Vaideeni, satul din Vâlcea care vrea să facă turism pe modelul austriac. „Este un tărâm de legendă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaideeni va avea sat de vacanţă pe crestele Ursu şi Ursuleţul Foto Vaideeni
Vaideeni va avea sat de vacanţă pe crestele Ursu şi Ursuleţul Foto Vaideeni

La aproape jumătate de secol de când se declara „sat turistic”, Vaideeni, localitatea din judeţul Vâlcea, pariază din nou pe turism, montan şi cultural, construindu-şi un sat de vacanţă la peste 1.600 m altitudine.

În 1973, Vaideeni, o localitate din judeţul Vâlcea, se declara, experimental, „sat turistic”, apoi, zece ani mai târziu, era nominalizat printre localităţile-pilot în agroturismul montan. După Revoluţie, câţiva privaţi şi-au deschis aici o serie de pensiuni de succes. 

Astăzi, celebra comunitate de oieri din Oltenia de sub Munte, urmaşi ai ciobanilor ungureni din Ardeal, pariază din nou pe turism, mai ales că activitatea de bază - oieritul - este în regres. 

Vor să profite de ce au mai valoros: natura, aşezarea fiind la poalele Munţilor Căpăţânii, dar deţinând suprafeţe importante pe masivele muntoase - un tărâm încărcat de legendă şi bogat în peisaje de vis; dar şi tradiţiile şi obiceiurile. 

GALERIE FOTO CU IMAGINI DIN VAIDEENI - VÂLCEA - COMORILE UNUI TĂRÂM DE LEGENDĂ

Comuna găzduieşte de peste un secol „Balul oierilor” şi de mai bine de jumătate de secol „Învârtita Dorului”, evenimente cu mii de vizitatori din toată lumea. Portul tradiţional, pitoresc şi autentic, folclorul bogat şi nealterat, instrumental şi coregrafic, artizanatul specific, toate constituie atracţii turistice.

Administraţia localăvrea să urmeze exemplul austriac de dezvoltare, motiv pentru care a demarat procedurile de autorizare şi acreditare ca staţiune turistică. Bogata comunitate îşi face sat de vacanţă pe creasta munţilor, dar îşi dezvoltă infrastructura turistică pornind de la bază, din aşezarea propriu zisă. 

„Luna aceasta am depus documentaţia pentru autorizarea a aproximativ 50 de spaţii noi de cazare. Avem deja autorizate, în acest moment, alte 68. Ulterior, când vom avea cel puţin 100 de spaţii autorizate, vom depune dosarul la minister pentru acreditarea localităţii Vaideeni ca staţiune de interes local. S-a vorbit deja la Ministerul Turismului în acest sens. Ne adaptăm pandemiei iar iniţiativa de a autoriza noile locuri de cazare intră în planul mult mai amplu de a transforma localitatea în staţiune”, explică primarul Daniel Achim Băluţă.

„Comunitatea e cea care investeşte şi se dezvoltă pe fonduri europene”

Localnicii au venit cu ideea de a-şi reabilita şi transforma vechile case bătrâneşti în spaţii de cazare, după modelul deja patentat cu succes în Ardeal. „În principiu, noi la primărie, multe din casele pe care le aveam şi erau în ruină, am încercat să le fotografiem, să le facem o schiţă cât de cât, ca să le păstrăm. În viitor, ne dorim să facem şi un mini-muzeu cu casele specifice zonei noastre, pentru atractivitate turistică”, arată primarul Băluţă. 

Printre spaţiile care vor fi acreditate ca unităţi de cazare se numără şi cele incluse în proiectul „Caselor albastre”, al Asociaţiei Culturale Moştenitorii din „Vaideeni”, urmaşii inimoşi ai localnicilor care s-au decis în urmă cu câţiva ani să facă tot ce le stă în putinţă pentru a salva şi a conserva cât mai mult din specificul, tradiţiile şi obiceiurile locului. „Ei, de la început, au avut această idee de a renova şi reabilita casele bătrâneşti. Se vor alătura şi ei acestui demers. Şi cei de la Moştenitorii şi alte persoane vor să dezvolte agroturismul în această zonă şi sunt interesaţi de proiectele noastre”, mai spune primarul. 

Din cauza pandemiei, şi proprietarii pensiunilor din zonă au realizat că salvarea vechilor comori arhitecturale le poate proteja afacerile, întrucât turiştii caută acum spaţii individuale pentru cazare. 

Odată obţinute autorizările pentru noile locuri de cazare vor fi demarate procedurile pentru ca localitatea să devină staţiune turistică.  

Cu ce ar ajuta decretarea ca staţiune a comunei Vaideeni? „În primul rând şi pentru imaginea noastră, dar mai ales pentru oportunitatea de a accesa fonduri europene pentru staţiuni, atât noi, ca UAT (unitatea administrativ – teritorială), ci şi locuitorii”, ne lămureşte primarul.

Tot el explică şi în ce constă modelul austriac: „Nu vom urma modelele staţiunilor vecine: Rânca – Novaci, Vârful lui Roman – Horezu sau Vidra – Obârşia Lotrului la Voineasa. Noi vom încerca dezvoltarea mai degrabă după modelul austriac, în care comunitatea este cea care investeşte şi se dezvoltă, pe fonduri europene, şi nu aşteaptă bani cu ţârâita de la stat. În plus, satul de vacanţă se va dezvolta prin respectarea arhitecturii rurale montane, care reprezintă chiar una dintre condiţiile impuse”.

„Nu va fi o aglomerare, iar pensiunile vor respecta specificul montan” 

Pe fiecare dintre cele 500 de loturi concesionate pe munte, pe vârfurile Ursu şi Ursuleţul, de acum cinci ani, se va construi doar pe o suprafaţă maximă de 30%. „Deci, nu va fi o aglomerare ca în alte zone, pe fiecare metru pătrat, lucru prevăzut inclusiv în caietul de sarcini. Mai mult, pe partea de exterior a construcţiei nu poate fi decât zid alb, piatră, lemn, pentru păstrarea specificul montan”, dă asigurări edilul-şef. 

Este vorba despre o suprafaţă totală de 90 de hectare. 

„Cred că, în următorii 10 ani, numai la noi, în satul de vacanţă Ursu – Ursuleţul, fără să mai punem la socoteală zona Horezu – cu staţiunea Vârful lui Roman, vor fi undeva la 300 de pensiuni. Depinde fiecare cum plănuieşte să se dezvolte, pentru că sunt unii care au concesionat şi mai multe loturi, probabil gândind un complex hotelier. Acum lucrăm la partea de utilităţi: apă, drumuri, curent electric, de aceea ne şi avantajează declararea ca staţiune de interes local. Verificăm toate liniile de finanţare posibile”, mai spune reprezentantul administraţiei publice locale. 

Având în vedere că în acest moment sunt concesionate mai toate loturile, primul nu exclude nici o extindere la un moment dat: „În viitor există posibilitatea de extindere, în funcţie de cerere”.

S-a luat în calcul şi o viitoare legătură cu Domeniul schiabil Transalpina Ski Resort de la Vidra - Voineasa, aflat de cealaltă parte a munţilor, unde comunitatea din Vaideeni deţine aproximativ 300 de hectare din golul alpin, cu toate facilităţile construite pe această suprafaţă: pârtii, telegondolă etc., în urma unei sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile. 

„Deocamdată nu există o legătură între zona în care va fi satul de vacanţă şi partea nordică a munţilor, unde se află Domeniul schiabil Transalpina Ski Resort, dar pe viitor vom crea o punte între cele două. Deocamdată, potenţialul este fabulos. Din păcate, sunt multe obşti, proprietăţi private, multe litigii, acum. Dar oamenii se mai schimbă, priorităţile, mai mult ca sigur acesta va fi viitorul”.

Staţiunea Ursu - Ursuleţul din Vaideeni va fi construită de la cota 1600 de metri şi va merge până la cota 2000 de metri.

Tărâm de legendă

Vaideeni este un tărâm încărcat de legende. Localnicii organizează pentru cei care le calcă pragul excursii pe vechile trasee de transhumanţă, spre stânele de pe munte, dar şi spre locuri pline de poveşti precum: Lacul Balota, Cascada Moara Dracilor, Tribunalul haiducilor, unde pe vremuri poposeau cetele lui Iancu Jianu şi ale altor haiduci, unde trădătorii erau judecaţi, iar cei găsiţi vinovaţi erau aruncaţi în gol de pe o stâncă. 

Agroturismul din Vaideeni s-a schimbat în ultimii ani, graţie şi iniţiativelor private. Localnicii au înţeles că trebuie să pună în valoare atât zona extrem de pitorească, cât şi bogăţia sa culturală. 

Unul dintre localnici, spre exemplu, şi-a deschis o pensiune turistică, Cerna, iar ca să-şi promoveze afacerea şi ţinutul a iniţiat şi un festival al carverilor - sculptorii cu drujba, care în timp a devenit cel mai mare eveniment de profil din ţară, organizat printr-o iniţiativă privată, cu participare internaţională. Graţie meşterilor cu drujba aici a luat naştere un parc unic de distracţie, pentru cei mici, în care tot mobilierul este sculptat din lemn şi unde întâlneşti personaje din basme în mărime naturală, o poartă maramureşeană la intrare în perimetrul pensiunii, dar şi un parc de aventură, cel mai mare din zonă, tot cu elemente sculptate în lemn, precum şi o salină artificială. 

În plus, în zonă sunt extrem de multe atracţii turistice. Vaideeni se află la graniţa judeţelor Vâlcea şi Gorj, accesul fiind extrem de facil de pe DN 67. În apropiere se găsesc mănăstirile Hurez, Bistriţa, Polovragi, peşterile din zonă: Peştera Liliecilor, Peştera Polovragi, Peştera Muierilor, Cheile Bistriţei Oltene, Cheile Olteţului, piramidele de şiroire de la Slătioara, trovanţii din Costeşti, ceramica de la Horezu, culele de la Măldăreşti, Parcul Naţional Buila - Vânturariţa şi multe altele.

Vă mai recomandăm şi:

Domeniul schiabil Transalpina, sub semnul întrebării: între datorii, lipsă de experienţă şi „interese obscure”

Redescoperirea satului românesc, în călătorii culinare prin Muntenia şi Oltenia FOTO VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite