Ciucă urmează să fie numit șeful Senatului. Conducerea forului, convocată pentru declanșarea procedurilor SURSE
0Biroul Permanent al Senatului a fost convocat pentru ora 09.30, scopul fiind acela de a decide schimbarea programului de lucru, astfel încât Nicolae Ciucă să fie ales azi președinte al forului superior din Parlament, susțin surse politice pentru „Adevărul”.
UPDATE: PNL l-a propus pentru șefia Senatului pe președintele partidului, Nicolae Ionel Ciucă. În timp ce USR a propus-o pe Anca Dragu. Restul partidelor parlamentare nu au avut o propunere pentru viitorul președinte al Senatului.
---
Pentru a putea fi declanșată toată procedura, Biroul Permanent trebuie să convoace un plen, pentru că alegerea șefului Senatului are loc la nivelul forului. Așadar, e convocat un plen, iar la stabilirea ordininii de zi este pusă alegerea noului șef al forului. Plenul ar urma să fie de la 10.00, au precizat surse din rândul senatorilor.
„Preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere”, prevede Regulamentul Senatului.
„Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi. Dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toţi candidaţii care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat şi toţi candidaţii care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a obţinut votul majorităţii senatorilor prezenţi”, mai prevede Regulamentul.
Coaliția nu are emoții în ceea ce privește majoritatea de la Senat, chiar și fără UDMR, însă partidele trebuie să-și mobilizeze toți aleșii. În trecut au mai fost sincope care au dus la picarea unor proiecte de lege, inclusiv când Coaliția era în format de trei partide. De data aceasta, pentru alegerea lui Nicolae Ciucă, au fost mobilizați toți senatorii Coaliției.
Consultări cu partidele
Partidele politice merg, începând cu ora 12.00, la Palatul Cotroceni, urmând ca în jurul orei 14.00 Klaus Iohannis să desemneze noul premier. PSD și PNL vor avea avea apoi ședințe ale forurilor de conducere pentru stabilirea noilor miniștri.
Consultările de la Palatul Cotroceni încep de la ora 12.00, când la prima discuție vor intra, împreună, PSD, PNL și Grupul minorităților. De la ora 12.30 intră la consultări UDMR, în moment aflată cu un picior în afara guvernării, din cauza neînțelegerilor privind solicitarea cedării Ministerului Dezvoltării de către Uniune.
De la ora 13.30, la discuția cu Iohannis merg cei din Uniunea Salvați România. Ultimul partid invitat la consultări este Alianța pentru Unirea Românilor. După runda de consultări, Klaus Iohannis va face un anunț referitor la premierul desemnat, cel care va trebui să-și alcătuiască o echipă de miniștri și să meargă în Parlament cu aceasta, pentru a fi votată. De asemenea, alături de echipa de miniștri va fi prezentat și depus noul program de guvernare.
Ședințele de la ora 16.00
De la ora 16.00 au ședință ale conducerilor extinse atât cei de la PSD, cât și cei de la PNL. PSD-ul se reunește într-o ședință de Consiliu Politic Național, în timp ce liberalii au un Birou Politic Național. Ambele partide își vor valida noii miniștri din echipa Guvernul Ciolacu.