Recolta estimată de struguri este mai mare decât cea de anul trecut

Recolta estimată de struguri este mai mare decât cea de anul trecut

Recolta de struguri din acest an va fi estimativ de 620 de mii de tone, inclusiv 110 mii de tone soiuri de masă. Cifrele sunt mai mari decât anul trecut, când s-au strâns 615,7 mii tone de struguri, inclusiv 86,7 mii tone soiuri de masă. Ministerul Agriculturii anunţă că în anul curent suprafaţa plantaţiilor viticole în toate categoriile de gospodării constituie 135 de mii de hectare, din ele pe rod – 129 de mii de hectare, anunţă IPN.

Solicitările din Fondul pentru lichidarea consecinţelor calamităţilor depăşesc 9 milioane de lei

Solicitările din Fondul pentru lichidarea consecinţelor calamităţilor depăşesc 9 milioane de lei

Autorităţile publice centrale şi locale au solicitat peste 9,4 milioane de lei din Fondul de intervenţie al Guvernului pentru lichidarea consecinţelor ninsorilor din luna aprilie şi a calamităţilor din 26 iunie anul curent. Potrivit şefei Serviciului comunicare al Ministerului Finanţelor, Nadejda Bălan, ministerul a avizat un proiect de hotărâre pentru alocarea acestor resurse, care urmează să fie aprobat de Guvern, transmite IPN.

Unele semafoare din Chişinău vor avea săgeţi noi

Unele semafoare din Chişinău vor avea săgeţi noi

La intersecţiile formate dintr-un drum continuu în îmbinare cu un drum din stânga vor fi instalate săgeţi de culoare verde cu vârful înainte, la semafoarele din partea dreaptă a drumului continuu. Astfel, şoferii în urma unei asigurări temeinice din partea stângă, vor putea continua deplasarea în direcţia săgeţii, indiferent de culoarea semaforului, transmite IPN.

Percheziţii de amploare în mai multe restaurante din Chişinău. Procurorii au descins în 27 de localuri şi au reţinut trei persoane

Percheziţii de amploare în mai multe restaurante din Chişinău. Procurorii au descins în 27 de localuri şi au reţinut trei persoane

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), în comun cu Inspectoratul Naţional de Investigaţii au întreprins luni, 25 septembrie, 27 de percheziţii la mai multe restaurante şi cafenele din Chişinău, în cadrul unui dosar penal deschis pentru evaziune fiscală în proporţii deosebit de mari.

Festivalul Naţional al Prunei are loc duminică la Nisporeni

Festivalul Naţional al Prunei are loc duminică la Nisporeni

Festivalul Naţional al Prunei se organizează la Nisporeni şi în acest an, duminică, 24 septembrie, transmite IPN. Începând cu ora 10.00, În piaţa Ştefan cel Mare şi Sfânt din Nisporeni, vizitatorii vor putea gusta prune proaspete direct de la producător, vor putea savura gustul plăcintelor cu prune făcute la cuptor, precum şi al dulciurilor din prune.

Restricţii de circulaţie anunţate pentru sâmbătă şi duminică pe unele străzi din Chişinău

Restricţii de circulaţie anunţate pentru sâmbătă şi duminică pe unele străzi din Chişinău

Sâmbătă, 23 septembrie, de la ora 14.00, şi până a doua zi la aceeaşi oră, va fi sistată circulaţia rutieră pe strada Gh. Asachi, intersecţie cu str. Mitropolit Gurie Grosu, în legătură cu executarea lucrărilor de reparaţie capitală a reţelelor termice. Potrivit unui comunicat de presă al autorităţilor municipale, citat de IPN, troleibuzele de pe ruta nr. 5 nu vor circula pe durata lucrărilor.

Cineva mi-a reproşat că, scriind despre perspectivele actualei Republici Moldova, sunt prea pesimist. Trec peste etichetele („postac pro-rus“) sau lecţiile care-mi sunt servite, fără voia mea, de oameni care încă nu şi le-au luat pe ale lor. Sunt, ca vechi om de presă, imun la acest tip de comportament, pe care anonimatul zbuciumat îl încurajează.

acum 1 an · comentarii (30)

Săptămâna trecută am văzut cum statul român, deşi dispune de toate mijloacele pentru a filtra aplicaţiile de cetăţenie şi, respectiv, pentru a retrage această calitate celor care îi încalcă flagrant Constituţia şi legile, s-a pricopsit cu un număr impresionant de cetăţeni a căror traiectorie de viaţă este tocmai lupta împotriva statului român.

luna trecuta · comentarii (56)

Manipularea orchestrată de către binomul Plahotniuc-Dodon la Chişinău continuă. Pe data de 20 iulie 2017 a fost votată legea care modifică, în pofida recomandărilor europene şi americane, sistemul de vot, iar în aceeaşi zi, ca să acopere subiectul legat de votul parlamentului, a fost votată de către Legislativ o declaraţie pompoasă privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Rrepublicii Moldova.

acum 2 luni · comentarii (11)

Votul de joi 20 iulie 2017 din Parlamentul Republicii Moldova pentru schimbarea sistemului electoral a decurs fără surprize: binomul a primit 74 de voturi în Parlament (democraţii lui Plahotniuc şi socialiştii lui Dodon au votat cot la cot), iar public, intern şi internaţional, s-a validat definitiv. De aici înainte binomul va deveni principala grilă de evaluare a situaţiei (geo)politice de la Chişinău.

acum 2 luni · comentarii (47)

S-a vorbit destul de puţin în spaţiul public românesc despre rolul şi acţiunile Departamentului Centenar. Având în vedere contextul social actual, Centenarul Marii Unirii, „pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti”, este extrem de relevant să iniţiem o polemică consistentă, o dezbatere reală pe marginea evenimentelor istorice care ne-au marcat existenţa ca popor şi stat.

acum 11 luni · comentarii (0)

Cine e Maia Sandu? Eu am întîlnit-o o singură dată. În schimb am întîlnit zeci de tineri moldoveni, în vestul Europei, unde trăiesc, şi toţi mi-au vorbit despre ea. E alegerea copiilor voştri. Dacă aveţi altă alegere decît ei, sau cei mai buni dintre ei, îi încuiaţi pe afară şi n-o să-i mai vedeţi.

acum 11 luni · comentarii (2)
Postari Recente