Cum se prepară la Sibiu ciorba acră de viţel şi tocana de oaie la ceaun. Secretele unor delicatese pentru zile mari

Cum se prepară la Sibiu ciorba acră de viţel şi tocana de oaie la ceaun. Secretele unor delicatese pentru zile mari

La Răşinari, satul copilăriei lui Emil Cioran, bucătăresele au un fel de mâncare nelipsit de pe masă la toate sărbătorile mari. Felicia Dăncăşiu, renumita bucătăreasă a satului, a explicat pentru “Adevărul” cum se face deliciosul preparat, dar şi cum se pregăteşte renumita tocană de oaie la ceaun a ciobanilor din Mărginimea Sibiului.

Palmă pentru comisia de corectare de la Bac. Un tânăr din Sibiu a ajuns la 10 pe linie după ce teza i-a fost notată din nou | bacalaureat 2015

Palmă pentru comisia de corectare de la Bac. Un tânăr din Sibiu a ajuns la 10 pe linie după ce teza i-a fost notată din nou

Afişarea listelor cu rezultate finale Bacalaureat 2015 în judeţul Sibiu a fost prilej de mare bucurie pentru Roman Petruşca, elev al Colegiului Naţional "Gheorghe Lazăr" din Sibiu. Roman a făcut contestaţie la română iar decizia s-a dovedit a fi una foarte bună, pentru a devenit, astfel, primul în ierarhia cu rezultate finale Bac 2015 în judeţul Sibiu, având singura medie generală de 10.

Aflăm din presă că, în curînd, va începe la Bucureşti construcţia celei mai mari moschei din Europa creştină. Proiecte la fel de grandioase s-au propus, pare-se, la Oslo, la Praga şi la Bratislava. Fără succes. Dialectic vorbind, mi se pare spectaculoasă coincidenţa dintre şantierul – deja avansat - al Catedralei Mîntuirii Neamului şi cel – încă în faşă – al unei mari moschei.

acum 22 zile · comentarii (149)

Cu Grecia s-a dus cel mai avansat proiect de convergenţă cu Occidentul al unei ţări ortodoxe. Noi suntem la rând, demonstraţia e acum la noi. Pot culturile pe bază de particularism, cu societăţi şi economii puternic informale, cu puţină înţelegere pentru şi dinspre Occident, emula cu succes societatea occidentală, într-un proiect comun aşa de ambiţios cum e euro?

acum 22 zile · comentarii (1)

O prietenă bună a decis că poate ar fi bine să mă ducă şi pe mine în Fratelli aşa că a decis să se mărite şi să organizeze petrecerea burlăciţelor în celebrul club. Cum nu am mai ieşit de ceva vreme prin cluburi, fiind la vârsta aia la care dacă pierd o noapte, a două zi mă simt complet inutilă şi nefermecător de tălâmbă, indiferent cât de mult supradyn sau iaurt consum, am stat să urmăresc fascinată ce mai e nou în lumea bună a Bucureştiului.

acum 22 zile · comentarii (1)

Ce bine că anul ăsta a fost uşor şi la bac, şi la evaluarea naţională. Sunt convinsă că vom avea generaţii mai bine pregătite doar pentru că nu au fost traumatizate cu nişte subiecte normale. Ce să mai zic de cei care vor intra la facultate pe bază de dosar. Eheheeee, iar o sa aibă toată lumea studenţi cu carul, ce mişto. Vine banu`, trece anu`.

acum 26 zile · comentarii (29)

Legea prevede că, şi dacă stai acasă, şi dacă stai la “beciul domnesc”, consecinţele sunt cam aceleaşi, adică dacă se va aplica o pedeapsă cu închisoarea, zilele de arest, fie petrecute acasă, fie la beci, se vor scădea din lunile/anii de închisoare. Se pare că “băieţilor deştepţi” le convine.

acum 22 zile · comentarii (0)

Sute de tineri din Republica Moldova au luat drumul României. Gândul lor este unul clar: să câştige simpatia factorilor de decizie de la Bucureşti faţă de proiectul Reunirii celor două state româneşti. Înarmaţi cu buletine româneşti şi paşapoarte moldoveneşti, vor încerca să „forţeze" trecerea Prutului sâmbătă 11 iulie, ora 10.00 la Vama Ungheni.

acum 20 zile · comentarii (17)

Grecii ne-au dat încă o lecţie: cum poţi să fii demn chiar atunci când nu-ţi plăteşti datoriile. Desigur principiul achitării datoriilor „sună” bine. Dar să nu uităm că acelaşi principiu îi face şi pe cămătari şi pe mafioţi să-şi trimită recuperatorii / rakeţii pentru a strânge sumele împrumutate şi dobânzile enorme care le fac de neplătit sau,

acum 19 zile · comentarii (100)

Nu vreţi să ştiţi care e cea mai citită revistă din România. Unii dintre dumneavoastră chiar o citiţi, dar nu ştiţi că e o revistă. Alţii o aruncă direct la coş, după ce o găsesc în cutia poştală (deşi nu sunt abonaţi, în sensul obişnuit al termenului). Nici prin cap nu vă trece că fasciculul ăla de foi tipărite – precis l-aţi văzut măcar o dată – este o revistă. Şi totuşi, oficial, este.

acum 20 zile · comentarii (14)

Marele ţepar de la Atena a blufat bine. Căci pare că a câştigat. Greciei i s-a mai acordat o şansă. Odată în plus e „ultima“. Dar ce mai e fapt şi ce autoiluzie în această ştire? Şi în ceea ce a precedat-o şi o va urma? Interpretată sub bagheta premierului elen, cacofonia audiată în aceste zile de reprezentaţii elitei politice europene e departe de a fi concertul la care Angela Merkel şi colegii ei ar fi vrut vreodată să fie siliţi să asiste.

acum 20 zile · comentarii (70)

Grecii au decis, la urne, să spună un “Nu” hotărât programului de austeritate cerut de creditorii internaţionali. Este, la prima vedere, o victorie a democraţiei. Referendumul aruncă, însă, o umbră serioasă de îndoială şi asupra modelelor economice folosite în mod curent şi impune o reevaluare a politicilor economice vehiculate uzual.

acum 20 zile · comentarii (9)

Frustrarea noastră cu Grecia e una firească. Prostească, dar legitimă. Şi nu pentru că am avea realmente ceva de împărţit cu ei, ci pentru că seamănă atât de tare cu noi încât sunt numai buni de tăvălit puţin prin făină. După 50 de ani dezastruoşi (25 de ceauşism + 25 de democraţie) am putea să ne aşezăm şi să ne facem o autoevaluare. Exclus! E mult mai uşor să te descarci pe greci.

acum 21 zile · comentarii (50)

Oare cum o fi votat fostul ministru al finanţelor, Yanis Varoufakis, la referendumul de duminică? El spunea că dacă va ieşi „DA”, va demisiona; a ieşit „NU” şi a demisionat. Ce să creadă grecul de rând: declaraţia de dinainte de referendum, când politicianul susţinea varianta „DA”, sau gestul de după, prin care cetăţeanul fost ministru a invalidat rezultatul pentru care militase?

acum 22 zile · comentarii (18)

Un personaj luminos al vieţii noastre publice dinainte de război, preţuit şi simpatizat de multă lume, Ion Valjan, avocat celebru, dramaturg de succes, publicist mereu în vervă, memorialist, om politic de bună-credinţă, iniţiator al Legii teatrelor din 1926 (care îi şi poartă numele), este arestat în noaptea de 5 spre 6 iulie 1950. Este acuzat în mod fantezist de autorităţile comuniste de „înaltă trădare” şi anchetat mai mult de un an.

acum 25 zile · comentarii (8)

Constatăm cu tristeţe că Parlamentul a ratat ocazia de a dezbate cum se cuvine încă o temă de importanţă strategică pentru România. Iar situaţia e de-a dreptul dramatică dacă ne gândim că acest Parlament este singurul for care are dreptul de a controla activitatea serviciilor secrete. În mod ironic, am asistat la o mostră clară de „politică măruntă, de tranşee” chiar în timp ce UNPR relua robotic placa „interesului naţional”.

acum 25 zile · comentarii (0)

Prima întrebare, în problema acordării, de către Executivul în funcţie, din Capitala tuturor românilor, a unui teren, celor ce se ocupă de cultul unei alte credinţe religioase din România este dacă Patriarhia Română a fost consultată. Dacă răspunsul este negativ, atunci cineva, oricine ar fi acesta, trebuie să îşi dea demisia de onoare. Dacă răspunsul este pozitiv şi Biserica Ortodoxă Română a tăcut constructiv, lucrurile se schimbă.

acum 20 zile · comentarii (5)

Prietenul de care mă leagă un viu sentiment al recunoştinţei pentru sensibilitatea cu care mi-a fost alături în clipe decisive ale biografiei mele însufleţită neostenit şi nu o dată riscant de idealul identităţii naţionale şi de spirit, hotărât împotriva instalării nefericite, ca doctrină de stat a tranzacţionismului social-politic, cu lozincile lui păgubos justificatoare ale laşităţii

acum 7 luni · comentarii (3)