FRAGMENT „Scene din inimă“, o carte scrisă de familia Gretei Thunberg

FRAGMENT „Scene din inimă“, o carte scrisă de familia Gretei Thunberg

Publicată în Suedia în 2018, „Scene din inimă” (Editura Seneca, traducere din suedeză de Ariadna Ponta) este cartea semnată de Malena Ernman împreună cu soţul ei, Svante Thunberg, şi fetele sale – cunoscuta activistă în domeniul climatic Greta Thunberg (16 ani), respectiv Beata, sora ei mai mică. „Adevărul” prezintă, în premieră, un fragment din cartea părinţilor Gretei Thunberg.

Dezbatere „Historia” la Adevărul Live, ora 12.30: 150 de ani de la momentul „Republicii de la Ploieşti“. Rolurile pe care le-au avut Caragiale şi Eminescu

Dezbatere „Historia” la Adevărul Live, ora 12.30: 150 de ani de la momentul „Republicii de la Ploieşti“. Rolurile pe care le-au avut Caragiale şi Eminescu

La împlinirea a 150 de ani de la momentul istoric din 8 august 1870 al „Republicii de la Ploieşti”, ultima încercare de revoluţie din spaţiul românesc din secolul XIX, şi la 139 de ani de la inaugurarea fastuoasă a Statuii Libertăţii (iunie 1881), putem spune că în mentalul colectiv, cele două evenimente s-au contopit şi au devenit un tot unitar.

În luna august, în fiecare miercuri începând cu data de 5, Adevărul îţi aduce o serie de carte de cultură generală

În luna august, în fiecare miercuri începând cu data de 5, Adevărul îţi aduce o serie de carte de cultură generală

Adevărul aduce cititorilor săi o serie de patru titluri abordând dverse titluri de cultura generală, de la personaje feminine cunoscute in istoria lumii, la pictori, sculptori, arhitecţi şi istoria artei in cultură omenirii. Pachetul ziar şi carte va costa 14,99 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de două săptămâni de la data apariţiei, în limita stocului disponibil.

INTERVIU Jurnalistul Toma Roman jr., despre volumul „Râsu’-plânsu’ în arhivele Securităţii“: „Regele Mihai a negociat cu Ceauşescu, prin intermediul unui mason“ | ion iliescu

INTERVIU
Jurnalistul Toma Roman jr., despre volumul „Râsu’-plânsu’ în arhivele
Securităţii“: „Regele Mihai a negociat cu Ceauşescu, prin intermediul unui
mason“

Jurnalistul specializat pe istorie Toma Roman jr. lansează luni, 3 august, chiar de ziua sa, când împlineşte 45 de ani, un volum cu poveşti, "Râsu-plânsu în arhivele Securităţii", cu „istorii încâlcite“, descoperite de el în arhivele Securităţii, pe care l-a publicat recent la editura Vremea. „Nu vor lipsi nici dezvăluirile despre Ion Iliescu“, promite incomodul şi tenacele jurnalist.

Bruckner, in memoriam Camil Marinescu

Bruckner, in memoriam Camil Marinescu

Filarmonica „George Enescu“ îi dedică memoriei lui Camil Marinescu (1964-2020) înregistrarea concertului de joi, 30 iulie, de la ora 19.00, care va avea în program Simfonia nr. 7 în mi major de Anton Bruckner. Lucrarea este interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Camil Marinescu, dirijor permanent al intituţiei în perioada 2012-2019. Camil Marinescu a murit, luni, la vârsta de 55 de ani, de COVID-19.

Mănăstirea salvată de visul premonitoriu al Elenei Ceauşescu

Mănăstirea salvată de visul premonitoriu al Elenei Ceauşescu

La Ostrov minunile n-au încetat niciodată. Insula însăşi este „născută“ din graţie divină, iar icoana făcătoare de minuni a schitului îndeplineşte de secole dorinţele creştinilor smeriţi. Cea mai veche mănăstire de maici de la noi, Schitul Ostrov este împodobit cu frumuseţile naturii, dezmierdat de binefacerile credinţei şi abundă în legende păstrate din moşi-strămoşi.

Istorii vesele şi triste din grădinile de vară ale Capitalei: „Aceste spectacole erau o comoară de învăţăminte“

Istorii vesele şi triste din grădinile de vară ale Capitalei: „Aceste spectacole erau o comoară de învăţăminte“

Când pandemia de COVID-19 a pus lacătele pe spaţiile culturale închise, privirile s-au îndreptat către locurile în aer liber. Dar peisajul înfăţişat a fost unul sumbru: din centru până la periferie, Bucureştiul e brăzdat de ruinele teatrelor şi grădinilor de vară de odinioară, care se încăpăţânează să rămână mărturie a nepăsării edililor. Asta e: rămânem cu istoria – oricât de neputincioasă.

Constantin Noica, filosoful care a visat la îmblânzirea comuniştilor: „Nu mă jenez să am legături cu Securitatea, pentru că ştiu că sunt cu inima curată“

Constantin Noica, filosoful 
care a visat la 

îmblânzirea comuniştilor: „Nu mă jenez să am legături cu Securitatea, pentru că ştiu că sunt cu inima curată“

Filosoful Constantin Noica a fost un naiv. Înainte de a se retrage la Păltiniş, şi-a dorit să creeze în ţară un mare proiect cultural: a refuzat exilul, s-a certat cu prietenii din Paris, a cerut ajutorul autorităţilor comuniste, a crezut în şansa sa de a-i convinge pe securişti că e onest şi demn de încredere, fără pact. A eşuat şi, mai târziu, şi-a cerut iertare pentru inocenţa de care a dat dovadă.

Simona Tănăsescu coordonează activitatea ICR Budapesta din decembrie 2018. Este doctor în Arte Vizuale al Universităţii Naţionale de Arte, şi a urmat studii de management cultural şi afaceri externe  la Institutului Naţional de Administraţie – Şcoala Naţională de Administraţie din Paris.

acum 15 ore · comentarii (1)

Matusalemica viaţă – mă gândesc astăzi – m-a pus, nu o dată, în faţa unor situaţii atât de surprinzătoare încât nu pot să le uit şi să nu dau mărturie asupra lor. Astfel, acum mai bine de trei decenii şi jumătate am făcut prima mea vizită la Blajul istoric şi am avut norocul să-l am drept ghid pe liderul tineretului din vremea aceea, din oraşul evocat cu emoţie, aşa cum se ştie, de Eminescu.

acum 11 zile · comentarii (2)

Telespectatorii acestei veri fierbinţi la propriu şi la figurat au avut plăcerea să urmărească recent în programul atât de asortat al Teatrului TV un DVD după o cunoscută piesă a „epocii de aur“: „Sfântul Mitică Blajinul“. Aurel Baranga, controversatul ei autor, a scris această satiră în anul 1965, primul din cei câţiva ai dezgheţului care a traversat România lăsând impresia că a venit ora adevărului.

acum 12 zile · comentarii (0)

Gata cu bâlciurile! Trecem la femei şi bărbaţi! Dintre multele istorii amoroase, rămase prin documente sau consemnate pe pagini zburătoare, am ales pentru astăzi povestea lui Leun, devenit personaj principal în Manuscrisul fanariot. În realitatea istorică, desigur, lucrurile nu au stat chiar ca în roman. Aşa este mereu: una se întâmplă şi alta rămâne scris. Dar asta o ştiaţi.

acum 13 zile · comentarii (2)

Cu studii în sociologie, ştiinţe politice şi matematică şi o consistentă activitate în jurnalism şi, ulterior, în diplomaţie, Dr. Martin Salamon a fost consul general al României în Grecia, iar din 2018 este directorul ICR Tel Aviv.

acum 13 zile · comentarii (1)

« M-am străduit, în izolare, să duc, cât de cât, o viaţă normală : ieşeam la cumpărături (ba chiar era un pretext pentru o scurtă plimbare), să iau ziarele, să mă opresc în faţa vitrinelor de librării care se încăpăţânau să rămână închise. Socializarea a avut cel mai mult de suferit în timpul pandemiei. »

acum 19 zile · comentarii (0)

Artist dezinvolt, cuceritor şi sensibil, Remus Azoiţei este unul dintre cei mai apreciaţi violonişti români. A studiat la Juilliard School din New York şi Royal Academy of Music din Londra, a cântat pe scene renumite, cum sunt Carnegie Hall din New York, Konzerthaus Berlin şi a înregistrat integrala lucrărilor pentru pian şi vioară de Enescu. Cântă pe o vioară Niccolo Gagliano construită în 1755

acum 22 zile · comentarii (2)

În timpuri de pandemie, dar şi de vacanţă, avem mai mult timp să reflectăm la muzica sferelor – care nu este doar o vorbă în vânt, ci un concept filosofic din antichitate. Sau putem să ne gândim la globalizare – reflectată muzical într-un concert intitulat, emblematic, Trei continente, înregistrat în ianuarie 2020 de violoncelistul Jan Vogler şi Orchestra Radiodifuziunii WDR din Koln, condusă de dirijorul ei şef, Cristian Măcelaru.

acum 25 zile · comentarii (0)

Bogdan Popescu este director al Institutului Cultural Român de la Stockholm (din 2018), anterior fiind director al Centrului Naţional al Cărţii din cadrul Institutului Cultural Român (2013-2018) si cercetător în cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (din 1999).

acum 26 zile · comentarii (1)

Născut într-o familie cu preocupări artistice evidente (tatăl său, Constantin Dembinski, a fost un binecunoscut şi apreciat operator de imagine), Dominic Dembinschi a absolvit în 1981 cursurile Secţiei de Regie de Teatru a I.A.T.C. A avut şansa de a face parte, alături de Victor Ioan Frunză, Tompa Gábor şi Andrei Mihalache, din ultima promoţie a regretatului profesor şi regizor Mihai Dimiu.

acum 26 zile · comentarii (0)