FOTO Trafic cu maşini furate la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa

Aproape în fiecare zi, poliţiştii din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa descoperă autoturisme furate din spaţiul Uniunii Europene pe care cetăţeni din Republica Moldova încearcă să le scoată din România. De cele mai multe ori, aceştia invocă fie că au cumpărat maşinile din străinătate, fie au fost plătiţi să transporte respectivele autovehicule, fără a şti că sunt furate.

Dosarul în care vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui este judecat pentru abuz în serviciu, strămutat la Iaşi

Acuzat de abuz în serviciu în cazul atribuirilor traseelor de transport din judeţ, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Mihalachi nu va mai fi judecat la Tribunalul Vaslui, ci la Iaşi. Curtea de Apel a admis cererea de strămutare formulată de Mihalachi şi ceilalţi inculpaţi, care, astfel, scapă de unul dintre cele mai exigente complete de judecată din cadrul Tribunalului Vaslui, unde fusese repartizat dosarul.

Suntem atât de înconjuraţi de probleme, conflicte, zone de iminentă explozie, încât există riscul de nu le mai putea ordona pe o scară a valorilor, fie ele şi negative. Răul devine comun, tragedia devine dramoletă pe scena unui teatru oarecare de provincie, problemele globale se judecă exclusiv prin acoperirea mediatică a unui eveniment care, cu cât este mai sângeros şi mai aproape de noi, va capta atenţia pentru o zi sau o săptămână.

acum 8 zile · comentarii (5)

Nu ştiu cum e la japonezi şi la asiatici, în general, însă dintre culturile cu care suntem în contact direct, extremele în materie de tutuire le găsim la francezi, respectiv la americani. Francezul îi spune lui mademoiselle „je vous aime” şi după ce a făcut sex de multe ori cu ea şi sunt aproape de marriage, americanul are doar pe „you”, pe care puţini s-ar gândi să-l traducă prin „dumneavoastră”.

acum 8 zile · comentarii (8)

Grava criză prin care trece sistemul naţional de educaţie se datorează, în afară de metoda eronată de predare-învăţare (reproducerea - despre care am scris pe blogul Adevărul.ro pe data de 28 iunie, http://adevarul.ro/educatie/scoala/educatia-nu-indoctrinare-1_53ae86e90d133766a8f775a0/index.html), şi faptului că s-a transferat confuzia (degringolada) valorică de la nivelul societăţii româneşti.

acum 9 zile · comentarii (2)

În amfiteatrul de la etajul doi, al Facultăţii de Litere, Ioan Alexandru ţinea seara, în 1977, un curs insolit. Poetul tocmai tradusese în versuri „Cântarea cântărilor”, apărută în acel an, şi era cufundat în sublimul erotism biblic. Tema de bază era Biblia, firească la un poet creştin, dar într-unul din comentarii, Ioan Alexandru s-a aplecat însă şi asupra celei mai filozoficeşte ziceri de ocară, prea românescul „du-te în p… mă-tii!”.

acum 10 zile · comentarii (54)

De câte ori trec prin Râmnicu Vâlcea, oraşul în care m-am născut pe 27 noiembrie 1939, evit strada unde mi-am petrecut copilăria: în locul casei demolate se ridică un bloc „oribil“. Când m-am născut eu, în toamna în care începea cel de-Al Doilea Război Mondial, Râmnicu Vâlcea n-avea mai mult de 25.000 de locuitori şi semăna cu multe alte oraşe româneşti, mai ales din Oltenia, Muntenia sau Moldova.

acum 10 zile · comentarii (11)

Grija edililor pentru traficul motorizat este îngrijorătoare atunci când se ignoră oamenii. În Bucureşti, calitatea trotuarelor este foarte proastă, acolo unde nu sunt ocupate de maşini. Infrastructura pentru biciclete este la pământ, cu toate ca sumele cheltuite depăşesc 10 milioane de euro. Iar transportul public, cu toate că deserveşte de 3 ori mai mulţi oameni decât transportul motorizat individual, nu este prioritizat.

acum 10 zile · comentarii (3)

Zi de zi, România apare tot mai clar, ca o ţară a nimănui. Agenda publică, adică ceea ce este cu adevărat necesar, urgent şi abordabil, este marcată de evoluţii contradictorii, păguboase. Se adânceşte decalajul între aglomerarea sfidărilor şi capacitatea efectivă de percepţie, interpretare şi asumare. Asumare legitimă, responsabilă şi eficientă. Vorbe mari?! Păi de ce i-am considera „mari”,  pe şefii României?! („Care este...”).

acum 10 zile · comentarii (4)

Capete machiate în măşti groase, albe sau gri, răsar din rampă. Replicile se întretaie: „Nu-mi place să aştept!” „Fă un efort de voinţă!” „Incredibil!”. În muzica de uvertură veselă, se insinuează, din când în când, un grohăit de rinoceri. Un personaj face o săritură în faţa cortinei. Un băiat străbate teatral-sprinţar rampa, în paşi de cabaret.

acum 10 zile · comentarii (0)

„Germania a câştigat Campionatul Mondial de Fotbal. Iar selecţionata naţională a Germaniei a meritat această victorie din plin! Dar atât! Mai mult nu este de văzut şi nici de interpretat în acest succes”, notează un cunoscut jurnalist german. Un Gigi-frână al euforiei germane post-Brazilia? Nicidecum!

acum 10 zile · comentarii (107)
Postari Recente