Un fost premier britanic se pronunţă pentru judecarea lui Putin la un tribunal de tipul celui de la Nurnberg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gordon Brown FOTO EPA-EFE
Gordon Brown FOTO EPA-EFE

Fostul premier britanic Gordon Brown se pronunţă pentru înfiinţarea unui tribunal internaţional în vederea anchetării lui Vladimir Putin pentru războiul pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei.

Brown denunţă bombardamentele fără discernământ împotriva civililor, care contravin dreptului internaţional, nerespectarea cordoanelor umanitare şi şantajul nuclear.

„Am presupus că democraţia şi statul de drept vor prevala” după căderea Zidului Berlinului, doar că Putin le sfidează prin „folosirea forţei”, a declarat Gordon Brown într-un interviu acordat pentru BBC.

Întrebat dacă îl consideră pe liderul de la Kremlin un criminal de război, el a răspuns: „Aşa a spus preşedintele Biden şi acestea este şi părerea mea”.

Brown cere un răspuns ferm faţă de acţiunile lui Putin. „Dacă nu transmitem acest mesaj acum, atunci ne vom confrunta cu agresiuni şi în alte ţări care ar putea să rămână nepedepsite”, a spus fostul premier britanic.

Anterior, Ministerul ucrainean de Externe şi-a exprimat speranţa că războiul dus în prezent de Putin împotriva Ucrainei va fi judecat la un „Tribunal Nurnberg al secolului XXI”.

Ucraina acuză Rusia de crime de război în teritoriul său.

Procesele de la Nurnberg au fost deschise după cel de-al Doilea Război Mondial pentru judecarea criminalilor nazişti de război. Invazia lansată de Vladimir Putin împotriva Ucrainei este comparată de mulţi istorici, activişti, experţi în ştiinţe politice şi politicieni ca o agresiune în stilul Hitler.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite