Cultură
Pagina 2
La începutul fiecărei luni, în paginile „Weekend Adevărul“, puteți citi câteva dintre bornele culturale pe care le puteți bifa în calendarul vostru – fie că este vorba de o carte, de un film, de un festival sau de un album muzical.
Într-o lume profund patriarhală, există locuri unde femeile se transformă în bărbați doar pentru a beneficia de siguranță și de libertate. Această schimbare forţată de mentalitate este o cutumă protejată de Kanun, legea medievală nescrisă a albanezilor.
Marți, 19 noiembrie, ora 19.30, Ateneul Român va găzdui gala dedicată decernării Premiului „Monica Lovinescu“ 2024, organizată de Fundația Humanitas Aqua Forte și Editura Humanitas.
Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, va contracta 47 de proiecte în cadrul apelului „Sprijinirea iniţiativelor culturale de accelerare a digitalizării producţiei şi distribuţiei de filme, inclusiv de filme cinematografice”.
Una dintre cele mai colorate sărbători, cunoscută la nivel mondial, Ziua Morților (Día de los Muertos) aduce în prim-plan tradiția mexicană prin care familiile se reunesc spiritual cu rudelor lor decedate, celebrând cu mâncare, băutură, veselie și... multe crăițe.
Palatul Reginei Maria din Constanța va fi restaurat și transformat într-un centru cultural, după ce a intrat oficial în administrarea Ministerului Culturii.
articol publicitar
Deși a acaparat întreaga lume vestică, Halloween-ul, cu practicile și cutumele sale, își găsește ecouri și în impresionantul folclor românesc, în care legendele și credințele populare abundă de creaturi și de personaje înfricoșătoare.
O nouă piesă muzicală considerată a fi a compozitorului polonez Frederic Chopin a fost descoperită la aproape 200 de ani după ce a fost scrisă.
Timp de cinci zile, în perioada 23-27 octombrie, orașul Iași a cunoscut o efervescență literară impresionantă, grație celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), festival ce a reunit sute de invitați de marcă de pe tot globul.
Controversata operă de artă "Comedian", realizată de Maurizio Cattelan, ar putea să se vândă cu peste 1 milion de dolari la o licitaţie, un expert afirmând că "publicul va decide adevărata sa valoare".
A murit profesorul academician Bogdan C. Simionescu, a cărui activitatea științifică se reflectă în peste 400 lucrări, dintre care mai mult de 350 publicate în reviste internaționale.
Marți 23 octombrie, a început Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), unul dintre cele mai mari și apreciate festivaluri de profil din Europa, ce reunește numeroși scriitori de top, traducători, editori și critici literari de pe tot globul.
Halloween-ul este o petrecere specială care are loc în fiecare an pe 31 octombrie. În această noapte, copiii se îmbracă în costume amuzante și înfricoșătoare, precum vrăjitoare, vampiri sau supereroi.
Actualul Paris s-a construit pe cel mai mare osuar din lume, un imens cimitir. Din acest motiv, catacombele sale sunt cunoscute sub numele de „Regatul / Imperiul Morții”. Secretele a milioane de cadavre ies acum la lumină, dezvăluind unele dintre cele mai tenebroase povești scrise vreodată.
Spectacolul ORFANI, după textul omonim al dramaturgului Dennis Kelly, în regia Laurei Ducu, a avut premiera la începutul acestei luni, în cadrul programului „Spectacole independente în premieră” desfășurat de Teatrelli.
Fundația Ștefan Câlția lansează apelul de înscrieri pentru programul internațional de rezidență Șona AIR din 2025. Acesta se adresează artiștilor și cercetătorilor din diverse domenii culturale, oferindu-le oportunitatea de a dezvolta proiecte creative într-un cadru idilic, situat în satul Șona.
Astra Film Festival 2024 propune, în perioada 21-26 octombrie, un set de discuții cu public, care vor avea loc după proiecția unora dintre cele mai bune filme din festival.
De la piatra de temelie pusă în 1833 până la pelerinajul care adună zeci de mii de credincioși în fiecare an, Catedrala Mitropolitană din Iași rămâne un simbol al credinței ortodoxe și al moștenirii culturale a Moldovei.
„Weekend Adevărul“ a discutat cu actrița despre parcursul ei profesional ca actor independent, bucuriile și momentele dificile care i-au format caracterul, precum și despre amprenta pe care a lăsat-o Adrian Pintea în viața și în cariera ei.
Paloma Picasso este administratorul averii tatălui său de la moartea fratelui ei mai mare, Claude, anul trecut.
Scriitoarea sud-coreeană Han Kang a câştigat premiul Nobel pentru literatură în anul 2024 „pentru proza sa poetică intensă care confruntă traume istorice și expune fragilitatea vieții umane”.
Cu prilejul Summitului European al Patrimoniului Cultural, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 7 octombrie 2024, un mesaj în care a subliniat că, pentru viitorul Europei noastre, cultura este fundamentală, pentru că din ea se hrănesc libertatea și democrația.
Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, Mihai Mitrică vorbește despre provocările și satisfacțiile pe care le-a adus festivalul Animest, dar și despre situația animației din România.
Vezi cât eşti de informat cu ajutorul acestor 27 de întrebări, clasificate pe mai multe domenii de interes, într-un test de cultură generală inedit.
La 60 de ani de la înfiinţare, celebrul studio cinematografic Animafilm, prin intermediul căruia s-au realizat atât desenele animate care au încântat copilăria a milioane de români, cât şi la fel de îndrăgitele diafilme, a ajuns practic o umbră.
Octombrie abia a început, iar zilele calde alternează cu cele reci și ploaioase, așa că noi vă oferim câte o ieșire din cotidian, indiferent cum ar fi el. La începutul fiecărei luni, în paginile „Weekend Adevărul“, puteți citi câteva dintre bornele culturale pe care le puteți bifa în calendar.
Care sunt cele mai bune filme documentare românești din ultimul an? Vom afla răspunsul în mai puțin de trei săptămâni la Astra Film Festival (Sibiu, 20-27 octombrie), cel mai important eveniment cultural dedicat cinemaului de non-ficțiune.
Distribuitorul de film Transilvania Film anunță oficial Caravana "Moromeții 3" (r. Stere Gulea), care va lua startul în acest weekend.
DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, are loc între 4-13 octombrie la București. Ediția a XI-a adduce expoziții, evenimente și petreceri tipm de o săptămână
articol publicitar
Cea de-a doua sesiune „Intersecții culturale: lecturi deschise” de la Art Safari se va desfășura în 4 octombrie, în intervalul orar 17:00-18:00, și îl va avea ca invitat pe Dr. Adrian-Silvan Ionescu, istoric și critic de artă, specializat în istoria artei românești din secolul al XIX-lea și începutu
Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian“ reia mult așteptatul spectacol „Prințesa Circului“, ce revine în atenția publicului după 30 de ani. Producția, în regia lui Beatrice Rancea, este dovedește o bijuterie de care se va vorbi multă vreme.