Cum ajung copiii de la ţară să obţină note de 1 şi 2 la Capacitate. Un elev a adormit la examen pentru că fusese trezit devreme şi pus să mulgă vacile 6

În judeţul Botoşani aproximativ o treime din elevii de la clasa a VIII-a înscrişi la Capacitate nu au reuşit să obţină nota 5. Mai mult decât atât, o bună parte au avut note numai de 1, 2 sau 3. Majoritatea sunt din mediul rural. Profesorii şi directorii de şcoli unde numărul de elevi cu note foarte mici abundă spun că aceştia nu pot învăţa fiindcă sunt puşi la muncile câmpului sau la păzit vitele, chiar şi în ziua de dinaintea examenelor.

Cum ajung copiii de la ţară să obţină note de 1 şi 2 la Capacitate. Un elev a adormit la examen pentru că fusese trezit devreme şi pus să mulgă vacile Vezi comentarii 6

Povestea celei mai terifiante tradiţii din istorie. Cine erau vânătorii de capete şi de ce colecţionau macabrele trofee

Povestea celei mai terifiante tradiţii din istorie. Cine erau vânătorii de capete şi de ce colecţionau macabrele trofee

Istoria omenirii consemnează numeroase practici care pe orice om din lumea civilizată l-ar terifia. Unul dintre aceste obiceiuri care-i pot da fiori fiecărui om modern a fost ”vânătorea de capete”. De-a lungul timpului au existat triburi şi populaţii care au practicat pe scară largă acest obicei macabru, făcând pur şi simplu colecţie din capetele tăiate ale duşmanilor învinşi.

Poliţia Locală, sabotată de creşterea preţului la combustibil. Distanţa de patrulare a fost redusă aproape la jumătate

Poliţia Locală, sabotată de creşterea preţului la combustibil. Distanţa de patrulare a fost redusă aproape la jumătate

Scumpirea combustibilului a ajuns să saboteze activitatea Poliţiei Locale din municipiul Botoşani. Primarul oraşului, Cătălin Flutur, spune că numărul de kilometri pe care-l mai poate parcurge o maşină de Poliţie în patrulare aproape s-a înjumătăţit. Mai mult decât atât, edilul spune că nu mai este combustibil nici măcar pentru motocoasele serviciilor din Primărie.

Cum face un primar economie la reabilitarea drumurilor. Şi-a autorizat o balastieră şi îi pune la treabă pe asistaţi, dar şi pe cei cu amenzi

Cum face un primar economie la reabilitarea drumurilor. Şi-a autorizat o balastieră şi îi pune la treabă pe asistaţi, dar şi pe cei cu amenzi

Primarul oraşului Ştefăneşti, din nordul judeţului Botoşani, a ales o metodă practică de a face economie la reabilitarea drumurilor pietruite. Edilul a autorizat o balastieră pe malurile râului Prut, în imediata apropiere a oraşului, şi spune că-i va pune la muncă şi pe asistaţii social, dar şi cei care au primit amenzi ce pot fi transformate în ore de muncă în folosul comunităţii.

PSD-işti botoşăneni au plecat la Bucureşti coordonaţi de parlamentari şi primari. Au plecat inclusiv cu autocarele unei familii de liberali | psd

PSD-işti botoşăneni au plecat la Bucureşti coordonaţi de parlamentari şi primari. Au plecat inclusiv cu autocarele unei familii de liberali

Peste 1.100 de botoşăneni au plecat în această dimineaţă la Bucureşti pentru a participa la mitingul convocat de Liviu Dragnea. În frunte cu parlamentari, primari şi directori de instituţii participanţii au plecat cu o coloană de autocare închiriate în capitală. Nu au lipsit pancartele şi tricourile albe conform instrucţionilor trimise de şeful de partid.

Cum au ajuns, de fapt, evreii pe „Tărâmul Făgăduinţei“. Canaanul a fost invadat în valuri succesive de triburi din Egipt

Cum au ajuns, de fapt, evreii pe „Tărâmul Făgăduinţei“. Canaanul a fost invadat în valuri succesive de triburi din Egipt

Stabilirea evreilor în Canaan este o temă controversată şi încă discutată în lumea ştiinţifică. Pe lângă varianta biblică, care indică o cucerire cu elemente de supranatural a Cannanului, din care făcea parte şi teritoriul actualului Israel, mai există şi alte teorii ale oamenilor de ştiinţă, printre care intrarea paşnică a evreilor sau cucerirea anumitor zone prin mici invazii locale.

Voievodul „luminat“ al românilor, unul dintre cei mai progresişti lideri de la sfârşitul Evului Mediu. Cum a vrut să scoată Moldova de sub influenţa turcilor

Voievodul „luminat“ al românilor, unul dintre cei mai progresişti lideri de la sfârşitul Evului Mediu. Cum a vrut să scoată Moldova de sub influenţa turcilor

Unul dintre cei mai progresişti voievozi români a fost Dimitrie Cantemir. Acesta a încercat să scoată Moldova din obscurantism şi a impresionat pe cei mai importanţi monarhi ai vremii cu vasta sa cultură. Totodată, Cantemir a dorit să reorienteze geopolitic Moldova şi să o scoată de sub influneţa nefastă a otomanilor. A fost însă trădat şi obligat să trăiască în exil.

Nu, nu mă pricep, ca tot românul, la fotbal, dar după ce am intrat la Muzeul Naţional al Fotbalului din Manchester am avut câteva revelaţii culturale. Nici nu ştiam că în oraşul celebrelor United şi City, pe care le urmăresc cu admiraţie, dar accidental la televizor, există acest aşezământ dispus pe şase nivele, care reface, în jurul unui concept deştept şi modern, istoria britanică a sportului-rege.

luna trecuta · comentarii (0)

Nu poţi să nu observi: spiritul clasicismului sălăşuieşte în toată muzica în care echilibrul proporţiilor este susţinut de consisteţa unei gândiri ce aduce în prim-plan valori de aleasă semnificaţie; iar aceasta indiferent de zona stilistică; inclusiv în cazul şcolilor muzicale naţionale ale secolului trecut, la Strawinsky, la Bela Bartok.

luna trecuta · comentarii (0)

România, din câte îmi aduc eu aminte, nu a avut niciodată în istoria ei de ţară democratică un Premier atât de slab. Iar aici nu îmi trece o secundă prin minte să-i includ în aceeaşi oală pe Mihail Kogălniceanu, Barbu Catargiu, Constantin Creţulescu, Titu Maiorescu, I. G. Duca, Nicolae Iorga sau Ion Brătianu.

luna trecuta · comentarii (11)

Nu ştiu cât timp mai au liderii noştri politici să se mai concentreze, măcar câteva clipe, asupra a ceea ce se petrece în Republica Moldova, odinioară obiectiv de interes strategic în politica noastră naţională, acum subiect aflat undeva foarte jos pe lista de priorităţi reale şi, în consecinţă, lăsat cvasi-integral în sarcina fostului preşedinte Traian Băsescu.

luna trecuta · comentarii (21)

Cea mai mare extravaganţă înainte de 1989 era să merg la Constanţa. Drumul către mare era magic: ne dădeam jos din tren, ne cazam la rude, norocoşii de noi, şi ne repezeam pe faleză, la Cazinou. Nu ca să intrăm în el, ci ca să stăm afară şi să ne uităm admirativ-prosteşte la cât e de frumos. Aşa se făceau selfie-urile pe vremea aia. În 1993, am emigrat pentru prima dată, la Constanţa.

luna trecuta · comentarii (26)

Pentru prima dată de la intrarea sa în Uniunea Europeană, Bulgaria deţine preşedinţia Consiliului UE. Una dintre priorităţile stabilite de către vecinii noştri de la Sud a fost susţinerea pentru Balcanii de Vest. Ca să o concretizeze, bulgarii au organizat săptămâna trecută o reuniune specială referitoare la ţările din respectiva regiune.

luna trecuta · comentarii (3)

Italia e pe cale să intre într-o aventură fără precedent în UE. Primul stat fondator al Uniunii ce va avea un guvern populist-eurosceptic poate să arunce în aer fragilul echilibru economic şi politic european. Atât prin sfidarea cadrului guvernanţei economice, cât şi prin preconizata deschidere spre Rusia, văzută ca partener. Un prim pas propus de majoritatea parlamentară de la Roma: retragerea sancţiunilor impuse Rusiei de UE.

luna trecuta · comentarii (12)

Parlamentarii Puterii pregătesc o nouă schemă atrăgătoare pentru marii actori de pe piaţa energiei electrice produsă din surse regenerabile. Ultima schemă, însă, a avut darul de a le încărca clienţilor finali preţul facturii şi de a-i ajuta pe producători şi furnizori să obţină profituri nesperate în România, într-o ţară săracă, unde în multe zone avem aceeaşi infrastructură de pe vremea comunismului.

luna trecuta · comentarii (11)

De la o vreme încoace, toate alegerile în Republica Moldova, inclusiv cele locale, au o pronunţată componentă geopolitică. Desigur, unii politicieni de pe Bâc au profitat excesiv de pe urma acestui fenomen, exploatând la maxim clivajul orientării externe a ţării, facând astfel un deserviciu promotorilor oneşti ai vectorului integrării europene.

luna trecuta · comentarii (2)

Alegerile locale anticipate la nivelul oraşului Chişinău au predat lecţii fără precedent atotcunoscătorilor, dar şi ucenicilor vrăjitori care vehiculează şi planifică fără a ţine cont de realităţile din jur, de cetăţeni şi de aspiraţiile lor. Evenimentele sunt calificate de sociologi drept singularităţi şi evoluţii unice.

luna trecuta · comentarii (8)

A avut loc zilele trecute la Ateneul Român un eveniment emoţionant. Nu doar pentru că a fost un concert Beethoven pe care publicul îl întâmpină întotdeauna cu mare bucurie, ci şi pentru că, în calitate de amfitrion, celebra soprană Mariana Nicolesco ne-a amintit cu distincţie cum trece timpul şi uităm adesea ce fac şi au făcut marii Oameni pentru semenii lor.

luna trecuta · comentarii (0)

Puţinii oameni lucizi din guvernarea Dragnea încep să recunoască public că s-a terminat cu creşterea economică bazată pe consum şi este nevoie urgentă de pornirea motorului investiţiilor. Vicepremierul Viorel Ştefan şi Cristian Socol, ultimul în mai mare măsură, s-au exprimat în acest sens. Din păcate pentru România, speranţa relansării marilor lucrări de investiţii este iluzorie. De ce?

luna trecuta · comentarii (65)

Una dintre ştiinţele cele mai prizate astăzi în Occident este aceea a planificării strategice, mai exact a studiilor prospective. E vorba despre posibilitatea de a elabora scenariile de viitor şi evoluţia unui proces, a unei situaţii, în perspectivă, în plus de estimare a probabilităţii ca un scenariu sau altul să aibă loc.

luna trecuta · comentarii (44)

Nu pot înţelege cum un partid mare, în care se află şi numeroşi oameni inteligenţi, capabili şi oneşti, acceptă să se facă de râs sub conducerea cuplului Dragnea-Dăncilă. România are nevoie şi de un partid de stânga. Dar unul performant, acceptat în mecanismele partidelor de stânga europene, recunoscut şi respectat de liderii europeni şi americani.

luna trecuta · comentarii (32)

Există puţine lucruri cu care te mândreşti zilele astea când vine vorba de satul, oraşul sau judeţul natal mai ales atunci când eşti moldovean. Acum câteva zile am avut însă o surpriză plăcută când, nevoit să merg acasă, cât o mai însemna acest ”acasă” când acolo ajung de cel mult două ori pe an, am descoperit acest panou simplu dar cu un puternic rol de simbol.

acum 6 ani · comentarii (27)