Stațiunile balneare din Vâlcea, pline de turiști în minivacanța de Sfântă Marie FOTO
0Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea, și în această minivacanță de Sfântă Maria stațiunile de pe Valea Oltului s-au aflat la mare căutare.

„Cred că gradul de ocupare s-a apropiat de 100%, Vâlcea fiind un județ extrem de ofertant din punct de vedere turistic”, a menționat Monica Gheorghiu, de la CNIPT (Centrul de Promovare Turistică) Vâlcea.
Sursa citată a mai precizat că cele mai căutate au fost stațiunile balneare, dar și zona montană și submontană: „Vâlcea este reprezentativă prin stațiunile Călimănești – Căciulata, Băile Olănești, Băile Govora, dar și Ocnele Mari care a fost plină de turiști în această vară grație ștrandurilor sale cu apă sărată și a Salinei Ocnele Mari, iar mai nou și a Parcului de aventură Buridava”.
Un alt punct de maxim interes pentru turiști este obiectivul inclus în patrimoniul UNESCO – Mănăstirea Horezu, alături de ceramica de Hurez, și ea protejată de același for mondial.









Turism balnear și monahal
Stațiunile balneare reprezintă un punct de maxim interes fiindcă, pe lângă remediile terapeutice pe care acestea le oferă, grație bogăției de ape minerale de care dispun, au și o ofertă tentantă atât în ceea ce privește posibilitatea de relaxare și petrecere a timpului liber - la piscinele și aquapark-urile cu apă termală, plimbările cu vaporașul pe Olt (Călimănești), dar și grație ofertei în ceea ce privește turismul montan: drumețiile în Parcurile Naționale Cozia (Călimănești) și Buila – Vânturarița (Băile Olănești), pe trasee montane sau la cascade, inclusiv călare (Olănești), cât și turismul monahal: Mănăstirile Cozia, Ostrov, Turnu, Stânișoara (Călimănești), Bradu, Iezer, Pahomie, Pătrunsa și Biserica lui Horea (Băile Olănești), Govora, Jgheaburi, Dintr-un Lemn (în zona Băilor Govora).
Stațiunile montane, la mare căutare
Vâlcea mai deține și stațiuni montane: în Horezu – Vârful lui Roman, la Brezoi și Malaia pe Valea Lotrului - unde în ultimii ani cu greu găsești un loc de cazare disponibil în timpul sărbătorilor și al vacanțelor, dar și în Voineasa – Vidra – Obârșia Lotrului.
Malaia mai este cunoscut și drept „tărâmul magic al lacurilor și cascadelor”, datorită numărului mare de căderi de apă – aici se află, spre exemplu cea mai înaltă cascadă din Vâlcea și printre cele mai înalte din țară – Scoruș, dar și nenumărate ochiuri de apă: lacurile Brădișor, Malaia, Galbenu, Petrimanu etc..
Iar dacă din vechea infrastructură turistică a sindicatelor de la Voineasa nu a mai rămas ceva demn de menționat, zonele Vidra și Obârșia atrag, pe lângă cadrul natural care rivalizează cu cel din Elveția, potrivit turiștilor și datorită pensiunilor și cabanelor construite după Revoluție aici.
Turiștii sunt uimiți în mod special de panorama pe care o oferă Lacul Vidra, dar și Domeniul Schiabil Transalpina, aflat pe unul dintre malurile sale, unde în această perioadă se pot face plimbări cu telegondola. Iar de aici, mai departe, se poate ajunge pe Transalpina, cea mai înaltă șosea montană din România, pe care Vâlcea o împarte cu Gorj și Alba. De pe Transalpina, se poate ajunge pe DN7A până la Petroșani - Hunedoara tot prin Carpații Meridionali.
Turiștii străini fascinați de ceramica de Hurez și Transalpina
Reprezentanții CNIPT Vâlcea au remarcat în această vară, și implicit perioadă, prezența unui număr mare de turiști străini interesați în mod special de zona Horezu, Valea Lotrului, festivalurile de muzică care se desfășoară weekend de weekend la Brezoi și implicit de Transalpina.
De asemenea, mulți dintre cei care au solicitat informații la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea au fost îndrumați, în această perioadă, de către specialiștii în turism, și spre localitățile rurale în care s-au organizat bâlciuri sau sărbători de Sfântă Maria: Costești, la zilele localităților Măciuca și Grădiștea sau spre o altă zonă cu un potențial turistic deosebit Vaideeni, din Oltenia de sub Munte.