Top destinații de neratat în Europa, în afara circuitelor populare FOTO

0
Publicat:

În contextul ravagiilor pe care le face tot mai des turismul de masă, al restricțiilor pe care au început să le impună multe dintre destinațiile de top, precum orașe din Italia sau Spania, spre exemplu, se remarcă o schimbare în preferințele turiștilor.

Destinații turistice europene din afara circuitelor consacrate în 2024 Foto Colaj
Destinații turistice europene din afara circuitelor consacrate în 2024 Foto Colaj

Când se gândesc la o evadare din viața cotidiană, turiștii caută tot mai des locuri cât mai exotice, sau mai puțin cunoscute dar ieșite din comun, cu natură uluitoare, ori în care să se bucure de experiențe noi, cât mai diverse și mai ofertante. Unele dintre acestea se bucură de interes pentru că găzduiesc festivaluri de muzică aflate în trend, ori de modă, sau hoteluri ori pensiuni cu servicii ieșite din comun, în vârful muntelui, sau pe o insulă pustie, restaurante sau chiar zone rurale care oferp experiențe culinare memorabile, muzee care dețin colecții inedite, arhitectură uluitoare, evenimente sportive etc.. 

De aceea, lumea a început să-și îndrepte atenția către zone din afara circuitelor deja consacrate. De aceea, vă propunem un top destinații din Europa în ascensiune (VEZI FOTO), care se regăsesc tot mai des în preferințele turiștilor, pentru o vacanță în 2024, precum Anvers-Belgia sau Asturia-Spania, ori Biarritz-Franța.

Bodø-Norvegia: plaje de paradis, ghețari magnifici și cea mai puternică maree

Aurora boreală reprezintă una dintre cele mai mari atracții pentru cei care vizitează Bodø iarna, dar evenimentele culturale din 2024 ce vor fi găzduite aici vor însemna zile la fel de pline de divertisment și de culoare.

Micul oraș de pescari de pe țărmurile curate din nordul Norvegiei, din Arctica, este Capitală Culturală Europeană în 2024. Așa că zilele nesfârșite cu strălucirea soarelui de la miezul nopții de vară se vor împleti cu șocurile de lumină fluorescentă care vin iarna, când aurora boreală erupe pe cerul nopții. Orășelul norvegian promite în acest an și cel mai bogat program artistic pe care l-a văzut vreodată această zonă, ce cuprinde aproximativ 1.000 de evenimente, fiind așteptat un aflux de oameni interesați de creativitate sub toate formele ei.

Bodo Norvegia Foto expedia com
Bodo Norvegia Foto expedia com

Moștenirea sami unică a regiunii este extrem de bine conservată aici, în timp ce o expansiune modernă uimitoare o oferă clădiri de talie mondială, precum Stormen Concert Hall.

Dincolo de premiile sale culturale, Bodø este și poarta de intrare către etericele Insule Lofoten. Peisajul dramatic al fiordurilor și vârfurilor zimțate îl fac un loc de joacă perfect pentru aventurieri și fotografi deopotrivă, oferind vederi dramatice de neuitat.

Așadar, Bodø se remarcă prin vârfuri muntoase uimitoare, plajele albe de paradis, ghețarii magnifici și cel mai puternic flux de maree din lume. Tot aici puteți vedea și maiestuosul vultur cu coada albă.

Anvers-Belgia, capitala mondială a diamantelor

Când spui Belgia, primul oraș care îți vine în minte este Bruxelles. Cei care merg într-o vacanță prin nordul Europei sunt tentați să se orienteze mai degrabă spre vecinul său olandez, Amsterdam. Anvers este, însă, cu siguranță cel mai subestimat oraș al Belgiei.

Capitala mondială a diamantelor este oarecum o bijuterie nedescoperită, în care cultura și distracțiile pot constitui o atracție chiar și numai pentru un weekend. Aici există, spre exemplu, o concentrație impresionantă de restaurante cu stele Michelin care rivalizează cu marile capitale europene, unele clasate în Top 50, dar și variante mai accesibile ca preț.

Anvers Belgia Foto expedia com
Anvers Belgia Foto expedia com

În plus, Gara Centrală din Anvers este considerată una dintre cele mai frumoase din lume, clădirea acesteia fiind o adevărată bijuterie arhitecturală. I se mai spune și „Catedrala căilor ferate”. În imediata sa apropiere se află una dintre cele mai vechi grădini zoologice din lume. Tot în Anvers se găsește o alee din 1591, unde pe vremuri trăiau săracii, iar acum a fost transformată într-o zonă de magazine vintage, dar și un tunel pietonal vechi de un secol, cu scări rulante autentice din lemn. Iar cea mai veche clădire din oraș este o fortăreață din secolul al IX-lea, Het Steen. Orașul ascunde comori nenumărate pe care vă invităm să le descoperiți.

Asturia-Spania și „Orașul brânzei” albastre

Principatul Asturia reprezintă o comunitate autonomă din Regatul Spaniol, unde se află „Orașul brânzei” - Asturias, în care mâncarea tradițională este brânza albastră. Aici se găsesc mii de peșteri folosite de mai multe secole pentru depozitarea acestui aliment.

Asturias este de asemenea casa ritualurilor și a credințelor străvechi, cu obiceiuri dintre cele mai interesante din Spania.

Gastronomia este extrem de ofertantă, ca peste tot în Spania, cu mâncăruri tipice precum Fabada, preparată dintr-un fel special de fasole, cârnați și diferite specialități de brânză, care merg excelent împreună cu un pahar de cidru. De altfel, „bucătăria sa peisagistică” rivalizează cu cea din Țara Bascilor. Și aici există localuri cu stele Michelin.

Asturias Spania Foto etheriastrips com
Asturias Spania Foto etheriastrips com

Regiunea se mândrește și cu arhitectura sa, având nenumărate clădiri din epoca pre-romanică intrate în patrimoniul UNESCO, dar și rezervații ale biosferei UNESCO, precum Camino Primitivo, o ramură liniștită a popularului Camino de Santiago.

Primul hotel rural din Spania, La Rectoral de Taramundi, s-a deschis aici, iar alte adrese demne de remarcat includ PuebloAstur Eco-Resort din lanțul muntos Picos de Europa, Solo Palacio de la Ecoboutique și Las Caldas Villa Termal. Plajele înconjurate de un peisaj verde incredibil fac din Asturias o destinație excepțională pentru travel.

Biarritz-Franța - „regina plajelor și plaja regilor”, locul de naștere al surfului

Orașul din sud-vestul Franței se află printre cele mai apreciate stațiuni de la Oceanul Atlantic, fiind promovat ca destinație turistică de top în Țara Bascilor.

Cu o istorie ca destinație de vară a regalității și locul de naștere al surfului în Europa, grație unui grup de americani care l-au vizitat în anii ´50, Biarritz îmbină perfect luxul cu relaxarea. Nu întâmplător stațiunea este cunoscută drept „regina plajelor și plaja regilor”.

Așezarea, amplasată peste granița cu San Sebastián, și-a construit moștenirea Belle Époque cu hoteluri magnifice, reanimate cu artă și susține că este pregătită să iasă din umbra omologului său spaniol, plin de stele Michelin, și să întâmpine o nouă generație de sofisticați.

Biarritz Franța Foto Lonely Planet
Biarritz Franța Foto Lonely Planet

Pe lângă moștenirea bască, plajele grozave pentru surfing, terenurile de golf și scena fantastică pentru gastronomie, Biarritz se mai mândrește și cu extea – fermecătoarele sale case tradiționale basce albe din lemn încadrate cu obloane vopsite în roșu intens.

Grande Plage, marea plajă de la marginea orașului, mărginită de aleea sa de promenadă, Quai de la Promenade, arhitectura Art Deco în care se înscrie și Cazinoul Barrière, construit în 1901 și încă funcțional, farul aflat la 73 de metri deasupra nivelului mării, din 1834, care oferă vederi spectaculoase, ori Rocher de la Vierge - Stânca Fecioarei - sunt unele dintre multele motive pentru care Biarritz merită să fie inclus într-un circuit de vacanță.

Uimitoarele insule Ciclade ale Greciei

Există vreun loc mai popular decât insulele grecești în acest moment? Cicladele reprezintă un arhipelag al Greciei, situat în partea centrală și de sud a Mării Egee, fiind cele mai cunoscute insule din regiune, alături de Creta și de Rodos. Va fi ușor să alegeți între Kalesma și insule precum Mykonos, Santorini, Paros Milos și Ios datorită ofertei generoase de zboruri către și în întregul arhipelag albastru orbitor.

Cicladele domină rețelele de socializare, inclusiv cele românești, de ani de zile, cu fundalurile frumoase albastre și albe, barurile pe plajă și cluburile de noapte palpitante. Companiile aviatice au ținut cont de preferințele turistice și au creat curse speciale spre aceste destinații turistice. Din 2022 există și Cycladic, prima companie aeriană inter-insulară, ceea ce înseamnă că este mai ușor ca niciodată să ajungi acolo.

Santorini una dintre Insulele Ciclade din Grecia Foto Daciana Stoica
Santorini una dintre Insulele Ciclade din Grecia Foto Daciana Stoica

În ciuda distanței mici dintre ele, fiecare și-a păstrat propriul caracter și propria identitate. Ies în evidență prin satele lor văruite în alb, bisericile cu cupole albastre, plajele cu nisip de toate culorile și stâncile care ies din mare, reprezentând imaginea clasică a Greciei. Iar faptul că sunt suficient de aproape încât să poți vizita două sau trei dintre ele într-o săptămână, folosind inclusiv feriboturile sau navele cu aripi portante - hydrofoil, le face extrem de atractive.

Și dacă Santorini sau Mykonos sunt printre cele mai populare destinații de vacanță, altele precum Naxos sau Andros sunt considerate mai „autentice”, cu satele lor agricole și pescărești amplasate în zone unde nici nu ți-ar trece prin cap să mergi, cu văi luxuriante și munți de 1000 de metri altitudine. Insulele unice din Ciclade păstrează puternice influențe franco-venețiene: castele medievale, arhitectură italiană. Ca să nu mai pomenim de uluitoarea gastronomie și muzică tradiționale.

Printre tururile populare, prin intermediul cărora pot fi descoperite se numără: Santorini – Mykonos, apoi Mykonos - Paros - Naxos, dar și Milos - Sifnos - Serifos. Turul cu barca la Insula Delos, un loc nelocuit care servește drept sit arheologic deschis - fiind considerată insula sacră a zeului Apollo, locul în care acesta s-a născut, este de asemenea solicitat. Acesta pleacă din portul vechi din Mykonos, dar și din alte insule, precum Paros și Naxos. Și turul cu barca la vulcanul Santorini, cu plecare din portul vechi al Firei, este de asemenea printre preferințe. Doritorii pot ajunge de aici mai departe spre izvoarele termale, insula Thirassia și satul pitoresc Oia pentru a prinde celebrul apus de soare. Iar tururile interioare cu autobuzul, în Santorini, ajung în locuri precum Minoan Akrotiri și Plaja Roșie, ori la mănăstirea din vârful Muntelui Profetului Ilie și situl arheologic din Thera Antică.

În insulele Ciclade populare sunt windsurfing-ul și kite surfing, în special în Paros, Naxos și Mykonos, dar și scufundările în zona recifelor, a insulițelor nelocuite și a vechilor epave de pe fundul Mării Egee. De asemenea, călăria poate fi practicată în Mykonos și Naxos.

Costa de Prata, sau Coasta de Argint a Portugaliei

La nord de Lisabona se află liniștita Costa de Prata, unde se găsește Rezervația Mondială de Surfing din Ericeira - Portugalia. Coasta de Argint, în traducere, reprezintă o regiune de coastă magnifică, mărginită de Oceanul Atlantic, o destinație ce oferă plaje cu nisip auriu și peisaje uluitoare.

Costa de Prava Coasta de Argint Portugalia Colaj Mooving to Portugal
Costa de Prava Coasta de Argint Portugalia Colaj Mooving to Portugal

Pasionații de sporturi nautice se vor putea bucura aici de: windsurfing, surfing, scuba diving și navigație. Pe lângă plajele sale superbe, zona oferă și câteva orașe interesante de descoperit, precum Aveiro - cunoscut drept „Veneția Portugaliei”, Figueira da Foz și Nazaré - unde surferul german Sebastian Steudtner a călărit un val de peste 26 de metri înălțime, marcând astfel un nou record mondial. Orașul medieval Obidos este unul dintre cele mai pitorești din regiune, cu străzile sale pietruite și castelul medieval. Iar Coimbra găzduiește una dintre cele mai vechi universități din Europa și o atmosferă studențească plină de viață.

Gurmanzii se pot delecta din delicioasa bucătărie portugheză, renumită pentru fructele de mare proaspete și mâncărurile tradiționale. Dar, fie că sunteți în căutarea unei vacanțe relaxante la plajă, a activităților sportive incitante sau a imersiunii culturale, Coasta de Argint vă va cuceri prin amestecul său unic de natură, moștenire culturală și ospitalitate portugheză.

Nordul Italiei în Turul Franței

Pentru prima dată, primele trei etape ale Turului Franței vor avea loc în acest an în Italia, de la sfârșitul lunii iunie, marcând un moment istoric pentru țară, sport și prestigioasa cursă ciclistă ce se organizează încă din 1903 și acoperă o distanță de peste 3.600 de km parcurși în trei săptămâni. Concurenții vor urca în șa în Florența, se vor îndrepta spre Rimini pe coasta Adriaticii, vor urma Apeninii, prin Emilia-Romagna și vor finaliza etapa a treia la Torino.

Nordul Italiei Colaj
Nordul Italiei Colaj

De altfel, regiunile nordice ale Italiei sunt cel mai bine cunoscute pentru moștenirea lor gastronomică, dar activitățile pe două roți fac parte de multă vreme din peisaj. Nu întâmplător, operatorii de turism au pregătit un pachet turistic pentru o vacanță cu bicicleta de o săptămână - Tourissimo - concepută pentru a oferi oaspeților acces live la tur în sine, plus șansa de a descoperi frumusețile zonei și senzațiile tari din Emilia-Romagna.

Aici este locul de naștere al celebrelor Maserati, Ferrari și Lamborghini, motiv pentru zona găzduiește chiar în aceste zile Cursa de Formula 1 pentru Marele Premiu al Regiunii Emilia Romagna sau Motor Valley Fest. Iar dacă vă place viața mai lentă sunteți invitați pe noile rute feroviare dintre Torino și Canelli, cu vagoanele Fondazione FS din anii 1930 sau să vă bucurați de noaptea Nightjet, de la Verona la Liguria (prin Milano și Genova).

Vă recomandăm să faceți o oprire și în Pesaro, Capitala Italiană a Culturii pentru 2024, dacă vă încântă recomandările noastre de călătorii în Europa.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite