Scheletul din dulap care „s-a autodonat“ în scop didactic. Povestea fascinantă a învăţătorului care a scos satul din sărăcie 2

Renumit dascăl al satului la începutul secolului al XX-lea, Grigore Alexandru Popescu se spune că ar fi lăsat cu limbă de moarte ca, după trecerea sa în nefiinţă, osemintele să-i fie folosite drept material didactic pentru copiii care aveau să studieze anatomia. Că a fost aşa sau nu încă nu se ştie cu certitidine.

Scheletul din dulap care „s-a autodonat“ în scop didactic. Povestea fascinantă a învăţătorului care a scos satul din sărăcie Vezi comentarii 2

Metode simple de a ne învăţa copilul o limbă străină. Vârsta ideală la care cel mic prinde la perfecţie un vocabular nou

Metode simple de a ne învăţa copilul o limbă străină. Vârsta ideală la care cel mic prinde la perfecţie un vocabular nou

Bilingvismul este un privilegiu şi trebuie încurajat, spunea Claude Hagege, celebru lingvist francez. Pornind de la acestă afirmaţie putem rezolva într-o oarecare măsură multe dinstre discuţiile cu privire la copiii care învaţă de mici o limbă străină. Este sau nu benefic pentru ei să facă acest efort, este sau nu pentru cei mici o corvoadă prea mare. Sunt întrebări care se pun adesea atât în şcoală, dar şi în sânul unei familii moderne.

Povestea podului de piatră construit în vremea lui Cuza, care a rezistat până acum doi ani: făcea legătura între Ţara Românească şi Ardeal

Povestea podului de piatră construit în vremea lui Cuza, care a rezistat până acum doi ani: făcea legătura între Ţara Românească şi Ardeal

Podul de piatră care făcea legătura, peste Râul Doftana, între localităţile Câmpina şi Băneşti este în ruină din 16 aprilie 2014, zi în care o bucăţică din istoria României s-a părbuşit în apele învolburate. N-a contat pentru nimeni că podul de piatră, construit pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pentru a face legătura între Ţara Românească şi Transilvania, este un monument istoric.

Curiozităţi din lumea animalelor. De ce câinele ascunde mâncarea, iar pisica se piteşte prin dulapuri

Curiozităţi din lumea animalelor. De ce câinele ascunde
mâncarea, iar pisica se piteşte prin dulapuri

Observăm adesea comportamente bizare ale animalelor pe care le-am adoptat, dar puţini sunt cei care încearcă să caute o explicaţie, preferând să asiste ca la un spectacol haios atunci când câinele începe să-şi sape agresiv o groapă lângă gard sau când pisica dispare cu orele alegând să doarmă în dulapul cu haine decât pe perniţa special cumpărată pentru ea.

Primarul din Buşteni, surprins cu mâna pe fundul Principesei Maria. Incidentul s-a petrecut chiar de Ziua Naţională

Primarul din Buşteni, surprins cu mâna pe fundul Principesei Maria. Incidentul s-a petrecut chiar de Ziua Naţională

Obişnuit mai mult cu lumea neprotocolară a sportivilor şi prea puţin familiarizat cu sobrietatea de la Casa Regală, primarul localităţii Buşteni, Emanoil Savin, s-a apropiat nepermis de mult de Principesa Maria, sora Principesei moştenitoare Margareta, ambele prezente, joi, 1 decembrie, în Trenul Regal care a făcut o călătorie simbolică de la Sinaia la Sibiu.

Trenul Regal, călătorie simbolică de 1 Decembrie pe ruta Sinaia – Sibiu. Principesa moştenitoare Margareta: „Călătoria, un simbol al continuităţii“

Trenul Regal, călătorie simbolică de 1 Decembrie pe ruta
Sinaia – Sibiu. Principesa moştenitoare Margareta: „Călătoria, un simbol al
continuităţii“

Sute de persoane au venit, joi, 1 Decembrie, de ziua naţională a României, în gara din Buşteni acolo unde Trenul regal, în care s-au aflat membri ai Casei Regale Române, a poposit pentru câteva zeci de minute. Principesa moştenitoare Margareta, principele Radu şi principesa Maria au fost întâmpinaţi de bătrâni, tineri şi copii deopotrivă, mulţi dintre ei având în mână steagul României şi însemne ale Casei Regale.

Trafic de coşmar pe DN1. Se circulă bară la bară din dreptul localităţii Câmpina şi până la Sinaia

Trafic de coşmar
pe DN1. Se circulă bară la bară din dreptul localităţii Câmpina şi până la
Sinaia

Valorile ridicate de trafic pe DN1 anunţate în această dimineaţă de Poliţia Rutieră se traduc în realitate prin cozi kilometrice pe două coloane începând din dreptul localităţii Câmpina şi până dincolo de Sinaia. Mai mult se stă decât se circulă, iar cei care au pornit la drum spre Valea Prahovei spun că înaintează cu câţiva metri pe minut.

Ana Maria Pătru şi-a recunoscut faptele, dar spune că a primit apartamentul de la o prietenă, pentru că nu avea unde să stea în Bucureşti

Ana Maria Pătru şi-a recunoscut faptele, dar spune că a primit
apartamentul de la o prietenă, pentru că nu avea unde să stea în Bucureşti

Ana Maria Pătru, fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente, arestată preventiv într-un dosar de corupţie, a recunoscut că a primit apartamentul din Bucureşti şi autoturismul de lux. Declaraţiile au fost date în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Ploieşti, unde s-a judecat contestaţia la decizia de arestare preventivă solicitată de procurorii DNA.

Mafia profesorilor şpăgari: cum devin ingineri studenţii care îşi cumpără examenele cu „mălai“

Mafia
profesorilor şpăgari: cum devin ingineri
studenţii care îşi cumpără
examenele cu „mălai“

„Ai mălai, vii la băiatu’ şi se rezolvă! Trei te costă şi te-ai aranjat!“, această replică, rostită de un profesor de matematică din cadrul Universităţii Petrol şi Gaze din Ploieşti şi devenită celebră în rândul studenţilor care se specializează aici, a produs un adevărat cutremur în instituţie, după ce procurorii au aflat cum se promovează examenele.

După ce s-a mai lămurit şi el că „brânza” se află în dreapta Prutului, în timp ce, în stânga, situaţia economică este catastrofală, Dodon a dat la întors (după tipicul sovietic) proverbul românesc. Pe care l-a transformat, peste noapte, din „frate, frate, dar brânza e pe bani” în „frate, frate, dar fiecare la casa lui”: proverb atestat, sub această formă, numai în visele identitare (tâmpite, vorba lui Vasile Dâncu) de la Tiraspol.

acum 19 ore · comentarii (8)

Corneliu Coposu a fost un simbol al unei generaţii de politicieni care nu a reuşit să-şi pună amprenta asupra destinului României din cauza vicisitudinilor epocii în care a trăit, al unei generaţii care a avut nenorocul de a se intersecta cu traiectoria unei mari puteri, Uniunea Sovietică, şi de a sta în calea loviturilor de cnut ale unei ideologii inumane, comunismul.

acum 2 zile · comentarii (8)

Zilele de respiraţie liberă a conaţionalilor care au aniversat, la 1 Decembrie 2016, ZIUA NAŢIUNII DEMNE din care fac parte, au generat şi reflecţii asupra prezentului amendabil şi viitorului dezirabil. Acum fiind necesar atât un pragmatism dincolo de "războiul româno-român", cât şi un dinamism al celor deja aleşi sau numiţi în posturi cheie, din statul român, dar şi al celor care vor câştiga apropiatele alegeri parlamentare.

acum 2 zile · comentarii (77)

"Văduva veselă", în regia lui Andrei Şerban, poate fi văzută până duminică la Opera Naţională, după ce două reprezentaţii, cu distribuţii diferite, s-au jucat joi, vineri, sâmbătă seară. Prin includerea în libret a unor texte adaptate după Radu Paraschivescu şi Andrei Pleşu, regizorul ne pune în faţă o oglindă sarcastică a planului politic actual. Prima reprezentaţie din această serie de patru spectacole, ca o ironie, s-a jucat de Ziua Naţională.

acum 2 zile · comentarii (1)

Este posibil, spun multe sondaje, ca Norbert Hofer, inginer în aeronautică, candidatul de extremă dreaptă, să devină următorul preşedinte austriac, cumulând mai multe intenţii de vot decât contra-candidatul său, ecologistul Alexander Van der Bellen, profesor de economie.

acum 2 zile · comentarii (89)

Este posibil, spun multe sondaje, ca Norbert Hofer, inginer în aeronautică, candidatul de extremă dreaptă, să devină următorul preşedinte austriac, cumulând mai multe intenţii de vot decât contra-candidatul său, ecologistul Alexander Van der Bellen, profesor de economie.

acum 2 zile · comentarii (89)

Peste 200 de persoane au participat de 1 decembrie la o manifestaţie unionistă autorizată şi desfăşurată în faţa clădirii Comisiei Europene(Guvernul Uniunii Europene). Participanţii la eveniment au fost români stabiliţi în toate Ţările Uniunii Europene, iar cauza a fost bine primită.

acum 2 zile · comentarii (1)

În 1978, Al. Graur a publicat un mic „Dicţionar de cuvinte călătoare”. Este vorba, în fapt, de o lucrare de etimologie. Opera s-a dovedit incitantă, cu atât mai mult cu cât dicţionarele noastre nu indicau decât etimologia apropiată (tristă meteahnă!). Din câte mi-am dat seama şi astăzi sunt mulţi pasionaţi de etimologie. Reiau, aşadar, o parte din cartea lui Al. Graur adăugând ce e de adăugat şi îndreptând ce e de îndreptat.

acum 3 zile · comentarii (27)

Mai sunt puţine zile până la alegeri şi este util să vedem care vor fi opţiunile preşedintelui şi cum îşi va îndeplini rolul, de departe cel mai greu şi important de când a fost ales preşedinte. Datele sondajelor încep să se uniformizeze, deşi pot exista diferenţe mari date, în special, de prezenţa la vot. Un element încă impredictibil.

acum 3 zile · comentarii (7)

Articolul de zilele trecute, „Cum gândesc studentele”, a fost prilej de multe comentarii, de la înjurături seci, monosilabice, până la analize şi argumentaţii întinse. Puţine de la studenţi şi tineri absolvenţi, cele mai multe de la cei înfipţi bine, sau chiar trecuţi prin viaţă, dispuşi să contribuie la biblioteca de concluzii a comunităţii.

acum 3 zile · comentarii (4)

Din peste 200 de proiecte depuse de guvernarea Ponta, nici măcar unul nu a fost eligibil pentru finanţare prin Planul European pentru Investiţii (EFSI), deşi acestea valorau zeci de miliarde de euro.

acum 3 zile · comentarii (105)

Puţini ştiu că la sfârşitul anului 1918 a avut loc şi marea adunare a secuilor şi maghiarilor din Ardeal la Cluj/Kolozsvár, iar aceştia au votat pentru autonomia Ardealului în cadrul Ungariei. Maghiarii, ca şi românii adunaţi la Alba Iulia, au invocat celebrul drept de autoguvernare a popoarelor, declarat de preşedintele american Woodrow Wilson pentru a rezolva disputele etnonaţionale din Europa.

acum 3 zile · comentarii (364)
Postari Recente