Români de geniu. Ştefan Luchian, discipolul lui Grigorescu, ajuns în pragul sărăciei, a pictat cu pensula legată de mâna paralizată 3

„Pictorul florilor“, pasionat de mic de artă, a studiat în marile centre universitare ale secolului XIX, însă busola a descoperit-o tot în România, în vorbele şi în pensula lui Nicolae Grigorescu. Alături de alţi pictori ai perioadei moderne, el a luptat împotriva academismului, lucru care l-a adus în pragul sărăciei.

Români de geniu. Ştefan Luchian, discipolul lui Grigorescu, ajuns în pragul sărăciei, a pictat cu pensula legată de mâna paralizată Vezi comentarii 3

Penny Lane, regizoare: „Nu-mi venea să cred că o melodie a lui Kenny G este coloana sonoră de la finalul fiecărei zi a 1,4 miliarde de oameni“

Penny Lane, regizoare: „Nu-mi venea să cred că o melodie a lui Kenny G este coloana sonoră de la finalul fiecărei zi a 1,4 miliarde de oameni“

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru „Weekend Adevărul“, prin intermediul HBO, regizoarea Penny Lane vorbeşte despre motivaţia ei de a face un film documentar, supus criticii, despre saxofonistul Kenny G, şi anume să descopere „felul în care muzica este atât de legată de felul în care ne vedem identitatea personală şi socială, mai mult decât cu orice altă formă de artă“.

Evenimente dedicate Zilei Culturii Naţionale, în reprezentanţele ICR. Recital de muzică şi poezie românească, în Suedia

Evenimente dedicate Zilei Culturii Naţionale, în reprezentanţele ICR. Recital de muzică şi poezie românească, în Suedia

Anual, Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită de Institutul Cultural Român, atât în ţară, cât şi în reţeaua reprezentanţelor din străinătate. Conform Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010, ziua de 15 ianuarie a fost declarată Ziua Culturii Naţionale, marcând astfel şi data naşterii poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889).

Richard Bovnoczki, actor: „La Dan Puric am înţeles că talentul nu suplineşte munca pe care trebuie s-o depui ca să-ţi împlineşti o idee“ INTERVIU

Richard Bovnoczki, actor: „La Dan Puric am înţeles că talentul nu suplineşte munca pe care trebuie s-o depui ca să-ţi împlineşti o idee“ INTERVIU

Richard Bovnoczki ştie că are talent, dar spune că e departe de a fi un lucru complet fericit, ci mai degrabă e o povară, dacă nu reuşeşti să ai şi disciplina unei munci susţinute. El povesteşte cum şi-a educat instinctul artistic, ajungând de la music hall pe scena celor mai importante teatre din România.

INTERVIU Pianistul Florian Mitrea: „Aş prescrie Beethoven tuturor pacienţilor, dacă aş fi psihoterapeut”

INTERVIU Pianistul Florian Mitrea: „Aş prescrie Beethoven tuturor pacienţilor, dacă aş fi psihoterapeut”

Pianistul Florian Mitrea, unul dintre cei mai promiţători tineri muzicieni de origine română ai momentului, apreciatul dirijor Radu Popa şi Orchestra Filarmonicii George Enescu se reunesc pentru a susţine un concert la Ateneul Român de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie, cu începere de la ora 18.30. Pianistul interpretează Imperialul de Beethoven.

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Filarmonica „George Enescu‟ printr-un concert extraordinar la Ateneul Român

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Filarmonica „George Enescu‟ printr-un concert extraordinar la Ateneul Român

Sâmbătă, 15 ianuarie, de la ora 18.30,  Ziua Culturii Naţionale va fi celebrată  de Filarmonica „George Enescu‟ printr-un concert extraordinar, susţinut în Sala mare a Ateneului Român. Evenimentul special condus de dirijorul Radu Popa este organizat în parteneriat cu Centrul Român de Muzică şi în coproducţie cu Radio România Muzical.

Români de geniu. Dimitrie Gusti, asul din mânecă folosit de Carol al II-lea în lupta cu legionarii

Români de geniu. Dimitrie Gusti, asul din mânecă folosit de Carol al II-lea în lupta cu legionarii

Simplu tehnocrat, oportunist politic, savant de renume mondial sau inginer social naiv – Dimitrie Gusti a fost descris în multe feluri în istoriile intelectuale ale culturii române. Mai presus de toate, însă, Gusti a fost un întemeietor de şcoală sociologică recunoscută pe plan mondial şi un savant a cărui pasiune pentru reformarea societăţii cu ajutorul ştiinţei l-a făcut una dintre cele mai influente personalităţi ale României interbelice.

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei etnicilor germani din România, Primăria Municipiului Bucureşti şi Casa de Cultură „Friedrich Schiller” organizează marţi, 18 ianuarie 2022, ora 17.30, prezentarea volumului „Drumul Nostru în Vechiul Regat”, realizat de Forumul Democrat al Germanilor din România Forumul Regional - Regiunea Extracarpatică la Editura Honterus, din Sibiu, 2021.

acum 2 zile · comentarii (0)

Ziua Culturii Naţionale a devenit o formă fără fond. Sunt atâtea state occidentale care nu au o zi consacrată culturii naţionale. Oricare dintre acestea au, în schimb, o producţie de cultură constantă şi trăiesc cultural, zi de zi, printr-un mod de viaţă dependent de presă culturală, de imaginarul muzeal, de consum cinematografic, de apetit pentru muzică clasică, de energia teatrului care te mută în lumi şi societăţi inaccesibile.

acum 2 zile · comentarii (2)

În sfârşit, producţia lui Andrei Şerban pentru Lucia di Lammermoor revine pe scena Operei Naţionale după o absenţă de patru ani. Restauraţia din interimatele post Beatrice Rancea (Fane Ignat şi scurtul mandat al lui Răsvan Cernat) au exilat montarea în depozit şi probabil că, dacă n-ar fi fost stagiunea centenară, casarea era terminus paradis.

acum 3 zile · comentarii (3)

Când un umorist de talia lui Costel Pătrăşcan îşi pune problema educaţiei (fără semnul întrebării), poţi fi sigur că drumul spre concluzia (de etapă) e presărat cu spinii ironiei, într-un preaplin de inteligentă privire critică, aruncată spre o realitate (cea românească), ce nu duce lipsă de asperităţi, incongruenţe, rupturi, amarnice încordări inutile şi triumfale eşecuri anunţate.

acum 3 zile · comentarii (1)

Pandemia a întrerupt pentru aproape doi ani tradiţia concertelor elevilor Colegiului de Artă „Carmen Sylva” în compania Orchestrei Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti. De unde şi atmosfera foarte încărcată de energie şi de emoţie a acestei seri de Ianuarie: o sală plină de elevi, părinţi, profesori şi probabil câţiva spectatori curioşi care au fost însă gratificaţi cu două ore de muzică cu totul speciale.

acum 5 zile · comentarii (0)

Continuând tradiţia de 64 de ani a promovării tinerilor artiştilor plastici români, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” şi Primăria Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Diplomaţie şi Identitate Culturală Europeană, vă invită luni, 10 ianuarie 2021, ora 18.30, la sediul din Str. Batiştei nr. 15, sector 2, Bucureşti, la vernisajul expoziţiei de pictură Păunii – frumuseţi nemuritoare, realizată de Ioana Simona Petcu.

acum 13 zile · comentarii (0)

Cuvântul „zână”, via Pârvan, Eliade etc, ar veni de la zeiţa Diana, al cărei cult se întinsese prin pădurile fostei Dacii. Ritualuri, dezmăţuri mistice, întâlniri nocturne şi dansuri macabre. Cam asta făceau adepţii Dianei, devenită Sancta Diana - Sânziana, iar cei care o creditau se numeau desigur „dianatici”, „zănatici”.

acum 14 zile · comentarii (7)

România, anii ’50. „Rebus, maşină de jucărie şi bomboane în pomul de Crăciun!“, spune explicaţia „oficială“ a pozei. Unde sunt Crăciunurile de altădată? Oricum, et in Arcadia ego. Îl aşteptam pe Moş Gerilă tot anul, ca pe un Mesia al cadourilor. Dacă mă întâlneam cu el faţă în faţă, eram însă mai degrabă timid, mă fâstâceam şi nu ştiam ce să-i spun.

acum 20 zile · comentarii (11)

Una dintre primele cărţi pe care le-am citit şi care apoi m-au urmărit toată viaţa (m-au „bântuit“, aş putea spune, pentru a fi în ton cu conţinutul) este ciclul de poveşti arabe „O mie şi una de nopţi“ (li s-a întâmplat şi unor Goethe, Stevenson sau Borges, aşa că sunt mulţumit de companie). Este una dintre acele „cărţi totale“, care conţin totul şi încă ceva în plus.

acum 14 zile · comentarii (3)

În an centenar, Opera Naţională Bucureşti încheie anul 2021 cu un spectacol de colecţie din repertoriul clasic universal, „La Bohème” de Giacomo Puccini, programat miercuri, 29 decembrie, ora 18:30. În rolul titular, publicul spectator o va putea urmări pe celebra soprană Irina Lungu, în calitate de invitat special pe şcena operei bucureştene.

acum 20 zile · comentarii (1)

Rădăcinile sărbătorilor de iarnă, în special ale Crăciunului, se duc în timpuri precreştine şi se leagă de venirea anotimpului rece şi de solstiţiul de iarnă, ca barieră, dincolo de care ziua începe să crească. Tocmai de aceea, este o sărbătoare a Soarelui, unele religii legând-o de câte un zeu victorios, aşa cum este de pildă Mithra, serbat la 25 decembrie.

acum 21 zile · comentarii (9)

Jucând pentru prima dată împreună, Valeria Seciu şi Ştefan Iordache, în celebra operă a lui Pirandello „Să îmbrăcăm pe cei goi”, reprezentaţie de talie internaţională în regia Cătălinei Buzoianu, comparat cu Piccolo Teatro de la Milano, spectacol de o modernitate agresivă zguduitoare, a pus bazele fenomenului Sărindari.

acum 25 zile · comentarii (0)

Oltea Şerban-Pârâu: Stăm de vorbă la final de an 2021, pornind de la realitatea că de mai bine de doi ani, Mircea Rusu este director artistic al Teatrului Naţional, mai precis, dacă nu greşesc, din toamna anului 2019. În acest context, ce s-a schimbat în cotidianul actorului Mircea Rusu din momentul în care a devenit din simplu actor… director artistic al Teatrului Naţional?

acum 25 zile · comentarii (0)
Postari Recente
Modifică Setările