Trenulețele turistice pe roți de la Vâlcea care îmbină utilul cu plăcutul în stațiunile balneare VIDEO

0
Publicat:

Modelul patentat pe litoral de mai mulți ani a fost preluat și de stațiunile balneare din Vâlcea. După Băile Olănești a venit și rândul Băilor Govora să se doteze cu trenuleț turistic pe roți.

Băile Olănești a fost prima stațiune balneoclimaterică din județul Vâlcea în care un privat a conștientizat că poate face o afacere din a-i plimba pe turiști prin zonă cu trenulețul turistic pe roți. Ideea s-a născut în pandemie și de la an la an se transformă într-una dintre cele mai căutate atracții ale stațiunii.

Băile Govora îi va urma exemplul, doar că de această dată este vorba despre un parteneriat public - privat. Chiar de Ziua Copilului, se va inaugura inedita formă de agrement, care în primul an va fi una experimentală, în sensul îmbinării plăcutului cu utilul. Practic, va fi destinată atât turiștilor, cât și localnicilor, fiind luate în calcul mai multe trasee care să îmbine necesitățile ambelor categorii.

Două mănăstire unice, Govora și Dintr-un Lemn, cuprinse în traseu

„Pe lângă promovarea turistică a orașului și conectarea diferitelor zone din stațiune, avem în vedere pe viitor să legăm stațiunea și cu alte atracții, din împrejurimile Băilor Govora. Deocamdată, pentru început, trenulețul va ajunge doar până la Mănăstirea Govora și, o dată sau de două ori pe lună, în funcție de solicitări, până la Mănăstirea Dintr-un Lemn”, a precizat primarul stațiunii Băile Govora, Mihai Mateescu.

Este vorba despre una dintre cele mai vechi mănăstiri din țară, din comuna învecinată - Mihăești - unde s-a tipărit, la 1640, prima lucrare în limba română, cunoscută sub denumirea de Pravila de la Govora, în traducerea călugărului Mihail Moxa, dar și despre singura mănăstire din România în care eroii români sunt pomeniți laolaltă cu sfinții. Mănăstirea Dintr-un Lemn, din Frâncești, este unicul lăcaș de cult secular dedicat aviatorilor și marinarilor din România. Aici există o icoană unică în România, considerată făcătoare de minuni, de dimensiuni impresionante 1,60 X 1,20  metri, din lemn de cedru, pictată pe ambele părți. În lume, mai există doar trei asemenea ei:  una în Țara Sfântă - Ierusalim, alta în Istanbul și o a treia în Rusia. Despre biserica din lemn de aici, legenda spune că ar fi fost construită din trunchiul unui singur stejar, cu un diametru masiv, ce provenea chiar din pădurea seculară din zonă, în urmă cu șase secole.

„Nu întâmplător am ales data de 1 iunie când sărbătorim „Ziua Copilului”. Pentru cei mici, în primul rând, plimbarea cu trenulețul, de ziua lor, va fi un deliciu și o bucurie. În acest sens am pregătit și un program special dedicat celor mici”, a mai menționat edilul din Govora.

Proprietarii de structuri de cazare și alimentație publică din Băile Govora au fost încurajați să realizeze autocolante de promovare care vor fi afișate pe acest trenuleț turistic.

Dotto, deliciul turiștilor din Băile Olănești oferă 35 de minute de momente de neuitat

La Băile Olănești, mijlocul de transport de agrement a fost botezat Dotto. Anul acesta, sezonul turistic a început de la jumătatea lunii aprilie.

Traseul are șapte stații, cu plecare și revenire în Parcul Central, iar călătoria completă durează 35 de minute. În plin sezon, prima cursă pleacă la ora 10:00, iar ultima la ora 21:15. La amiază, între 13:00 - 16:00, dacă nu există cerere – nu sunt suficienți turiști, ori vremea este ploioasă -, personalul intră în pauză, iar cursele se suspendă. Prețul unui bilet variară între 5 (pentru copii până-n 10 ani) și 15 lei (călătoria completă) sau 10 lei o cursă. Traseul cuprinde Sanatoriul 1 Mai, Lacul cu nuferi și ajunge până în Comanca.

Stațiunea Băile Olănești mai este cunoscută și drept „Stațiunea Izvoarelor de Aur” datorită calităților extraordinare ale apelor minerale de aici, care au fost premiate de-a lungul vremurilor. În plus, este stațiunea cu cele mai multe izvoare, circa 30, exploatate parțial. Pe lângă Aleea Izvoarelor, Minicastelul regal Turnu, satele Comanca, Tisa, Biserica lui Horea din Albac sau Mănăstirea Bradu sunt doar o mică parte dintre obiectivele turistice de neratat ale zonei.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite