Eveniment editorial: „Geniul greco-catolic românesc“, volum semnat de Cristian Bădiliţă şi Laura Stanciu 0

Cartea "Geniul greco-catolic românesc", de Cristian Bădiliţă şi Laura Stanciu, a fost publicată în condiţii grafice excepţionale de Editura Vremea, în preajma împlinirii unui secol de la Marea Unire. Volumul plasează, după atâtea rătăciri, istoria unirii bisericeşti cu Roma şi evoluţia românilor uniţi din cele peste trei secole trecute de-atunci pe traiectoria destinată lor de istorie, spune academiacianul Ioan Aurel-Pop, în prefaţa cărţii.

Eveniment editorial: „Geniul greco-catolic românesc“, volum semnat de Cristian Bădiliţă şi Laura Stanciu Vezi comentarii 0

Profesionişti din elita operei mondiale vin în Transilvania pentru Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani“

Profesionişti din elita operei mondiale vin în Transilvania 

pentru Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani“

Soprana Nelly Miricioiu, o incomparabilă actriţă cu voce de aur – aşa cum a numit-o critica internaţională -, strălucitoare la Covent Garden, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, se numără printre invitaţii celei de-a III-a ediţii a Festivalului Internaţional de Operă “Virginia Zeani”, care va avea loc La Târgu Mureş, Reghin şi Cluj, în perioada 31 mai – 9 iunie.

Marea Britanie este ţara invitată de onoare la ediţia din acest an a Târgului de carte Bookfest. Cine sunt cei 11 autori care vin din regat

Marea Britanie este ţara invitată de onoare la ediţia din acest an a Târgului de carte Bookfest. Cine sunt cei 11 autori care vin din regat

Ediţia din acest an a târgului de carte Bookfest va avea loc între 29 mai şi 2 iunie. Ţara invitată de onoare în acest an este Marea Britanie, „în sine o sărbătoare, pentru că publicul va avea acces direct la o cultură pe care editorii români au făcut deja eforturi susţinute ca să o promoveze”, după cum a declarat Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România. Zece autori britanici contemporani vor veni în România.

„Parking“, în regia lui Tudor Giurgiu, după romanul lui Marin Mălaicu-Hondrari, „Apropierea“, în deschiderea TIFF 2019 VIDEO

„Parking“, în regia lui Tudor Giurgiu, după romanul lui Marin Mălaicu-Hondrari, „Apropierea“, în deschiderea TIFF 2019 VIDEO

Premiera de gală „Parking” – una dintre cele mai aşteptate ale anului - deschide cea de-a 18-a ediţie TIFF. Proiecţia va avea loc pe 31 mai, de la ora 20:45, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în prezenţa regizorului Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului. Actorul Mihai Smarandache, scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului ,,Apropierea’’, care a inspirat scenariul filmului, precum şi alţi membri ai echipei fi vor fi prezenţi.

Stela Giurgeanu câştigă concursul de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2018”

Stela Giurgeanu câştigă concursul de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2018”

Juriul Concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2018”, compus din criticii Marina Constantinescu, Dan C. Mihăilescu şi Marian Popescu, a decis câştigătorul de anul acesta. Piesa „Matilda şi groparii” de Stela Giurgeanu va fi premiată în cadrul Galei Premiilor Uniter ce se va desfăşura la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, pe 13 mai.

Credincioşii catolici sărbătoresc astăzi Învierea Domnului, cea mai veche sărbătoare creştină, în timp ce ortodocşii celebrează Floriile

Credincioşii catolici sărbătoresc astăzi Învierea Domnului, cea mai veche sărbătoare creştină, în timp ce ortodocşii celebrează Floriile

Credincioşii catolici şi protestanţi sărbătoresc, duminică, Paştele, sărbătoarea bucuriei, cea mai veche sărbătoare a creştinătăţii. Este sărbătoarea care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos. Credicioşii ortodocşi serbează Floriile sau Duminica Stâlpărilor, care marchează intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim.

Nu, nu este vreun semn cabalistic, ci este abrevierea titlului unui musical de mare succes în întreaga lume: We Will Rock You vine şi la Bucureşti, într-o versiune românească, regizată, coregrafiată şi „costumată“ de maestrul genului, Răzvan Mazilu, şi produsă de compania Wonder Theater.

acum 20 zile · comentarii (0)

Reiau tema invitaţilor şi intrărilor în rol pe prima scenă lirică a ţării, incitat de un recent spectacol cu „Rigoletto“ de Verdi, în care baritonul clujean Balla Sándor a fost personajul titular, iar tânărul tenor Adrian Dumitru a debutat în straiele Ducelui de Mantua. Li s-a alăturat soprana Veronica Anuşca, Gilda, o artistă prea puţin prezentă pe afişul Operei Naţionale Bucureşti.

acum 2 luni · comentarii (0)

Am participat la comemorarea a 78 de ani de la un episod tragic la istoriei noastre, reamintindu-mi cât este de importantă păstrarea identităţii românilor din Bucovina de Nord, azi pe teritoriul Ucrainei, ameninţaţi cu dispariţia în decurs de 1-2 generaţii din cauza unei politice şovine de eliminare a identităţii celorlalte etnii din statul Ucraina. Un stat ocupant vrea acum să închidă şi slujbele în limba română iar BOR rezistă, pentru moment...

acum 2 luni · comentarii (15)

Ziua de 4 martie s-a nimerit să fie, în anul 1977, într-o vineri. Schema de program, grila cum i se spune azi, a Televiziunii Române prevedea ca, îndată după Telejurnal, pe primul canal să fie difuzat un film artistic, iar pe cel de-al doilea, care oricum avea o acoperire limitată, deloc în conformitate cu ceea ce scria şi se prevedea în „Programul partidului“ adoptat cu ocazia Conferinţei Naţionale din 1974, o „Seară de operă“.

acum 2 luni · comentarii (1)

În rândurile ce urmează, voi aduce în atenţie o serie de elemente istorice şi culturale despre înfiinţarea şi evoluţia la Craiova a unei renumite şcoli catolice, Şcoala Catolică „Sf. Maria“, în perioada 1889-1948, precum şi folosirea clădirii în sistemul public de învăţământ după naţionalizarea din anul 1948.

acum 2 luni · comentarii (0)

Nici că se putea alege o piesă mai bună pentru sărbătorirea celor 50 de ani de carieră ai cunoscutului actor decât „Vizitatorul“ de la Teatrul Nottara. Un spectacol atât de elocvent pentru potenţialul de talent si măiestrie al actorului care la o vârstă venerabilă duce pe umerii săi carismatici un rol de mare întindere şi anvergură.

acum 2 luni · comentarii (1)

„Ulciorul“ sau, mă rog, „Urciorul sfărâmat“ a scriitorului romantic Heinrich von Kleist, este unanim considerată drept o capodoperă a literaturii germane din toate timpurile. O piatră de hotar a romantismului. Se înscrie, indubitabil, în categoria scrierilor canonice, a modelelor, a operelor creatoare de reguli şi de norme. Înseamnă un text de manual, dar şi un subiect favorit de examen. E parte a culturii generale.

acum 2 luni · comentarii (0)

A fost iniţiativa regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti“, de a continua ciclul aniversărilor memorabile începute cu marea soprană Virginia Zeani, dedicând o serată specială de... „cifră rotundă“ binecunoscutei realizatoare TV şi Radio Luminiţa Constantinescu.

acum 2 luni · comentarii (0)

Ales în fruntea comuniştilor români, în condiţii şi prin urzeli şi azi controversate, în martie 1965,  reconfirmat de un congres al partidului care, cu acea ocazie, şi-a recăpătat vechiul nume de PCR, prim-secretarul fiind rebotezat secretar general, Nicolae Ceauşescu şi-a folosit primii trei-patru ani de domnie în scopul consolidării puterii personale.

acum 2 luni · comentarii (5)

Shakespeare a scris „Furtuna“ în anul 1610. Avea pe atunci 50 de ani, iar după aceea nu a mai scris nimic. Chiar dacă „Henric al VIII lea“ îi aparţine, lucru asupra căruia mulţi shakespearologi au îndoieli serioase, situaţia pe fond nu se prea schimbă căci acest al optulea Henric nu este nicidecum o scriere reprezentativă. În realitate, nu contează.

acum 2 luni · comentarii (0)

Redescoperit relativ recent de autohtoniştii supăraţi pe popularitatea în creştere pe care o avea la sfârşitul anilor ˈ90 sărbătoarea occidentală a Sf. Valentin, Dragobete are, în continuare, dificultăţi în a-şi configura propria identitate. Adepţii credincioşi ai Dragobetelui i-au conturat un profil, oarecum contradictoriu, de iubăreţ cucernic, însă informaţiile păstrate până astăzi despre el sunt puţine, împrăştiate, controversate şi neclare.

acum 2 luni · comentarii (6)

O încântătoare carte „închinată“ lui Hemingway, surprinzător bogată în amintiri „înregistrate“ ale marelui scriitor în ultimii ani ai vieţii lui, despre iubirile care au traversat biografia romancierului celebru, carte semnată de prietenul acestuia A. E. Hotchner sub titlul „Iubirile lui Hemingway povestite de el însuşi“

acum 2 luni · comentarii (3)
Postari Recente