu înțelege de ce există suspiciuni asupra lui, mai ales că „mulți infractori s-au dus să lupte în prima linie”.
Pentru a-și dovedi buna-credință, el susține că a refuzat să fie „încoronat” pentru a deveni „hoț în lege”. De altfel, Oleg B. nu este singurul suspect de apartenență la o grupare infracțională care a încercat să transmită semnale de fidelitate față de autoritățile ucrainene.
Mafia, în expectativă?
Mark Gordienko, șeful unui comitet de patrioți care ajută încă din 2014 autoritățile să contracareze planurile rusești în regiune, estimează că „peste o sută de infractori cunoscuți patrulează împreună cu poliția din ziua de 24 februarie, când Moscova a amenințat cu debarcarea pe plajele din Odesa”. „Unii aveau arme automate, alții grenade și chiar mortiere”, afirmă el.
Însă aceste semnale de fidelitate sunt privite cu suspiciune de mulți locuitori ai Odessei, care nu cred nici măcar în sinceritatea primarului lor, Ghennadi Truhanov.
„Cred că mafia din Odessa așteaptă să vadă cine va câștiga”, a declarat pentru France24 activistul anticorupție Oleg Mihailnik.
Ofițer al armatei sovietice, șef al unei firme de pază după destrămarea URSS și fost membru al unui partid pro-rus, Truhanov, în vârstă de 57 de ani, s-a transformat, odată cu declanșarea războiului, într-un ultrapatriot care îl critică în termeni duri pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
„Gennadi Truhanov are o mulțime de legături cu mafia rusă, care este, de asemenea, foarte legată de FSB. Și acum îi spune lui Putin să se ducă dracului. Nu știu dacă își va menține poziția până la capăt”, afirmă Oleg Mihailnik.