Locul unic în România unde salinitatea rivalizează cu cea de la Marea Moartă FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ștrandurile cu apă sărată de la Ocnele Mari, din județul Vâlcea, au salinitatea de zece ori mai mare decât concentrația din Marea Neagră, fiind comparabilă cu cea de la Marea Moartă.

„Ștrandul fără fund” Ocnele Mari și „Ștrandul Alb Albastru” Ocnița (VEZI GALERIA FOTO ȘI VIDEO) au revenit în atenția turiștilor de când Ocnele Mari Vâlcea și-a recăpătat titlul de stațiune turistică.

Chiar dacă mare parte din baza de tratament a acestei așezări s-a pierdut după Revoluție, odată cu retrocedările și administrarea deficitară a localității, încet-încet, locul în care altădată veneau cu zecile de mii de români încearcă să revină la faima de odinioară.

Unul dintre ștranduri s-a creat pe o veche gură de mină, motiv pentru care concentrația salinității sale este de peste 300 grame la litrul de apă, în contextul în care cea din Marea Moartă este de 34%. Acest fapt face din Ocnele Mari un loc unic în România, iar după unii chiar în Europa. Celălalt ștrand, ale cărui ape sunt concentrate în săruri minerale, deține însă un bazin de nămol sapropelic.

Tarifele de acces rivalizează cu cele de la aquapark-urile și piscinele termale dintr-o altă stațiune balneară vâlceană, cea de pe Valea Oltului: Călimănești-Căciulata.

Ștrandul fără fund Ocnele Mari

La nici jumătate de kilometru distanță de Primăria Ocnele Mari, practic la cinci minute de mers pe jos, se găsește „Ștrandul fără fund”, în imediata vecinătate a Parcului de aventură Buridava – cel mai mare din Oltenia.

I se spune „fără fund”, acestui ștrand Ocnele Mari, datorită adâncimii sale considerabile - 80 de metri. Pe locul unei vechi mine a apărut un lac cunoscut multă vreme sub denumirea de „Balta Roșie”, datorită organismelor iodofage prezente aici. 

Complexul este dotat cu două bazine cu apă sărată și o mini-piscină cu apă dulce pentru copii, unități de cazare, șezlonguri, baldachine, plaje cu nisip, loc de joacă și dușuri. Cel mai mare dintre bazine este prevăzut cu o zonă specială în care adâncimea nu depășește o jumătate de metru. În alt bazin, mai mic ca suprafață ocupată, adâncimea ajunge până la 2,2 metri.

În incinta sa, prețurile pentru închirierea unei camere sau a unui apartament în bungalouri, cu ieșire direct pe plajă, variază între 300 și 370 de lei/zi. 

Ștrandul Alb Albastru Ocnița

La doi kilometri depărtare de „Ștrandul fără fund” mai există un ștrand cu acces gratuit pentru localnici - „Ștrandul Alb - Albastru” Ocnița.

Complexul deține două bazine cu apă sărată, un bazin cu nămol sapropelic, restaurant cu terasă, vile cu camere pentru cazare și camping cu căsuțe pentru odihnă. Aici cazarea la căsuțe pleacă de la 180 de lei/zi, iar pentru un apartament de patru persoane ajunge la 700 de lei/zi. Opțional, patul suplimentar pentru copii costă 50 de lei/zi, iar pentru adulți 100 de lei. Micul dejun pentru două persoană costă 50 de lei.

Cazarea este posibilă în ambele ștranduri, dar este necesară o programare prealabilă, pentru minimum două nopți. Există unități de cazare și în afara bazelor de agrement, la pensiunile și casele de vacanță din stațiunea Ocnele Mari, dar și la hotelurile din Râmnicu Vâlcea.

Tarifele la ștrandurile cu apă sărată: cel mai ieftin baldachin

O intrare la ștrand, pentru adulți, costă 35 de lei. Biletul permite ieșirea din ștrand pentru o perioadă de timp limitată la 5 – 10 minute. În caz contrar se poate achiziționa un bilet de acces cu două intrări/zi la prețul de 50 de lei/persoană.

Seara, în timpul săptămânii, între orele 18,00 - 20,00, accesul în ștranduri costă 20 de lei.

Pentru copiii cu vârste între 3 și 14 ani, tarifele variază între 15 și 25 de lei/zi, în funcție de numărul de intrări, iar seara este de 10 lei, de luni până joi inclusiv. Copiii sub trei ani au acces gratuit.

Închiriatul unui baldachin, precum cele de pe litoralul Mării Negre, costă doar 30 de lei. În prețul biletului de intrare este inclus șezlongul, în limita disponibilităților.

Soluția pentru infertilitate, sterilitate, reumatism, psoriazis și riduri

Nămolul sapropelic - „aurul negru” - de la Ocnița are beneficii atât pe partea de frumusețe: îmbunătățește aspectul pielii, previne ridurile, elimină celulita și ajută la eliminarea retenției de apă; cât și pe cea de sănătate: eczeme, psoriazis, afecțiuni reumatice, ginecologice etc.. 

Potrivit studiilor, nămolul de la Ocne conține o serie de acizi: silicic, carbonic, sulfuric, boric, dar și clor, sodiu, potasiu, litiu, magneziu, calciu, fier. Efectele terapeutice ale acestuia se mențin până la șase luni, ducând la o activare neuro-imuno-endocrină pe termen lung.

O cură completă de 12 zile, la Ocnele Mari, cu apă sărată (cel puțin o oră în bazin și o oră la plajă), dar și nămol sapropelic, este benefică pentru tratarea inclusiv a sterilității la femei și infertilității la bărbați, a rahitismului și debilității la copii, a nevralgiilor cervico - brahiale, sciatice sau crurale, toraco-abdominale, lombare, a oboselii cronice, a tulburărilor de circulație periferică sanguino- limfatice, a cistitelor cronice ori insuficienței ovariene, a bolilor respiratorii, precum sinuzitele, fibroza pulmonară, rinitele alergice, virozele ori bronșitele, având și efect antiinflamator și regenerant în cazul sistemului locomotor.

Există însă și contraindicații pentru persoanele care suferă de cancer, boli psihice, renale, cardiovasculare, infecto-contagioase, venerice etc..

Deasupra unui munte de sare exploatat de mii de ani

Ștrandurile cu apă sărată de la Ocnele Mari sunt amplasate într-o depresiune înconjurată de dealuri sub care se află un masiv de sare de circa 600 de metri grosime exploatat încă de pe vremea daco-romanilor. Ocnele Mari reprezintă cea mai apropiată stațiune balneară de Râmnicu Vâlcea, fiind situată la aproximativ 10 kilometri depărtare.

Potrivit documentelor, aici se tratau oamenii cu apă sărată încă de la începutul secolului al XIX-lea. Pe atunci, apa din Lacul „Balta Roșie” se încălzea pe bolovani încinși. Abia în a doua jumătate a secolului au început să se facă primele studii cu privire la efectele terapeutice ale apelor de aici. Două decenii mai târziu se deschideau primele pavilioane de băi cu apă sărată, iar la scurt timp, odată cu concesionarea lacurilor de aici, apăreau și primele instalații, hoteluri, restaurante etc..

În primii ani ai secolului XX, la Ocnele Mari se efectuau aproximativ 15.000 de băi calde și reci. Potrivit analizelor Institutului de Chimie, în perioada interbelică apele minerale de la Ocnele Mari rivalizau cu cele din Hall, Salsburg, Hamburg, motiv pentru care localitatea a devenit încă de pe atunci stațiune balneară și turistică de interes național. Titlu pe care avea să-l piardă la un deceniu după Revoluție, în urma unor reglementări legislative și decizii politice controversate.

În primii ani de după 1989, media săptămânală a turiștilor care veneau la curele de băi de la Ocnele Mari era de 12.000 de oameni. Pe vremuri i se mai spunea și „stațiunea săracilor” datorită prețurilor mici care se practicau aici, pe care și le permitea mai toată lumea.

Astăzi, ștrandurile de la Ocnele Mari, împreună cu Baza de Agrement Ostroveni din Râmnicu Vâlcea, aprovizionată cu apă salină din aceeași sursă, formează „Marea Olteniei”.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite