Reţete în Postul Paştelui - cele mai bune mâncăruri de post din Mărginimea Sibiului. Cum se prepară vuţele, ciorba de orez sau mărul cu sos de bulion

Reţete în Postul Paştelui - cele mai bune mâncăruri de post din Mărginimea Sibiului. Cum se prepară vuţele, ciorba de orez sau mărul cu sos de bulion

Reţete pentru Postul PAştelui. Maria Dănoiu (75 de ani), din localitatea sibiană Răşinari, găteşte şi acum reţete de post învăţate de la mama şi bunica ei. Din meniu nu lipsesc vuţele, un desert făcut din cartof, fiert şi dat prin pesmet cu zahăr, pilaful de post preparat cu un pic de zahăr, merele cu sos de bulion sau ciorba de orez, dar şi tradiţionalele sarmale de post.

Am fost foarte mîndru cînd mi s-au înmînat însemnele „Legiunii de Onoare”. Sunt mîndru şi acum, deşi ştiu că pînă şi această prestigioasă distincţie, ca de altfel multe alte distincţii şi premii internaţionale (nu în ultimul rînd Premiul Nobel) implică, uneori, un stingheritor coeficient de arbitrar, strategie politică, formalism de protocol sau modă ideologică.

acum 9 zile · comentarii (138)

Deşi Direcţia Naţională Anticorupţie – aşa cum o ştim acum, nu panarama de PNA - s-a înfiinţat acum 10 ani, abia zilele trecute a sosit primul indiciu solid că acţiunile sale au început să producă efecte la firul ierbii, în profunzimea societăţii. Indiciul a venit sub forma unei ştiri care a trecut mai degrabă neobservată.

acum 7 zile · comentarii (88)

Dragă Burtă Verde, decît să stai să te uiţi toată ziua pe Internet fără nici un folos şi nu eşti dispus să înveţi mare lucru în general, fiind printre cei care au reuşit să păstreze din şcoala generală doar acel simpatic sentiment de superioritate atunci când stăteai cu gaşca pe gard şi scuipai în capul tuturor ălora nou veniţi, e momentul să îţi canalizezi mai lucrativ aceste înclinaţii naturale şi să te apuci de postăceală.

acum 7 zile · comentarii (0)

După un sfert de secol de postcomunism, în care clasa politică şi subcategoriile sociale ce cresc pe lângă ea şi din cauza ei au încălcat legile în mod repetat, sfidând cetăţeanul de rând, telejustiţia este fenomenul prin care societate românească are senzaţia că i se face dreptate, chiar că este invitată să participe la actul de justiţie.

acum 8 zile · comentarii (7)

„Domne, străinii sunt cam proşti, merită taxaţi, ce-i drept e drept!“, îmi zice taximetristul într-o dimineaţă somnoroasă de duminică, la ora 7 fix, imediat după începutul ploii. Adevărul e că sunt relativ uimită, parcursesem în tăcere vreo trei sferturi din traseu şi nu mă mai aşteptam la o conversaţie. Dau din umeri în sensul că „mda, posibil, la fel cum e posibil să fie mai deştepţi ca noi“. El continuă.

acum 6 zile · comentarii (21)

Cu câţiva ani în urmă, reprezentanţii UE implicaţi în monitorizarea angajamentelor cuprinse în Mecanismul de Cooperare şi Verificare atrăgeau atenţia că ofensiva împotriva corupţiei merge sublim, dar din plasele Justiţiei lipsesc tocmai peştii cei mari. Acum, situaţia s-a schimbat radical şi năvoadele Parchetului livrează capturi care pun la încercare capacitatea de găzduire din instituţiile de profil.

acum 8 zile · comentarii (56)

Cred că de prea multe ori ne încurcăm în detalii fără sens şi pierdem din vedere esenţialul. Pe scurt şi fără prea multă filosofie (să mă scuze maestrul Pleşu), Parlamentul ar trebui să reprezinte voinţa naţiunii. Or, în acest moment, parlamentarii se reprezintă doar pe sine. Şi cercurile de influenţă nefastă din care fac parte.

acum 7 zile · comentarii (40)

Eliberaţi de presiunea răspunderii individuale în faţa alegătorilor din colegiul pe care-l reprezintă, parlamentarii sunt acum liberi să-şi asume, în momente cu miză, poziţii nepopulare, pentru că ştiu că la alegerile de peste un an şi jumătate pot să-şi câştige mandatul de pe o poziţie mai sigură, pe lista unui partid. Beneficii maxime, expunere minimă.

acum 6 zile · comentarii (4)

Biroul de presă arondat comunităţii româneşti din cadrul Paradisului Ceresc este asaltat de atât de multe cereri din partea românilor încât a ajuns să aibă activitatea blocată pe termen nedefinit. Aşa se explică şi salvarea lui Dan Şova intervenită pe neaşteptate şi cauzată de o greşeală apărută din tratarea cu neatenţie a muntelui de cereri venite pe adresa lui Dumnezeu.

acum 7 zile · comentarii (22)

Un lucru grav s-a petrecut miercuri în Senatul României. A fost terfelită şi ignorată chiar Constituţia României, mama legilor şi a statului de drept, pe care Parlamentul ar trebui s-o apere până la ultima picătură de sânge. În loc de asta, Senatul a aruncat Constituţia în derizoriu, demonstrând că nu dă doi bani pe ea.

acum 6 zile · comentarii (11)

Da, parafraza are drept sursă de inspiraţie sloganul funest „Andronescu, garantată Vanghelie" (remember?!...) For the record: şi „miruirea” şi „garantarea” sunt fapte incontestabile - fapte „care este”, ca să zic aşa... Şi mai e ceva, esenţial: punctul în care, vorba lui Ţuţea, „nu mă pot salva eu”. Nu pot şi nu vreau.

acum 7 zile · comentarii (8)

România de azi e dezorganizată, haotică, la mâna bunului plac şi a minciunii instituţionalizate. Orice iniţiativă, orice analiză şi, în general, orice ins care încearcă să se adapteze civilizaţiei româneşti trebuie să înveţe mai întâi excepţiile, abaterea de la o normă minimă de convieţuire, în numele unui succes îndoielnic.

acum 8 zile · comentarii (79)

Ieri, am avut surpriza să aud aprecieri entuziaste despre munca la Bruxelles a europarlamentarilor români. Era salutat votul masiv în favoarea raportului „privind drepturile omului şi democraţia în lume şi politica Uniunii Europene în această privinţă“, al italianului Pier Antonio Panzeri (60 de ani), membru al Grupului S&D.

acum 7 zile · comentarii (14)

Încă de la primele sondaje de opinie făcute în anii ’90, instituţiile cu imaginea cea mai bună erau, pentru români, Armata şi Biserica – cu procentaje relativ egale, de peste 90%. Politicienii au înţeles repede lucrul ăsta şi s-au grăbit să se asocieze, cît mai mult, cu cele două instituţii – sau cu reprezentanţi ai acesteia.

acum 8 zile · comentarii (17)

În curând se împlinesc 97 de ani de la unirea (condiţionată a) Basarabiei cu România. Un eveniment pe cât de neglijat la nivelul opiniei publice româneşti, pe atât de uzat în discursurile politicianiste. Ca de altfel întregul teritoriu dintre Prut şi Nistru, tratat până în prezent drept unul de sacrificiu.

acum 7 zile · comentarii (4)

Enunţul „Scopul scuză mijloacele” este o propoziţie care, în zilele noastre, a reintrat în circulaţie, find înscrisă aproape pe toate gardurile. Este vorba de „gardurile” din aşa-numita piaţă liberă, fie ea economică sau politică. Enunţul a fost formulat de către Machiavelli în cartea sa „Principele”, carte lăudată inclusiv de către un metafizician ca Lucian Blaga.

acum 8 zile · comentarii (0)

Asociaţia P.A.V.E.L. (Asociaţia părinţilor copiilor bolnavi de cancer, leucemie şi anemii grave) e de-acum mare, doar a împlinit optsprezece ani. Pornită din iniţiativa unui grup de părinţi cu copii bolnavi, a funcţionat ani întregi pe bază de voluntariat. O parte din picturile, desenele şi poveştile copiilor care fac terapie prin artă s-au strâns în splendidul volum „a-casă. Despre copii, iubire şi culoare“, conceput de Mihaela Şchiopu.

acum 9 zile · comentarii (0)

Prietenul de care mă leagă un viu sentiment al recunoştinţei pentru sensibilitatea cu care mi-a fost alături în clipe decisive ale biografiei mele însufleţită neostenit şi nu o dată riscant de idealul identităţii naţionale şi de spirit, hotărât împotriva instalării nefericite, ca doctrină de stat a tranzacţionismului social-politic, cu lozincile lui păgubos justificatoare ale laşităţii

acum 3 luni · comentarii (3)
Postari Recente