Cultură
Pagina 2
Pentru Mara Bugarin, filmul „Moromeții 3“ este mai mult decât o experiență unică, e o legătură profundă cu trecutul propriei sale familii.
Maurizio Cattelan, artistul care a stârnit controverse după ce a creat banana lipită cu bandă adezivă de un perete, a vândut săptămâna aceasta opera „Comedian”.
articol publicitar
Angela Gheorghiu, "cea mai fermecătoare și talentată stea de operă din lume" (New York Sun), revine la București, pe 11 decembrie, de la ora 19:30, pentru a concerta la Sala Palatului, într-un spectacol de înaltă clasă: „Noblețea sunetului”.
Un nou studiu arată că cititorii neexperimentați în poezie preferă textele generate de AI, considerând că sunt mai clare și ușor de înțeles decât cele scrise de poeți adevărați.
Un electrician a descoperit fresce din secolul al XVII-lea în timp ce realiza lucrări de întreținere la un tavan fals din Villa Farnesina, Roma scrie AFP, potrivit News.ro
Plecat în Franța împreună cu familia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Eugen Ionesco a fost salahor într-o fabrică de vopseluri.
Ascunse în spatele replicilor bine tâlcuite și al recuzitei atent realizate, mesajele spectacolelor de teatru au trecut de multe ori nebăgate în seamă de comuniști – nu toți însă au fost dispuși să facă un compromis, iar pentru asta au plătit un preț mare.
Pe colinele molcome ale Moldovei, la limita dintre județele Neamț și Iași, pe teritoriul comunei Butea, se ascunde în pădure o bijuterie arhitecturală unică: un castel neogotic ale cărui ziduri au rezistat în ciuda războaielor, invaziei sovietice, incendiilor și comunismului.
Marele scriitor Abdulrazak Gurnah, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a acordat un interviu exclusiv pentru „Weekend Adevărul”, interviu în cadrul căruia a vorbit și despre cum a fost pentru el la început scrisul un act privat de terapie.
O adaptare modernă și autohtonă a piesei „Orfani” de Dennis Kelly a animat în această toamnă mai multe spații culturale din București (Teatrelli, ARTHUBx, Teatrul În Culise), dar și scena Teatrului Național „Toma Caragiu” din Ploiești.
Un eveniment editorial, o carte pentru toți românii doritori să înțeleagă în ce fel de țară trăiesc și cum o pot schimba în mod real.
Șase spectacole de teatru vor fi prezentate, marţi şi miercuri, pe scena Teatrului „Nottara”, în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului Multiart pentru Deţinuţi „Dana Cenuşă - Descătuşare prin cultură”,
Vezi cât eşti de informat cu ajutorul acestor 27 de întrebări, clasificate pe mai multe domenii de interes, într-un test de cultură generală inedit.
La începutul fiecărei luni, în paginile „Weekend Adevărul“, puteți citi câteva dintre bornele culturale pe care le puteți bifa în calendarul vostru – fie că este vorba de o carte, de un film, de un festival sau de un album muzical.
Într-o lume profund patriarhală, există locuri unde femeile se transformă în bărbați doar pentru a beneficia de siguranță și de libertate. Această schimbare forţată de mentalitate este o cutumă protejată de Kanun, legea medievală nescrisă a albanezilor.
Marți, 19 noiembrie, ora 19.30, Ateneul Român va găzdui gala dedicată decernării Premiului „Monica Lovinescu“ 2024, organizată de Fundația Humanitas Aqua Forte și Editura Humanitas.
Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, va contracta 47 de proiecte în cadrul apelului „Sprijinirea iniţiativelor culturale de accelerare a digitalizării producţiei şi distribuţiei de filme, inclusiv de filme cinematografice”.
Una dintre cele mai colorate sărbători, cunoscută la nivel mondial, Ziua Morților (Día de los Muertos) aduce în prim-plan tradiția mexicană prin care familiile se reunesc spiritual cu rudelor lor decedate, celebrând cu mâncare, băutură, veselie și... multe crăițe.
Palatul Reginei Maria din Constanța va fi restaurat și transformat într-un centru cultural, după ce a intrat oficial în administrarea Ministerului Culturii.
articol publicitar
Deși a acaparat întreaga lume vestică, Halloween-ul, cu practicile și cutumele sale, își găsește ecouri și în impresionantul folclor românesc, în care legendele și credințele populare abundă de creaturi și de personaje înfricoșătoare.
O nouă piesă muzicală considerată a fi a compozitorului polonez Frederic Chopin a fost descoperită la aproape 200 de ani după ce a fost scrisă.
Timp de cinci zile, în perioada 23-27 octombrie, orașul Iași a cunoscut o efervescență literară impresionantă, grație celei de-a XII-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), festival ce a reunit sute de invitați de marcă de pe tot globul.
Controversata operă de artă "Comedian", realizată de Maurizio Cattelan, ar putea să se vândă cu peste 1 milion de dolari la o licitaţie, un expert afirmând că "publicul va decide adevărata sa valoare".
A murit profesorul academician Bogdan C. Simionescu, a cărui activitatea științifică se reflectă în peste 400 lucrări, dintre care mai mult de 350 publicate în reviste internaționale.
Marți 23 octombrie, a început Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), unul dintre cele mai mari și apreciate festivaluri de profil din Europa, ce reunește numeroși scriitori de top, traducători, editori și critici literari de pe tot globul.
Halloween-ul este o petrecere specială care are loc în fiecare an pe 31 octombrie. În această noapte, copiii se îmbracă în costume amuzante și înfricoșătoare, precum vrăjitoare, vampiri sau supereroi.
Actualul Paris s-a construit pe cel mai mare osuar din lume, un imens cimitir. Din acest motiv, catacombele sale sunt cunoscute sub numele de „Regatul / Imperiul Morții”. Secretele a milioane de cadavre ies acum la lumină, dezvăluind unele dintre cele mai tenebroase povești scrise vreodată.
Spectacolul ORFANI, după textul omonim al dramaturgului Dennis Kelly, în regia Laurei Ducu, a avut premiera la începutul acestei luni, în cadrul programului „Spectacole independente în premieră” desfășurat de Teatrelli.
Fundația Ștefan Câlția lansează apelul de înscrieri pentru programul internațional de rezidență Șona AIR din 2025. Acesta se adresează artiștilor și cercetătorilor din diverse domenii culturale, oferindu-le oportunitatea de a dezvolta proiecte creative într-un cadru idilic, situat în satul Șona.
Astra Film Festival 2024 propune, în perioada 21-26 octombrie, un set de discuții cu public, care vor avea loc după proiecția unora dintre cele mai bune filme din festival.
De la piatra de temelie pusă în 1833 până la pelerinajul care adună zeci de mii de credincioși în fiecare an, Catedrala Mitropolitană din Iași rămâne un simbol al credinței ortodoxe și al moștenirii culturale a Moldovei.