Biserica l-a suspendat de la slujire pe călugărul de la Frăsinei acuzat de orgii sexuale și pedofilie
0Un călugăr de la Mănăstirea Frăsinei, din județul Vâlcea, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile sub acuzațiile de viol, agresiune sexuală și corupere sexuală. Biserica dezaprobă faptele monahului.
Un nou scandal sexual zguduie biserica, în general, și Mănăstirea Frăsinei din Muereasca Vâlcea, cunoscută drept „Athosul românesc”, în special. Unul dintre călugări a fost arestat preventiv pentru 30 de zile fiind acuzat de mai multe infracțiuni sexuale în formă continuată. Anchetatorii îl acuză pe acesta că împreună cu un amic au supus la perversiuni sexuale doi copii, în vârstă de 10 și 13 ani.
Copiii veniseră în vacanța de vară la Muereasca - Vâlcea, localitatea în care se află celebra mănăstire și ajutau la vânzarea de obiecte bisericești. Cei doi bărbați i-au ademenit cu bani și cadouri, i-au atras în chiliile mănăstirii unde pe unul dintre ei l-au forțat să asiste la orgii sexuale luni întregi, după care l-au pus să participe alături de ei. Celălalt copil a fost și el supus la perversiuni sexuale de către unul dintre cei doi bărbați arestați în acest caz.
În urma acestui nou scandal, Arhiepiscopia Râmnicului a anunțat că l-a suspendat de la slujire pe călugărul Nicodim, și dacă acesta va fi găsit vinovat va fi caterisit și exclus din monahism.
Faptele călugărului Nicodim catalogate drept scandaloase și descalificante
„Arhiepiscopia Râmnicului a luat act cu tristețe de reținerea călugărului de la Mănăstirea Frăsinei în urma acuzelor de natură juridico-penală a faptelor puse în sarcina acestuia. A fost suspendat de la slujire până la stabilirea răspunderii penale a faptelor sale scandaloase și total descalificante pentru orice persoană, cu atât mai mult pentru un monah și cleric. Cel în cauză a fost deferit judecății Consistoriului monahal. În cazul în care faptele îl incriminează, vinovatul va fi caterisit și exclus din monahism”, se anunță într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.
„Arhiepiscopia Râmnicului și Mănăstirea Frăsinei se desolidarizează”
„Răspunderea pentru faptele de care se face vinovat respectivul aparține în exclusivitate făptuitorului, Arhiepiscopia Râmnicului și obștea Sfintei Mănăstiri Frăsinei se desolidarizează de orice încălcare a moralei creștine și a voturilor monahale”, se mai precizează în textul comunicatului.
Reprezentanții Arhiepiscopiei îi îndeamnă pe credincioși să se roage și să înțeleagă că biserica nu poate fi confundată cu o persoană: „În aceste momente de tulburare dureroasă, Sfânta Arhiepiscopie a Râmnicului și obștea Sfintei Mănăstiri Frăsinei regretă sminteala creată și implicațiile morale ale acestui nefericit caz și reafirmă că Biserica nu poate fi confundată cu o persoană. Biserica este trupul tainic al Domnului, Izvorul sfințeniei. Arhiepiscopia Râmnicului îndeamnă clericii, monahii și credincioșii să stăruiască în rugăciune și în împlinirea poruncilor Mântuitorului Iisus Hristos”.
Întâmplările stranii de la Frăsinei din ultimele luni
Biserica nu este pentru prima dată în centrul unui scandal cu homosexualitate și pedofilie. Din păcate, însă, pentru Mănăstirea Frăsinei - singura din România în care nu are voie să intre nici o femeie și în care sunt impuse, de mai bine de un secol și jumătate, rânduielile de la Sfântul Munte Athos -, nici nu se stinseseră încă ecourile unui alt scandal. Este vorba despre cel legat de decizia de închidere a Bisericii pentru Femei - Noul Schit Frăsinei, după aproape opt decenii de funcționare. Este vorba despre lăcașul de cult aflat la piatra de hotar pe drumul care merge spre Frăsinei, dedicat special femeilor care nu aveau voie să meargă mai departe.
În toamna anului trecut, au început să fie probleme când s-a interzis călugărilor să mai coboare la această biserică. În final, din cauza răzmeriței produse, mitropolitul Olteniei, IPS Irineu a decis, în luna ianuarie a acestui an, închiderea definitivă a acestei biserici, pe motiv că vrea să-i apere pe călugări de „smintelile” pe care le-ar putea produce apropierea de femei, la fel cum în urmă cu peste 150 de ani considerase și Sfântul Calinic de la Cernica, episcop al Râmnicului la acea vreme, care fusese și stareț la mănăstire.
Calinic a fost cel care a interzis femeilor, printr-un blestem, să mai urce la Mănăstirea Frăsinei. Iar Irineu a interzis, printr-un alt blestem, călugărilor să mai coboare la „biserica pentru femei” / „biserica din vale / biserica de jos / noul schit Frăsinei, iar preoților să mai slujească în această biserică. Tuturor, inclusiv credincioșilor, li s-a interzis de fapt accesul în biserica pentru femei.
Straniu este faptul că după câteva zile de la impunerea acestei interdicții, drumul care duce către Mănăstirea Frăsinei, proaspăt reabilitat, cu aproximativ 10 milioane de euro, s-a surpat, în urma unei alunecări de teren activată de precipitații.
Iar acum noul scandal nu face altceva decât să pună o nouă pată pe mănăstirea considerată până nu demult „tărâm sfânt” în care au loc multe miracole.