FOTO VIDEO România neştiută: Malaia - Valea Lotrului - Brădişor în imagini de poveste surprinse cu drona
0România are multe locuri fascinante, puţin cunoscute şi la fel de puţin explorate. Locuri care întrec în frumuseţe zone mult mai cunoscute, precum Valea Prahovei sau Valea Vaserului.
Valea Lotrului străjuită de Munţii Căpăţânii şi Munţii Lotrului, între Valea Oltului şi Transalpina, ascunde nenumărate comori naturale ori create de geniul uman. Peisajele spectaculoase de aici sunt comparate de mulţi cu cele din Elveţia. Administrativ, zona este împărţită între un oraş - Brezoi şi două comune, dintre care una este o staţiune montană cunoscută la nivel naţional - Voineasa, iar cealaltă aşteaptă certificarea de staţiune - Malaia.
Malaia sau Mălaia, dincolo de denumirea haioasă, reprezintă un tărâm de basm. Acesta este ţinutul lacurilor: Brădişor, Petrimanu, Galbenu etc., al cascadelor: Scoruş, Borogeana, Apa Spânzurată, al unor obiective unicat, precum Hidrocentrala Lotru - Ciunget.
O filmare cu drona a acestui ţinut, postată pe YouTube, surprinde o parte din frumuseţea unică a locurilor.
Lacul Brădişor - locul singurei păstrăvării plutitoare din ţară
Malaia este locul unde a existat singura păstrăvărie plutitoare din România, până în urmă cu trei ani, după ce viiturile puternice au distrus platformele cu peşti din mijlocul Lacului Brădişor. Inundaţiile din 2014 au provocat complexului pagube de peste 1 milion de lei, aproape 30 de tone de păstrăv murind atunci. Între timp, platformele plutitoare au fost transformate în fier vechi.
De altfel, mulţi ani, Păstrăvăria de la Brădişor, aparţinând Direcţiei Silvice Vâlcea, a fost cel mai mare şi singurul producător de lostriţe din ţară. La Brădişor au existat printre cele mai mari specii de lostriţe din România, numite şi „Tigrul apelor de munte”, fiindcă puteau ajunge până la 20 de kilograme, dar şi să sară obstacole de peste un metru.
Acum, Păstrăvăria Brădişor funcţionează de trei ani doar la suprafaţă. Lostriţele între timp au fost mutate în Mureş. Păstrăvăria - simbol al acestei ţări, un brand, a fost cea mai cunoscută la nivel naţional, până când modificările survenite în legislaţia de mediu au făcut să apară breşe într-un sistem care funcţionase până atunci perfect.
Hidrocentrala unică de la Ciunget
Hidrocentrala Ciunget, din satul cu acelaşi nume, este cea mai mare amenajare hidroenergetică de pe râurile interioare ale României. O serie de detalii tehnice despre acest obiectiv unicat am găsit pe o pagină de socializare dedicată, creată de cei care au contribuit la realizarea şi funcţionarea sa de-a lungul timpului.
Când a fost pusă în funcţiune, în 1972, era unică în Europa prin modul de funcţionare - aport de debit prin pompaj. Întregul amplasament a fost construit sub pământ, uzina se află în interiorul muntelui, la o adâncime de 140 de metri sub albia râului Latoriţa.
A fost proiectată să poată să intre în funcţiune în 4 - 5 minute de la apariţia unei situaţii de criză a Sistemului Energetic Naţional. Puterea sa este comparabilă cu cea a unui reactor de la Cernavodă. Spectacolul din adâncuri este fascinant: o împletire a ingineriei româneşti cu forţa uimitoare a naturii.
Sistemul Hidroenergetic Lotru - Ciunget reprezintă unul dintre cele mai impresionate şi complexe amenajări de producere a energiei electrice nu doar din România, ci şi din Europa. Apele Lotrului, de la barajul Lacului Vidra, sunt conduse pe sub pământ până la uzina de la Ciunget. Căderea apei de la mare înălţime antrenează turbinele producând energie electrică. Apa este apoi evacuată, prin galeria de fugă, spre vechea albie a Lotrului.
Barajul Petrimanu, spre exemplu, reprezintă una dintre cele şapte acumulări ale unui sistem care adună 83 de captări de apă şi cuprinde 150 de km de galerii subterane.
Proiectul amenajării Lotrului pentru producerea de energie electrică a fost gândit încă din perioada interbelică, dar abia patru decenii mai târziu a fost transpus în realitate. În urmă cu un deceniu, centrala a fost retehnologizată complet, investiţiile depăşind 80 de milioane de euro.
Peisaje fascinante la tot pasul şi obiective turistice
Dacă pentru a vizita hidrocentrala aveţi nevoie de aprobare de la compania Hidrocentrale, fiind vorba despre un obiectiv strategic, restul minunăţiilor create de natură sau de om: cascade, baraje, lacuri, chei, trasee montane, stâne etc. sunt disponibile oricând, indiferent de anotimp.
Tot aici se găsesc o serie de monumente istorice precum Peştera „Laptelui”, Biserica din lemn „Sfântul Nicolae şi Cuvioasa Paraschiva”, Biserica din lemn „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi Fântâna Brătienilor.
Malaia, ca întreaga Vale a Lotrului, este tărâmul legendelor cu haiduci, comori şi aur, al poveştilor legate de plutăritul de pe vremuri, al versanţilor împăduriţi şi abrupţi, al peisajelor care te lasă fără grai, la propriu.