Unde fugim de caniculă. Locul spectaculos din România în care temperatura nu depășește 15 grade Celsius FOTO VIDEO

0
Publicat:

La aproximativ 10 kilometri depărtare de municipiul-reședință de județ Râmnicu Vâlcea există un orășel-labirint subteran din sare, deschis publicului larg de aproximativ un deceniu și jumătate.

Salina Ocnele Mari, din stațiunea Ocnele Mari, din județul Vâlcea este una dintre cele mai mari amenajări de acest gen din țara noastră, se află la 226 de metri față de nivelul mării și se întinde pe o suprafață de 40.000 de metri pătrați.

Aici se găsește cea mai mare biserică subterană din țara noastră, un muzeu, restaurant, cramă, magazine de suveniruri, baruri, terenuri sportive, patinoar, locuri de joacă etc.. În salină pot fi admirate expoziții de artă precum „Fenomenul Ocnele Mari” ori inedite sculpturi.

În interior se poate servi prânzul sau se poate face o degustare de vinuri. Tarifele variază între 30 și 45 de lei, în funcție de categoria de beneficiar.

În interiorul salinei microclimatul este constant, temperatura fiind de aproximativ 13 - 15º C, iar umiditatea aerului este de aproximativ 50%, indiferent de temperatura de afară.

Orașul labirint de sare din subteran

Salina Ocnele Mari este una dintre cele mai vechi mine din țara noastră, explorată încă din Neolitic, potrivit dovezilor arheologice. De altfel, în apropierea sa au fost descoperite și ruinele cetății dacice Buridava, capitala „tribului geto-dac al burilor” pe vremea lui Burebista și totodată „cea mai mare așezare dacică de la sud de Carpați, după Sarmisegetuza”, potrivit istoricilor.

A fost introdusă în circuitul turistic în 2009 când una dintre porțiunile închise exploatării a fost transformată în zonă de agrement.

Se află la o diferență de nivel față de intrare de 29 de metri, lungimea galeriei de acces are 1,8 kilometri, iar înălțimea galeriilor este de opt metri.

Și chiar dacă nu este la fel de spectaculoasă precum Salina Turda, spre exemplu, are nenumărate facilități și atracții (VEZI GALERIA FOTO și VIDEO) pentru care turiștii vin aici cu miile.

Baza sportivă, spre exemplu, cuprinde terenuri de volei, baschet, fotbal, tenis, minigolf și patinoar sintetic, o zonă pentru karting, dar și mese de biliard, air hockey, șah, leagăne, tobogane și balansoare.

Acces și prețuri

Accesul vizitatorilor în salină este asigurat prin transportul cu microbuze de la suprafață până în subteran, care circulă la un interval de 30 minute și pornesc de la casa de bilete. Din păcate, mijloacele pentru transport în interiorul salinei nu sunt electrice.

Prețul unui bilet de intrare pentru adulți este de 45 lei/zi/persoană (mai mare cu 15 lei față de anul trecut) și de 30 de lei pentru copiii de peste trei ani, iar pentru studenți până în 26 de ani – 35 de lei/persoană. Pentru pensionari, prețul este de 40 de lei/persoană.

Există și posibilitatea de a achiziționa abonamente pentru cinci zile, într-un interval de șapte zile consecutive. Reducerile de grup se acordă dacă se întrunește numărul minim pentru aceeași categorie, spre exemplu 10 copii sau 20 adulți. Elevii beneficiază de reducere pe baza carnetului de elev vizat la zi, studenții pe baza legitimației și a actului de identitate, iar pensionarii pe baza talonului de pensie și a actului de identitate.

Pentru copiii sub trei ani este nevoie de o recomandare medicală. În lipsa ei, accesul se face pe răspunderea adultului însoțitor. Nu este permis accesul cu animale de companie în interior.

Extracosturi pentru distracțiile din interiorul salinei

Prețurile la facilitățile sportive variază între 5 lei (60 minute șah) și 60 de lei (60 de minute de fotbal). Un sfert de oră la trambuline costă 7 lei, air hockey – 10 lei, karturi – 15 lei. Tot 15 lei costă 20 de minute de minigolf sau patinoar, dar și 60 de minute de badminton. Pentru biliard sau ping-pong (60 de minute) turiștii trebuie să plătească 25 de lei, iar o oră de tenis de câmp sau baschet costă 40 de lei. 

Microbuzele și autocarele beneficiază de acces gratuit în parcarea salinei, iar tariful standard de mașină este de 10 lei/zi, iar pentru abonați 5 lei/zi.

Salina este deschisă în fiecare zi a săptămânii, între orele 9.30 și 17.30, ultimul transport fiind însă la 15.30. 

Terapia cu aerosoli

Mulți dintre turiști merg la Salina Ocnele Mari pentru terapia cu aerosoli împotriva afecțiunilor respiratorii în special, dar și pentru relaxare și agrement.

Există o serie de boli, care se pot trata, la recomandarea medicului, de la infecțiile respiratorii și pulmonare până la diverse tipuri de alergii, nevroze, stări de oboseală cronică.

Însă sunt și nenumărate contraindicații, motiv pentru care este indicat să consultați medicul sau site-ul salinei, înainte de a ajunge aici, pentru a nu vă pune în pericol.

„Nu mă așteptam să fie atât de spațioasă și cu atât de multe atracții în interior... Este a șasea oară când vin. Este un loc minunat în care mă reculeg, mă liniștesc, îmi încarc bateriile din plin... Am mai fost și prin alte saline, dar și aici este foarte frumos... Este cel mai potrivit loc de venit cu copiii când nu ai unde te duce din cauza vremii de afară, fie iarnă sau vară, ori vrei să scapi de răceli, să-ți imunizezi organismul, sau pur și simplu vrei să te relaxezi... ”, sună câteva din părerile turiștilor care au vizitat Ocnele Mari.   

Alte obiective turistice în apropierea salinei

În sezonul estival, în apropierea salinei, în stațiunea Ocnele Mari există două ștranduri cu apă sărată: „Ștrandul fără fund” Ocnele Mari unde concentrația salină este comparabilă cu cea de la Marea Moartă și „Ștrandul Alb-Albastru” de la Ocnița, unde există și nămol sapropelic.

De asemenea, există un Parc de Aventuri – Buridava – cel mai mare din zona Olteniei, o fermă cu cai, cinci biserici seculare, dintre care cea mai veche are aproximativ cinci secole de existență, iar una dintre ele - Biserica Sfântul Gheorghe Domnesc - datată în 1676, deține o Evanghelie cu cruce lucrată în filigram din argint și o icoană îmbrăcată de asemenea în argint.

Municipiul Râmnicu Vâlcea, aflat la mai puțin de 10 kilometri depărtare, se mândrește cu nenumărate atracții turistice, printre care unul dintre cele mai vechi parcuri din țară – Zăvoi – loc în care s-a intonat pentru prima dată în cadru oficial Imnul Național, cel mai mare vitraliu sub formă de cupolă – la Biblioteca Județeană Antim Ivireanul sau arta stradală precum lucrarea pe panourile fonoabsorbante din plexiglas, realizată pe 200 de metri lungime, ce concurează pentru Cartea Recordurilor. Destul de aproape se află și salba de stațiuni balneare de pe Valea Oltului.

Cum se ajunge la salină

Stațiunea Ocnele Mari din Vâlcea este amplasată în apropierea stațiunilor Băile Govora (16 km), Olănești (22,5 km) sau Călimănești – Căciulata (25 km).

Salina Ocnele Mari este la aproximativ 185 km de București, 110 km de Sibiu, 180 km de Brașov, 117 km de Craiova și 110 km de Târgu Jiu.

În Ocnele Mari se poate ajunge pe DN 67 – drumul care leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu, iar apoi pe strada principală din Ocnele Mari - Alexandru Ioan Cuza. La aproximativ 200 metri de intersecție celor două artere rutiere amintite există un indicator „Spre Salină”.

Există nenumărate cazări: vile și cabane în Ocnele Mari sau hoteluri și pensiuni în Râmnicu Vâlcea și în stațiunile învecinate. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite