Nu ştiu ce să cred despre campania asta, ”Litoralul pentru toţi”. Un zgomotos act de milostivire, care fascinează multe suflete naive. Le creează acces la mare celor care au mâncat un an de zile macaroane cu sos de roşii, ca să strângă 235 de lei de persoană – atât costă şase nopţi la un hotel de două stele, în extrasezon, în cadrul campaniei susamintite. Ieftin ca braga, ce-i drept.

acum 2 zile · comentarii (136)

N-am înţeles, şi nu numai eu, dacă a început sau nu campania electorală sau campaniile electorale, fiindcă bătăliile prezidenţiale şi parlamentare sunt amestecate, nu numai par, iar bieţii cetăţeni români, despre  care, de asemenea, nimeni nu ştie, fireşte nici ei, câţi sunt sau mai sunt, în ţară şi pretutindeni, stau cruciţi şi se întreabă, exact, dar exact ca eroul celebru din O Scrisoare pierdută: NOI CU CINE VOTĂM?!

acum 4 zile · comentarii (4)

Dilema este pe cât de evidentă, pe atât de tragică: există situaţii-limită în care comunitatea internaţională trebuie să aleagă între două rele. Decide trimiterea de arme pentru a susţine o parte dintr-un conflict care ameninţă să se transforme cel puţin într-o explozie regională, ştiind, pe de altă parte, că există riscul ca armele respective, scăpate de sub control, să alimenteze şi mai mult intensitatea evenimentelor din teatrul de luptă.

acum 3 zile · comentarii (5)

Credinţa afişată în mod ipocrit şi interesat este mult mai aproape de blasfemie decît necredinţa. Ateul pune existenţa lui Dumnezeu între paranteze. Nu aşteaptă nimic de la o instanţă pe care o socoteşte absentă şi nu se sfieşte să-şi declare public convingerile, fie că le numeşte „agnosticism”, „liberă cugetare”, „materialism dialectic” etc.

acum 8 zile · comentarii (133)

Într-o perioadă critică din istoria noastră, când statul român se afla în situaţia de a fi prins la mijloc între Germania Nazistă şi Uniunea Sovietică, am avut o structură de informaţii ce a rivalizat cu corespondentele sale din Occident. Crearea unui serviciu secret care a reuşit să suplinească evidenta inferioritate militară, s-a datorat eforturilor a două nume importante ale spionajului românesc: Mihail Moruzov şi Eugen Cristescu.

acum 9 zile · comentarii (15)

Despre Dinu Patriciu  pot  să spun că este fondatorul „Adevărului” modern. Visa sa facă din „Adevărul” o mare companie multinaţională. Adică un fel de News Corporation sau Time Warner al regiunii noastre, în Balcani, Europa Centrală, Republica Moldova, Ucraina, Georgia ( ţară pentru care avea o slăbiciune aparte, fiind un mare admirator al guvernării neoliberale a lui Saakaşvili, cu care de altfel se afla în relaţii foarte apropiate).

acum 13 zile · comentarii (2)

Doamnelor şi domnilor prezidenţiabili, dincolo de bătălia din ce în ce mai joasă şi murdară în care este angrenată întreaga noastră clasă politică, unul dintre dumneavoastră, peste câteva luni, va trebui să reprezinte România în cele două mari alianţe din care facem parte: Uniunea Europeană şi NATO.

acum 13 zile · comentarii (5)

Moda victoriană a vacanţelor pe litoral, a ridicării de vile la mare, avea să trezească interes şi în România începutului de secol XX, devenind parte a modernizării societăţii în timpul domniei Regelui Carol I. Era un fapt cunoscut încă din secolul al XVIII-lea că asemenea ţărmuri marine prezentau beneficii pentru sănătate, devenind staţiuni balneare, accesibile la început claselor sociale înstărite.

acum 17 zile · comentarii (3)

Vlad Mixich publica, în 2011, o carte care avea să primească ulterior premiul Milan Kundera, „Fanaticii - portretele a zece oameni cu vocaţie”. Lista sa exhaustivă şi foarte personală se termina, neaşteptat, cu portretul Monicăi Macovei, realizat în mai multe etape, la Breaza, alături de mama sa, la volanul autoturismului condus de fostul ministru al Justiţiei, un Suzuki, la casa pe care europarlamentarul român o deţine în 2 Mai.

acum 17 zile · comentarii (73)

Scandalul aproape naţional iscat în jurul postului de televiziune Antenei 3 a început să cuprindă şi teritorii până acum neinfestate din spaţiul cultural românesc. Unele personalităţi artistice din România, cu vădite antipatii băsiste, printre care Draga Olteanu-Matei, Mircea Diaconu, Florina Cercel, Nicu Alifantis, dar şi alţii, şi-au exprimat un punct de vedere.

acum 16 zile · comentarii (106)

Colegii americani au scos pe coperta internaţională a ediţiei curente subiectul eseului care evaluează starea puterii economice şi militare a Statelor Unite şi propune politici ce ar putea asigura un nou secol american. Sunt propuneri care se vehiculează şi în Europa, deci şi în România. Inclusiv în materie de dezvoltare economică - dar şi de supraveghere în masă... - note interesante vin însă din state ca Malaysia sau Singapore.

acum 16 zile · comentarii (3)

Înainte de toate, trebuie să vă spun nu doar că n-am plâns la moartea lui Robin Williams, dar nu am plâns nici după Michael Jackson, nici după Whitney Houston, Laura Stoica sau Mădălina Manole. Nu am plâns nici după Marquez, nici după Salinger. Poate că m-am întristat, poate că am ridicat din umeri a neputinţă, dar atât. În general, mă loveşte mai degrabă moartea oamenilor pe care i-am cunoscut personal şi pe care i-am mai şi iubit.

acum 19 zile · comentarii (66)
Postari Recente