Gheorghe Falcă

Europarlamentar

În trecut, ar fi fost, poate, normal să folosesc formula uzuală Preşedintele Putin, scriind despre autocratul rus, dar realitatea, crimele, sălbăticia individului, m-au dus la decizia de a nu-l mai asocia niciodată cu funcţia pe care, la propriu, o ocupă.

Este, poate, uşor de uitat faptul că Uniunea Europeană, în formele sale incipiente, din anii '50, s-a născut din dorinţa de a evita un nou război în Europa. Dar iată că, vreme de 70 de ani, în ciuda unor interese de multe ori divergente, mai ales la nivel economic, Statele Membre nu doar că au evitat conflictul armat, dar au eliminat cu totul posibilitatea unui război în rândul lor.

Atunci când, în anii 50 ai secolului trecut, părinţii fondatori ai Europei unite creau ceea ce se va numi ulterior Uniunea Europeană, ei erau mânaţi de un dublu ţel: unul era acela de a proteja continentul de pericolul celor două totalitarisme ale veacului XX, iar al doilea ţel era acela de păstra ceea ce era fundamental european, anume democraţia şi civilizaţia creştină.

Modifică Setările