Declarația halucinantă a șefului Consiliului Județean Vâlcea despre surparea drumului către Frăsinei: „Asta e!” VIDEO

0
Publicat:

Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a făcut o declarație controversată, după surparea drumului către Mănăstirea Frăsinei - „Athosul românesc” - drum refăcut cu aproximativ 10 milioane de euro la finele anului 2021.

La sfârșitul acestei săptămâni, urmare a precipitațiilor abundente căzute în zona Muereasca - Vâlcea, s-a reactivat o alunecare de teren care a dus la surparea drumului către renumita Mănăstire Frăsinei, prin tasarea platformei arterei rutiere.

Problemele au apărut în contextul în care drumul - care reprezintă singura cale rutieră de acces către „Athosul românesc” – a fost inaugurat în noiembrie 2021, după lucrările de modernizare demarate în 2020, iar la recepția lucrărilor s-a primit o garanție de viață de 10 ani.

Lucrările, executate de către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP Vâlcea), din cadrul Consiliului Județean Vâlcea, au prevăzut inclusiv protejarea platformei drumului, lucrări la fundaţie, apărări de mal, precum și parapeți metalici pentru siguranța circulației. Trebuie specificat faptul că acestea erau necesare întrucât drumul a fost distrus de alunecări de teren și în trecut.

O declarație a președintelui Consiliului Județean Vâlcea, dintr-o postare video, de pe una dintre rețelele sale de socializare, făcută chiar după surpare, a iscat vii controverse, întrucât lăsa să se înțeleagă eronat că, în zonă, ultima lucrare s-a făcut în urmă cu 12 ani, în contextul în care de la inaugurarea modernizării drumului abia trecuse un an și două luni.

Ulterior însă, declarația video a fost nuanțată prin adăugarea unui mesaj scris care în realitate ridică și mai multe semne de întrebare legat de modul în care s-a realizat investiția de 10 milioane de euro pentru puțin peste 13 kilometri de drum, în contextul în care se cunoșteau situația drumului și cauzele care au dus la degradarea sa accentuată de-a lungul timpului.

„Nu ne putem pune cu Dumnezeu! Aici a fost o lucrare acum 12 ani ”

Liderul CJ Vâlcea a menționat în postarea video despre subiectul „surpare drum Frăsinei”: „Nu ne putem pune cu Dumnezeu! Nu ne putem pune cu natura! Pe drumul spre Frăsinei... s-a întâmplat, asta este, astăzi, o alunecare de teren. Aici a fost făcută o lucrare acum 12 ani, sunt făcute ceva drenuri, probabil că s-au înfundat și iată, prin tasare, drumul s-a deteriorat”.

În realitate, drumul s-a surpat (vezi galeria foto și video) pe o lungime de 50 de metri liniari. Urmare a acestui fenomen, apărut la km 12 + 250 m al DJ DJ 658 (Gura Văii Muereasca - Mănăstirea Frăsinei), pe perioada în care Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Vâlcea intervine cu lucrări provizorii, s-au instituit limitări de viteză și tonaj.

Autoritățile au subliniat că drumul către Frăsinei nu a fost închis total, (precum Biserica pentru Femei, în urmă cu 10 zile), ci că se circulă pe un singur sens.

„Drumul a fost modernizat de la un capăt la celălalt, anul trecut”

În timp ce șeful administrației județene consideră că vina revine „divinității și naturii”, fiind vorba despre o calamitate naturală, prefectul de Vâlcea, Mihai Oprea, menționează într-un comunicat de presă: „Drumul a fost modernizat de la un capăt la celălalt, anul trecut, de către Consiliul Județean Vâlcea și are o lungime de aproximativ 13,4 kilometri”.

„Precipitațiile abundente din ultimele zile au produs o alunecare de teren, chiar în apropierea Mănăstirii Frăsinei”, mai susține liderul CJ Vâlcea, fără să se menționeze nici un moment ce fel de lucrări s-au realizat în zona surpării cu ocazia modernizării.    

În schimb, la postarea video s-a venit ulterior cu explicații scriptice care precizează: „În urmă cu 12 ani, în această zonă s-a realizat o lucrare de stabilizare a zonei, însă ploile abundente au dus la înfundarea drenurilor, creându-se o diferență de nivel, ceea ce a dus la deteriorarea platformei drumului pe o lungime de circa 50 metri”.

Maxima siguranță de pe „unul dintre cele mai importante drumuri ale creștinătății”

Refacerea „drumului Athosului românesc” a reprezentat, cel puțin în ultimii cinci ani, un prilej de fală și de campanie pentru liderul Consiliului Județean din Vâlcea.

Dumnezeu ne-a ajutat să onorăm promisiunea făcută... de a pune la dispoziția atât a vâlcenilor, cât și a turiștilor care vizitează zona un drum de calitate pe care să-l străbată în siguranță, până la Mănăstirea Frăsinei”, spunea șeful CJ la inaugurarea din toamna lui 2021.

Și la demararea lucrărilor de modernizare, în ianuarie 2020, aceeași oficialitate avea să precizeze: Unul dintre cele mai importante drumuri ale creștinătății: drumul Athosului românesc... va fi unul dintre cele mai moderne și frumoase drumuri ale județului Vâlcea și de ce nu, din România, fiind singura cale de acces către o mănăstire unică din această parte a Europei”.

Apoi, în vara lui 2021, când se turna primul asfalt, menționa că este „o zi istorică”, fiind vorba despre „una dintre cele mai complexe lucrări din istoria RAJDP.

Anul acesta, în ziua de Bobotează, după o vizită la Mănăstirea Frăsinei, același președinte de CJ posta pe una dintre paginile sale de socializare: „Celor care ezitau să viziteze această mănăstire din cauza drumului degradat, le spun că o pot face acum, în condiții de maximă siguranță, deoarece drumul a fost modernizat recent de Consiliul Județean Vâlcea”.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite