Drumul către Mănăstirea Frăsinei s-a surpat, la scurtă vreme de la blestemele mitropolitului Olteniei VIDEO

0
Publicat:

La scurtă vreme de la blestemele mitropolitului Olteniei, un drum din Vâlcea recent reabilitat - care duce la Mănăstirea Frăsinei, considerată „Athosul românesc“ - s-a surpat.

Două alunecări de teren s-au înregistrat vineri, 20 ianuarie, în județul Vâlcea, pe fondul precipitațiilor abundente din ultimele zile. Una dintre acestea s-a produs în Berbești, iar cealaltă a dus la surparea drumului care face legătura cu celebra Mănăstire Frăsinei din județul Vâlcea, singurul lăcaș de cult secular din țara noastră unde nu au acces femeile. Drumul a fost reabilitat în urmă cu doi ani cu peste 40 de milioane de lei.

„La dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) General Magheru Vâlcea s-au primit două notificări privind producerea unei alunecări de teren și a unei tasări a platformei drumului, ambele pricinuite de precipitațiile abundente din ultima perioadă. În localitatea Berbești, satul Nou, s-a produs o alunecare de teren, în apropierea unei gospodării, iar în localitatea Muereasca, sat Gura Văii, pe DJ 658, s-a produs o tasare a platformei drumului de acces către Mânăstirea Frăsinei (vezi video - n.red.), pe o lungime de 40 - 45 ml”, a anunțat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Octavian Fulger.

Drumul către Mănăstirea Frăsinei surpat după blestemele mitropolitului Olteniei Irineu Foto ISU VL
Drumul către Mănăstirea Frăsinei surpat după blestemele mitropolitului Olteniei Irineu Foto ISU VL

În cazul Berbești, la fața locului, se va deplasa o comisie mixtă alcătuită din reprezentanți ai Prefecturii Vâlcea, ISU și Primăriei Berbești, pentru constatarea situației în teren, în funcție de care se va decide dacă se impune evacuarea familiei afectate.

Și la Gura Văii în Muereasca s-a deplasat o comisie mixtă compusă din reprezentanți ai Prefecturii Vâlcea, ISU Vâlcea și Primăria Muereasca pentru evaluarea situației.

„În acest moment, se lucrează la amenajarea unei porțiuni de drum pe care se va devia traficului rutier”, au mai menționat reprezentanții ISU Vâlcea, întrucât circulația spre Mănăstirea Frăsinei a fost blocată total în urma alunecării de teren.

Alunecare de teren în Berbești Vâlcea Foto ISU Vâlcea jpeg
Alunecare de teren în Berbești Vâlcea Foto ISU Vâlcea jpeg

Problemele drumului „Athosului românesc”

În urmă cu doi ani, autoritățile județene se lăudau că au reușit să modernizeze „drumul Athosului românesc”, artera rutieră care face legătura între DN7 / E81 (Valea Oltului) și renumita Mănăstire Frăsinei. 

Inaugurarea a fost la vremea respectivă umbrită de faptul că nici nu apucase să fie făcută recepția lucrărilor când hoții au furat elementele de semnalizare ale drumului pentru care fiecare kilometru a costat peste 3 milioane de lei.

Mai mult, chiar în dreptul Bisericii pentru Femei, închisă în urmă cu 10 zile, ca urmare a „Documentului Legământ cu Blestem” al mitropolitului Olteniei, IPS Irineu, se crease o trecere de pietoni care se oprea în zid care, la scurt timp, a fost desființată

DJ 658, drumul care duce către Mănăstirea Frăsinei a fost modernizat cu fonduri obținute de la bugetul de stat, prin PNDL 2 și din bugetul județului. Reabilitarea a durat aproximativ trei ani, fiind demarată după 16 ani de la ultima intervenție pe acest tronson.

Structura arterei rutiere a fost și în trecut distrusă din cauza alunecărilor de teren care au avut loc în zonă de-a lungul timpului, dar la inaugurare autoritățile au dat asigurări că s-au luat măsuri de întărire a zonelor cu probleme.

Drumul către Mănăstirea Frăsinei surpat după blestemele mitropolitului Olteniei Irineu Foto ISU VL
Drumul către Mănăstirea Frăsinei surpat după blestemele mitropolitului Olteniei Irineu Foto ISU VL

Blestemele mitropolitului Olteniei

Biserica pentru femei / Biserica din Vale sau Noul Schit Frăsinei cum mai era aceasta cunoscută, a fost închisă în urma unui scandal care a durat luni de zile, izbucnit în toamna anului trecut. Urmare a acestuia, mitropolitul Olteniei a interzis accesul în lăcașul de cult ridicat după cel de-Al Doilea Război Mondial atât călugărilor de la Mănăstirea Frăsinei, cât și tuturor fețelor bisericești și mirenilor, printr-o serie de blesteme, după modelul Sfântului Ierarh Calinic, care în urmă cu peste un secol și jumătate interzicea accesul femeilor către lăcașul secular.  

Vâlcea domină de mulți ani topul județelor în care se înregistrează cele mai multe alunecări de teren din țara noastră.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite