Băieţii răi din România. Cum au reuşit clanurile de interlopi să ne controleze ţara, politicienii şi chiar oamenii legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clanurile au devenit instituţii subterane, cu legi proprii şi conexiuni în autorităţile statale. Unii lideri ajung la închisoare doar atunci când o cere un anumit context politic sau social.

Un clan are stabilit un teritoriu clar - oraşe întregi, cartiere sau sectoare ale Capitalei. Organizaţia are un sistem de protecţie făcut la Secţia de Poliţie, are „intrări“ la autorităţi şi sprijin financiar de la „protejaţi“.

Clanul este cel care se ocupă - printre altele - cu taxele de protecţie fiindcă îşi poate permite atacuri cu arme albe sau de foc. Corespondenţii Adevărul prezintă marile clanuri care domină cele mai importante oraşe ale ţării.

BUCUREŞTI. Clanurile „băieţilor răi“ din Bucureşti. 

O parte din clanurile care acţionează în Capitală nu sunt originare de aici, ci au rădăcinile prin judeţe limitrofe, cum ar fi Ilfov, Ialomiţa sau Prahova. Ilie Alexandru, zis şi Sandu Geamănu, a fost condamnat la ani grei de închisoare, pentru omor, în dosarul în care era acuzat că în anul 2011, împreună cu trei apropiaţi, a ucis un bătrân în locuinţa acestuia şi a furat bunuri de jumătate de milion de lei. Acesta este cunoscut în Capitală ca făcând parte dintr-un clan foarte puternic.


Interlopul bucureştean Sandu Geamănu, în timpul procesului la capătul căruia a fost condamnat la 25 de ani de închisoare FOTO Mediafax

sandu geamanu

SIBIU. Clanurile interlope ale Sibiului. Dosarul grupării Lenis, în instanţă de aproape 5 ani

Clanul „Lenis” este cea mai mare grupare de crimă organizată destructurată în ultimii ani la Sibiu. Membrii grupării sunt acuzaţi de constituirea unui grup organizat, şantaj, violare de domiciliu, ameninţare, lovire şi alte violenţe, vătămarea corporală, lipsire de libertate, instigare la lipsire de libertate, distrugere, portul fără drept a unor obiecte confecţionate pentru lovire, ultraj contra bunelor moravuri, purtare abuzivă şi tâlhărie.

CRAIOVA. Cele mai influente clanuri mafiote din Craiova. Cine sunt interlopii care se cred mai presus de lege

Sute de romi din cartierul „Faţa Luncii“ din Craiova s-au răsculat în urmă cu 11 ani şi au ieşit în stradă cu furci, bâte, săbii şi topoare. Au reclamat faptul că nu mai suportă tratmentul la care sunt supuşi de capii lumii interlope din oraş, mai exact de membrii organizaţiei „Frăţia“. Oamenii legii au folosit armamentul din dotare, iar luptele stradale s-au soldat cu rănirea mai multor persoane.


Cătălin Mavrichie şi-a ucis şeful, pe interlopul "Caiac", în anul 2008 după o partidă de poker FOTO Adevărul

mavrichie

IALOMIŢA. Harta lumii interlope din Ialomiţa. Cine sunt „băieţii răi” care au tulburat liniştea unui judeţ

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în Ialomiţa, autorităţile judiciare au în supraveghere 18 grupări infracţionale. De la vest la est, aceste grupuri sunt cercetate pentru traficul de persoane, şantaj, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, cămătărie, fals de monedă, precum şi infracţiuni contra confidenţialităţii şi integrităţii sistemelor informatice.

ALEXANDRIA. Interlopii teleormăneni, specializaţi în cămătărie

„Ţăndărică” de la Roşiorii de Vede este unul dintre numele asociate de teleormăneni cu clanurile mafiote. Tudorel Vasile, zis Ţăndărică este cunoscut drept un cămătar, care împreună cu neamul său a terorizat ani în şir  oamenii  din Roşiorii de Vede, dar şi din localităţile aflate în apropiere. Ţăndărică a ajuns în spatele gratiilor, fiind prins în plină stradă de poliţişti în timp îi aplica o „corecţie” unui cetăţean despre care susţinea că îi datora  suma de 6.000 de euro.

ARAD. Interlopii lui Uţu Rohozneanu formau cel mai temut grup infracţional din Arad de la Revoluţie încoace. Trimişi zeci de ani după gratii

Nimeni şi nimic nu le stătea în cale, atunci când îşi propuneau să ceară taxe de protecţie peste taxe de protecţie sau când luau apartamente cu “japca” de la oameni, aşa cum rezultă din cercetările procurorilor. Timp de câţiva ani buni, în Arad interlopii lui Rohozneanu, zis şi „Împăratul” au avut supremaţia. Situaţia însă s-a schimbat iar Parchetul a făcut curăţenie imediat după ce au început eliminările adversarilor iar disputele cu cuţite, săbii şi pistoale, pentru supremaţia jocului alba-neagra, s-au făcut în plină stradă. Acum toţi se află după gratii.


Uţu Rohozneanu şi Ioan Fizidean

utu arad

FOCŞANI. Interlopul Costică Argint, care s-a îmbrăţişat la Roma cu Călin Popescu Tăriceanu şi Adrian Cioroianu, vrea să-şi cureţe cazierul

Liderul rromilor din Italia, Costică Argint, a spus că vrea să introducă o acţiune în instanţă, pentru redeschiderea cazului său, din cauza căruia a făcut puşcărie în România. Focşăneanul Costică Argint, în vârstă de 59 de ani, stabilit de peste zece ani în Italia, care însă în anul 2010 a fost extrădat în România pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea, nu se împacă cu ideea că a făcut puşcărie şi vrea să redeschidă cazul său. El a anunţat că vrea o „reconsiderare” a cazului său, acuzând că din dosarul de urmărire penală au dispărut documente.

ALBA. Grupările de interlopi care au terorizat Alba: bătăuşi, proxeneţi, traficanţi de minori, recuperatori

Poliţiştii şi procurorii din Alba au reuşit în ultimii ani să anihileze clanuri de interlopi care au băgat în sperieţi locuitorii unor oraşe din judeţ. Acuzaţiile aduse acestora sunt de constituire grup infracţional, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, proxenetism, prostituţie. Dosare cu zeci de inculpaţi sunt pe rolul instanţelor de judecată sau au fost finalizate în cursul anului 2014. 22 de persoane (21 bărbaţi şi o femeie) sunt judecate la Tribunalul Alba pentru instigare şi constituire grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, şantaj, tâlhărie, lipsire de libertate în mod ilegal, distrugere, proxenetism, prostituţie. Gruparea infracţională  din dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“ a fost constituită la începutul anului 2010 şi era specializată în infracţiuni de trafic de persoane, proxenetism şi recuperări în urma unor şantaje la comandă, prin violenţă.

SLATINA. Mărirea şi decăderea celor mai şmecheri interlopi de la Olt. Manualul de înavuţire rapidă: tactici şi încuscriri

Judeţul Olt este unul dintre judeţele “înşelătoare” ale ţării în sensul că lasă impresia că nu se întâmplă mai nimic. Nimic mai fals. Dovadă stau doar ultimii ani, când două nume de interlopi au ieşit la iveală, spre surprinderea locuitorilor judeţului care, neauzind de ei, aveau impresia că trăiesc într-un loc fără infractori.
Cel mai cunoscut nume care, la acest moment, nu mai are nevoie de nicio prezentare, este Sandu Anghel, poreclit Bercea Mondial sau Mondialu’, în vârstă de 48 de ani, este originar din oraşul Drăgăneşti-Olt. Despre el se spune că ar fi făcut avere din vânzarea fierului vechi sustras din vechile silozuri ceauşiste din Drăgăneşti-Olt, Caracal şi Slatina, din şinele CFR şi din sistemul de irigaţii al râului Olt. Odată cu trecerea anilor, interlopul şi-a extins “afacerile” în domeniul imobiliar, camătă, trafic cu maşini de lux etc.


Bercea Mondial, unul dintre cei mai mediatizaţi interlopi din România, după scandalul cu Mircea Băsescu

Bercea Mondial a fost reţinut pentru 24 d eore într-un nou dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală

CĂLĂRAŞI. Lider de temut. Cum a ajuns călărăşeanul Costel Vlad, „Naşul“ prostituţiei din estul Spaniei

Vlad Costel (50 de ani), zis„Ţaganu” şi „Il Padrino”, originar din Călăraşi, este unul din liderii temuţi al lumii interlope. După ce  făcut legea pe malul Borcei, Ţaganu a reuşit să se impună şi în estul Spaniei, pentru exploatare sexuală, umilire şi maltratarea a sute de fete. La începutul anului 2012, el a fost condamnat de Tribunalul Călăraşi şi Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani şi jumătate de închisoare. De asemenea, conform anchetatorilor români, autorităţile din Spania au emis un mandat europan de arestare pe numele lui Costel Vlad, pe care-l acuză de trafic de femei şi proxenetism.

BRAŞOV. Dorin Lazăr Maior, băiatul rău al Braşovului. Are la activ o sentinţă de condamnare şi este căutat în toată lumea

Fostul şef al revoluţionarilor braşoveni a fost condamnat la şapte ani de închisoare după ce a şantajat şi ameninţat trei oameni de afaceri. Dorin Lazăr Maior a aplicat aceeaşi tactică de intimidare şi cu Primarul Braşovului pe care l-a ameninţat cu moartea după ce edilii au recuperat clădirea fostului Cinema Asta unde Maior avea un club. Controversatul revoluţionar braşovean Dorin Lazăr Maior a fost deputat PSD şi preşedinte al Asociaţiei „Decembrie 1989 Braşov“. Sentinţa care l-a tranformat pe Dorin Lazăr Maior într-un infractor urmărit internaţional a fost dată în dosarul Romextera, în 2013, de Curtea de Apel Târgu Mureş. Maior a primit şapte ani de închisoare cu executare. Întreaga poveste a ieşit la iveală în noiembrie 2006, după ce mai mulţi patroni de firme au sesizat DNA cu privire la ilegalităţile din unitatea bancară.


Dorin Lazăr Maior, fost lider al revoluţionarilor din Braşov, transformat în interlop FOTO newsbv.ro

dorin lazar maior

VÂLCEA. Răfuieli cu pistoale ca-n Vestul Sălbatic, cămătărie, şantaj şi spălare de bani

Deşi este o urbe micuţă, Râmnicu Vâlcea a fost până acum câmp de bătălie pentru interlopii care nu s-au sfiit să se răfuiască cu săbii şi pistoale ca-n Vestul Sălbatic. În ultimii ani, doar procurorii DIICOT au reuşit să-i mai liniştească pe “războinici”, trimiţându-i după gratii  pentru evaziune fiscală ori cămătărie. Săptămâna trecută, mascaţii au dat iama în casele membrilor clanului “Lăbuş”. Timp de şase ani, membrii grupării “Lăbuş” şi-au derulat nestingheriţi “afacerile” pe raza judeţului Vâlcea, şi nu numai.  Interlopii îşi racolau victimele din rândul afaceriştilor locali care întâmpinau dificultăţi financiare şi aveau nevoie de un partener de afaceri sau de bani. Ulterior, pentru “sprijinul” primit de la interlopi, oamenii de afaceri erau obligaţi să plătească dobânzi exorbitante.

CONSTANŢA. Clanurile de interlopi care au terorizat oraşul Constanţa: Săceanu, Fraţii, Spaniolul, Pitbull, Vasea

Au semănat teroare în oraşul de la malul mării. Au şantajat, s-au tăiat cu cuţitele, s-au bătut cu bâtele şi s-au împuşcat. Neputinţa de a-i opri s-a lăsat cu demiteri în rândul oamenilor legii. Cea mai veche grupare din Constanţa a fost cea a lui Ismail Iaşar, zis Săceanu. Gruparea a stăpânit încă din anii ‘90 cartierul Piaţa Chiliei, locuit în mare parte din romi. Unul dintre ultimele incidente în care a fost implicat clanul lui Săceanu s-a produs în mai 2011. La acel moment poliţiştii au fost nevoiţi să blocheze efectiv două cartiere din judeţul Constanţa din cauză că interlopii se înarmaseră şi se pregăteau de luptă.


Nuredin Beinur, finul lui Nicu Gheară, un temut interlop din Constanţa FOTO Adevărul

nuredin beinur

BUZĂU. Morţi şi răniţi, în răfuielile celor mai de temut clanuri din Buzău

În ultimii 20 de ani, grupările de interlopi din Buzău au produs averi colosale din proxenetism, clonare de carduri, taxe de protecţie şi cămătarie. Nu de puţine ori, pentru a-şi atinge obiectivele, membrii grupărilor au recurs la violenţă, lăsând în urmă răniţi şi chiar morţi. Cu toate că poliţia a decapitat majoritatea clanurilor, acestea au încă influenţă în lumea interlopă.
Opinia publică din Buzău a aflat pentru prima oară de existenţa unei lumi paralele, a violenţelor, a prostituţiei, a crimei, la trei ani după Revoluţie. Atunci, un interlop cunoscut de poliţie dar şi în mediile infracţionale din acea vreme a fost înjunghiat în inimă, la miezul zilei, în centrul oraşului, pentru că deranja anumite anumite clanuri de ţigani. Dan Panchiosu a fost omorât, duminică, 10 mai 1993, în faţa a zeci de oameni care se aflau în Piaţa Dacia, în urma unui conflict cu membrii clanului Ciulică.

DÂMBOVIŢA. Ghenosu, cel mai de temut interlop din Dâmboviţa cu legături în alte clanuri

A terorizat ani de-a rândul Municipiul Târgovişte, a fost arestat în Franţa, iar faptele de care este acuzat au făcut încojurul României. Vorbim de unul dintre cei mai de temur interlopi din ţară, Florin Pârjol, zis Ghenosu, aflat, în prezent, în arestul Penitenciarului Rahova.
Florin Parjol este un om extrem de violent, aşa cum faptele sale o arată, dar şi un interlop care a ştiut să facă bani din prostituţie şi clonare de carduri. A fost arestat in Franta pentru trafic de persoane, iar în 2007 a fost adus în ţară. Doar că Tribunalul l-a pus în libertate înainte de termen. Imediat au început violenţele în Târgovişte. Ghenosu se află acum în arestul penitenciarului Rahova, într-un dosar de fraude informatice şi santaj.


Ghenosu, cel mai temut interlop din Dâmboviţa FOTO Adevărul

ghenosu

BRĂILA. Clanul „Taxi”, proxeneţii din Brăila care au terorizat, ani de zile, zeci de fete forţându-le să se prostitueze

La Brăila, vremea interlopilor care terorizau oraşul, în anii '90, cu răfuieli în plină stradă şi cu execuţii de tip mafiot pare să fi trecut. Cei cunoscuţi drept Crăcănatu, Haret, Buricea, Caţali sau Valutistu nu mai apar în prim-planul lumii interlope, aşa cum o făceau în urmă cu 15 – 20 de ani. Mai vizibile sunt acum clanurile de proxeneţi care exploatează zeci de femei, forţându-le să se prostitueze.
Din fericire, în ultima perioadă aceste clanuri încep să facă cunoştinţă cu rigorile legii. Aşa a păţit, de exemplu, o grupare din comuna brăileană Viziru, condusă de Ionel Ion, zis „Taxi”, care, după o anchetă îndelungată, a fost condamnată la ani grei de închisoare.
În total, 12 indivizi cu vârste între 19 şi 74 de ani au ajuns după gratii, după ce au recunoscut că au dus "la produs" şi au exploatat 26 de fete (minore şi majore), cea mai mică dintre victime având vârsta de 13 ani.

BISTRIŢA. Ce s-a ales de interlopii bistriţeni. Unii s-au cuminţit şi s-au apucat de afaceri, alţii s-au făcut nevăzuţi

Fuji, fraţii Trandafir, Vasile Bodea şi Ioan Opre sunt doar câţiva dintre interlopii bistriţeni despre care până acum câţiva ani se vorbea în şoaptă în Bistriţa-Năsăud. Ce s-a ales acum de vestiţii interlopi bistriţeni? Ei bine, unii s-au apucat de afaceri, alţii de sport.
Până în urmă cu câţiva ani Bistriţa-Năsăud se afla pe harta interlopilor de temut din România. Nume precum Fuji, Mădăritu`, Vasile Bodea şi fraţii Trandafir semănau groaza în rândul bistriţenilor şi a beclenarilor. În ultimii ani aceştia par să se fi liniştit: s-au apucat ba de afaceri, ba de sport, ba au dispărut pur şi simplu din atenţia publicului.

BOTOŞANI. Povestea unuia dintre cei mai de temut interlopi din România: Ion Clămparu, botoşăneanul care a ridicat un „imperiu“ al prostituţiei în Spania şi în România

Ion Clămparu, originar din Botoşani, a clădit una dintre cele mai temute reţele de proxenetism din Spania. Anchetatorii spun că racola fete din România şi cu ele a construit un adevărat „imperiu“ al prostituţiei chiar în inima Spaniei. Căutat prin Interpol, botoşăneanul s-a predat poliţiştilor spanioli şi a fost condamnat, în 2012, la 30 de ani de închisoare.

Ion Clămparu un botoşănean de 45 de ani a condus timp de trei ani, una dintre cele mai mare reţele de prostituţie din Europa, după cum s-au pronunţat anchetatorii spanioli, cei care în cele din urmă au pus lacătul pe afacerile botoşăneanului.


Ion Clămparu, zis şi Cap de Porc, unul dintre cei mai temuţi interlopi din Europa

image

IAŞI. Clanul care a speriat şi Vestul şi Estul. Istoria Cordunenilor, cei mai periculoşi interlopi din Moldova ultimelor decenii

În ultimii 15 ani, clanul Corduneanu de la Iaşi a devenit faimos în lumea interlopă din România prin implicarea sa în zeci de scandaluri de violenţă, trafic de persoane sau corupţie. La mijlocul anilor 2000 existau interceptări în care Cordunenii se lăudau că ei ar face, de fapt, linişte în oraş şi nu Poliţia.
Notorietatea clanului Corduneanu a crescut de-a lungul anilor proporţional cu scandalurile şi dosarele penale în care membrii acestei grupări au fost implicaţi. Clanul s-a colagulat la începutul anilor 2000 în jurul fratelui cel mai mare din familie, Costel, un fost sportiv de performanţă care în anii ’90 a fost acuzat că a comis mai multe furturi în Polonia.


Costel Corduneanu, alături de cântăreţul Adi Minune FOTO Facebook

image

NEAMŢ. Mararu-Mironescu-Ţâţă, băieţii răi din Neamţ reuniţi după gratii. Interlopul Adrian Botez a fost recuperat de poliţie după 6 luni de libertate

Grupările de interlopi din Piatra Neamţ au fost anihilate în ultimii patru ani după o perioadă în care ce au prosperat şi s-au răfuit în spaţiul public. Unii dintre capii reţelelor au primit deja condamnări, alţii îşi aşteaptă sentinţele în urma proceselor.
Adrian-Marin Botez (37 de ani), zis Ţâţă era până săptămâna trecută cel mai căutat interlop din judeţ, pentru prinderea sa fiind alertaţi atât poliţiştii din ţară, cât şi cei din alte state. Acesta fusese eliberat la sfârşitul lunii iunie 2014 din arestul Poliţiei Capitalei, în urma unei gafe de proporţii a gardienilor care, în loc să-l mute în penitenciarul Rahova, i-au dat drumul.

VASLUI. Clanurile sportivilor care au speriat România. Bătăi soră cu moartea de la campioni pentru „toţi ţăranii“

Incidentul petrecut duminică noaptea la Vaslui, când mai mulţi tineri, cunoscuţi drept „gruparea sportivilor“, au snopit în bătaie un tânăr, care a ajuns desfigurat la spital, readuce în actualitatea problema campionilor care au trecut în tabăra infractorilor. De-a lungul anilor, pe teritoriul României s-au consolidat clanuri întregi de interlopi, în spatele cărora se ascund sportivi de performanţă, atleţi, boxeri, luptători care au preferat să renunţe la gloria sportivă pentru a gusta din puterea mafiei.
La Vaslui, mai mulţi sportivi sau foşti sportivi ai Clubului Sportiv Viitorul tind să pună bazele unui adevărat clan interlop local, fiind implicaţi în mai multe scandaluri şi bătăi în cluburi, cel petrecut duminică noapte în faţa localului London Pub fiind ultimul caz.

TIMIŞ. Clanurile băieţilor răi din Timişoara. De la Sorin Udrea la fraţii Torj

Cel mai mediatizat interlop din Timişoara în ultimul an şi jumătate este, fără îndoială, Sorin Udrea. Justiţia încearcă acum să îl înfunde pentru o serie de infracţiuni, însă după o scurtă perioadă de arest preventiv.

Sorin Udrea a fost lăsat liber de Curtea Apel Timişoara pe motiv că nu reprezintă pericol social. Asta în ciuda faptului că noua vedetă a lumii interlope este cunoscut pentru „tratamentul” aplicat celor care intră în vizorul său. A fost eliberat după patru luni şi jumătate de arest, în octombrie 2013. Udrea este cercetat în continuare în stare de liberatate cu interdicţia de a părăsi localitatea.

MARAMUREŞ. Clanurile de interlopi care au speriat România şi Europa

Maramureşul are şi el interlopii săi. Cele două municipii, dar şi oraşul Borşa sunt principalele zone din judeţ unde aceştia îşi fac de cap, nefiind deranjaţi de nimeni. Cel mai mult iese în evidenţă, datorită numeroaselor incidente care au loc, oraşul Borşa, un oraş unde mulţi borşeni susţin că interlopii fac legea, fără a se teme de Poliţia Română.

Un oraş Borşa unde împuşcăturile şi agresiunile asupra oamenilor legii sunt ceva obişnuit. Aici legea o fac clanurile Botezanu, Ogaru, Butanu, Cofa şi Bandris. Faptul că interlopii din Borşa nu au frică de nimeni o demonstrează numeroasele altercaţii care au avut loc între poliţişti şi aceşti interlopi.

CLUJ. Interlopii care au speriat Clujul

La Cluj, este de notorietate povestea temutului „interlop” Gore. Pe numele lui adevărat Marius David, fost sportiv, acesta a fost implicat în mai multe scandaluri. În 2012, el a fost  condamnat definitiv la 12 ani de închisoare cu executare pentru că l-a înjunghiat pe un brancardier de la Unitatea de Primire a Urgenţelor Cluj. Gore a ajuns la spital, cu dureri abdominale. După ce a stat câteva ore în pat, timp în care i s-a administrat o perfuzie, a devenit agitat. Medicii cred că bărbatul consumase etnobotanice.

„Florin David a fost condamnat în 2001, la doi ani de închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri. A reuşit sa fugă din ţara, iar mai apoi a fost expulzat din Spania alături de un grup de infractori români şi a ajuns din nou în penitenciar pentru a-şi ispăşi restul de pedeapsă”, relatează activenews.ro. Sami David, fiul lui Gore, a ajuns, în vara anului trecut, în arest după ce a înjunghiar un agent de pază de la firma Scutul Negru. Incidentul s-a petrecut în clubul de manele Romantic. În 2011, cei doi fii ai lui Gore au fost prinşi deţinând  o sută de plicuri cu substanţe etnobotanice. Poliţiştii au oprit în trafic un autoturism la un control de rutină. Cei trei din maşină au devenit agitaţi şi au refuzat să îşi decline identitatea. Ei au fost duşi la sediul Secţiei 4 Poliţie. Andrei Elisei David, de 18 ani şi fratele său, Sami David, de 17 ani, au fost audiaţi atunci.

La acest articol au contribuit: Ramona Găină, Mădălin Sofronie, Elisa Bouleanu, Bogdan Iancu, Ştefan Borcea, Dorin Ţimonea, Mugurel Manea, Ionela Stănilă, Simona Suciu, Irina Rîpan, Mariana Iancu, Iulian Bunilă, Ionuţ Dima, Florentin Coman, Bianca Sara, Cosmin Zamfirache, Florin Jbanca, Simona Voicu, Şrefan Both, Dragoş Hojda, Remus Florescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite