Încordare la consultări. Președintele nu a dat mâna cu liderii UDMR | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul consultărilor UDMR cu președintele Klaus Iohannis atmosfera a fost una tensionată. Șeful statului a intrat grăbit în sală și s-a așezat fără a mai da mâna cu liderii UDMR, care așteptaseră vizibil încordați venirea președintelui. 

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, Tanczos Barna și Cseke Attila l-au așteptat vizibil încordați pe președintele Klaus Iohannis, atmosfera de la începutul consultărilor fiind una tensionată. 

Șeful statului a intrat grăbit în sala în care se aflau liderii UDMR și s-a așezat pe scaun fără a mai da mână cu cei care l-au așteptat. 

UDRM, cu un picior în groapă

Negocierile dintre liderii PSD, PNL și UDMR au eșuat, primele două partide pregătind varianta ieșirii UDMR de la guvernare, în contextul în care Uniunea refuză să cedeze ministerul Dezvoltării, așa cum i s-a propus. 

Șeful PSD, Marcel Ciolacu care a r urma să fie desemnat pentru formarea unui nou guvern, le-a propus membrilor UDMR să preia portofoliile Energiei și Fondurilor Europene, schimbând astfel protocolul Coaliției. 

Președintele UDMR Kelemen Hunor a explicat că nu poate accepta oferta, fiind mandatat pentru a respecta acordul Coaliției. 

Totodată, Kelemen Hunor a susținut că UDMR nu iese de la guvernare. „Nu ne ridicăm de la masă, dar eu nu neg că putem să fim împinşi pe scări, ca să mă exprim mai puţin academic, dar nu plecăm, că nu de aceea am intrat în 2020 şi 2021 în coaliţie să plecăm înaintea terminării mandatului. Deci, cam aici suntem. (...) Eu am spus că fără Ministerul Dezvoltării nu putem să continuăm şi asta cunoaşte şi domnul Ciolacu", a declarat Kelemen Hunor, după discuţiile în interiorul formaţiunii.

Singuri la consultări

De altfel, liderii UDMR au participat singuri la consultări, în timp ce PSD, PNL și grupul minorităților din Camera Deputaților au mers împreună. Totodată, UDMR nu a mai fost invitat la ședința Coaliției, luni, după demisia lui Nicolae Ciucă, care a declanșat procedura de numire a unui nou cabinet guvernamental.

În cazul ieșirii de la Guvernare, UDMR a amenințat că nu va mai susține parlamentar deciziile Coaliției. Într-un schimb de replici, săptămâna trecută, șeful PSD le-a transmis membrilor UDMR că a văzut că pot avea majoritate parlamentară pentru adoptarea proiectelelor și fără votul membrilor Uniunii. 

FOTO Arhivă / Inquam Photos
FOTO Arhivă / Inquam Photos
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite