Decenţa, normalitatea şi bunul simţ revin la Casa Albă după alegerile americane care l-au adus pe Joe Biden preşedinte. Toată activitatea politică de 47 de ani, cea de senator ales timp de 6 mandate – 36 de ani, cea de vicepreşedinte timp de 8 ani, toate recomandă o perioadă de echilibru, responsabilitate, predictibilitate în politicile externe de care America şi lumea întreagă avea nevoie.

acum 16 zile · comentarii (86)

Într-o democraţie adevărată, câştigătorul alegerilor este anunţat de presă. Această putere în stat, uneori a patra, uneori mai în faţă, alteori..., este martora avizată a procesului de numărare a voturilor, care, la rândul lui, este transparent, uşor verificabil, cu comunicări permanente din partea celor îl desfăşoară. Pentru că, într-o democraţie adevărată, ceea ce este evident nu mai poate fi întors de către nimeni altcineva.

acum 16 zile · comentarii (26)

11 martie. Cursurile se suspendă. 30 martie. Ministrul Educaţiei scrie, negru pe alb: „Suspendarea cursurilor reprezintă o perioadă […] de fixare a cunoştinţelor şi de recapitulare a temelor predate, FĂRĂ A PREDA noi cunoştinţe şi FĂRĂ A EVALUA elevii.“ Acum, cu Preşedintele-profesor şi cu şeful Guvernului în cap, ministrul închide şcoli, suspendă teze şi stinge olimpiade. Somnul raţiunii naşte monştri. Vae nobis!...

acum 16 zile · comentarii (20)

Parcursul politic al lui Joe Biden din acest an a fost încă o probă de dârzenie a acestui om atât de încercat de viaţă. De la revenirea spectaculoasă în prim-planul cursei pentru desemnarea candidaturii democrate, până la câştigarea alegerilor prezidenţiale, Biden s-a bătut cu determinarea calmă a celui forjat în cinci decenii de carieră politică. Dar mai ales în momentele de cumpănă din viaţa personală.

acum 16 zile · comentarii (32)

Semne ar fi. Într-un sens ca şi în celălalt, se adună uşoare semnale că deja a început operaţiunea masivă anunţată pe diverse canale de trimişii discreţi ai echipei Biden care dau asigurări că schimbările respective se vor produce deoarece sunt o prioritate politică esenţială pentru noua Administraţie care vrea ca „Paranteza Trump” să fie anulată cât mai rapid.

acum 16 zile · comentarii (41)

Luna octombrie a fost, pentru mine, luna în care băiatul meu a împlinit 33 de ani, departe de casă, dar şi luna în care doi dintre prietenii mei au simţit, pe pielea lor, ce înseamnă răceala la plămâni în plină criză generată de coronavirus.

acum 17 zile · comentarii (12)

Regimul Trump a fost unul favorabil pentru România şi e corect să spunem că anul 2020 s-a dovedit unul de vârf în relaţiile Bucureşti-Washington. Prezenţa militară americană în ţara noastă a crescut constant, robust, oferind o mare atenţie dezvoltării infrastructurii înainte de etapa „boots on the ground“.

acum 18 zile · comentarii (68)

Alegerile americane, cel mai fantastic spectacol al democraţiei la nivel mondial, se apropie de momentul în care îl vom cunoaşte pe viitorul preşedinte american. După toate probabilităţile şi indicaţiile, Democratul Joe Biden este noul Preşedinte al Statelor Unite. La ora când scriu acest material, alegerile nu sunt încheiate, nici recunoscute.

acum 18 zile · comentarii (81)

Mă îndoiesc că vom trăi în curând o revoluţie, aşa cum unii şi-o doresc din toată făptura ! Ar fi însă timpul să ne corectăm obişnuinţele, să repunem în discuţie relaţia cu natura şi cu ceilalţi, să ne temperăm apetitul autodistructiv. Mă tem, vai, că are atâta dreptate La Fontaine, cel din Lupul şi Vulpea...

acum 18 zile · comentarii (0)

Este cel mai greu preţ adus de pandemie. Şi de nepriceperea şi ineficienţa managementului şcolar de la toate nivelurile. De plătit vor plăti copiii noştri, cel puţin cei ai căror părinţi nu au posibilităţi materiale să suplinească absenţa şcolii normale. Şi aceştia formează majoritatea copiilor. Pierderile enorme le vom vedea la vară, la examenele de absolvire, la admiterea la facultate, la cursurile universitare.

acum 18 zile · comentarii (30)

Circumscripţia electorală 43, pentru românii de pretutindeni, are cel mai mare număr de alegători şi cel mai mic număr de aleşi. Patru deputaţi şi doi senatori. Va propun o analiză a activităţii lor în mandatul care se încheie şi să vedem cine îşi propune să îi înlocuiască.

acum 18 zile · comentarii (1)

Există puţine lucruri cu care te mândreşti zilele astea când vine vorba de satul, oraşul sau judeţul natal mai ales atunci când eşti moldovean. Acum câteva zile am avut însă o surpriză plăcută când, nevoit să merg acasă, cât o mai însemna acest ”acasă” când acolo ajung de cel mult două ori pe an, am descoperit acest panou simplu dar cu un puternic rol de simbol.

acum 8 ani · comentarii (28)
Postari Recente
Modifică Setările