Calfa călătoare care s-a îndrăgostit de România şi a rămas aici: un german cucerit de plaiurile noastre şi-a făcut un atelier de dogărie în satul sibian Richiş

Calfa călătoare care s-a îndrăgostit de România şi a rămas aici: un german cucerit de plaiurile noastre şi-a făcut un atelier de dogărie în satul sibian Richiş

Germanul Christian Rummel (30 de ani) s-a mutat în România în 2010, după ce a ajuns pentru prima dată aici în 2007, în cadrul unui program pentru calfele călătoare. Cucerit de farmecul tradiţiilor locale, şi-a întemeiat o familie şi trăieşte în satul sibian Richiş, unde a repornit atelierul de dogărie.

Ordonanţa de urgenţă care obligă la impozitarea bacşişului îmi aminteşte, prin resorturile psihologice ale iniţiatorilor, de Legea 29 din 1977 privind normele de adresare în relaţiile dintre cetăţenii Republicii Socialiste România, cu care Nicolae Ceauşescu ne-a obligat să vorbim între noi cu „tovarăş” şi „tovarăşă”.

acum 26 zile · comentarii (59)

„Ştii ce mi-o făcut? Mi-o trimis doi borfaşi la masă, eram cu un tip şi din ăştia, prieteni ai Cordunenilor, şi i-o zis să plece într-o oră din Iaşi, că fata asta nu e singură”. Sună bine, nu? O fi cool, onorată instanţă, să-ţi vină nişte golani la masă, în buricul târgului, să-ţi spună să dispari rapid din oraş? Din oraşul lor!

acum 24 zile · comentarii (130)

Ştie cineva cine a fost cu ideea impozitării bacşişului, care face exact invers de ce ar trebuie să facă reformele bunei guvernări, creşte birocraţia de pe capul întreprinzătorului în loc să o scadă? Fără riscul de a greşi, putem răspunde: un neavizat, un pseudoeducat care atunci când încearcă să aplice ceea ce citeşte devine un pericol public.

acum 26 zile · comentarii (0)

Înscris cu chiu cu vai în cursa pentru statutul de capitală culturală europeană, Iaşul nu a reuşit să se impună în opinia publică cu ceva menit a-i spori şansele în această competiţie, ci cu un primar cu comportament de borfaş. În doisprezece ani de când a avut neşansa de a intra pe mâna unui asemenea personaj politic, Iaşul este într-o cădere liberă, singurele semne de vitalitate venind dinspre domeniile în care nu se implică primarul.

acum 21 zile · comentarii (15)

Salutări în această existenţă încă intrauterină a ta. Peste puţin timp o să vezi lumina, aşa că deocamdată ziua ta probabil este la fel de somnoroasă ca o noapte de noiembrie. (O să te rog să mă laşi câteva secunde să-mi verific buricul, acolo unde acum vreo 30 de ani aveam şi eu un cablu prin care făceam schimb de viaţă cu mama mea).

acum 25 zile · comentarii (5)

ANAF atacă în acest week-end micii şi berea de pe litoral în loc să descindă la marile lanţuri de supermarketuri care şi-au inventat modalităţi ingenioase de a scoate milioane de euro nefiscalizate din ţară. Una dintre tehnicile supermarketurilor este să declare furturi imense ca să aibă pierderi în contabilitate şi astfel să scape de impozite.

acum 24 zile · comentarii (22)

Istoricul Lucian Boia de la Bucureşti s-a declarat convins că Ştefan cel Mare vorbea moldoveneşte şi că „dacă i-am fi spus că e român, n-ar fi înţeles ce spunem”. Ce limbă vorbea Ştefan cel Mare şi ce limbă credea voievodul că vorbea? Sunt întrebări la care nu se poate răspunde simplu şi asta din mai multe motive.

acum 25 zile · comentarii (121)

Se pregăteşte o mare schimbare. Nu una de etapă, aşa cum au fost multe până acum. Mai mult sau mai puţin reuşit, departe sau foarte departe de România care, în continuarea, pare să rămână ancorată doar în scandalurile, urile, intoleranţele şi comportamentul cretinoid al unei clase politice auto-suficiente şi abulice.

acum 21 zile · comentarii (29)

La-nceput râdeam şi eu, dar deja sunt revoltat, ba chiar gelos pe talentul lui. Premierul Victor Ponta a pus pumnul în gură comedianţilor. Şi nu oricum, ci depăşind barierele umane, fiind capabil să scoată poantă după poantă, glumă bună după glumă bună. N-ai cum să te baţi cu el. Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Amza Pellea, ori dintre comedianţii generaţiei mele, nimeni n-are şi n-a avut vreodată atâta avânt în a face show-uri de calitate.

acum 21 zile · comentarii (18)

Era ’84 sau ’85, nu-mi mai amintesc foarte bine, dar ce ştiu era că încă nu mă dăduseră ai mei la şcoală. Era un noiembrie târziu şi cenuşiu. În ziua aia ca mai în toate zilele, în jurul prânzului, la noi în bloc mirosea a cartofi prăjiţi. I-am zis maică-mii că vreau şi eu. Mama s-a uitat la mine şi mi-a spus scurt: nu avem cartofi, îţi dau varză călită.

acum 21 zile · comentarii (4)

În frământaţii ani '€˜90, Biserica Ortodoxă Română inaugura ampla campanie de asanare morală a societăţii româneşti cerând pedeapsa cu închisoare a homosexualilor. Lucrurile erau clare. Descinderea pedepsitoare şi cu zarvă a lui Hristos printre noi era iminentă dacă dumnealor, parlamentarii, îndrăzneau să abroge deja-faimosul articol 200 din Codul penal (de esenţă pur stalinistă).

acum 28 zile · comentarii (49)

Prin 2003, primăvara, ambiţionat să înfrumuseţez pajiştea din faţa Navei Amiral a Teatrului românesc, sufocată de parcările vestite sub firma Dali (pe care nu le putusem înlătura, oricât m-am zbătut) şi înaintea începerii lucrului la reîntinerirea faţadei iniţiale, Horia Maicu, a Naţionalului, poveste imaginată pe planşeta arhitectului Belea din echipa din urmă cu decenii (vezi imaginea de azi),

acum 24 zile · comentarii (2)

Când comentează politica, oamenii au ciudata şi nefasta tendinţă de a închide cu forţa ochii raţiunii. Nu contează faptele, ci voinţa individului de a avea dreptate. Chiar dacă rezultatul e catastrofal, situaţiunea se împute şi moare capra proprie, important e să poţi roti ochii în cap, decretând, cu o voce funebră: „Vedeţi? V-am spus eu“.

acum 26 zile · comentarii (77)

Politicienii noştri sunt îndrăgostiţi de traficul de influenţă. Cel mai bun exemplu pentru incapacitatea lor de a face diferenţa dintre negocierea politică şi traficul de influenţă este alegerea primarului din primul tur. Oarecum forţaţi de alegerile din noiembrie, parlamentarii au ales să schimbe ceva în legea electorală, dar în aşa fel încât să nu îşi distrugă pârghiile de control.

acum 28 zile · comentarii (9)

Prietenul de care mă leagă un viu sentiment al recunoştinţei pentru sensibilitatea cu care mi-a fost alături în clipe decisive ale biografiei mele însufleţită neostenit şi nu o dată riscant de idealul identităţii naţionale şi de spirit, hotărât împotriva instalării nefericite, ca doctrină de stat a tranzacţionismului social-politic, cu lozincile lui păgubos justificatoare ale laşităţii

acum 5 luni · comentarii (3)
Postari Recente