Video Minunea ascunsă din „ținutul magic al cascadelor“. Unde fugim de caniculă VIDEO

0
Publicat:

Vâlcea ascunde unele dintre cele mai frumoase cascade din România. Scoruș este nu doar printre cele mai înalte, dar și printre cele mai spectaculoase, dar traseul către ea este destul de anevoios.

La unele dintre căderile de apă din județul Vâlcea este ușor de ajuns, precum Cascada Lotrișor, în cazul căreia poți face un popas de câteva ore pe Valea Oltului. Altele se află într-un cadru natural de vis care te poartă cu gândul spre alte destinații din afara României. Este cazul în mod special al celor aflate în „Ținutul magic al cascadelor” așa cum este denumit tărâmul dintre Valea Lotrului și Valea Latoriței, din Malaia Vâlcea, precum: Apa Spânzurată, Cascada Latorița, Moara Dracilor.

Pe unele se încumetă să le vadă doar cunoscătorii, cei care străbat deseori muntele și îi cunosc pericolele. La altele însă poate ajunge oricine, indiferent de vârstă, cu condiția să nu aibă probleme de sănătate. Unele încă mai pot fi vizitate gratis, altele - doar contracost.

Cascada Scoruș din Malaia (VEZI GALERIA FOTO și VIDEO) este cu siguranță cea mai spectaculoasă din Vâlcea, mai ales în perioadele cu precipitații, și printre cele mai înalte și mai uimitoare din țară, de aceea mulți o numesc „minunea ascunsă”. Încă nu a fost omologată, iar înălțimea ei variază în funcție de sursă, dar cele mai multe menționează că este vorba despre o cădere de apă de la 100 de metri în câteva trepte.

Traseul reprezintă însă adevărata provocare pentru cei care se încumetă să urce pe munte rareori într-un an, chiar dacă a fost amenajat. Din acest motiv, intrarea se plătește: 5 lei/persoană. Copiii sub 7 ani au gratuitate. E recomandat să aveți bani numerar.

Pe Valea Bucureasa, unde se află Scoruș, sunt în realitate multe cascade spectaculoase, dar doar aceasta este accesibilă publicului larg. Traseul este considerat de dificultate medie, cei 1,2 km distanță străbătându-se în 45 de minute. Dar efortul merită cu prisosință.

I se mai spune și Cascada lui Ciucă, după numele localnicului care a descoperit-o. De pe Valea Oltului se cotește spre Voineasa, pe Valea Lotrului și implicit DN7A, drumul care urcă spre Transalpina. Zona este fabuloasă - lacurile Brădișor, Malaia, râul Lotru fac din acest ținut unul care cu greu poate fi uitat.

Cam la o jumătate de oră de mers cu mașina, în localitatea Malaia - Vâlcea se cotește pe un drum de munte, la stânga. Există un indicator către „Căsuța din Pădure” - o pensiune la care se poate mânca și implicit către Cascada Scoruș. După pensiune există o parcare, de fapt două, una fix lângă intrarea pe traseul spre cascadă, la aproximativ 1,5 km depărtare de DN7A. 

Pentru că se merge pe un traseu de munte, plin cu bolovani, copaci căzuți, peste podețe, care pe alocuri se îngustează, vă recomandăm să vă echipați de munte și neapărat să aveți la dumneavoastră apă și ceva merinde.

Bocancii / încălțămintea de munte și bețele de drumeție pe munte sunt de mare ajutor, iar pentru perioada aceasta caniculară capul acoperit și o loțiune de protecție împotriva razelor solare vă pot salva de multe bătăi de cap.

Traseul către această cascadă de top nu doar de turism montan Vâlcea, ci din România, este însă marcat cu roșu și din loc în loc există zone amenajate pentru un popas. 

De la Râmnicu Vâlcea la Malaia sunt aproximativ 60 de kilometri, iar de la Sibiu - 95 km. Dacă alegeți să faceți și traseul pe Transalpina, între Malaia și Târgu Jiu sunt 145 de km, de la Petroșani 85 km, iar de la Sebeș - Alba tot pe DN67C - 140 km. Din București până în Malaia sunt aproximativ 250 km. 

Călătorii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite