Război în Ucraina. Kievul cere Chinei să condamne „barbaria rusă”. Ucraina a pierdut accesul la Marea Azov

Război în Ucraina. Kievul cere Chinei să condamne „barbaria rusă”. Ucraina a pierdut accesul la Marea Azov

O femeie plânge în Kiev privind distrugerile cauzate de bombardamente. FOTO Profimedia

Departamentul american al Apărării a declarat că, potrivit informaţiilor, poate confirma lansarea a peste 1.000 de rachete ruseşti către diferite ţinte şi oraşe paşnice din Ucraina, de la începutul invaziei.

GALERIE FOTO


UPDATE 23.37 Trupele ruse au tras asupra unui spital din oraşul Cernihiv, potrivit primarului Vladyslav Atroşenko. Potrivit primarului, nu a fost prevăzut un coridor umanitar. Spitalul nr.2 a fost bombardat. Acum pacienţii postoperatori stau întinşi pe coridoare la o temperatură de +10 grade.

UPDATE 23.15 Papa Francisc a ajuns la Spitalul de Pediatrie Bambino Gesù din Vatican pentru a vizita un grup de copii ucraineni care primesc tratament după ce au fugit de războiul din ţara lor.

UPDATE 22.36 Un total de 228 de persoane au fost ucise în oraşul Kiev de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, a anunţat Administraţia de Stat a oraşului Kiev pe Facebook, relatează Ukrinform. 

„228 de persoane, inclusiv 4 copii, au fost ucise la Kiev de la începutul invaziei pe scară largă de către trupele ruse”, se arată în raport.

În plus, 912 persoane, inclusiv 16 copii, au fost rănite. La 18 martie, numărul total de persoane ucise la Kiev era de 222.

UPDATE 22.06 Bărbaţii recrutaţi de armata rusă din teritoriile ocupate în Ucraina sunt folosiţi ca „momeală”, „carne de tun” pentru identificarea poziţiilor armatei ucrainene, acuză Directoratul Principal de Informaţii ale Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 22.00 Serviciile feroviare dintre Ucraina şi Belarus au fost suspendate, potrivit Oleksandr Kamyshyn, preşedintele Consiliului de administraţie al SA Ukrzaliznytsia.

"Nu mai există legături feroviare între Ucraina şi Belarus. Nu voi specifica detaliile, dar sunt recunoscător căilor ferate din Belarus pentru ceea ce fac", a spus Kamyshyn la postul de televiziune Current Time.

Totodată, şeful consiliului de administraţie a refuzat să menţioneze data de la care a fost suspendată legătura feroviară.

UPDATE 21.55 Un înalt oficial al Guvernului chinez susţine că sancţiunile impuse de către naţiunile occidentale Rusiei din cauza Ucrainei sunt din ce în ce mai „scandaloase”, transmite Reuters.

Viceministrul chinez de Externe, Le Yucheng, afirmă, de asemenea, că NATO nu ar trebui să se extindă în continuare spre est, forţând „în colţ” o putere nucleară precum Rusia. 

UPDATE 21.31 La Harkov, un bărbat şi un copil de 9 ani au fost ucişi în bombardamentele ruse din districtul HTZa anunţat serviciul de presă al Administraţiei Militare Regionale Harkov pe Telegram. El a mai informat că Forţele Armate ale Ucrainei care deţin poziţii defensive în Harkov au contraatacat în unele zone şi au învins coloanele inamice lungi care se apropiau de Harkov. În districtul Derhachivskyi, o unitate mobilă a Gărzii Naţionale a intrat în luptă cu invadatorii. Drept urmare, armata ucraineană a distrus mai mulţi soldaţi şi o mulţime de echipamente ale inamicului rus. 

UPDATE 21.29 Noi imagini de satelit de la Maxar Technologies arată gradul de distrugere a teatrului din Mariupol, care adăpostea circa 1.300 de civili în momentul în care a fost bombardat armata rusă.

În imaginile difuzate de Maxar Technologies se poate vedea că aproximativ două treimi din clădirea teatrului din Mariupol este distrusă, în timp ce doar faţada de vest stă picioare, transmite CNN.
 
Mesajul „copii”, scris pentru a avertiza armata rusă, încă este vizibil.
 

 

UPDATE 21.08 Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a declarat că preşedintele american Joe Biden ar trebui să viziteze Ucraina în timp ce se află în Europa, la summit-ul NATO de la Bruxelles, săptămâna viitoare, transmite CNN.

UPDATE 20.44 ONU anunţă că 847 civili au murit şi 1.399 au fost răniţi de la debutul invaziei ruse în Ucraina şi până la începutul zilei de sâmbătă. Organizaţia aşteaptă încă multe rapoarte din zonă, apreciind că numărul victimelor este mult mai mare.

UPDATE 20.42 Consiliul Municipal din Kiev a anunţat, sâmbătă seară, că 228 de persoane, inclusiv 4 copii, au fost ucise de la debutul războiului, potrivit The Kiev Independent.

De la începutul războiului, 228 de persoane, inclusiv 4 copii, au fost ucise la Kiev.

Potrivit Consiliului Municipal Kiev, peste 900 de cetăţeni, inclusiv 16 copii, au fost răniţi.  

Aproape 40 de case, şase şcoli şi patru grădiniţe au fost avariate. 

UPDATE 20.15 Mii de oameni s-au strâns, sâmbătă, la Berna, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de Ucraina şi a asculta un mesaj video al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski a apărut pe un ecran uriaş în faţa manifestanţilor şi a rostit un discurs, aşa cum a mai procedat săptămânile trecute în timpul manifestaţiilor din alte oraşe europene.
 
Preşedintele ucrainean le-a mulţumit elveţienilor pentru susţinere şi a spus că îşi doreşte ca oamenii din ţara sa să trăiască la fel ca ei.
 
„Este dureros şi este greu. Dar este şi o luptă împotriva răului”, a spus Zelenski despre rezistenţa în afa agresiunii ruse.
 
Şeful statului ucraineni a transmis un mesaj şi pentru bancherii elveţieni, făcând apel la îngheţarea conturilor tuturor celor care susţin războiul lui Putin împotriva Ucrainei.
 
FOTO EPA-EFE
 

UPDATE 19.59 Ruşii şi ucrainenii se acuză reciproc de minarea unor zone largi din Marea Neagră şi susţin că există riscuri pentru navele comerciale.

UPDATE 19.29 Ucraina a evacuat 190.000 de civili din zonele din prima linie, prin coridoare umanitare, de la începutul invaziei ruse, a declarat, sâmbătă, vicepremierul Irina Vereşciuk într-un interviu televizat, potrivit Reuters.

Coridoarele umanitare din regiunile Kiev şi Luhansk funcţionau, sâmbătă, a precizat Irina Vereşciuk, adăugând că un coridor planificat la Mariupol a fost doar parţial operaţional, trcerea autobuzelor nefiind permisă de trupele ruse. 
 

UPDATE 19.19 Câteva sute de persoane au manifestat în Piaţa Victoriei împotriva războiului din Ucraina, după care au pornit în marş către Ambasada Rusiei în România pentru a pleda pentru încetarea focului şi a crimelor împotriva umanităţii.

„Pace, aer şi natură! Nu război, nu dictatură”, „Gaz, petrol, război, nu sunt pentru noi” sau „Putin, cel mai mare asasin” - sunt câteva dinstra scandările auzite de rândul mulţimii - de toate vârstele - adunate sub mesajul „No War!”.
 
De la ora 18.00, manifestanţii au plecat din faţa sediului Guvernului către Ambasada Rusiei strigând „Slavă Ucrainei”. 
 
În faţa misiunii diplomatice ruseşti, manifestanţii au desfăşurat drapelul Ucrainei, în culorile galben şi albastru, şi au scandat lozinci în limba ucraineană. De altfel, o parte din protestatari sunt ucraineni fugiţi din calea războiului.
 
Manifestaţia este organizată de mai multe asociaţii, care se alătură, astfel, mai multor capitale ale lumii unde au avut loc evenimente similare. 
 
Europenii care susţin Ucraina în faţa agresiunii militare ruse sunt încurajaţi să publice fotografii pe reţelele de socializare cu hashtag-ul #CitiesWithUkraine.
 
FOTO Inquam/ Octav Ganea
 

UPDATE 19.10 Oraşul ucrainean Mariupol este aproape distrus, după zile întregi de bombardamente ruseşti:

UPDATE 18.53 UNICEF avertizează asupra pericolului la care se expun copiii care fug din calea războiului din Ucraina. Ei pot fi victime ale traficului de persoane. Potrivit organizaţiei, peste 1,5 milioane de copii au fugit din Ucraina ca refugiaţi din 24 februarie şi nenumăraţi alţii au fost strămutaţi din cauza violenţei.

Organizaţia precizează că peste 500 de copii neînsoţiţi au trecut graniţa din Ucraina în România, în perioada 24 februarie - 17 martie.
 

UPDATE 18.45 O mulţime de tancuri ruseşti implicate în invazia Ucrainei au cuşti ciudate sudate deasupra turelei.

Stijn Mitzer, un analist militar independent cu sediul în Amsterdam, a analizat sute de fotografii ale vehiculelor ruseşti distruse. El crede că, departe de a acţiona ca protecţie, cuştile nu au făcut nimic decât să adauge greutate, să facă tancurile mai uşor de observat şi poate da un sentiment fals şi periculos de securitate echipajului din interior. Astfel, ele au fost numite în batjocură de către unii analişti occidentali drept „armură de sprijin emoţional”.
 
Există mai multe explicaţii referitoare la rolul „cuştilor antitanc” montate pe turelele tancurilor ruse din Ucraina, conform specialiştilor militari. Una ar fi că respectiva „cuşcă” i-ar oferi o minimă protecţie comandantului tancului împotriva dronelor kamikaze sau a muniţiilor clasice lansate de alte drone.
 
În acelaşi timp, grilajul ar putea împiedica, teoretic, o rachetă antitanc să explodeze la impactul cu turela sau să provoace detonarea prematură a acesteia.
 
Problemă: Javelin este o rachetă cu dublă încărcătură de exploziv, numită „în tandem” şi creată special pentru „a trece” de tipul de blindaj reactiv specific blindatelor ruse.
 
UPDATE 18.30 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov crede că relaţiile dintre Moscova şi Beijing vor deveni mai solide pe fondul „situaţiei politice actuale”.
 
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov crede că relaţiile dintre Moscova şi Beijing vor deveni mai solide pe fondul „situaţiei politice actuale”.
 

UPDATE 18.17 Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă, sâmbătă, că o eventuală misiune de menţinere a păcii în Ucraina va fi decisă prin consens de liderii ţărilor NATO. „Liderii vor discuta cu foarte multă atenţie ce propune preşedintele Poloniei”, a afirmat Geoană. Un summit extraordinar al NATO are loc săptămâna viitoare.

UPDATE 18.11 China ar trebui să ia „decizia corectă” şi să se alăture altor naţiuni pentru a condamna invazia rusă în Ucraina, a declarat, sâmbătă, pe Twitter, negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak.

UPDATE 17.38 Primarul Kievului, fostul boxer Vitali Kliciko, le-a cerut sâmbătă aliaţilor occidentali să continue livrările de arme pentru Ucraina.

„Vă rugăm, sprijiniţi-ne!”, a spus Kliciko într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul italian „Corriere della Sera” şi preluat de agenţia de presă DPA.
 
„Suntem capabili să ne închidem singuri spaţiul aerian. Dar cu siguranţă trebuie să obţinem armele potrivite”, a adăugat el.
 
Potrivit lui Kliciko, peste 200 de civili au fost ucişi la Kiev de la începutul invaziei armatei ruse în Ucraina.
 
Primarul Kievului a mai făcut apel la ţările occidentale să întrerupă orice contact economic cu Rusia.
 

UPDATE 17.12 Şapte civili au fost ucişi vineri în urma unor bombardamente ale armatei ruse în localitatea Bucea, situată la nord-vest de Kiev.

În regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, conducerea poliţiei regionale a evocat zeci de morţi şi răniţi în atacuri comise vineri de armata rusă.
 
Partea ucraineană acuză armata rusă că în ultimele 24 de ore a lovit clădiri rezidenţiale în mai multe oraşe din ţară.
 

UPDATE 17.08 Fostul premier britanic Gordon Brown se pronunţă pentru înfiinţarea unui tribunal internaţional de tipul celui de la Nurnberg în vederea anchetării lui Vladimir Putin pentru războiul pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei.

Brown denunţă bombardamentele fără discernământ împotriva civililor, care contravin dreptului internaţional, nerespectarea cordoanelor umanitare şi şantajul nuclear.
 
„Am presupus că democraţia şi statul de drept vor prevala” după căderea Zidului Berlinului, doar că Putin le sfidează prin „folosirea forţei”, a declarat Gordon Brown într-un interviu acordat pentru BBC.
 
Întrebat dacă îl consideră pe liderul de la Kremlin un criminal de război, el a răspuns: „Aşa a spus preşedintele Biden şi acestea este şi părerea mea”.
 

UPDATE 16.55 O sută douăzeci şi şapte de sabotori au fost arestaţi la Kiev începând cu 24 februarie, ziua invadării Ucrainei de către armata rusă, a anunţat sâmbătă şeful administraţiei militare a capitalei ţării vecine, Mikola Jirnov, citat de BBC.


Bombardamente la Kiev FOTO Profimedia

UPDATE 15.43 Johnson susţine că Vladimir Putin a făcut o „greşeală catastrofală“ atunci când a invadat Ucraina şi respinge ideea că aceasta a fost cauzată de preocupările legate de aderarea ţării la NATO.

„Cu fiecare zi în care rezistenţa eroică a Ucrainei continuă, este clar că Putin a făcut o greşeală catastrofală”, a spus el.

UPDATE 15.29 Guvernul ucrainean afirmă, într-o declaraţie publicată sâmbătă pe Facebook, că Serviciul federal de securitate rus (FSB) şi armata rusă au răpit-o pe jurnalista ucraineană Viktoria Roşcina, angajată a publicaţiei Hromadske, marţi, la Berdiansk, oraş port ocupat din regiunea Zaporojie.

Vineri, site-ul Hromadske a indicat pe Twitter că a pierdut contactul cu jurnalista sa Viktoria Roşcina. Reporters Sans Frontières a distribuit mesajul Hromadske.

„Jurnalista noastră Viktoria Roşcina este probabil captivă la ocupanţii ruşi. Ea a filmat videoclipuri şi a scris articole din punctele fierbinţi din estul şi sudul Ucrainei în toate zilele războiului ruso-ucrainean. Pe 12 martie nu am putut lua legătura cu Victoria. Potrivit martorilor, pe care nu îi putem numi din motive de securitate, în acel moment jurnalista se afla în Berdiansk, ocupat temporar. Pe 16 martie, am aflat că în ajun (probabil 15 martie) Viktoria Roşcina a fost reţinută de FSB. Acum nu se ştie nimic despre locul unde se află", este mesajul publicaţiei pe Twitter.

„Îndemnăm comunitatea ucraineană şi internaţională să ofere informaţii pentru eliberarea jurnalistei Victoria Roschina", a fost apelul publicaţiei Hromadske. 

UPDATE 15.14 Preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko, aliatul şi prietenul lui Vladimir Putin, a declarant într-un interviu pentru televiziunea niponă TBS, citată de Reuters, că preşedintele rus este apt şi într-o formă mai bună ca niciodată.

„Noi doi nu ne-am întâlnit doar în calitate de şefi de stat, suntem într-o relaţie de prietenie”, a mai spus Lukaşenko într-un interviu înregistrat. „Am acces la toate detaliile legate de el, pe cât posibil, atât în materie de chestiuni de stat, cât şi personale”, a mai declarat el.

Comentariile sale vin în contextul în care mai mulţi lideri occidentali au pus sub semnul întrebării discernământul lui Putin având în vedere calculele greşite pe care şi le-a făcut cu privire la acţiunile militare împotriva Ucrainei.

UPDATE 14.40 Majoritatea sabotorilor reţinuţi care au colaborat cu armata rusă sunt cetăţeni ai Ucrainei, a declarat ministrul Afacerilor Interne Denis Monastîrski, relatează Ukrainska Pravda .

„Majoritatea sunt cetăţeni ai Ucrainei care au primit permise de şedere şi cetăţenie venind din alte ţări, sau părăsind teritoriile ocupate anterior. Sau chiar şi ucraineni care au fost în Federaţia Rusă pentru la anumit timp, au fost recrutaţi acolo şi apoi s-au întors pentru  îndeplini anumite sarcini”, a spus Monastîrski.

Ministrul i-a îndemnat pe ucraineni să fie atenţi la comportamentul atipic al oamenilor de pe stradă şi din mediul lor, mai ales să urmărească străinii care deţin arme, nefiind membri ai Forţelor Armate ale Ucrainei sau ai Apărării teritoriale. De asemenea, a sfătuit să se aibă în vedere revenirea bruscă a unor vecini din străinătate.

Monastirski a recomandat atenţie maximă în apropierea instalaţiilor militare şi a aeroporturilor.

El a cerut să fie raportate persoanele suspecte la 102 sau la linia telefonică a Serviciului de Securitate. Ulterior, oamenii legii vor verifica dacă această persoană este într-adevăr implicată în sabotaj în interesul ocupanţilor.

UPDATE 14.08 Cel puţin 80 de cadavre au fost scoase de sub dărâmături la Nikolaev, unde a fost atacată o bază militară, relatează BBC, citându-l pe jurnalistul belgian Robin Ramaekers.

UPDATE 13.55 Ucraina susţine că a eliminat comandantul Armatei a 8-a a Districtului Militar de Sud al Federaţiei Ruse, Andrei Mordvicev. Acesta ar fi fost ucis în urma unui atac asupra aerodromului de la Cernobaevka.

Este al cincilea general rus ucis de armata ucraineană, notează BBC, precizând că informaţia nu a putut fi verificată din surse independente.

UPDATE 13.02 Statul Major al Ucrainei susţine că peste 14.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în primele trei săptămâni de la invazia Moscovei în ţară, relatează BBC.

Într-o actualizare operaţională, oficialii ucraineni au spus că aproximativ 14.400 de soldaţi ruşi au fost ucişi.

Conform statului major, Moscova a pierdut o cantitate imensă de echipamente militare, inclusiv aproximativ 1.470 de transportoare blindate, 60 de tancuri şi peste 100 de avioane de luptă şi elicoptere.

BBC notează că nu poate verifica independent afirmaţia, deşi surse de informaţii occidentale au sugerat că aproximativ 7.000 de soldaţi au fost ucişi şi între 14.000 şi 21.000 au fost răniţi.

UPDATE 12.54 La cererea NATO, Olanda şi Germania vor furniza Slovaciei sisteme americane de rachete în locul sistemelor sale de apărare aeriană S-300, pe care le va preda Ucrainei, a anunţat ministerul olandez al Apărării, citat de Interfax-Ucraina.

UPDATE 12.43 Ministrul britanic de externe, Liz Truss, se teme că negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia sunt doar o „perdea de fum” folosită de Kremlin înaintea unei noi ofensive.

Într-un interviu acordat cotidianului The Times, Liz Truss a spus că este „foarte sceptică” în privinţa negocierilor şi a apreciat că Rusia le foloseşte ca o diversiune pentru a-şi „regrupa” forţele, informează lefigaro.fr.

UPDATE 12.25 Compania germană Robert Bosch GmbH a anunţat că îşi închide operaţiunile în Federaţia Rusă, informează Bloomberg. Decizia a fost luată după ce Ucraina a anunţat că Rusia foloseşte piese Bosch în echipamentele sale militare.

Compania a subliniat că utilizarea pieselor de schimb Bosch în scopuri „non-civile” încalcă politica sa.

UPDATE 12.10 Nexta a publicat pe Twitter noi imagini din Harkov, după încă o noapte de lupte intense.

UPDATE 11.52 Potrivit fostului comandant al forţelor NATO din Europa, generalul american în retragere Wesley Clark, cele mai probabile două scenarii ale războiului din Ucraina, la momentul acesta, este o înfrângere rapidă forţelor ucrainene sau o lovitură asupra unui stat NATO.

Potrivit generalului, citat de portalul ucrainean glavcom.ua, primul scenariu plauzibil pentru desfăşurarea evenimentelor prevede înfrângerea rapidă a Ucrainei în următoarele două-trei săptămâni.

UPDATE 10.36 Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă că a distrus un mare depozit subteran de rachete şi muniţie pentru avioane în regiunea Ivano-Frankivsk din Ucraina, folosind rachete hipersonice, a informat agenţia de ştiri Interfax.

UPDATE 10.09 Armata ucraineană a impus restricţii de circulaţie de 38 de ore în oraşul Zaporojie, începând de sâmbătă, de la ora 14:00 GMT, informează lefigaro.fr.

„Nu ieşiţi!”, a transmis viceprimarul Anatoli Kurtiev.

Oraşul ucrainean Zaporojie este vizat de atacuri încă de miercuri. Oraşul se află şi lângă o centrală nucleară bombardată pe 4 martie şi ocupată de atunci de ruşi. Populaţia din Zaporojie nu are apă şi hrană, fiind în adăposturi subterane de zile întregi.

UPDATE 09.37 Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că Ucraina a pierdut „temporar” accesul la Marea Azov, după ce armata rusă şi-a întărit ocupaţia în jurul oraşului Mariupol.

„Ocupanţii au acces parţial în districtul operaţional Doneţk, lipsind temporar Ucraina de accesul la Marea Azov”, a declarat ministerul, potrivit Reuters.

UPDATE 09.20 Foştii preşedinţi ai SUA George W. Bush şi Bill Clinton au vizitat o biserică ucraineană din Chicago pentru a „arăta solidaritate cu poporul Ucrainei”, potrivit CNN.


 

Ambii preşedinţi au postat pe Twitter un videoclip cu vizita lor la Biserica Catolică Ucraineană Sfinţii Volodimir şi Olga, fiecare purtând câteun buchet de floarea soarelui galben strălucitor, floarea naţională a Ucrainei.

„America este unită cu poporul Ucrainei în lupta lor pentru libertate şi împotriva opresiunii”, a scris Clinton pe Twitter.

„America este solidară cu poporul Ucrainei în timp ce luptă pentru libertatea şi viitorul lor”, potrivit unui tweet de la Centrul Prezidenţial George W. Bush.

UPDATE 09.11 Ministerul Apărării din Marea Britanie a transmis, sâmbătă, că ruşii au fost „surprinşi de amploarea şi ferocitatea rezistenţei ucrainene”, iar Kremlinul „nu a reuşit până acum să-şi atingă obiectivele iniţiale”.

 În cea mai recentă actualizare a informaţiilor, Ministerul Apărării din Regatul Unit spune că Rusia a fost forţată să-şi schimbe abordarea operaţională şi că acum urmăreşte o strategie de uzură.

UPDATE 08.52 ONU şi partenerii din Ucraina au finalizat, vineri, primul convoi de ajutor umanitar urgent către Sumî, una dintre zonele cele mai afectate de război. Cele 130 de tone de ajutor esenţial au inclus materiale sanitare, apă îmbuteliată şi alimente care vor ajuta aproximativ 35.000 de oameni.

Pe lângă aceste articole, convoiul a adus echipamente pentru repararea sistemelor de apă pentru a ajuta 50.000 de oameni.

UPDATE 08.10 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a transmis liderilor de la Kremlin, sâmbătă, că este „timpul” să discute despre „pace şi securitate”. În caz contrar, susţine şeful statului ucrainean, consecinţele pentru Rusia vor fi resimţite mai multe generaţii.

UPDATE 06.29 Aproape 6,5 milioane de cetăţeni au fost forţaţi să-şi părăsească casele din Ucraina, din cauza războiului ruso-ucrainean. Alte 3,3 milioane au plecat în străinătate din 24 februarie se precizează într-un raport al ONU. În total, numărul persoanelor strămutate intern şi al refugiaţilor care au plecat în alte ţări este de aproape 9,8 milioane, ceea ce reprezintă mai mult de 23% din populaţia ţării.

Potrivit Biroului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, invazia rusă a avut ca rezultat 2.149 de victime civile, inclusiv 816 persoane ucise. Cifrele reale sunt probabil mult mai mari, deoarece confruntările violente continuă în toată ţara.

Situaţia de la Mariupol continuă să se deterioreze. Autorităţile locale au raportat deja peste 2.350 de decese, deşi numărul real al victimelor, potrivit ONU, ar putea fi de două ori mai mare.

UPDATE 04.59 În regiunea Sumy, ocupanţii ruşi au tras asupra unui spital din Trostyanets , provocând pagube mari, a anunţat şeful administraţiei militare regionale Sumy, Dmytro Zhyvytskyi, pe Telegram. Potrivit acestuia, nimeni nu a fost ucis în bombardamente. El a subliniat, de asemenea, că în mai multe aşezări din regiune rămâne o situaţie critică.

"În general, situaţia critică rămâne în mai multe aşezări din raioanele Sumy şi Okhtyrka. Invadatorii intră în sate şi jefuiesc, comit dezordine. Sunt cunoscute şi cazuri de tortură şi răpire", a spus Zhyvytskyi. Totodată, oficialul a menţionat că ocupanţii sunt ajutaţi în acest sens de unii localnici. 

UPDATE 04.24 Echipele de reaparaţii de la Ukrenergo au restaurat linia de transport a energiei de înaltă tensiune de 750 kV, ceea ce asigură funcţionarea stabilă a CNE Zaporiojie. Potrivit lui Ukrenergo, linia a fost avariată pe 16 martie de trupele ruse. Două alte linii de înaltă tensiune de 750 kV - Zaporojie şi Sud Donbas - sunt în prezent deconectate din cauza avariilor.

UPDATE 03.45 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acordat titlul de Erou al Ucrainei la doi militari ucraineni, se precizează într-o înregistrare video postată pe canalul Telegram al Preşedintelui.

La cererea comandantului şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, el a decis să confere titlul de Erou al Ucrainei colonelului Volodymyr Anatoliyovych Baranyuk, comandantul Brigăzii 36 Marine Separate, şi maiorului Denis Prokopenko, comandantul Detaşamentului Separat al Forţelor Speciale.pentru protecţia oraşului erou Mariupol”, a spus Zelensky. De asemenea, Zelensky a mulţumit tuturor celor care apără Mariupolul şi întreaga Ucraină.

UPDATE 02.19 Autorităţile din Nikolaev au raportat, vineri, ”zeci de victime” după bombardamentele şi atacurile aeriene din timpul zilei, potrivit The Kiev Independent.

Aleksandr Senkevich, primarul din Nikolaev a declarat că oraşul a fost bombardat de la o distanţă mică, aşa că nu a fost timp pentru a avertiza asupra raidului aerian. 

În urma bombardamentelor au fost raportate ”zeci de victime”.  

Potrivit www.pravda.com.ua, primarul a explicat că bombardamentele s-au făcut din regiunea Herson şi nu a fost timp suficient pentru a porni alarmele.  

UPDATE 01.29 Ocupanţii nu permit să se continue salvarea oamenilor din „punctele fierbinţi” ale regiunii Kiev, a declarat şeful sediului umanitar al regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba, care notează că aproximativ 50.000 de persoane au fost deja evacuate în regiune. El a spus acest lucru într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook .

"Forţele de ocupaţie nu ne permit să continuăm evacuarea din "punctele fierbinţi". Reamintim că , şeful administraţiei militare regionale de la Kiev, Alexander Pavlyuk, a raportat pe 18 martie că în regiunea Kiev cele mai periculoase direcţii rămân ruta Jytomyr , Buca - Irpin - Gostomel, Makariv, precum şi nordul zonei Vyshgorod.

UPDATE 00.55 Forţele armate ucrainene au distrus 12 ţinte aeriene ale inamicului în ultimele 24 de ore, potrivit Comandamentului Forţelor Aeriene Ucrainene.

"Pe 18 martie, Forţele Aeriene Ucrainene au lovit zece ţinte aeriene. Alte două ţinte au fost distruse de unităţile de apărare aeriană ale Forţelor Terestre", se arată în comunicat.

În special, unităţile ucrainene de apărare aeriană au distrus două avioane, trei elicoptere, trei UAV şi patru rachete de croazieră în ultima zi.

UPDATE 00.30 Departamentul american al Apărării a declarat că, potrivit informaţiilor, poate confirma lansarea a peste 1.000 de rachete ruseşti către diferite ţinte şi oraşe paşnice din Ucraina, a declarat un înalt oficial american al apărării, citat de CNN.

Rapoartele privind loviturile cu rachete în partea de vest a Ucrainei „în vecinătatea Aeroportului Internaţional Liov par a fi exacte”, a spus oficialul. Totodată, oficialul nu deţinea informaţii suplimentare cu privire la originea loviturilor cu rachete din partea de vest a Ucrainei şi nici pagubele cauzate, la acest moment. El a mai menţionat că, în ciuda avantajelor în ceea ce priveşte numărul de arme aeriene, Rusia încă nu are superioritate pe cerul ucrainean, iar spaţiul aerian deasupra Ucrainei „rămâne contestat”.

Trupele ruse au folosit aproape întregul stoc deţinut de rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de rachete tactice Iskander pentru a efectua lovituri masive asupra Ucrainei.

ŞTIRE INIŢIALĂ Aproximativ 14 rachete au fost trase asupra Ucrainei şi au fost efectuate 40 de raiduri aeriene, dar inamicul nu şi-a îndeplinit principalele sarcini în a 23-a zi de agresiune rusă, a raportat Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene pe Facebook, transmite Ukrinform.

„Numai pe 18 martie, inamicul a tras patru lovituri cu rachete (14 rachete) şi a efectuat peste 40 de raiduri aeriene”, se arată în comunicat.

Statul Major General a declarat că principalele sarcini - înfrângerea grupurilor Forţelor Armate ale Ucrainei, încercuirea Kievului, atingerea graniţelor administrative ale regiunilor Doneţk şi Lugansk şi stabilirea controlului asupra părţii de pe malul stâng al Ucrainei nu au fost îndeplinite.

Potrivit declaraţiei, ocupanţii au reuşit parţial în zona operaţională Doneţk - privând temporara ocupare a zonei de acces a Ucrainei la Marea Azov. În apropiere de Mykolaiv, inamicul a fost oprit prin acţiuni comune ale diviziilor forţelor de apărare.

Inamicul încearcă să compenseze eşecurile în avansarea trupelor în timpul operaţiunii la sol prin lansarea de rachete şi lovituri cu bombe folosind atât arme de înaltă precizie, cât şi bombardament nediscriminatoriu. Invadatorii distrug infrastructura oraşelor, distrug zonele dens populate pentru a intimida populaţia civilă a Ucrainei şi a convinge conducerea militară şi politică a ţării noastre să negocieze în orice condiţii.

Situaţia în direcţia Volyn nu s-a schimbat semnificativ.

În direcţia Polissya, inamicul încearcă să ţină zonele capturate anterior pe râul Irpin. Ocupanţii nu au întreprins acţiuni ofensive active. Inamicul este nevoit să treacă la apărare la frontiere şi pe poziţii nefavorabile, încercând să regrupeze rămăşiţele de forţe, precum şi să asigure logistica necesară. În acelaşi timp nu, acesta  abandonează încercările de a relua avansl către Kiev şi efectuează recunoaşteri aeriene cu ajutorul UAV-urilor.

În direcţia nord, nu au existat modificări în componenţa trupelor inamice şi în natura acţiunilor sale. Ocupanţii continuă să blocheze parţial oraşul Cernihiv, bombardând cartierele civile din oraş. UAV-urile sunt utilizate în mod activ pentru a efectua recunoaştere şi determinare locurilor a incendiilor.

În direcţia Slobozhansky, natura acţiunilor inamicului nu s-a schimbat semnificativ. Încercările de blocare a oraşelor Sumy şi Harkiv, precum şi încercările de a relua ofensiva în direcţia Pokrovsk continuă. Ocupanţii au întărit gruparea prin introducerea de pe teritoriul Federaţiei Ruse a două unităţi ale Armatei 6 Generale şi Armatei 1 Tancuri din Districtul Militar de Vest.

În direcţia Lugansk, invadatorii încearcă să stabilească controlul asupra aşezărilor Rubizhne şi Popasna, precum şi blocarea Sievierodonetsk.

În zona Rubizhne, inamicul a fortificat poziţii la periferia de vest şi nord-vest a oraşului, încercând fără succes să ajungă în partea de sud a oraşului. Luptele continuă pentru oraşul Popasna.

În direcţia Doneţk, forţele de ocupaţie luptă în aşezările Verkhniotoretske, Krymske, Avdiivka şi Taramchuk. Blocada şi încercările de a asalta oraşul erou Mariupol continuă.

În zona Buh de Sud, un grup de forţe de ocupaţie ruse iau măsuri pentru echiparea poziţiilor şi înfiinţarea unui sistem logistic. Inamicul nu face încercări de redistribuire a diviziilor separate în direcţiile Mykolaiv şi Kryvyi Rih.

Forţele Armate ale Ucrainei reţin inamicul şi desfăşoară operaţiuni contraofensive în anumite zone operaţionale. Ei lansează lovituri de artilerie şi bombardamente cu rachete asupra unor grupuri de trupe şi a convoaielor militare.

UPDATE 23.40 Soldaţii Gărzii Naţionale ucrainene au capturat două vehicule de luptă de infanteriei, aparţinând ale invadatorilor ruşi şi au distrus un BMP-1 IFV  cu un lansator de grenade, a declarat pe Telegram, Serghi Haidai, şeful Administraţiei Regionale de Stat Lugansk.

"Veşti bune pentru noapte. Soldaţii Gărzii Naţionale au confiscat echipamentele ocupanţilor din regiunea Lugansk. Ocupanţii ruşi au suferit pierderi în apropiere de Kreminna. Garda Naţională a găsit două vehicule de luptă de infanterie ale invadatorilor ruşi şi a distrus un BMP-1  cu un lansator de grenade. ," el a scris.

UPDATE 22.50 Un total de 9.145 de persoane au fost evacuate prin coridoarele umanitare din Ucraina în 18 martie. Declaraţia a fost făcută de şeful adjunct al Oficiului Preşedintelui Ucrainei, Kyrylo Timosenko, pe Telegram.

La Berdiansk a fost livrat combustibil pentru a reumple rezervoarele maşinilor private ale locuitorilor din Mariupol care circulau prin coridorul umanitar. Potrivit lui Timoşenko, 500 de persoane care au ajuns la Berdiansk din Zaporijia au fost duse cu autobuzul. Mâine vor fi trimise şi 10 autobuze la Berdiansk pentru a-i duce pe locuitorii din Mariupol.

Între timp, un total de 4.173 de persoane au fost evacuate din regiunea Sumy.

Pe 18 martie 2022, au fost aprobate nouă coridoare umanitare.

UPDATE 21.53 Unităţile de apărare antiaeriană ucrainene au distrus mai multe drone inamice deasupra oraşului Odesa a declarat Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al Cartierului General Operaţional la Administraţia Militară Regională Odesa, pe Telegram.

„Unităţile de apărare antiaeriană au distrus drone inamice deasupra Odesei. Recunoaşterea a eşuat... Cei care le-au lansat vor fi următorii”, a scris Bratchuk.

În dimineaţa zilei de 18 martie 2022, armata ucraineană a doborât şi o rachetă de croazieră navală inamică deasupra Regiunii Odesa.

UPDATE 21.15 Declaraţiile oficialilor ruşi despre negocierile cu Ucraina sunt legate doar de cererile lor şi sunt menite să provoace tensiuni în mass-media, spune Mihail Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Poziţiile noastre sunt neschimbate. Încetarea focului, retragerea trupelor şi garanţii puternice de securitate cu formule concrete”, a scris el pe Twitter.

UPDATE 21.00 ​Publicaţia ucraineană Hromadske a scris că jurnaliştii cred că Victoria Roshchyna, colega lor, a fost reţinută de FSB rus în jurul datei de 15 martie, relatează The Guardian, iar forţele ruse ar ţine-o captivă de atunci.

„Jurnalista noastră Victoria Roshchyna este ţinută captivă de ocupanţii ruşi. Ea a raportat din punctele fierbinţi din estul şi sudul Ucrainei de la începutul războiului ruso-ucrainean. Pe 12 martie, nu am putut-o contacta pe Victoria.

După cum am aflat de la martori, în acel moment jurnalista se afla în Berdianskul ocupat temporar. Pe 16 martie, am aflat că cu o zi înainte (probabil 15 martie), Victoria Roshchyna a fost reţinută de FSB-ul rus. În prezent, nu ştim unde se află.

Facem apel la comunitatea ucraineană şi internaţională să ne ajute să o găsim şi să o eliberăm pe Victoria Roshchyna, jurnalistă Hromadske”.

UPDATE 20.35 Orice transport de arme care intră în Ucraina va fi considerat o ţintă „legitimă” pentru Rusia, a spus vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, potrivit agenţiei de presă de stat ruse TASS, citată de CNN.

UPDATE 20.29 Imagini cutremurătoare cu dezastrul produs de armata rusă în oraşul ucrainean Mariupol au apărut pe reţelele sociale. Scenele arată drama prin care trec locuitorii care fac eforturi uriaşe să rămână în viaţă.

UPDATE 20.03 Şeful delegaţiei ruse la negocierile cu Kievul, Vladimir Medinski, a anunţat vineri că a constatat o „apropiere” a poziţiilor în problema statutului neutru al Ucrainei şi progrese în problema demilitarizării Ucrainei

UPDATE 19.47 Emmanuel Macron a vorbit vineri la telefon cu Vladimir Putin. Preşedintele francez a cerut „ridicarea asediului” şi „acces umanitar” la Mariupol.

Într-o încercare de a deturna atenţia de la acuzaţiile de crime de război comise de armata rusă în Ucraina, Putin a acuzat Ucraina de „numeroase crime de război comise zilnic”.
Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat miercuri Rusiei să oprească războiul din Ucraina.
 
„Curtea este conştientă de amploarea tragediei umanitare din Ucraina” şi este „profund preocupată de utilizarea forţei ruse, care ridică probleme foarte grave de drept internaţional”, a declarat judecătoarea Joan Donoghue.
 

UPDATE 19.36 Cele şase ţări occidentale care fac parte din Consiliul de Securitate al ONU au denunţat vineri folosirea acestei instanţe de către Moscova cu scopul difuzării „dezinformării” şi „propagandei”.

Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit vineri în a zecea reuniune pe team războiului dus de Putin împotriva Ucrainei.
 
„Această reuniune”, cu privire la presupuse arme biologice prezente în Ucraina, a fost cerută de către Rusia.
 
„Aceste minciuni sunt concepute cu unicul scop de a deturna responsabilitatea Rusiei în acest război şi în catastrofa umanitară pe care a cauzat-o”, se arată într-o declaraţie comună a celor şase ţări occidentale din Consiliul de Securitate.
 
În această nouă sesiune, Statele Unite au reiterat că „Ucraina nu are un program de înarmare biologică”.
 
„Continuăm să credem că este posibil ca Rusia să aibă în vedere să utilizeze agenţi chimici sau biologici împotriva poporului ucrainean”, a declarat ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield.
 

UPDATE 19.21 Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat vineri că Grecia este pregătită să reconstruiască maternitatea de la Mariupol, bombardată recent de ruşi.

Maternitatea şi spitalul de pediatrie, situate în aceeaşi clădire, la Mariupol, au fost bombardate săptămâna trecută, iar trei persoane - inclusiv un copil - au fost ucise în atac.
 
Consulul grec la Mariupol, Manolis Androulakis, care se ascundea în urmă cu câteva zile într-un subsol în oraş, a fost evacuat la începutul acestei săptămâni în Republica Moldova.
 
„Fiecare zi care trece devine mai periculoasă. Centrul Mariupolului a fost devastat. Un spital de pediatrie, un teatru, o bibliotecă au fost vizate. Nu mai e nimic în picioare!”, a denunţat el vineri la postul grec OpenTV.
 

UPDATE 18.53 Armata ucraineană a distribuit un videoclip în care îi caracterizează drept „clovni” pe paramilitarii ceceni angajaţi în războiul din Ucraina de partea Kremlinului.

„Clovnii îşi abandonează echipamentul şi se ascund”, se arată într-un comentariu al armatei ucrainene care însoţeşte videoclipul distribuit pe Telegram.
Paramilitarii ceceni pot fi văzuţi părăsindu-şi vehiculele şi ascuzându-se într-un şanţ de pe marginea drumului în timp ce sunt luaţi prin surprindere, cu arme automate, de soldaţi ucraineni.
   
Ruslan Leviev, fondatorul grupului de investigaţii Conflict Intelligence Team (CIT), spune despre aşa-numiţii „temuţi ceceni” că sunt de fapt „trupe de PR” în Ucraina, prezenţa lor fiind mai vizibilă pe reţelele de socializare decât pe teren.
 
„Vedem des că au fost prezenţi pe teritoriul Ucrainei încă de la începutul conflictului, dar până la urmă nu i-am văzut niciodată participând la bătălii. Mai degrabă sunt trupe PR. (...) În general, PR-ul lor este realizat într-o retorică agresivă, că suntem luptători atât de duri, suntem gata să curăţăm Kievul în două zile. Până la urmă, au trecut aproape trei săptămâni de război şi nici măcar nu au luat parte la vreo bătălie’’, a declarat Leviev pentru CurrentTime.
 

UPDATE 17.51 „Un război nu este în interesul nimănui”, i-a spus vineri preşedintele chinez Xi Jinping omologului său american Joe Biden, într-un apel video securizat.

„Criza ucraineană nu este un lucru pe care dorim să-l vedem” având loc, i-a spus Xi lui Biden, citat de postul CCTV.
„Iar în calitate de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi în calitate de primele două economii mondiale, ne revine nu doar să conducem relaţiile chinezo-americane pe un drum bun, ci să ne asumăm totodată responsabilităţile internaţionale şi să acţionăm în vederea păcii şi liniştii în lume”, a adăugat Xi.
 
Statele Unite exercită presuni tot mai importante asupra Chinei să se distanţeze de Rusia.
 
Potrivit unui scurt rezumat difuzat de televiziunea publică CCTV, preşedintele chinez a apreciat că „relaţiile între state nu pot merge până la confruntarea armată”.
 

UPDATE 17.10 The Guardian: participanţii la evenimentul de pe Lujniki dedicat sărbătoririi anexării Crimeei sunt angajaţi la stat şi au fost aduşi cu autobuzele. În schimbul participării, li s-a promis o zi liberă sau recompense între 300 şi 1.400 de ruble

UPDATE 17.01 Liderul de la kremlin, Vladimr Putin, a dispărut brusc, vineri, de pe ecrane, în timp ce susţinea un discurs pe stadionul Lujniki din Moscova la un eveniment marcând anexarea peninsulei Crimeea, relatează AFP.

Putin era pe cale să laude „eroismul” militarilor ruşi în faţa a zeci de mii de persoane, pe stadionul Lujniki, moment în care televiziunea publică Rossia-24 a început să difuzeze alte momente de la acest eveniment.

Rossia-24 a reluat difuzarea discursului după o întrerupere de 15 minute.
 
Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a susţinut pentru presa afiliată Kremlinului că transmisiunea în direct a fost întreruptă din cauza unei „pene tehnice la un server”. UPDATE 16.44 Perturbările semnalului GPS, folosit în navigaţia aeriană, s-au intensificat după invazia Ucrainei de către Rusia şi afectează inclusiv zone relativ îndepărtate de război, precum Marea Mediterana sau Finlanda, avertizează Agenţia Europeană a Securităţii Aeriene (AESA).
 

UPDATE 16.04 Aproximativ 130 de persoane au ieşit din teatrul bombardat miercuri la Mariupol, a anunţat vineri însărcinata cu drepturile omului în Parlamentul ucrainean, Liudmila Denisova.

Numeroase alte persoane dintre cele care s-au refugiat în acest teatru se află, în continuare, sub dărâmături.
 
„Salvatorii îşi fac treaba. Există doar această informaţie: 130 de persoane sunt în viaţă şi au ieşit (de sub dărâmături). Celelalte aşteaptă ajutor”, a declarat Denisova.
 

UPDATE 15.49 Zeci de mii de persoane s-au adunat vineri pe Stadionul Lujniki din Moscova pentru a sărbători anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Stadionul Lujniki de la Moscova este „plin ochi”, potrivit corespondentului Financial Times la Moscova.
Un clip video în care steaguri ucrainene sunt atuncate pe jos a fost proiectat la stadion.
 
Angajaţi de la stat au fost aduşi cu autobuzul pe stadion, potrivit corespondentului FT.
 
Între timp, în Ucraina mor civili în bombardamentele armatei ruse. Potrivit ONU, peste 700 de civili ucraineni au fost ucişi de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.
 
FOTO EPA-EFE
 

UPDATE 14.01 Remarcile preşedintelui american, Joe Biden, la adresa lui Vladimir Putin, echivalează cu insulte personale, a susţinut, vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Moscova aude şi vede ceea ce au devenit deja declaraţii zilnice făcute de preşedintele Biden, care sunt, de fapt, insulte personale la adresa lui Putin”, a spus Peskov într-o conferinţă telefonică.
 
Evaluând bombardamentele şi atacurile efectuate de armata rusă împotriva civililor ucraineni, liderul de la Casa Albă l-a numit pe Putin „criminal de război”, un „dictator brutal, un criminal pur”.
 

UPDATE 13.52 Două persoane au fost ucise, iar alte şase rănite în urma unui atac al armatei ruse asupra unui bloc de locuinţe şi asupra unei clădiri administrative din oraşul Kramatorsk (estul Ucrainei), relatează BBC.

Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei regionale Doneţk, a postat imagini cu distrugerile provocate de armate rusă în urma atacului de la Kramatorsk.
 
FOTO Twitter
 

UPDATE 13.34 Liderul de la Kremlin Vladimir Putin a discutat la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz. După ce a invadat Ucraina, Putin îi acuză pe ucraineni că „întârzie” procesul de negociere a păcii cu „propuneri nerealiste”.

Putin cere ca Ucraina să recunoască peninsula Crimeea, anexată în 2014, ca parte a Rusiei, şi independenţa teritoriilor separatiste proruse Doneţk şi Luhansk, precum şi să renunţe la obiectivul de a adera la NATO şi să se demilitarizeze.
 
Ucraina cere un armistiţiu, retragerea trupelor ruse şi garanţii de securitate de la o serie de ţări.
 

UPDATE 13.07 Primarul Kievului a mers la locul unde vineri dimineaţă a avut loc o explozie, în cartierul Podilski. Primele informaţii vorbeau despre resturile unei rachete care a fost doborâtă care au cazut peste un bloc de locuinţe. Din noile informaţii reiese că, pe lângă persoana decedată deja anunţată, ar mai fi 19 răniţi, dintre care patru copii, iar explozia ar fi afectat şase clădiri de locuinţe, o şcoală şi o grădiniţă, transmite Nexta.

 

 

UPDATE 12.13 Mulţi dintre oamenii care s-au ascuns în subsolul Teatrului din Mariupol ar fi supravieţuit atacului de miercuri. O ucraineancă a reuşit să plece din clădire înainte ca aceasta să fie bombardată şi a povestit cum a trăit alături de alţi oameni în acel adăpost care acum nu mai este utilizabil.

„Adulţii nu au avut mâncare în primele două zile. Le-am dat mâncare doar copiilor”, mărturiseşte ea.
 

UPDATE 12.08 Trupele ruse trimise în Ucraina sunt atât de demoralizate încât recurg la diferite tertipuri pentru a evita războiul.

Potrivit agenţiei de presă belaruse NEXTA, o conversaţie interceptată a forţelor ruse sugerează că trupele sunt disperate şi „caută muniţie ucraineană pentru a se împuşca în picior şi a merge la spital", relatează Daily Star.
 
Într-o altă conversaţie interceptată, care a fost făcută publică sâmbătă (12 martie), un soldat rus este auzit spunând: „Ne e frică. Furăm mâncare, intrăm în case. Ucidem civili. Ofiţerii ruşi se împuşcă în picior pentru a merge acasă. 
 
Diferite rapoarte americane arată că Rusia ar fi pierdut în trei săptămâni cel puţin 7.000 de soldaţi în Ucraina.
 

UPDATE 11.48 Armata rusă se află într-o „poziţie periculoasă” în Ucraina, dar Vladimir Putin are nevoie neapărat de o realizare pe teren pentru a-şi vinde „războiul dezastruos” din Ucraina „ca pe o victorie”, spune expertul militar britanic Justin Bronk.

În aceste condiţii, un moral ridical al trupelor şi al cetăţenilor ucraineni şi crearea unei reţele eficiente de livrare a armelor furnizate acum de occidentali sunt esenţiale pentru crearea unei baze eficiente de contraatac.
 

UPDATE 11.33 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este propus pentru Premiul Nobel pentru Pace de către un grup de 36 de politicieni europeni, foşti miniştri, europarlamentari şi diplomaţi, printre aceştia fiind inclusiv un eurodeputat român.

„În lumina evenimentelor fără precedent din punct de vedere istoric, solicităm respectuos Comitetului Premiului Nobel pentru Pace să redeschidă şi să reconsidere procedura de nominalizare în 2022 pentru Premiul Nobel pentru Pace”, menţionează autorii în scrisoarea transmisă Comitetului Nobel.
 

UPDATE 11.16 Ucraina „umileşte” Rusia pe câmpul de luptă şi „şterge pe jos cu ei în ceea ce priveşte opinia publică mondială”, spune un expert militar britanic la BBC.

Profesorul Michael Clarke, fost director al think tank-ului Royal United Services Institute (RUSI), a declarat: „Ruşii fac aproape toate greşelile tactice pe care le pot face”.
 
Vorbind la emisiunea Today de la BBC Radio 4, Clarke a explicat: „[Trupele ruse] arată ca nişte forţe care nu erau complet pregătite, care nu s-au gândit la cum ar putea arăta o campanie majoră.
 
„Ucrainenii au oprit înaintarea Rusiei în toate zonele şi chiar operează acum contraatacuri destul de eficiente. Ruşii pierd o mulţime de echipamente şi trupe”.
 
Profesorul Clarke a mai spus că Ucraina are un sistem de comandă şi control al câmpului de luptă „standard NATO”, construit cu ajutorul ţărilor NATO din 2014.
 

UPDATE 10.57 O persoană a murit şi patru au fost rănite după ce resturi de la o rachetă rusă doborâtă au căzut peste o clădire rezidenţială din partea de nord a Kievului, anunţă serviciile de urgenţă ucrainene, potrivit BBC.

Autorităţile spun că 12 persoane au fost salvate şi 98 au fost evacuate din clădirea cu cinci etaje din cartierul Podilski.

Fotografii date publicităţii de serviciile de urgenţă arată cum pompierii luptă pentru a controla un incendiu, în mijlocul clădirilor grav avariate, a vehiculelor arse şi a unui crater mare. Eforturile de salvare sunt în curs, spun ei.

UPDATE 09.15 Armata ucraineană şi-a publicat raportul operaţional zilnic, susţinând că forţele sale au distrus joi 14 ţinte aeriene ruseşti. Acestea au inclus 7 avioane, un elicopter, 3 drone  şi 3 rachete cu aripi, informează The Guardian.

„În anumite teritorii ocupate temporar, ocupanţii ruşi încearcă să-şi creeze o imagine pozitivă demonstrativă despre ei înşişi prin distribuirea de produse alimentare către populaţia civilă”, a adăugat ministerul ucrainean al apărării.

Oficialii de la Kiev au susţinut, de asemenea, că moralul scăzut în cadrul trupelor ruse a condus la o „creştere a numărului de cazuri de dezertare şi refuzul personalului militar” de a participa la războiul împotriva Ucrainei.

Armata ucraineană a susţinut anterior că Rusia ia măsuri pentru a „compensa pierderea de personal în detrimentul străinilor”, în timp ce se pregătea pentru un posibil atac asupra Kievului.

UPDATE 09.02 Rusia a instituit o zonă de interdicţie aeriană în regiunea Donbass din Ucraina, potrivit unui oficial separatist din Republica Populară Doneţk, a anunţat vineri agenţia de presă de stat Interfax, citată de Reuters. Ucraina a solicitat în repetate rânduri NATO instituirea unei zone de restricţie aeriană, solicitarea fiind însă respinsă, cu argumentul că o astfel de decizie ar însemna implicarea Alianţei în conflictul cu Rusia.

UPDATE 08.50 Până acum nu au fost raportate victime, după ce o clădire din Liov a fost lovită în această dimineaţă de mai multe rachete, a anunţat primarul oraşului într-o postare pe Telegram, potrivit BBC.

Clădirea lovită este o hală de întreţinere şi reparaţii pentru avioane. Primarul Andrii Sadovîi a declarat că activitatea în această hală fusese oprită anterior atacului.

El a adăugat că salvatorii se află în prezent la faţa locului.

 

 

UPDATE 08.03 Potrivit postului de televiziune Ukraine 24, mai multe explozii au fost auzite în diverse zone ale oraşului Liov, în vestul Ucrainei, în jurul orei 6:30, relatează BBC.

Un nor mare de fum putea fi văzut venind din direcţia aeroportului, la 6 km de centrul oraşului, potrivit corespondentului BBC Jonah Fisher, care se află în prezent în oraş.

Primarul din Liov a spus că aeroportul nu a fost lovit, ci o clădire de lângă el a fost distrusă.

„Cu siguranţă nu este aeroportul”, a scris edilul.

Dacă se confirmă că este vorba de o lovitură cu rachete ruseşti, aceasta ar fi lovitura cea mai apropiată de oraşul istoric Liov, de la startul războiului, acum trei săptămâni, mai scrie BBC.

 

 

UPDATE 07.20 Viktor Tereshchenko, primarul din Velykoburlutska, localitate din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, a fost capturat de forţele ruse, potrivit unui mesaj video de joi al lui Oleg Sinegubov, şeful Administraţiei Regionale din Harkov, relatează CNN, preluat de News.ro.

"Am aflat astăzi că (ruşii) l-au capturat pe liderul comunităţii din Velykoburlutska, Viktor Nikolaevich Tereshchenko. Astfel de oameni trebuie să aibă pază. Viktor Nikolaevich a fost răpit pur şi simplu de la locul său de muncă şi dus la secţia locală de poliţie. Ei l-au reţinut şi nu vor să îl elibereze", a spus Sinegubov.
 
Oficialii locali condamnă acest gest, a adăugat el, spunând că lucrează pentru ca liderul localităţii să fie eliberat cât mai curând posibil.
 
"În curând, teritoriile noastre ocupate vor fi din nou ale noastre", a spus el.
 

UPDATE 07.15 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că există informaţii conform cărora Armata Rusiei caută mercenari pentru a fi trimişi în război, declarând că "asta nu îi va ajuta". "(...) îi avertizez pe toţi cei care vor încerca să se alăture ocupanţilor teritoriului nostru ucrainean. Aceasta va fi cea mai proastă decizie a vieţii voastre. O viaţă lungă este mai bună decât banii care vă sunt oferiţi pentru una scurtă", a transmis el.

"Avem informaţii că Armata rusă recrutează mercenari din alte ţări, încercând să înşele cât mai mulţi tineri pentru a se înrola. Ştim că asta nu îi va ajuta. Aşa că acum îi avertizez pe toţi cei care vor încerca să se alăture ocupanţilor teritoriului nostru ucrainean. Aceasta va fi cea mai proastă decizie a vieţii voastre. O viaţă lungă este mai bună decât banii care vă sunt oferiţi pentru una scurtă", a declarat Zelenski, într-un mesaj video postat pe Facebook în noaptea de joi spre vineri.

El a adăugat că forţele ucrainene rezistă în zonele-cheie ale ţării unde inamicul presează şi răspund fiecărui atac.

Zelenski a afirmat că au fost luaţi prizonieri noi recruţi ruşi, susţinând că unii nici nu sunt menţionaţi în Rusia şi nu se încearcă recuperarea lor, familiile fiind anunţate că au murit, deşi ei sunt în viaţă.

"Tuturor ruşilor care mă pot auzi acum, vorbiţi despre asta. Fiecare mamă care ştie că fiul ei a fost trimis în războiul împotriva Ucrainei să verifice unde este fiul ei. Şi mai ales acelea care nu îşi pot contacta copiii, cărora li s-a spus că au murit, dar nu au primit trupurile. (...) Noi nu am plănuit să luăm mii de prizonieri. Nu avem nevoie de 13 sau oricâte mii de soldaţi ruşi morţi. Nu avem nevoie de asta. Noi nu am vrut războiul ăsta. Noi vrem doar pace. Şi vrem să vă iubiţi copiii mai mult decât vă temeţi de autorităţi", a continuat preşedintele ucrainean.

El a menţionat că s-a adresat Bundestagului, nu doar ca preşedinte, ci şi ca un cetăţean ucrainean, şi a spus că va continua să vorbească în "parlamentele şi pieţele" statelor partenere, cât va fi nevoie pentru a opri războiul.

"Pentru a reface integritatea noastră teritorială. Pentru a reda, ucrainenilor şi tuturor europenilor, pacea mult-aşteptată. Simt că suntem tot mai bine înţeleşi. În Europa, în lume, în diferite ţări", a afirmat el.

Zelenski a adăugat că a discutat şi cu preşedintele francez Emanuel Macron.

"Întărim apărarea Ucrainei. Ne coordonăm paşii comuni spre pace. Sunt recunoscător pentru asta. Sunt recunoscător şi preşedintelui Biden pentru noul sprijin eficient pentru ţara noastră", a spus el, adăugând că nu poate dezvălui toate detaliile.

El a menţionat că a vizitat o familie aflată în spital după ce a fost prinsă sub bombardamente şi a arătat că vor fi luate mai multe măsuri pentru a ajuta economia.

UPDATE 07.14 Rebelii pro-ruşi din regiunea separatistă Lugansk afirmă că au preluat controlul clădirilor guvernamentale din Rubijne, anunţă CNN, potrivit News.ro

Lugansk este, alături de Doneţk, una dintre cerle două regiuni separatiste susţinute de Rusia. Ambele sunt împărţite în zone controlate de Ucraina şi de separatiştii pro-Moscova.

În înregistrări video postate joi pe canalul oficial al Miliţiei Populare din Republica Populară Lugansk, un soldat în uniformă afirmă: "Ne aflăm lângă administraţia oraşului Rubijne. Steagul Republicii Populare Lugansk flutură acum acolo. Aceasta înseamnă, pentru locuitori, că dacă războiul încă nu s-a încheiat, atunci este în stadiul final".

Într-o altă înregistrare video, soldatul poate fi văzut stând în biroul primarului din Rubijne, pentru ca apoi să fie filmat în timp ce pune staegul Republicii Populare Lugansk pe clădirea guvernamentală.

După ce este auzită o explozie, el afirmă: "Sunt mai multe bombardamente, din partea ucraineană".

UPDATE 07.11 Mariupol este lovit în fiecare zi de 50 până la 100 de proiectile de artilerie, potrivit consiliului local al oraşului ucrainean aflat sub asediu, scrie CNN, preluat de News.ro.

"Oraşul se află sub blocadă de 16 zile şi peste 350.000 de locuitori din Mariupol continuă să se ascundă în adăposturi şi subsoluri de bombardamentele continue ale forţelor de ocupaţie ruse", se arată într-o declaraţie a consiliului local.

Astfel, "aproximativ 80% dintre locuinţe au fost lovite, din care aproape 30% nu mai pot fi restaurate".

Declaraţia a fost emisă joi seara şi arăta că informaţii despre victimele din atacul asupra teatrului folosit ca adăpost sunt în curs de clarificare.

UPDATE 04.49 Statele Unite nu văd niciun semn că Putin este gata să oprească şi să pună capăt războiului din Ucraina prin diplomaţie, a declarat secretarul de stat american Anthony Blinken. Secretarul de stat a mai adăugat că diplomaţia necesită o atitudine responsabilă a ambelor părţi faţă de negocieri şi o detensionare directă. Cu toate acestea, Rusia nu este pregătită să negocieze.

"Nu văd niciun semn acum că Putin este gata să se oprească. Dimpotrivă, dacă ascultaţi ultimele sale declaraţii, acestea sugerează că se mişcă în direcţia opusă", a spus el.

UPDATE 04.06 Astăzi, în regiunea Sumî se pot deschide coridoare umanitare din şase oraşe. Informaţiile exacte despre confirmarea coridoarelor vor fi publicate ulterior. În autobuzele de evacuare se urcă femei, copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi.

"Luăm oameni în autobuzele de evacuare cu animale de companie. Nu pot fi bărbaţi decât la volanul maşinilor", a declerat şeful Administraţiei Militare Regionale Sumî, Dmitro Jivitski, pe canalul său Telegram.

UPDATE 02.47 Problemele logistice şi contraatacurile active din partea Forţelor Armate ale Ucrainei limitează capacităţile ofensive ale Rusiei, se precizează într-un raport al serviciilor secrete britanice, potrivit Ministerului britanic al Apărării. Numărul de lupte active şi activitatea ofensivă a inamicului a scăzut. Există două motive: primul - inamicul conta pe un blitzkrieg foarte rapid şi nu era pregătit ca războiul să dureze mai mult de 10 zile, iar al doilea - Forţele Armate ale Ucrainei au distrus chiar şi ceea ce avea inamicul pentru a-şi reface rezervele. 

"Contraatacurile continue ucrainene obligă Rusia să folosească un număr mare de trupe pentru a-şi apăra rutele de aprovizionare. Acest lucru limitează sever potenţialul ofensiv al Rusiei", se arată în raport.

„Reticenţele de a manevra pe teren accidentat, lipsa controlului aerian şi utilizarea limitată a podurilor împiedică Rusia să furnizeze efectiv unităţilor avansate chiar şi aprovizionări de bază – hrană şi combustibil”, – au spus serviciile de informaţii britanice.

 

O femeie plânge în Kiev privind distrugerile cauzate de bombardamente. FOTO Profimedia

Imagini din aceeasi galerie
 • O femeie plânge în Kiev privind distrugerile cauzate de bombardamente. FOTO Profimedia
 • Kievul sub bombardament. FOTO EPA-EFE
 • Bătrâni rătăcesc pe străzi după bombardamente. FOTO EPA-EFE
 • Civili se adăpostesc la metroul din Kiev. FOTO EPA-EFE
 • Civili se adăpostesc la metroul din Kiev. FOTO EPA-EFE 
 • Un bărbat încearcă să fac ordine în balconul unui apartament dintr-un bloc bombardat. FOTO Profimedia
 • Civili se adăpostesc la metroul din Kiev. FOTO EPA-EFE 
 • Victimă a bombardamentului din Kiev. FOTO EPA-EFE
 • Bombardamentele continuă în zona podului din Irpin. FOTO EPA-EFE
 • Manifestație in Liov, Ucraina, numită ”Prețul războiului” cu carucioare de copii goale, în memoria celor peste 100 de copii uciși de la începutul conflictului. FOTO EPA-EFE
 •  Clădire din Liov proteajată cu saci de nisip. FOTO Profimedia 
 • Manifestație in Liov, Ucraina, numită ”Prețul războiului” cu carucioare de copii goale, în memoria celor peste 100 de copii uciși de la începutul conflictului. FOTO EPA-EFE 
 • Manifestație in Liov, Ucraina, numită ”Prețul războiului” cu carucioare de copii goale, în memoria celor peste 100 de copii uciși de la începutul conflictului. FOTO EPA-EFE 
 • Femei se adăpostesc într-o sală de sport din Uzhorod, Ucraina. FOTO Profimedia
 • Soldați ucrainieni detașați în zona bombardamentelor din Kiev. FOTO Profimedia
 • O tânără de la Crucea Roșie ajută răniții în urma bombardamentelor din Kiev.  FOTO Profimedia
 • Distrugeri în Kiev cauzate de bombardamente. FOTO EPA-EFE
 • Distrugeri în Kiev cauzate de bombardamente. FOTO EPA-EFE 
 • Un bărbat își face selfie la mormântul lui Vladimir Putin creat de activiști în Zaporizhzhia, Ucraina. FOTO Profimedia
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările