Reacția R. Moldova după ce o rachetă a căzut pe teritoriul său

0
Publicat:

Președintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu, susține că sistemul de apărare al Republicii Moldova este vechi și depășit, dar bani nu există în buget pentru a-l schimba, astfel statul încearcă să-i convingă pe partenerii externi să-l ajute la acest capitol.

Grosu afirmă că Rep. Moldova are un sistem de apărare vechi. FOTO: Facebook.com/ Igor Grosu
Grosu afirmă că Rep. Moldova are un sistem de apărare vechi. FOTO: Facebook.com/ Igor Grosu

Igor Grosu afirmă că racheta găsită luni în nordul Briceni denotă încă o dată faptul că statul moldovean trebuie să investească în sistemul de apărare pentru că cel pe care-l are acum este unul vechi și moștenit încă din timpul sovietic.   

,,Zgomotul a fost că s-a auzit în tot orașul. Este un ecou al războiului, este un ecou al invaziei Federației Ruse împotriva Ucrainei și, indiferent că este un proiectil folosit de apărarea antiaeriană, este un rezultat al invaziei Federației Ruse și asta vorbește că suntem, din păcate, sub acest pericol. Încă un argument în adresa celor care spun că suntem neutri și dacă suntem neutri nu trebuie să ne gândim la armată la spațiul nostru aerian. Iată, a treia dovadă, cu atât mai mult statele neutre nu au garanția sau favorul sau privelegiul de a fi apărați, deci noi trebuie să investim în sistemul nostru de apărare, de monitorizare a spațiului aerian, de interceptare. Acele instalații, sisteme de pe timpul Uniunii Sovietice nu mai fac față, sunt depășite”, a declarat președintele Parlamentului în cadrul unei emisiuni difuzate de un post TV din Republica Moldova. 

Iar pentru că statul nu are cu ce să-și modernizeze sistemul de apărare, reprezentanții săi încearcă să obțină sprijin de la partenerii europeni.

Discutăm, inclusiv cu partenerii europeni. Încercăm să convingem că este nevoie de astfel de investiții. O să continuăm lucrul asta, iată fiecare exemplu de astă, incident de ăsta, este un argument în plus și în discuțiile cu partenerii noștri occidentali, europeni în mod special. Trebuie să-ți poți să-ți aperi spațiul aerian, nu este o chestie de moft”, a conchis Igor Grosu. 

În data de 4 octombrie, o rachetă a fost găsită în nordul Republicii Moldova, în timpul verificărilor intensificate de polițiștii de frontieră, în contextul atacurilor masive ale armatei ruse în Ucraina. Cercetările continuă și pe parcursul zilei de marți, iar autoritățile anunță că au găsit resturi ale explozibilului.  

,,Astăzi, aria de cercetarea a fost extinsă, iar anchetatorii au identificat și alte câteva resturi ale aceleiași bucăți de rachetă, descoperită ieri de patrula de poliție”, menționează reprezentanții structurilor de forță.

Angajații Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au deschis un dosar penal în urma incidentului, dar acesta va fi transmis procurorilor pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite