Mircea Dumitru lansează volumul „Lumi ale gândirii. Zece eseuri logico-metafizice“. Când are loc lansarea

Mircea Dumitru lansează volumul „Lumi ale gândirii. Zece
eseuri logico-metafizice“. Când are loc lansarea

Joi, 30 ianuarie, de la ora 19.00, la Librăria Cărtureşti Verona Demisol, va avea loc o întâlnire cu Mircea Dumitru, cu prilejul lansării volumului „Lumi ale gândirii. Zece eseuri logico-metafizice“, cuvânt‑înainte de Andrei Pleşu, volum recent apărut la Editura Polirom, în colecţia „Plural M“. Vor vorbi, alături de Mircea Dumitru: Marius Andruh, Dana Jalobeanu şi Ioan Pânzaru, iar discuţia va fi moderată de George Onofrei.

„Gigi Căciuleanu – OmulDans“, în Europalia

„Gigi Căciuleanu – OmulDans“, în Europalia

Gigi Căciuleanu, o personalitate a coregrafiei mondiale, este personajul unui album remarcabil, „Gigi Căciuleanu-OmulDans“, realizat de teatrologul Ludmila Patlanjoglu. Albumul va fi lansat, miercuri, pe 22 ianuarie, de la ora 19.00, la Maison Maurice Béjart, în prezenţa autoarei şi a lui Gigi Căciuleanu, alături de numeroase personalităţi culturale şi diplomatice, în cadrul Festivalului Internaţional de Artă Europalia.

Când are loc lansarea romanului „Intuiţionista“ de Colson Whitehead , o meditaţie despre rasă, gen şi societate într-o lume distopică şi totodată actuală

Când are loc lansarea romanului „Intuiţionista“ de Colson Whitehead , o meditaţie despre rasă, gen şi societate într-o lume distopică şi totodată actuală

Miercuri, 22 ianuarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc lansarea romanului „Intuiţionista“ de Colson Whitehead, unul din cei mai apreciaţi scriitori americani contemporani, câştigător al Premiului Pulitzer în 2017. Vor vorbi despre carte Justina Bandol, traducătoarea romanului, Ana Maria Caia şi Alina Purcaru, scriitoare şi George Volceanov, traducător şi profesor de anglistică.

Dirijorul Gabriel Bebeşelea şi violonista Ioana Cristina Goicea, pe scena Ateneului

Dirijorul Gabriel Bebeşelea şi violonista Ioana Cristina Goicea, pe scena Ateneului

Miercuri  şi joi de la ora 19.00, Orchestra simfonică "George Enescu", condusă de Gabriel Bebeşelea, va avea în program, în Sala mare a Ateneului Român, Concertul în re major pentru vioară şi orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski şi Simfonia Dante de Franz Liszt. Solistă va fi violonista Ioana Cristina Goicea, iar Corul Filarmonicii "George Enescu" va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner.

Prezentarea ediţiei italiene a cărţii „Imaginea evreului în cultura română“, de Andrei Oişteanu, cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Prezentarea ediţiei italiene a cărţii „Imaginea evreului în cultura română“, de Andrei Oişteanu, cu
ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Institutul Italian de Cultură şi Editura Polirom prezintă pe 27 ianuarie, de la ora 17.00, la sediul din Aleea Alexandru 41, ediţia italiană a cărţii „Imaginea evreului în cultura română“, de Andrei Oişteanu-  L’immagine dell’ebreo: stereotipi antisemiti nella cultura romena e dell’Europa centro-orientale, traducere de Horia Corneliu Cicortaş şi Francesco Testa.

O carte-eveniment despre discreţia şi eleganţa actriţei Irina Petrescu, „Sora mea din Australia“, a fost scrisă de criticul Magda Mihăilescu

O carte-eveniment despre discreţia şi eleganţa actriţei Irina Petrescu, „Sora mea din Australia“, a fost scrisă de criticul Magda Mihăilescu

Volumul „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu“, de criticul Magda Mihăilescu, va fi lansat joi, 23 ianuarie , ora 18.00, în Sala mare a Institutului Cultural Român. Evenimentul va fi prezentat de Mirel Taloş, preşedintele interimar al ICR, care îi va avea  alături pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu, actorul Dan Nuţu, criticul de film Angelo Mitchievici şi regizorul Laurenţiu Damian, preşedintele UCIN.

Explozie de tehnică, eleganţă şi emoţie la Gala de Balet „Carmen Sylva“. Publicul a aplaudat în picioare minute în şir la finalul reprezentaţiei

Explozie de tehnică, eleganţă şi emoţie la Gala de Balet „Carmen
Sylva“. Publicul a aplaudat în picioare minute în şir la finalul reprezentaţiei

Luni seară, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, balerinii Brooklyn Mack şi Francesca Velicu au fost primiţi cu ovaţii de la primii paşi din Pas de Deux „Diana şi Acteon“, (coregrafia Agrippina Vaganova). Marina Minoiu, Julian MackKay şi Hanry Dowden  au emoţionat până la lacrimi cu interpretarea din Pas de Deux „Marguerite et Armand“ (coregrafia Sir Frederick Ashton).

Ziua Culturii Naţionale este o sărbătoare naţională, o zi de reflecţie asupra culturii române, celebrată anual în România pe 15 ianuarie, cu scopul de a promova cultura, arta, şi efortul academic. A fost aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, întrucît reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850 - 1889).

acum 8 zile · comentarii (10)

În urmă cu doar două zile şi-a încheiat o scurtă vacanţă de Crăciun şi de Anul Nou, după 17 ani, la bunici, la Lereşti, în Argeş, Miguel Gane, cel care este considerat azi poetul cel mai citit al limbii şi literaturii spaniole contemporane, începând cu Madridul şi continuând cu Peru, cu Panama, cu Chile, cu Costa Rica, cu Columbia, cu Ecuador, Bolivia, Guatemala...

acum 15 zile · comentarii (9)

E încă vremea bilanţurilor (de an sau de deceniu), şi putem spune că, anul trecut, dar şi în ultimii ani ai deceniului (late 2010s), colecţia de proză română contemporană a editurii Humanitas, „821.135.1“, coordonată de scriitoarea Andreea Răsuceanu, a fost de departe cea mai dinamică şi activă, publicând detaşat cele mai interesante lucruri. Cel puţin, aici se află cele mai multe titluri de cărţi publicate în premieră care mi-au făcut cu ochiul.

acum 15 zile · comentarii (0)

O.Ş.P. Domnule Marin Cazacu, sunteţi managerul Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, iar proiectul dumneavoastră Orchestrele Naţionale de Tineret ale României traversează, nu fără emoţii, o perioadă fastă în ultimii ani, cu prezenţe tot mai ambiţioase pe marile scene de concert ale lumii. Cum a fost anul 2019?

acum 16 zile · comentarii (0)

Pare doar un nume exotic, iar cine a citit Homeric îl  poate crede ficţional, inventat de mine pentru a da culoare romanului. Totuşi, a existat o Ciptoreanca, demult, în misteriosul secol al 18-lea, pe unde adeseori îmi fac plimbările. Numele ei întreg era Casandra Ciptoreanca. Chiar pare născocit, nu-i aşa?!

acum 16 zile · comentarii (0)

În 2015, Miruna Runcan, binecunoscut critic de teatru, reputat teatrolog şi profesor la Secţia de Teatrologie a Facultăţii de Teatru şi Televiziune de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (iertat să fiu, dar nu pot folosi femininul posturilor, ocupaţiilor şi funcţiilor, chiar cu riscul de a fi socotit incorect politic), publica o cartea al cărei scop declarat era desluşirea viitorului criticii de teatru.

acum 17 zile · comentarii (1)

O carte remarcabilă pentru istoriografia românească, nu numai pentru subiectul pe care îl abordează ci şi prin documentare şi pasiunea transmiterii obiective a unei teme de istorie care, deşi, îşi propune să relateze despre produsele civile şi militare fabricate în România sub licenţă străină, reuşeşte să deschidă câteva perspective de cercetare în planul relaţiilor internaţionale, politice, economice şi diplomatice ale României cu alte state.

acum 17 zile · comentarii (2)

Al treilea interviu al meu pentru „Adevărul“ cu unul dintre cei mai buni scriitori români în viaţă, Dan Stanca (64 de ani), se ocupă de romanul recent apărut în seria de autor dedicată de editura Vremea (al patrulea titlu), carte cu un titlu ciudat şi provocator: „Adio, România“. Fantezia (dar şi profunzimea, sagacitatea) autorului debordează în acest roman, care urmăreşte destinul „ţărişoarei“ noastre de la Marea Unire până hăt, în anul 2045.

acum 18 zile · comentarii (1)

Pe data de 5 ianuarie 1859 în Moldova, la Iaşi, Alexandru Ioan Cuza este ales domnitor. Ceea ce va urma şochează marile imperii din regiune: cel Otoman, Ţarist şi Habsburgic. Intervenţia armată era iminentă. În mai puţin de 60 de ani românii aveau să aibă rolul principal în colapsarea şi dispariţia structurilor feudale din Europa.

acum 19 zile · comentarii (31)

Ca şi cum ar da un răspuns butadei în care Dumnezeu îl întreabă pe un credincios după moarte „cum a fost în Paradis?“, cineastul palestinian Elia Suleiman ne arată în cel mai recent film al său, „It Must Be Heaven“ / „Paradisul, probabil“ (care va fi distribuit de vineri de Independenţa Film), că paradisul, dacă ai ochi pentru el, poate fi găsit nu numai în Palestina natală, ci oriunde, poate fi chiar „după colţ“.

acum 23 zile · comentarii (2)

Sfîrşit de an, unii îşi fac bilanţuri pentru ce a fost, alţii planuri, unii îşi văd în tihnă de mîncat, se pupă sub vîsc, umblă după artificii sau după varză murată, îşi aruncă bradul pe geam fix în faţa blocului, ori se (pre) fac că merg la serviciu. Iar alţii au mici bucurii.

acum 25 zile · comentarii (0)

Filmele lui Radu Jude, Cristian Mungiu sau Cristi Puiu au dominat deceniul, dar adevărata deschidere a fost produsă spre sfârşitul decadei, de filmul Adinei Pintilie, „Touch Me Not“, câştigător al Ursului de Aur la Berlin în 2018. Regizoarea nu aduce numai o tematică cu totul nouă în cinematograful românesc, ci şi un limbaj cinematografic unic, revoluţionar chiar pe plan universal.

acum 26 zile · comentarii (5)

Pe data de 5 ianuarie 1859 în Moldova, la Iaşi, Alexandru Ioan Cuza este ales domnitor. Ceea ce va urma şochează marile imperii din regiune: cel Otoman, Ţarist şi Habsburgic. Intervenţia armată era iminentă. În mai puţin de 60 de ani românii aveau să aibă rolul principal în colapsarea şi dispariţia structurilor feudale din Europa.

acum 19 zile · comentarii (31)
Postari Recente