Secretele lui Nicolae Malaxa. Cum a pus bazele primei afaceri şi ce a făcut înainte de a deveni cel mai important industriaş al României interbelice 0

Nicolae Malaxa (1884-1965), unul dintre marii industriaşi ai României interbelice, a rămas cunoscut în istorie drept fondatorul Uzinelor Malaxa, denumite de comunişti după naţionalizare „23 August”, apoi devenite „Faur”. Povestea industriaşului, înainte să devină unul din cei mai influenţi oameni de afaceri ai României la începutul secolului XX, a rămas necunoscută

Secretele lui Nicolae Malaxa. Cum a pus bazele primei afaceri şi ce a făcut înainte de a deveni cel mai important industriaş al României interbelice Vezi comentarii 0

Demisie la vârful conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, în urma scandalului de corupţie în care sunt implicaţi medicii de la Ginecologie

Demisie la vârful conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, în urma scandalului de corupţie în care sunt implicaţi medicii de la Ginecologie

Medicul Lelia Croitoru, directorul Medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde doi medici au fost arestaţi la jumătatea lunii februarie pentru fapte de corupţie,  şi-a anunţat astăzi demisia din funcţie, afirmând că este un gest de onoare. Conducerea Consiliului Judeţean a catalogat demisia doctoriîei Croitoru drept un gest de respingere a practicilor pentru care au fost arestaţi cei doi medici ginecologi.

Cum încercau doctoriţele arestate la Vaslui să muşamalizeze moartea unui bebeluş: „Vezi, poate poţi să faci să fie în dosar. Se lasă cu nasol!“

Cum încercau doctoriţele arestate la
Vaslui să muşamalizeze moartea unui bebeluş: „Vezi, poate poţi să faci să fie în dosar. Se lasă cu nasol!“

Noi detalii ies la iveală în cazul celor două doctoriţe din Vaslui arestate pe 18 februarie pentru luare de mită, avorturi ilegale şi fals în documente. Medicul Simona Botez a fost interceptată de procurori în timp ce încerca să muşamalizeze moartea unui nou născut, ea solicitând unei colege să elibereze în fals un document care să ateste o investigaţie ce nu o efectuase gravidei.

FOTO Lecţie de bunătate de la câţiva elevi din Negreşti: vând la târguri mărţişoare şi genţi făcute de ei, ca ridice o casă pentru o mamă sărmană cu trei copii

FOTO Lecţie de bunătate de la câţiva elevi din Negreşti: vând la târguri mărţişoare şi genţi făcute de ei, ca ridice o casă pentru o mamă sărmană cu trei copii

Elevii care activează ca voluntari la Centrul de Tineret Negreşti continuă să uimească prin îndârjirea cu care sunt hotărâţi să împlinească visul unei mame care îşi creşte singură cei trei copii. După ce în toamnă au vândut gentuţe confecţionate din hârtie şi scotch, acum tinerii din Negreşti s-au mobilizat la confecţionarea mărţişoarelor pe care le vând la Târgul de Primăvară, cu banii obţinuţi continuând să pună temeliile unei case.

Incredibila poveste a puştiului din Vaslui cu picioare sfărâmate, operat de 35 de ori: „Schimb şuruburile la picior cu cheia de zece. Voi fi bine, mă voi face doctor!”

Incredibila poveste a puştiului din Vaslui cu picioare sfărâmate, operat de 35 de ori: „Schimb şuruburile la picior cu cheia de zece. Voi fi bine, mă voi face doctor!”

Alexandru Nechita, un copil de 12 ani din Vaslui, care s-a născut cu o malformaţie de membre inegale, şi-a petrecut toată copilăria prin spitale,fiind supus până în prezent la 35 de intervenţii chirurgicale, iar şirul operaţiilor este departe de a se fi încheiat. Alexandru ştie ce înseamnă să alini suferinţa, de aceea, îi admiră pe doctorii care îl tratează şi care au o relaţie specială cu el.

Top cinci probleme de matematică de clasa a II-a, prea grele şi pentru adulţi. Tu ştii să le rezolvi după metodele predate acum în clasele primare?

Top cinci probleme de matematică de clasa a II-a, prea grele şi pentru adulţi. Tu ştii să le rezolvi după metodele predate acum în clasele primare?

Matematica dă multă bătaie de cap elevilor de clasa a II-a, prima generaţie de clasa zero (pregătitoare) având în programa şcolară noţiuni care până acum se studiau în clasa a III-a sau chiar a IV-a. Astfel, odată cu introducerea noii programe şcolară, elevii claselor a II-a au ajuns să studieze la matematică aceeaşi materie ca şi colegii lor de clasa a III-a: înmulţire, împărţire, fracţii etc.

Asasinatul lui Boris Nemţov a stupefiat lumea civilizată, deşi eliminarea sa fizică părea iminentă, cu atât mai mult cu cât respectivul avea o poziţie prea vehementă faţă de agresiunea rusească din Ucraina. Dar această crimă nu este singulară şi se înscrie într-o serie de omoruri la comandă, de care Kremlinul nu se poate debarasa şi din care cauză Rusia a devenit fieful criminalilor.

acum 2 zile · comentarii (4)

O spun de la bun început: nu pretind că am competenţe şi îndreptăţiri majore. Admit că mă pot înşela şi îmi cer iertare cu anticipaţie pentru eventuale erori, neînţelegeri, excese de spirit critic. Pe de altă parte, nu vreau să fiu ipocrit, nu pot să gîndesc una şi să spun alta, sau să gîndesc lucruri pe care, dintr-un motiv sau altul, să le ţin sub lacăt, doar pentru mine.

acum 2 zile · comentarii (183)

De cele mai multe ori, cele mai importante cuvinte, cele mai grave situaţii nu sunt cele rostite, vizibile, ci cele pe care doar le presupunem sau simţim. Cele pe care nu îndrăznim nici măcar să le numim. Este cazul, de exemplu, al schimbării frontierelor noastre. Este cazul acelor gesturi unilaterale comise de alţii dar ale căror consecinţe incomensurabile ne afectează profund, direct.

acum 2 zile · comentarii (3)

Dintr-o epocă în care fiecare fura ce vroia şi de la cine vroia iar a fura era o virtute ne îndreptăm astăzi spre perioadă a pocăinţei sociale în care atât oamenii politici cât şi afaceriştii de carton din spatele lor merg încolonaţi către arest cântând în cor ”noi nu comentăm deciziile instanţei” iar procurorii dinamitează toate instituţiile statului, aşa cum le-am cunoscut noi în 25 de ani.

acum 2 zile · comentarii (5)

Asociaţia Ad Astra cheamă în instanţă Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (M.E.C.S.) pentru refuzul acestuia de a face public bugetul total al competiţiei de proiecte Tinere Echipe 2014. Plângerea a fost înregistrată în data de 26.02.2015, cu numărul 6743/3/2015, la Tribunalul Bucureşti secţia a II-a contencios administrativ şi fiscal.

acum 2 zile · comentarii (0)

Istoria curge în faţa noastră ca un râu fără margini. Orice eveniment are o semnificaţie. Istoria nu are sfârşit sau început. Istoria este istorie. A defini istoria este ca şi cum ai lua biblioteca din Alexandria şi ai descrie o pagină oarecare dintr-un tom aflat pe un raft. Imposibilitatea de a defini istoria îi dă o greutate anume.

acum 2 zile · comentarii (0)

Privind spre focarul de tensiune geopolitică, aflat la Est de NATO, în seara zilei de 2 martie, 2015, se vor afla, din nou, în legătură telefonică, Vladimir Putin, Petro Poroşenko, Francois Hollande şi Angela Merkel, pentru a evalua măsurile convenite, la 12 februarie, la Minsk. La Sud de Alianţa Nord-Atlantică, 30.000 de soldaţi irakieni au luat azi, cu asalt, poziţiile extremiştilor ISIL, din jurul oraşului Tikrit.

acum 2 zile · comentarii (11)

Şi eu sunt Charlie, şi eu sunt elevii din Cluj, şi eu sunt sculpturile preislamice distruse de Statul Islamic în Mosul, Irak, şi eu sunt fosta Miss Turcia care riscă doi ani de închisoare pentru că l-ar fi jignit pe Erdogan. În curând probabil şi eu o să fiu Republica Moldova. Solidaritate pe toate planurile, în timp ce internetul românesc ia pauză de la crimele lumii şi se lasă înzorzonat cu mărţişoare şi femei puternice.

acum 2 zile · comentarii (14)

Voi face o comparaţie riscantă. Voi compara Rusia de azi cu Germania de după 1933. Nu voi încerca vreo analogie între Hitler şi Putin. Ar fi mult prea mult. De asemenea, nu voi pune vreun semn egal între hitlerism şi regimul politic actual din Rusia. Nu se văd semne de rasism sau şovinism excesiv prin Moscova, cu toate că şi acolo naţionalismul dă în clocot şi scoate oamenii în stradă.

acum 2 zile · comentarii (3)

Conform Barometrului de opinie INSCOP-ADEVĂRUL din februarie, două formaţiuni politice (noul PNL, respectiv PSD – care în mod indiscutabil reprezintă locomotiva electorală a Alianţei PSD-UNPR-PC) coalizează în jurul lor aproximativ 80% din opţiunile alegătorilor, în timp ce din restul partidelor doar UDMR reuşeşte să mai treacă pragul electoral.

acum 2 zile · comentarii (2)

Recunosc că am încetat de mult să cred că mă mai poate surprinde ceva. Mă refer la deciziile politicienilor. La noi, pe Dâmboviţa, e o tradiţie să-ţi dai cu stângul în dreptul. Oricât de galbene ar fi ecranele de la atâtea „breaking-news” despre DNA, tot îşi face loc ştirea despre timbrul cultural. Recunosc sentimentul de surprindere.

acum 2 zile · comentarii (1)

De la apariţia sa pe scena istoriei, Rusia i-a fascinat pe europeni. De la baronul Munchhausen, contemporan cu Petru I, ale cărui imaginare aventuri în Rusia ne-au inspirat râsul copilariei, la dramaticul destin al scriitorului englez George Orwell şi până astăzi, când excentricii Europei, în numar tot mai mare, se lasă sedusi de mirajul şi îndepartarea Moscovei.

acum 10 zile · comentarii (0)

Poartă diferite denumiri, cea mai cunoscută este aceasta, PSYOP, în strategia militară franceză sunt denumite „Operaţiuni militare de influenţare” sau „Operaţiuni speciale cognitive” – fac parte integrantă din Războiul Informaţional cu ale sale operaţiuni speciale operative şi tactice.

acum 2 zile · comentarii (6)

După ce în 2014, când a lansat Samsung Galaxy S5, firma sud-coreeană părea deja în derivă, ieri a demonstrat la Barcelona că are cu adevărat argumentele pentru a fi în top. Deşi nu renunţă la năravul de a copia cel mai bun design, Samsung Galaxy S6 şi acum, noul Samsung Galaxy S6 Edge, au şi avantaje, dincolo de criticile internetului.

acum 2 zile · comentarii (0)

Un chirurg ortoped dintr-un spital din ţara asta (vai şi-amar de soarta ei) a scris o scrisoare disperată în care a mărturisit că nu mai rezistă fără dotări minime, mai exact fără o amărâtă de bormaşină folosită în operaţii.  Ştiu, veţi spune că e vremea scrisorilor, dar e de subliniat că omul nu i-a scris lui Iohannis, nici lui Moş Crăciun, nici lui Dumnezeu. Pur şi simplu a pus pe hârtie o confesiune pentru cine are ochi şi urechi.

acum 29 zile · comentarii (10)