LIVE TEXT | Nașterea Guvernului Ciolacu: UDMR, out! Ce conține programul de guvernare dorit de liderul PSD; Lista miniștrilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful statului, Klaus Iohannis, l-a desemnat pe Marcel Ciolacu pentru formarea unui nou guvern, în urma consultărilor cu liderii Coaliției, dar și cu Opoziția din Parlament. 

Președinții celor două partide ale Coaliției FOTO Mediafax
Președinții celor două partide ale Coaliției FOTO Mediafax

UPDATE Componența noului guvern. Când merge Ciolacu în Parlament pentru votul de încredere

Forurile de conducere ale PNL și PSD au votat listele miniștrilor care ar urma să fie trimiși în Cabinetul Ciolacu. De altfel, partidele depun marți seara programul de guvernare și lista finală a miniștrilor, fără UDMR.

Potrivit ultimelor liste agreate de PNL și PSD, ministerele conduse de PSD sunt: 

Ministerul Fondurilor Europene - Adrian Câciu

Ministerul Agriculturii - Florin Barbu

Ministerul Economiei și Turismului - Radu Oprea

Ministerul Apărării - Angel Tîlvăr

Ministerul Familiei și Tineretului - Gabriela Firea 

Ministerul Digitalizării - Bogdan Ivan

Ministerul Muncii - Marius Budăi

Ministerul Sănătății - Alexandru Rafila

Ministerele conduse de PNL sunt: 

Ministerul de Interne - Cătălin Predoiu.

Ministerul de Finanțe - Marcel Boloș

Ministerul Dezvoltării - Adrian Veștea 

Ministerului Justiției - Alina Gorghiu

Ministerul Culturii - Raluca Turcan 

Ministerul Mediului - Mircea Fechet 

Ministerul Energiei - Sebastian Burduja 

Ministerul Educației - Ligia Deca

Ministerul de Externe - Luminița Odobescu 

Vezi aici care este calendarul învestirii noului Guvern

UPDATE Patriotismul economic şi sprijinirea celor cu venituri mici şi medii, obiective în programul de guvernare al lui Ciolacu

Marcel Ciolacu a prezentat, marți seara, după ședința conducerii PSD, programul de guvernare al cabinetului pe care îl va conduce, accentul fiind pus pe sprijinirea companiilor naţionale şi dezvoltarea producţiei interne, precum şi pe sprijinirea celor cu venituri mici şi medii.

Premierul desemnat enumerat mai multe obiective, printre care rezolvarea pensiilor speciale, noua lege a salarizării, stoparea creşterii preţurilor, dezvoltarea sistemelor publice de educaţie şi sănătate.

"Singura şansă de a ieşi din criză e ca România să se dezvolte prin patriotism economic, poate trece de la o economie bazată pe consum de bunuri importate la ce bazată pe producţie internă", a afirmat Ciolacu, menţionând că vor exista noi scheme de sprijin pentru următorii 2 ani în vederea stimulării producţiei. Mai multe detalii aici

UPDATE Ciolacu, despre prezența UDMR în noul Guvern: În acest moment nu sunt în această Coaliție

Marcel Ciolacu, premierul desemnat, susține că va avea o nouă discuție cu liderii UDMR și PNL, însă, "în acest moment" cei din Uniune "nu sunt în această Coaliţie". Liderul PSD a anunţat că listele cu noii membri ai guvernului vor fi depuse la Parlament marţi seara. Detalii aici

"După conferinţele de presă o să ne strângem toţi cei desemnaţi, împreună cu domnul Ciucă şi vom vedea dacă continuăm discuţia sau vom depune listele de miniştri şi programe de guvernare. Din punctul nostru de vedere, în acest moment nu sunt în această Coaliţie, dar, repet, seara nu s-a terminat încă., a declarat Ciolacu.

UPDATE PSD a votat lista de miniștri pentru cabinetul Ciolacu

Partidul Social Democrat a votat lista finală a miniștrilor propuși pentru Cabinetul Ciolacu. Votul pentru noul cabinet guvernamental ar urma să aibă loc chiar săptămâna aceasta.

Potrivit listei votate de forurile de conducere ale PSD, Ministerul Transporturilor va rămâne sub conducerea lui Sorin Grindeanu, Ministerul Fondurilor Europene va rămâne la Adrian Câciu, iar Ministerul Agriculturii va fi preluat de Florin Barbu. Lista completă aici 

UPDATE Pe cine trimite PNL în Guvern. Lista finală. Gorghiu, propunerea pentru Ministerul Justiției

Forurile de conducere ale PNL au votat lista finală privind miniștri propuși în Guvernul Ciolacu. Alina Gorghiu a fost propusă pentru preluarea portofoliului de la Justiție. Detalii aici

UPDATE UDMR respinge oferta PNL privind cedarea Energiei, dar păstrarea Mediului la liberali. Kelemen Hunor a subliniat că ei vor Mediul și Energia și doar atât ca să rămână la guvernare. „În acest moment lucrurile se opresc. La impuse nu se poate lucra. Până la liste și program în Parliament nu s-au închis lucrurile”, a subliniat Kelemen Hunor.

UPDATE: Surse din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul” că noua listă a miniștrilor PNL o propune pe Alina Gorghiu pentru conducerea Ministerului Justiției. 

UPDATE: Biroul Permanent Național al PNL a votat, în ședința partidului de marți, două variante de lucru pentru guvernarea Ciolacu: alături de UDMR, ceea ce ar însemna cedarea portofoliului Energiei, iar cealaltă fără formațiunea condusă de Kelemen Hunor, susțin surse liberale.

UPDATE: Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, a afirmat în urma negocierilor cu liderii PSD și PNL, că partidul său este împins în afara guvernării, în condițiile în care ofertele înaintate de colegii de coaliție s-au schimbat.

„Răspunsul nostru este că putem accepta Energia şi Mediul. Dacă s-au răzgândit şi Mediul nu mai există în ecuaţie, nu putem participa în continuare la această guvernare. Se pare că degeaba am devenit flexibili, pentru că situaţia s-a schimbat (...)  Atunci când am devenit mai flexibili a apărut o nouă întorsătură, schimbare de situaţie. Sunt negocieri şi negociem. Dar nu se poate dicta. Nu vrem să fim cârpa nimănui”, a mai spus Csoma Botond. 

Potrivit unor surse din conducerea Uniunii, UDMR va face Opoziție „la sânge” încă din prima zi a Cabinetului Ciolacu, în cazul în care PNL și PSD vor refuza să cedeze Mediul și Energia. 

UPDATE: Surse din conducerea PSD au declarat pentru „Adevărul” că social-democrații au votat pentru cedarea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Euroopene.

În condițiile în care UDMR a cerut Ministerul Energiei și Mediul pentru a rămâne la guvernare, portofoliul ar urma să fie oferit la schimb Uniunii. 

UPDATE: Șeful PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că partidul pe care îl conduce va renunța la portofoliul Energiei, acesta urmând să fie oferit UDMR, alături de un alt minister pe care ar trebui să îl cedeze PSD. Anunțul șefului PNL vine în contextul în care UDMR a cerut Mediul si Energia pentru a rămâne la guvernare, iar Marcel Ciolacu a fost de accord.

PNL s-a opus însă inițial. În varianta acceptată de liderii PSD și UDMR, PNL ar trebui sa mai primească un minister: ori MIPE, ori Sănătate. 

UPDATE: BPN-ul celor de la pL se amână până la ora 17:00, în contextul în care așteaptă răspunsul final al celor de la UDMR.

UPDATE: Șeful UDMR, Kelemen Hunor, a plecat pentru scurt timp de la Guvern, urmând să aibă o consultare cu Prezidiul Uniunii privind răspunsul formațiunii, daca accepta o noua ofertă, fara Dezvoltare, pentru a rămâne în Executiv. 

UPDATE:  Încep ședințele din forurile de conducere ale PNL și PSD.

La ședința PNL, Emil Boc, Daniel Buda si Ilie Bolojan au venit in acelasi Timp. Cu ei era si Luminita Odobescu, vehiculata pentru portofoliul de la Externe. 

UPDATE: La consultările de la Cotroceni au mers și liderii partidelor de Opoziție cu grup în Parlament, USR și AUR. În timp ce USR i-a reproșat președintelui pregătirea desemnării unui premier PSD, liderii AUR au înaintat o altă propunere. Șeful AUR a mers și cu un cadou pentru președinte.

UPDATE: Membrii partidului condus de fostul premier PNL, Ludovic Orban, au protestat marți, la Palatul Cotroceni. Forța Dreptei a anunțat că nu va vota un guvern condus de Marcel Ciolacu, desemnat pentru formarea unui nou cabinet.  

UPDATE: Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru formarea unui nou guvern.

Prima ședință în calitate de premier desemnat a lui Marcel Ciolacu va avea loc împreună cu liderii PNL și UDMR, pentru a stabili dacă viitorul Executiv are două sau trei partide.

„După consultările pe care le-am avut astăzi, cred că nu este nicio surpriză, dar acum desemnez pentru poziția de Prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl invit să formeze un guvern al Coaliției și să continue munca dedicată, serioasă, eficientă și eficace a Coaliției cu acest guvern care se va forma probabil în scurt timp”, a fost anunțul președintelui Klaus Iohannis.

UPDATE: La 14.30 are loc ultima ședință de Coaliție în format de trei partide - PSD, PNL și UDMR, fiind o nouă încercare de a convinge UDMR să preia anumite ministere, fără Dezvoltare, dacă vrea să continue la guvernare.

UPDATE: Au început consultările la Palatul Cotroceni. PSD și PNL au participat împreună, alături de grupul minorităților din Camera Deputaților.  UDMR a mers separat la consultările cu președintele Klaus Iohannis. Șeful statului nu a dat mâna cu liderii Uniunii, după ce fusese cordial cu Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Varujan Pambuccian.

Prima formațiune a Opoziției care va intra la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis a fost Uniunea Salvați România. Din delegația au făcut parte președintele USR Cătălin Drulă și membrii Biroului Național Oana Țoiu și Radu Miruță.

Ultimii care vor intra la consultări vor fi cei de la Alianța pentru Unirea Românilor. George Simion s-a certat cu un protestatar la intrarea de la Palatul Cotroceni.

UPDATE: Nicolae Ciucă a fost ales în funcția de președinte al Senatului. Acesta a fost numit în funcție cu un număr de 88 de voturi „pentru”, fiind propus de către grupul PNL și susținut de către Coaliție.

UPDATE Apar nume-surprize în rândul posibililor miniștri din Guvernul Ciolacu.

UPDATE Nicolae Ciucă urmează să fie ales, începând cu ora 10.00, la șefia Senatului, la 09.30 fiind convocat Biroul Permanent al forului pentru declanșarea procedurilor.

Președintele PNL și-a dat demisia din fruntea Guvernului luni, după un an și aproape zece luni de mandat (citește aici bilanțul Cabinetului Ciucă)

--

Consultările de la Palatul Cotroceni încep de la ora 12.00, când la prima discuție vor intra, împreună, PSD, PNL și Grupul minorităților. De la ora 12.30 intră la consultări UDMR, în moment aflată cu un picior în afara guvernării, din cauza neînțelegerilor privind solicitarea cedării Ministerului Dezvoltării de către Uniune. 

De la ora 13.30, la discuția cu Iohannis merg cei din Uniunea Salvați România. Ultimul partid invitat la consultări este Alianța pentru Unirea Românilor. După runda de consultări, Klaus Iohannis va face un anunț referitor la premierul desemnat, cel care va trebui să-și alcătuiască o echipă de miniștri și să meargă în Parlament cu aceasta, pentru a fi votată. De asemenea, alături de echipa de miniștri va fi prezentat și depus noul program de guvernare.

Ședințele de la ora 16.00

De la ora 16.00 au ședință ale conducerilor extinse atât cei de la PSD, cât și cei de la PNL. PSD-ul se reunește într-o ședință de Consiliu Politic Național, în timp ce liberalii au un Birou Politic Național. Ambele partide își vor valida noii miniștri din echipa Guvernul Ciolacu.

În cazul PNL, discuția preliminară e ca pentru fiecare portofoliu în parte să fie dat un vot între pretendenții pentru funcție, nu să aibă loc votarea în bloc a listei. 

După depunerea listei de miniștri de miniștri și a programuluide guvernare, Birourile Permanente Reunite decid calendarul audierilor de miniștri și votul de învestire. Conform discuțiilor din Coaliție, miercuri ar trebui să fie audierile, în timp ce votul de învestire ar urma să fie joi. Tot joi a fost agreată, împreună cu Klaus Iohannis, depunerea jurământului miniștrilor la Palatul Cotroceni. 

Împărțire echitabilă

PNL și PSD au convenit ca ministerele să fie împărțite frătește, nouă cu nouă, urmând ca amândouă să aibă câte un vicepremier. Până la marți după-amiază, lista de portofolii a fiecărui partid poate suferi unele modificări. 

De exemplu, Ministerul Justiției este un portofoliu unde persoana trebuie să fie agreată atât de PSD, de PNL, cât și de Klaus Iohannis. Surse din PNL au precizat pentru „Adevărul” că actualul titular de la Justiție, Cătălin Predoiu, va trece la Ministerul de Interne. De asemenea, Predoiu este și cel care este în prezent premier interimar. 

Două suprize de ultim moment apar la nivel de ministere. E posibil ca la Externe să Klaus Iohannis să meargă pe varianta Luminița Odobescu, nu Bogdan Aurescu, au punctat surse liberale. De asemenea, deși pe lista inițială la Dezvoltare era mai multe nume de vicepreședinți din partide, Ciucă îl susține pe Adrian Veștea, șeful CJ Brașov și președintele Uniunii Consiliilor Județene din România. 

Și la PSD ar urma să fie nume-supriză la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, dar și la Digitalizare, potrivit informațiilor „Adevărul”. Mai ales MIPE e un minister important, dat fiind că este cel care coordonează întreg PNNR-ul, unde România înregistrează unele întârzieri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite