Ploieştiul, la 25 de ani de la Revoluţie. Cum a schimbat oraşul „mirajul“ capitalismului 0

În tăvălugul evenimentelor de zi cu zi, Ploieştiul trăieşte intens o viaţă care pare, pentru locuitorii de acum, aceeaşi dintotdeauna, deşi au trecut doar 25 de ani de când, alături de toţi românii, oraşul a făcut pasul de la comunism la tranziţie şi capitalism, de la cozi la pâine la cozi la tigăi în promoţie şi de la carnetul de PCR-ist la cardul de cumpărături. În două decenii şi jumătate, „schimbarea la faţă“ a oraşului este una radicală

Ploieştiul, la 25 de ani de la Revoluţie. Cum a schimbat oraşul „mirajul“ capitalismului Vezi comentarii 0

FOTO Încep lucrările la vechiul sediu al Tribunalului Prahova. Veşti bune şi pentru Palatul de Justiţie din Ploieşti

FOTO Încep lucrările la vechiul sediu al Tribunalului Prahova. Veşti bune şi pentru Palatul de Justiţie din Ploieşti

Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, a fost vineri la Ploieşti, unde a dat startul oficial al lucrărilor de renovare a imobilului care găzduia Tribunalul Prahova. Cazanciuc a anunţat că ministerul de resort este şi în căutarea unor soluţii pentru finanţarea continuării lucrărilor la Palatul de Justiţie din Ploieşti care au început în 1996 şi nu s-au încheiat nici până în prezent

Robert Cazanciuc, despre Toni Greblă: „Nu este o situaţie plăcută pentru nimeni ca un judecător de la Curtea Constituţională să fie sub anchetă“

Robert Cazanciuc, despre Toni Greblă: „Nu este o situaţie plăcută pentru nimeni ca un judecător de la Curtea Constituţională să fie sub anchetă“

Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat vineri la Ploieşti, în legătură cu cercetarea judecătorului Curţii Constituţionale Toni Greblă pentru trafic de influenţă şi luare de mită, că “nu este o situaţie plăcută pentru nimeni ca un judecător de la Curtea Constituţională să fie sub anchetă”

Dan Capră, patronul Petrolului, rămâne în arest preventiv. Magistraţii au dat câştig de cauză procurorilor

Dan Capră, patronul Petrolului, rămâne în arest preventiv. Magistraţii au dat câştig de cauză procurorilor

Patronii FC Petrolul Ploieşti, fraţii Daniel şi Nicolae Capră, directorul general al clubului, Marius Bucuroiu, şi alţi patru inculpaţi trimişi în judecată pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de 15 milioane de euro rămân în continuare în arest preventiv, decizia magistraţilor fiind definitivă. Procurorii au făcut contestaţie la decizia de plasare în arestul la domiciliu

Justin Capră a murit. Creatorul rucsacului zburător: „Eu nu sunt inventator. Dumnezeu este“

Justin Capră a murit. Creatorul rucsacului zburător: „Eu nu sunt inventator. Dumnezeu este“

Justin Capră, cel mai mare inventator contemporan român, a murit luni seară la Ploieşti, la aproape 82 de ani, în urma unor complicaţii ale diabetului, boală care îl chinuia de câţiva ani. Creatorul rucsacului-zburător, o idee preluată de NASA pentru deplasările intercapsulare ale cosmonauţilor, şi al maşinii care consuma 0,5 litri la suta de kilometri, Justin Capră a încercat întreaga viaţă să dărâme bariere şi mentalităţi.

Justin Capră a murit. Ultimul pariu al inventatorului pentru viitor: casa ecologică, controlată prin smartphone

Justin Capră a murit. Ultimul pariu al inventatorului pentru viitor: casa ecologică, controlată prin smartphone

Justin Capră a murit, luni seară, cu câteva săptămâni înainte să împlinească vârsta de 82 de ani. El şi-a dedicat viaţa inovaţiei, perfecţionarea unor maşini cu un consum redus de energie fiind una dintre pasiunile sale. Inventatorul Justin Capră a extins acest principiu şi la o casă ecologică, considerată unică în lume: foloseşte doar 45% din resursele unei case normale şi poate fi controlată prin smartphone.

Părintele Gherontie Puiu, duhovnicul vegheat întreaga viaţă de Maica Domnului. Ascuns zece ani într-o peşteră, de comunişti, a ridicat Mănăstirea Caraiman

Părintele Gherontie Puiu, duhovnicul vegheat întreaga viaţă de Maica Domnului. Ascuns zece ani într-o peşteră, de comunişti, a ridicat Mănăstirea Caraiman

Închis în lagărul de la Periprava, din cauza prigoanei comuniste, şi vieţuind ca un sihastru, zece ani, într-o grotă din Bucegi, părintele Gherontie Puiu a fost unul dintre cele mai mari duhovnici contemporani. Ctitorul Mănăstirii Caraiman a avut întreaga viaţă viziuni cu Maica Domnului, care l-a vegheat pe drumul credinţei

Justin Capră a murit. Viaţa inventatorului rucsacului zburător pe care l-au „furat” americanii de la NASA

Justin Capră a murit. Viaţa inventatorului rucsacului zburător pe care l-au „furat” americanii de la NASA

Justin Capră a murit luni seară, la 82 de ani, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti. Inventator profilic şi vizionar, creatorul rucsacului-zburător, o idee preluată de NASA pentru deplasările intercapsulare ale cosmonauţilor, şi al maşinii care consuma 0,5 litri la suta de kilometri, Justin Capră a încercat să dărâme bariere şi mentalităţi.

De ceva timp studiez istoria feroviară dintr-o multitudine de perspective: istorii ale liniilor, ale gărilor, ale feroviarilor, ale căii ferate văzută prin prisma literaturii etc. Totdeauna mă raportam la tren, la calea ferată ca la un vehicul, un mijloc al progresului societăţii, fascinat fiind de o vorbă de spirit a englezilor: „după locomotivă urmează civilizaţia”.

acum 2 zile · comentarii (0)

Dacă ar mai fi trăit astăzi şi ar mai fi fost şi preşedinte al RSR, Ceauşescu ar fi fost sărbătorit cu mare fast, la împlinirea frumoasei vârste de 97 de ani. Din fericire, data de 26 ianuarie nu mai este o sărbătoare decât pentru nostalgici, care vor merge la mormântul dictatorului pentru a se plânge de pierderea luptei cu decadentul capitalism. Noi putem să ne amintim câte ceva despre momentul în care am auzit de dispariţia sa.

acum 3 zile · comentarii (5)

Poate că, dacă nu l-aş fi cunoscut pe Nicolae Manolescu în tinereţe, nici eu, nici mulţi dintre colegii mei de generaţie poetică, nu aş fi ajuns unde sunt şi n-aş fi cunoscut deliciile poeziei, culturii şi ale spiritului critic. Tânărul lector de la Litere era celebru. Studentele, îndrăgostite, studenţii, fascinaţi.

acum 3 zile · comentarii (31)

S-a descoperit „Pactilina“, medicamentul care îţi prelungeşte viaţa politică. Pentru o asemenea revelaţie, domnul Victor Ponta ar putea să fie făcut doctor în supravieţuire la guvernare cu idei luate de-a gata. Medicament simplu, pentru a produce „Pactilina“ nu e nevoie de cine ştie ce alchimie şi nici de laureaţi ai Nobelului în ştiinţe politice.

acum 10 zile · comentarii (48)

România se numără printre puţinele ţări ale Uniunii Europene care alocă 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare. O mai fac marile puteri europene, precum Franţa şi Marea Britanie, 2,2 în 2013 potrivit Băncii Mondiale, Grecia cu 2,5 sau Cipru cu 2,1. Germania a alocat doar 1,3 din PIB în 2013 pentru cheltuieli militare.

acum 10 zile · comentarii (37)

Cred că aproape nimic n-a rămas nespus cu privire la tragedia petrecută zilele trecute la Paris. Lucrurile sunt, mai mult decît în alte cazuri, deopotrivă simple şi greu sistematizabile. Confuzia vine din faptul că (cel puţin) trei probleme distincte au fost aduse de desfăşurarea evenimentelor în acelaşi plan, cînd, de fapt, ţin de planuri diferite.

acum 17 zile · comentarii (300)

Evenimentele tumultoase ale acestui început de an m-au stârnit şi pe mine ca şi pe ceilalţi, făcându-mă să-mi pun întrebări despre ce este drept sau dimpotrivă greşit, despre libertatea mea faţă de a celorlalţi lucru ce m-a pus pe aceeaşi lungime de undă cu milioane şi milioane de alte persoane ce trăiesc la sute sau mii de km depărtare, şi care poate duc o viaţă mult diferită de a mea.

acum 16 zile · comentarii (1)

Mulţi îşi fac chip cioplit din Eminescu sau se aruncă ca epigonii la picioarele sale. Unii vorbesc cu nonşalanţă despre poetul naţional, producând zgomot patriotic, având la baza cel mult poezii de gimnaziu. Eminescu, exclus din bibliotecile lor convenţionale, mentale, transformat în statuie, supravieţuieşte şi astăzi.

acum 16 zile · comentarii (3)

N-au trecut două luni de când deplângeam că iar trebuie să votez răul cel mai mic. Un sentiment destul de răspândit, cel puţin în grupul de prieteni între care gravitez. Am făcut-o şi ne-a ieşit. Cam aşa văd lucrurile şi cu „Je suis Charlie” ăsta, lansat ieri după atentatul de la Paris, în semn de solidaritate cu jurnaliştii ucişi de doi islamişti extremişti.

acum 20 zile · comentarii (114)

Readaptarea la programul avut înainte de vacanţă este uneori dificilă. Ea poate fi însoţită de stări de oboseală, pierderea poftei de mâncare sau a interesului pentru muncă, sentimente de tristeţe sau nostalgie, dificultăţi în ceea ce priveşte îndeplinirea solicitărilor uzuale. Aceste simptome se reunesc în ceea ce specialiştii numesc depresie post-vacanţă.

acum 20 zile · comentarii (0)

Să zicem că cineva fură, dintr-o măcelărie, o pulpă de porc. Nu trece mult timp şi hoţul e prins. Ce urmează, într-o lume normală? Păi, hoţului i se ia marfa şi e dus la poliţie. Ce urmează în lumea noastră valahă? Mai întîi, hoţul, deşi are „corpul delict“ în coşniţă, o ţine langa că n-a furat nimic, chit că o mulţime de martori atestă fapta. Apoi, acelaşi răufăcător încearcă varianta „înscenării“.

acum 24 zile · comentarii (165)

Pe ici-colo se vorbeşte tot mai sonor de „Partidul Facebook”. Mai ales după 16 noiembrie trecut, când alesul românilor a fost, spre mirarea multora, preşedintele Klaus Iohannis. În această alegere, diaspora română a avut un cuvânt greu de spus în influenţarea electoratului intern, acţionând pe Facebook ca un adevărat partid.

acum 25 zile · comentarii (65)

„Cu o acţiune pe alocuri previzibilă, dar cu un final neaşteptat.....” -  aşa ar începe recenzia unui cinefil plictisit, postată pe un site de specialitate. „Ask me anything” (2014) reprezintă un portret atent realizat al adolescenţilor lipsiţi de orizont din vremurile noastre- nu doar un alt titlu de adăugat la colecţia de filme vizionate.

acum 26 zile · comentarii (6)
Postari Recente