Procurorii cer intervenţia Ministerului Sănătăţii la spitalul din Vaslui unde doi ginecologi provocau avorturi ilegale cu medicamente la gravide şi de peste 5 luni

Procurorii cer intervenţia Ministerului Sănătăţii la spitalul din Vaslui
unde doi ginecologi provocau avorturi ilegale cu medicamente la gravide şi de peste 5 luni

Procurorii vasluieni care instrumentează dosarul de corupţie în care sunt cercetaţi mai mulţi medici de la spitalul din Vaslui au solicitat Ministerului Sănătăţii desfăşurarea unui control la Secţia de Ginecologie. Având în vedere că în vestiarele doctoriţelor arestate au fost descoperite medicamente care provoacă avort, procurorii au cerut un control al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, pentru a se stabili legalitatea deţinerii acestora.

Cât de adevărată este legenda Vrîncioaiei, baba care şi-a pus flăcăii să adune oşti pentru Ştefan cel Mare, rămas singur în faţa otomanilor

Cât de adevărată este legenda Vrîncioaiei, baba care şi-a pus flăcăii să adune oşti pentru Ştefan cel Mare, rămas singur în faţa otomanilor

Legenda babei Vrîncioaia şi a celor şapte munţi oferiţi de Ştefan cel Mare fiilor acesteia este predată copiilor de şcoală primară din toate timpurile. Povestea care explică întemeiarea satelor vrâncene după numele celor şapte fii ai bătrânei care l-a ospătat pe voievod şi şi-a îndemnat fiii să adune oaste pentru a câştiga războaiele purtate de acesta rămâne o simplă legendă.

Cum s-a ajuns ca la spitalul din Vaslui şpaga pentru un avort să fie cât la o cezariană: Denunţurile care au dus la arestarea doctoriţelor

Cum s-a ajuns ca la spitalul din Vaslui şpaga pentru un avort să fie cât la o cezariană: Denunţurile care au dus la arestarea doctoriţelor

Procurorii care cercetează dosarul de corupţie în care sunt implicaţi mai mulţi medici din Vaslui spun că şpaga percepută de la paciente  diferea în funcţie de riscurile fiecărui caz.   Mita percepută pentru un avort ajungea sau depăşea tariful pentru o cezariană, dacă sarcina întreruptă era mai mare de patru luni. La spitalul din Vaslui apelau pacientele care erau refuzate de alte unităţi, tocmai pentru că manevrele nu erau legale.

Cred că de prea multe ori ne încurcăm în detalii fără sens şi pierdem din vedere esenţialul. Pe scurt şi fără prea multă filosofie (să mă scuze maestrul Pleşu), Parlamentul ar trebui să reprezinte voinţa naţiunii. Or, în acest moment, parlamentarii se reprezintă doar pe sine. Şi cercurile de influenţă nefastă din care fac parte.

acum 2 zile · comentarii (34)

Un lucru grav s-a petrecut miercuri în Senatul României. A fost terfelită şi ignorată chiar Constituţia României, mama legilor şi a statului de drept, pe care Parlamentul ar trebui s-o apere până la ultima picătură de sânge. În loc de asta, Senatul a aruncat Constituţia în derizoriu, demonstrând că nu dă doi bani pe ea.

acum 2 zile · comentarii (9)

Deşi Direcţia Naţională Anticorupţie – aşa cum o ştim acum, nu panarama de PNA - s-a înfiinţat acum 10 ani, abia zilele trecute a sosit primul indiciu solid că acţiunile sale au început să producă efecte la firul ierbii, în profunzimea societăţii. Indiciul a venit sub forma unei ştiri care a trecut mai degrabă neobservată.

acum 2 zile · comentarii (88)

Orice formă de protest civic şi/sau politic trebuie să vizeze principiul, nu persoana. Or, în aceste două situaţii punctuale, la nivel principial, cazul domnului Vosganian este chiar mai grav decât cel al senatorului Şova. Pentru că ancheta este blocată total la senatorul PNL.

acum 5 ore · comentarii (2)

Mulţi cred că fanatismul islamic este, în momentul de faţă, cel mai primejdios pentru stabilitatea lumii. Aşa cum era, cu două decenii şi jumătate în urmă, fanatismul ideologic comunist. Sau, acum trei sferturi de secol, fanatismul nazist. Nimeni nu se mai îndoieşte că holocaustul şi gulagul sunt responsabile în secolul XX de peste 100.000.000 de morţi, inclusiv aceia din Al Doilea Război Mondial.

acum 6 ore · comentarii (11)

M-am bucurat când am văzut această imagine publicată pe profilul online al preşedintelui Iohannis. Mă bucură că două dintre instituţiile spre care mulţi români se uită cu admiraţie şi speranţă au valori comune, cred, promovează discreţia şi bunacuviinţă şi, în general, transmit împreună un mesaj unitar şi consistent. Mai puţin în privinţa imaginii personale, fapt care m-a dezamăgit mai mult decât m-a bucurat iniţial.

acum 7 ore · comentarii (5)

Una dintre diferenţele majore, între opţiunile poltice dâmboviţene şi cele răsăritene este modul de manifestare a susţinerii obiectivelor de interes naţional. Mioriticii au preluat obiceiurile fostei republici socialiste, împuşcată în decembrie 1989, continuând seria simpozioanelor mai mult sau mai puţin ştiinţifice, mai degrabă infantil politice, a declaraţiilor redactate de unii  şi citite de alţii, a promovării unor lideri de carton.

acum 10 ore · comentarii (7)

Norma ne arată că nu ne putem bizui în chip absolut doar pe auz sau pe pronunţia deprinsă, spontan, de la alţii. Deşi principiul scrierii limbii române este fonetic, există diferenţe subtile între scriere şi rostire. Spunem, bunăoară, „uaie“ (cu u scurt), dar scriem „oaie“; rostim „ieu“ (cu i scurt), dar scriem „eu“. Principiul fonetic nu este şi nu poate fi absolut.

acum 10 ore · comentarii (5)

De fapt, ce mai contează vârsta când ne aflăm în faţa unor muzicieni de calibru mondial, care atrag publicul ca un magnet? Clarinetistul Andreas Ottensamer (26 ani), Avi Avital la mandolină (37 ani) şi Cvartetul Borodin (70 ani) – experienţe muzicale foarte diverse, cu un numitor comun: faptul că în aceeaşi zi de luni, 23 martie 2015, toţi şi-au lansat cele mai noi discuri.

acum 11 ore · comentarii (0)

Ne-am propus, de-a lungul unei serii de articole, să prezentăm cele mai frecvente dificultăţi de limbă, surprinse în manifestările actuale, dificultăţi atât de pronunţie, cât şi de scriere. Să o spunem de la început: multe dintre aceste perturbări se datorează cu precădere transformărilor din societatea românească din ultimii douăzeci şi cinci de ani.

acum 7 zile · comentarii (60)

Într-o noapte din toamna anului 1997, la ora 0:20, m-a sunat Emil Constantinescu, preşedintele României. Chiar el, nu şefa lui de cabinet! M-am simţit emoţionat şi flatat. Să stai întins în pat, lângă soţia ta, să laşi deoparte cartea pe care o citeai la lumina veiozei de pe noptieră şi să vorbeşti la telefon cu şeful statului, iată un moment de glorie greu de uitat.

acum 7 zile · comentarii (29)

Un chirurg ortoped dintr-un spital din ţara asta (vai şi-amar de soarta ei) a scris o scrisoare disperată în care a mărturisit că nu mai rezistă fără dotări minime, mai exact fără o amărâtă de bormaşină folosită în operaţii.  Ştiu, veţi spune că e vremea scrisorilor, dar e de subliniat că omul nu i-a scris lui Iohannis, nici lui Moş Crăciun, nici lui Dumnezeu. Pur şi simplu a pus pe hârtie o confesiune pentru cine are ochi şi urechi.

acum 2 luni · comentarii (10)