Secretele caşcavelei de Valea Doftanei. Ingredientele unice ale caşului produs de sute de ani după aceeaşi reţetă 0

Un gust unic, din care se revarsă puritatea laptelui şi mirosul pajiştilor sălbatice, îmbogăţit cu aromă de fum şi senzaţii greu de definit. Sunt doar câteva dintre lucrurile care se pot spune despre celebra caşcavea de pe Valea Doftanei, brânză produsă de sute de ani după aceeaşi reţetă şi căreia localnicii i-au dedicat şi un festival anual

Secretele caşcavelei de Valea Doftanei. Ingredientele unice ale caşului produs de sute de ani după aceeaşi reţetă Vezi comentarii 0

Tradiţii în a treia zi de Paşte. Ouăle se ciocnesc „dos cu dos“ şi se dau de pomană vinul şi pasca rămase de la Paşte

Tradiţii în a treia zi de Paşte. Ouăle se ciocnesc „dos cu dos“ şi se dau de pomană vinul şi pasca rămase de la Paşte

A treia zi de Paşte este, în acelaşi timp şi Marţea Albă din Săptămâna Luminată, zi în care nu se lucrează, iar femeile dau de pomană vinul roşu şi pasca rămase de la Paşte. De asemenea, în ziua a treia se întorc vizitele făcute în prima zi a Paştelui, iar ouăle se pot ciocni şi „dos cu dos”, precum şi „coastă cu coastă”.

Mantia de încoronare a Reginei Maria, unică în lume - simbolurile de pe hlamida regală, explicate de specialişti

Mantia de încoronare a Reginei Maria, unică în lume - simbolurile de pe hlamida regală, explicate de specialişti

O adevărată operă de artă din ţesătură lamé şi fir de aur, cu broderii de mătase şi cu aplicaţii de pietre semipreţioase, mantia de încoronare a Reginei Maria, care se păstrează la Castelul Peleş, are ţesute emblemele tuturor provinciilor care formau România Mare. De culoare aurie, mantia este brodată cu spice şi cu snopi de grâu, reprezentând „bogăţia principală a pământului românesc”.

Care este originea banalului cuvânt „recamier“. Legătura piesei de mobilier cu o graţioasă franţuzoaică exilată de Napoleon şi ucisă de holeră

Care este originea banalului cuvânt „recamier“. Legătura piesei de mobilier cu o graţioasă franţuzoaică exilată de Napoleon şi ucisă de holeră

Un celebru tablou realizat în anul 1800, în care este portretizată frumoasa „împărteasă a artelor“, Madame de Recamier, a îmbogăţit vocabularul universal cu un nou cuvânt, „recamierul“. Modelul de divan pe care a pozat graţioasa femeie exilată de Napoleon se numeşte, din secolul al XIX-lea, recamier, desemnând canapeaua cu un singur capăt răsucit

Ultimul dintre cele şapte cuvinte rostite de Iisus pe cruce (şi relatat doar de Evanghelia după Ioan, la cap. 19, versetul 30) este: „Săvîrşitu-s-a!” Nu e vorba, fireşte, despre consemnarea unui obştesc sfîrşit, ci despre sentimentul Celui care moare că misiunea care I-a fost încredinţată a fost îndeplinită. Care fusese această misiune?

acum 5 zile · comentarii (154)

Lunile de după ”şocul 16 noiembrie” au fost de repoziţionare pentru toţi politicienii de top. Spun de top pentru că mulţi din linia a 2a şi a 3a par că nu au înţeles absolut nimic şi se încăpăţânează să rămână cantonaţi în aceaşi retorică isterică marca Antena3 şi nu realizează că îşi trăiesc ultimele zile de viaţă politică. Unii vor fi ucişi politic de ”boala” DNA iar cei mai mulţi de alegerile din 2016.

acum 4 zile · comentarii (6)

Urmează bilanţul de trei ani al cabinetului Ponta. Acest bilanţ va fi setat de comunicatorii PSD pe tema salariilor, a posibilei scăderi de TVA la alimente de bază, a indicatorilor macro-economici în general. Ceea ce nu-i rău - doar că-i inadecvat: nu măsori valoarea unui Guvern prin intermediul contextelor economice în care e plasat de istorie.

acum 5 zile · comentarii (2)

Moartea. Pentru medici şi mai ales pentru medicii oncologi moartea a devenit un fenomen relativ banal. Din păcate, face parte din cotidian. Chiar dacă vindecăm majoritatea pacienţilor de cancer, diagnosticul de boală malignă aduce cu el „amintirea” morţii. Un fel de „memento mori” dur, tranşant, real. Fiecare pacient de cancer, când îşi află diagnosticul, se loveşte cu capul de pragul de sus.

acum 5 zile · comentarii (16)

După ce s-a decis reducerea TVA la alimente, au urmat câteva zile în care spaţiul media a fost inundat de argumente, din cele mai diverse. Pe lângă concluzia cvasi-generală că măsură va ajuta economia şi pe cei cu venituri medii şi mici (doar liberalii s-au trezit să fie conservatori şi să plângă de soarta celor bogaţi, care nu beneficiază şi ei mai mult de pe urma deciziei), au apărut şi opiniile scepticilor.

acum 9 zile · comentarii (16)

Îţi place să consumi opiniile altor tineri care, crezi tu, se aseamănă în cuget şi simţiri cu tine. Găseşti foarte uşor titluri cu lipici. Te regăseşti în revolta altora şi îţi asumi indignarea lor. Eşti în căutare de războaie cu Sistemul. Eşti cititorul ideal pentru orice scrib ascuns sub un profil fals de Facebook. Cu un copy mai dichisit, eşti tentat să dai „share” oricărui text. În fond, eşti omul în căutare perpetuă de pretext.

acum 9 zile · comentarii (1)

Orice patriot român responsabil (şi, de altfel, orice patriot al oricărei ţări) ţine să nu-şi facă ţara de rîs. Ba mai mult: ţine să arate lumii (mai ales „răutăcioşilor” de pretutindeni) că noi, românii, „avem valoare”, suntem harnici, deştepţi, oneşti, omenoşi, pricepuţi la toate. Cu asemenea exigenţe, normal ar fi să ne gîndim de două ori cînd trimitem în străinătate personalităţi „reprezentative”.

acum 12 zile · comentarii (157)

Foarte bine, în teorie, dar practica ne omoară. Ca de obicei,  păcatul politicii româneşti a fost şi rămâne demagogia, vorbele fără acoperire în fapte. De acest păcat nu scapă nici preşedintele Klaus Iohannis. În ultima sa intervenţie au auzit aceleaşi vorbe meşteşugite, dar răsuflate, cum cel mai adesea auzim din gura politicienilor noştri.

acum 17 zile · comentarii (12)

După o săptămînă de speculaţii, lucrurile au ieşit la iveală, şi confirmă ipoteza mea de martor al grevei Lufthansa de săptămâna trecută, despre care am scris pe România Curată. Compania era la curent că Andreas Lubitz avea probleme psihice, dar nu era să îl oprească să zboare exact în zilele când era nevoie de piloţii Germanwings să îi înlocuiască pe cei de la Lufthansa aflaţi în grevă.

acum 17 zile · comentarii (0)

Ieri, în seara zilei de marţi, la B1 TV a avut loc un dialog între moderatoarea Sorina Matei şi senatorul PNL Radu F. Alexandru. Dialogul a avut loc după ce preşedintele Klaus Iohannis a ţinut Conferinţa de presă privind cele 100 de zile de la alegeri, „perioada de graţie” fiind astfel încheiată.

acum 17 zile · comentarii (6)

Mulţi cred că fanatismul islamic este, în momentul de faţă, cel mai primejdios pentru stabilitatea lumii. Aşa cum era, cu două decenii şi jumătate în urmă, fanatismul ideologic comunist. Sau, acum trei sferturi de secol, fanatismul nazist. Nimeni nu se mai îndoieşte că holocaustul şi gulagul sunt responsabile în secolul XX de peste 100.000.000 de morţi, inclusiv aceia din Al Doilea Război Mondial.

acum 22 zile · comentarii (65)

M-am bucurat când am văzut această imagine publicată pe profilul online al preşedintelui Iohannis. Mă bucură că două dintre instituţiile spre care mulţi români se uită cu admiraţie şi speranţă au valori comune, cred, promovează discreţia şi bunacuviinţă şi, în general, transmit împreună un mesaj unitar şi consistent. Mai puţin în privinţa imaginii personale, fapt care m-a dezamăgit mai mult decât m-a bucurat iniţial.

acum 22 zile · comentarii (51)

Am fost foarte mîndru cînd mi s-au înmînat însemnele „Legiunii de Onoare”. Sunt mîndru şi acum, deşi ştiu că pînă şi această prestigioasă distincţie, ca de altfel multe alte distincţii şi premii internaţionale (nu în ultimul rînd Premiul Nobel) implică, uneori, un stingheritor coeficient de arbitrar, strategie politică, formalism de protocol sau modă ideologică.

acum 26 zile · comentarii (138)

Într-o noapte din toamna anului 1997, la ora 0:20, m-a sunat Emil Constantinescu, preşedintele României. Chiar el, nu şefa lui de cabinet! M-am simţit emoţionat şi flatat. Să stai întins în pat, lângă soţia ta, să laşi deoparte cartea pe care o citeai la lumina veiozei de pe noptieră şi să vorbeşti la telefon cu şeful statului, iată un moment de glorie greu de uitat.

acum 29 zile · comentarii (29)

Ne-am propus, de-a lungul unei serii de articole, să prezentăm cele mai frecvente dificultăţi de limbă, surprinse în manifestările actuale, dificultăţi atât de pronunţie, cât şi de scriere. Să o spunem de la început: multe dintre aceste perturbări se datorează cu precădere transformărilor din societatea românească din ultimii douăzeci şi cinci de ani.

acum 29 zile · comentarii (61)

Omul fiind o fiinţă socială, fiecare dintre noi este un om între oameni, sau, cel puţin, un om printre oameni. Ideea omului ca persoană individuală a apărut relativ târziu, iar în Europa această idee poate fi legată de Socrate şi de imperativul lui „Cunoaşte-te pe tine însuţi!”. Împotriva mentalităţii colectiviste, liberalii pun un accent suplimentar pe om ca persoana individuală şi pe libera lui iniţiativă.

acum 29 zile · comentarii (3)
Postari Recente