„Există o a cincea dimensiune, dincolo de ceea ce este cunoscut pentru om. O dimensiune la fel de vastă ca spaţiul şi atemporală ca infinitul. Aceasta este calea de mijloc între lumină şi umbră, între ştiinţă şi superstiţie. Ea transcende toate temerile noastre şi se află într-un vid al cunoaşterii. Aceasta este dimensiunea imaginaţiei: este o zonă numită Zona Crepusculară!”

Ce are acum Europa în comun ca formulă care să semene cumva cu un serviciu comun de informaţii? Am auzit din ce în ce mai des întrebarea deoarece ea vine pe un fond evident de gol instituţional în domeniu, ponderea cvasi-exclusivă rămânând în continuare în zona competenţelor naţionale.

„Mă c*c în şcoala voastră!”. Aşa strigă tânărul prin geamul deschis al portierei, după care îşi forjă BMW-ul şi dispăru cu o admirabilă probă de demaraj-viteză. Cel puţin asta a consemnat reporterul trimis la faţa locului. S-a întâmplat acum câteva zile, la un liceu bucureştean, acolo unde s-au adunat să dea Bacalaureatul de toamnă cei care îl picaseră în vară.

acum 6 zile · comentarii (18)

M-aş bucura dacă cei care nu au promovat BAC-ul ar fi susţinuţi nu prin transformarea examenului într-un EDUPASS, într-o hârtioară de fasttrack prin viaţă. La fel cum m-aş bucura dacă fondurile acordate universităţilor nu s-ar mai da după principiul gloatei şi al sufletelor dintr-un cazan, de către cei care cred că o universitate e bună şi va primi cele mai bune resurse doar dacă are tot atâţia studenţi câţi locuitori are o metropolă.

acum 9 zile · comentarii (7)

După ce tema „spionul“ a acoperit frământările reale ale românilor era cât pe-aici să ne bucurăm că – odată cu începerea anului şcolar – o temă serioasă va fi abordată de către cei aflaţi în cursa pentru Cotroceni. Doar că, pe rând, politicienii s-au prăbuşit cât sunt de mari în careul şcolii de nu mai ştii cum să-i ridici dintre copii.

acum 9 zile · comentarii (20)

„Act diabolic“, „crimă barbară“, „faptă dispreţuitoare la adresa umanităţii“, „crimă abominabilă“ – sunt doar câteva din reacţiile liderilor occidentali la noul act de cruzime săvârşit de miliţiile „Statului Islamic“ (SI). Teoriştii SI au postat o înregistrare video care prezintă decapitarea unui al treilea ostatec, de astă dată un lucrător umanitar britanic.

acum 9 zile · comentarii (12)

Îngenunchezi şi te gândeşti cu mâinile împreunate la ce ai făcut. Ţi-e ruşine de acţiunile tale, le auzi cum se rostogolesc zgomotos în capul tău şi te simţi străină de tine. Ai vrea ca o mână să te atingă pe creştet şi să-ţi spună: eşti iertată. Când te vei ridica, va fi fost un alt început. Eşti singură în biserică şi nu se aude nimic.

acum 13 zile · comentarii (93)

Istoria ne arată că naţiunile, în genere, se pot înţelege. Chiar dacă diferenţele şi diferendele de natură geografică, economică, religioasă sau ideologică le aruncă în tabere contradictorii, cu timpul se dezvoltă un limbaj comun. Gesturile diplomatice, comerţul, instituţiile internaţionale sau exerciţiile militare comune sunt tot atâtea instrumente prin care rivalităţile se pot atenua.

acum 15 zile · comentarii (12)

Glumind, dar vorbind foarte serios, încă din veacul trecut ne-am obişnuit ca în luna august să ne întâlnim cu muzica bună şi cu artişti minunaţi la Sinaia, acolo unde, pornind de la cursuri de măiestrie, la care s-au adăugat recitaluri susţinute de maeştrii, violoncelistul Marin Cazacu, dăruit deopotrivă pedagogiei şi promovării tinerilor de real talent, a fondat un festival conceput pentru a omagia personalitatea lui George Enescu,

acum 15 zile · comentarii (0)
Postari Recente