Miercuri, 7 Mai 2025
Home
Știri interne
Știri locale
Știri externe
Politică
Economie
Sport
Stil de viață
Showbiz
Opinii
Video
Adevărul de weekend
Anunțuri în ziar
Ultimele știri ⏱️
Alegeri prezidențiale 2025
Război în Ucraina
Război în Israel
Istoria zilei
Cultură
Pagina 2
Camil Ressu, artistul care a șocat „clica liberal-takistă“ cu o singură pictură: „toate gurile creionate cu roşu au întâmpinat-o cu rânjet umed de impertinenţă“
Scriitorii l-au zugrăvit mai frumos pe Camil Ressu decât au făcut-o criticii de artă de-a lungul timpului. În picturile lui, ogorul reavăn miroase a ploaie, se simt răcoarea pădurilor neumblate și adierea apelor. La el, țăranul rămâne autentic: „trudit, prost hrănit, osos, temător“.
Cultură
23 feb. 2025
Luna îndrăgostiților la Operă: „Romeo și Julieta” de Prokofiev, spectacolul-vedetă al lunii februarie
Opera Națională București celebrează iubirea cu spectacole faimoase, culminând cu „Romeo și Julieta” de Serghei Prokofiev pe 23 februarie.
Cultură
17 feb. 2025
Povești din bibliobuz, biblioteca pe roți a României comuniste: „Am împrumutat și citit, pe nerăsuflate, «Legendele Olimpului», «Iliada», «Odiseea», «Eneida»“
Acum, cărțile sunt la discreție în orice librărie, la orice bibliotecă și în mediul online, dar au fost și perioade în care acestea nu erau accesibile oricui. Copiii din lumea satului nu aveau acces la biblioteci și adormeau cu povești inventate de bunici sau își inventau propriii eroi.
Cultură
17 feb. 2025
ANCHETĂ Lectura ca formă de rezistență în vremea cenzurii comuniste. „Pentru a citi de la fondul secret, treceai prin mai multe interogatorii“
Cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, celebrată pe 15 februarie, „Weekend Adevărul“ a discutat cu scriitoarea Doina Ruști, cu aventurierul Liviu Stănescu și cu istoricul Lavinia Betea despre modul în care cărțile interzise sau cele de la „Fondul Secret“ le-au schimbat perspectiva asupra lumii.
Cultură
16 feb. 2025
Istoric, despre cenzură: „În locul oamenilor politici care au făcut România Mare au apărut comuniștii ilegaliști care au participat la greve și proteste muncitorești“
În perioada comunistă, scriitorii au scris pe ascuns. Scrierilor lor erau în mai multe exemplare pentru ca, în cazul în care Securitatea confisca unul dintre ele, restul să poată fi duse peste graniță, unde să fie publicate. Altele au rămas în sertar, până la căderea comunismului.
Cultură
15 feb. 2025
Cum a funcționat cenzura de-a lungul timpului: manuale arse sau „pasagii șterse cu tuș“
Cărțile au fost semne ale puterii în orice veac. În perioada comunistă, mii de titluri au fost arse, distruse, interzise sau ascunse la fondul secret. Nici generațiile recente nu au dovedit că au învățat ceva din lecțiile istoriei...
Cultură
15 feb. 2025
Șic. Șui. Umor și puțină obrăznicie, în stil Baroque Books&Arts. Cărțile care oferă bucurii oneste și eliberează mintea
De 13 ani, Baroque Books&Arts oferă cititorilor o altfel de carte și o experiență nouă de lectură. Iată povestea editurii care crede în alb, șic&șui.
Cultură
15 feb. 2025
O tânără violonistă, singura din România selectată în Orchestra de Tineret a Uniunii Europene
Elevă la un liceu din Pitești și având doar 16 ani, violonista Sofia Butaru este singura din România ce a fost selectată în Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, una dintre cele mai apreciate orchestre simfonice de pe glob.
Cultură
15 feb. 2025
Scandal uriaș după ce membrii Academiei Române l-au respins pe Mircea Cărtărescu: Nu sunt conservatori, ci conserve din trecut
A stârnit un uriaș scandal faptul că Mircea Cărtărescu a fost respins de Academia Română la un singur vot, deși este cel mai mare scriitor român contemporan și totodată cel mai bine vândut în țară și peste hotare, fiind tradus în zeci de limbi și câștigător de mari premii literare internaționale.
Cultură
14 feb. 2025
Mesajul lui Mircea Cărtărescu după ce a fost refuzat în Academia Română. Ce îi transmit susținătorii: „Abia aștept ziua în care îi veți refuza”
Mircea Cărtărescu a fost respins, din nou, de Academia Română. „Să depășiți cu umor momentul penibil!”, îi transmit oamenii scriitorului român contemporan cu cea mai mare notorietate națională și internațională.
Cultură
14 feb. 2025
Cine este Ovidiu Ţentea, noul director interimar al Muzeului Naţional de Istorie a României
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) are, începând de joi, un nou director interimar, în persoana cercetătorului Ovidiu Ţentea. Fostul manager, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a fost demis de ministrul Culturii după furtul artefactelor din tezaurul dacic expuse în Olanda.
Cultură
13 feb. 2025
Astra Film deschide sesiunea de înscrieri cu o nouă secțiune competițională. Când va avea loc festivalul
Festivalului Internațional de Film Documentar Astra Film de la Sibiu a deschis sesiunea de înscrieri petru ediția 2025. Organizatorii anunță că anul acesta vor introduce o nouă secțiunea competițională, cea de Scurtmetraj.
Cultură
13 feb. 2025
Surpriză culturală la Alexandria. Un spectacol de poezie și muzică ce îți va atinge sufletul - „Zvon de primăvară”
Alexandria, Teleorman, se pregătește pentru un eveniment cultural de excepție! Luni, 17 februarie 2025, de la ora 17,30, Centrul Multifuncțional pentru Tineri va găzdui un spectacol unic, unde muzica și poezia se vor împleti armonios, oferind publicului o experiență artistică memorabilă.
Cultură
13 feb. 2025
Mircea Cărtărescu, la un vot de a fi admis membru corespondent al Academiei Române. „Trebuia să ia 74 de voturi și a obținut numai 73”
Mircea Cărtărescu, scriitorul român contemporan care se bucură de cea mai mare recunoaştere la nivel naţional şi internaţional, a ratat ocazia de a deveni membru corespondent al Academiei Române, la doar un vot distanţă.
Cultură
12 feb. 2025
Exclusiv
INTERVIU Carmen Lidia Vidu, regizoare: „Fiecare generație are un vis, dar visurile se leagă foarte mult de contextul politic“
Involuntar, și cele mai interioare dorințe sunt influențate și chiar indirect manipulate de contextul socio-politic. De exemplu, așa cum spune regizoarea Carmen Lidia Vidu, în timpul comunismului, oamenii visau la bunăstare și la libertate – astăzi, „visurile sunt la un alt nivel“.
Cultură
09 feb. 2025
Cum încurajează Opera Română părinții să-și ducă copiii la spectacole. „Micii spectatori sunt invitați să-i scrie Zânei Bune”
Opera Română îi încurajează pe părinți să își aducă copiii la spectacolul „Cenușăreasa” de Serghei Prokofiev. Sub regia și coregrafia lui Renato Zanella și sub bagheta maestrului Daniel Jinga, spectacolul promite să ofere publicului o experiență de neuitat.
Cultură
08 feb. 2025
Cine dorește să își împodobească locuința cu un portret al lui Ion Iliescu poate participa la Licitaţia de Artă Postmodernă şi Contemporană
Două portrete-surpriză cu Ion Iliescu vor fi scoase la licitaţie alături de o importantă pictură de tinereţe a lui Adrian Ghenie, „Untitled", în noul eveniment al Casei A10 by Artmark, Licitaţia de Artă Postmodernă şi Contemporană.
Cultură
06 feb. 2025
articol publicitar
Duelul pentru cel mai bun pictor român, la Art Safari. Nicolae Grigorescu sau Ioan Andreescu?
Din 7 martie, în noul sezon Art Safari vezi cine a câștigat acest duel, simbolic desigur.
Cultură
06 feb. 2025
Numărul de vizitatori înregistrați la expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului” deschisă la Muzeul Drents din Olanda
Bunuri culturale din metale prețioase aparținând colecțiilor a 18 muzee din România s-au întors în țară vineri seară.
Cultură
31 ian. 2025
Experimentul cu care Opera Română și-a atras oprobriul public. Cum ar trebui să ne îmbrăcăm când mergem la spectacole
În weekend, Opera Națională București a lansat pe pagina sa de Facebook o campanie în care întreabă spectatorii și fanii ce înseamnă pentru ei eleganța la operă și ce vestimentații ar trebui abordate. Reacțiile au fost pe măsură, astfel că după doar două zile postarea a fost ștearsă.
Cultură
28 ian. 2025
Coiful de aur de la Coțofenești a fost folosit ca adăpătoare pentru găini, după ce a fost găsit de un grup de copii acum 100 de ani
Coiful de Aur de la Coțofenești, parte a tezaurului dacic furat sâmbătă de la Muzeul din Drents, are o poveste uluitoare, care arată că a fost găsit întâmplător de un grup de copii, în jurul anului 1926, și folosit pe post de adăpătoare pentru găini înainte ca el să fie văzut de un cunoscător.
Cultură
27 ian. 2025
Sir Winston Churchill, nobilul care a dat ora exactă în politica secolului XX
Pe 24 ianuarie s-au împlinit 60 de ani de când Winston Churchill a murit, unul dintre cei mai buni politicieni pe care ni i-a oferit secolul XX, precum și unul dintre cei mai cunoscuți din istorie.
Cultură
26 ian. 2025
Fostul ministru al Culturii așteaptă ca olandezii să prindă hoții: „au datoria să identifice hoții și să redea României piesele de tezaur furate”
Fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan, a declarat că Olanda are datoria să identifice făptașii și să redea româniei piesele de tezaur furate.
Cultură
26 ian. 2025
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, despre spargerea ce a avut ca țintă tezaurul dacic: „O pierdere ce nu poate fi descrisă în cuvinte”
Natalia Intotero, ministrul Culturii, a declarat că autoritățile din România şi Olanda au fost mobilizate pentru a-i identifica pe cei care au furat tezaurul dacic.
Cultură
25 ian. 2025
Cum a fost găsit Coiful de aur de la Coțofenești, în urmă cu aproape 100 de ani. Povestea celei mai mari descoperiri din România
Coiful de aur de la Coțofenești este, fără discuție, una din cele mai mari descoperiri din tezaurul României.
Cultură
25 ian. 2025
Birlic, asul comediei românești. „O duceam greu de tot. N-aveam bani de un pantof. De multe ori, nici de masă“
Se împlinesc 120 de ani de când teatrul românesc de comedie și-a găsit un nume: Birlic. Jumătate naiv, jumătate serios, cu ochii mari și rotunzi care ajungeau până la ultimul rând din sală, Grigore Vasiliu-Birlic este, așa cum se traduce din turcă numele adoptat, asul din cărțile de joc.
Cultură
25 ian. 2025
Patru artiști contemporani deschid anul expozițional la ARSMONITOR cu „Artefacte noi”
Programul galeriei ARSMONITOR debutează în noul an cu expoziția de grup „Artefacte noi”, curatoriată de Lina Țărmure și Silviu Pădurariu. Expoziția se va deschide pe 30 ianuarie și va putea fi vizitată până pe 6 martie.
Cultură
24 ian. 2025
Misterul femeilor celte: ADN-ul antic și mormintele dezvăluie o putere ascunsă de milenii. Secretul interzis
În urmă cu mai bine de două milenii, romanii considerau femeile celte drept cele mai uimitoare figuri din istorie. Istoricii moderni nu le-au înțeles fascinația până când ultimele săpături arheologice, din sudul Angliei, au adus la lumină adevărul îngropat în adâncuri.
Cultură
24 ian. 2025
Video
Moştenitorii de drept contestă în justiţie că Maurice Ravel este singurul autor al celebrului „Boléro”
Moştenitorii decoratorului rus Alexandre Benois şi ai lui Maurice Ravel au făcut apel la sfârşitul lunii noiembrie împotriva unei hotărâri judecătoreşti care stabileşte că compozitorul francez a fost singurul autor al celebrului "Boléro", a declarat marţi avocatul moştenirii Benois.
Cultură
22 ian. 2025
Scriitorul Constantin Abăluţă a murit la vârsta de 86 de ani. „Literatura română suferă o ireparabilă pierdere”
Scriitorul Constantin Abăluţă a murit la vârsta de 86 de ani, a anunţat Filiala Bucureşti-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România. A publicat un mare număr de volume fiind preocupat permanent de literatură de toate genurile și în special de poezie.
Cultură
22 ian. 2025
Radu Jude, din nou în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Lungmetrajul a fost filmat cu un smartphone
Cel mai nou film scris și regizat de Radu Jude, "Kontinental ‘25", a fost inclus în competiția oficială a celei de-a 75-a ediții a Berlinalei.
Cultură
22 ian. 2025
Cel mai lung eveniment teatral din lume are loc în România. Peste 500 de actori urcă pe scenă, timp de 7 zile
Cel mai lung eveniment teatral din lume este organizat la București și reunește peste 500 de artiști. Acesta se desfășoară pe o perioadă de 7 zile.
Cultură
20 ian. 2025
Exclusiv
Pascal Bruckner: „Nu trebuie ca România să își piardă tinerii, trebuie să facă ceva pentru ca ei să fie tentați să rămână, asta e marea provocare”
Într-un interviu exclusiv pentru „Weekend Adevărul”, scriitorul francez Pascal Bruckner a vorbit despre România de care e foarte atașat, vorbind totodată și despre faptul că trăim într-o societate dominată de frică, mereu aflată în umbra războaielor trecute, dar și viitoare.
Cultură
18 ian. 2025
← Prima pagina
Pagina 3 →