Lider de temut. Cum a ajuns călărăşeanul Costel Vlad, „Naşul“ prostituţiei din estul Spaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad Costel (50 de ani), zis„Ţaganu” şi „Il Padrino”, originar din Călăraşi, este unul din liderii temuţi al lumii interlope. După ce  făcut legea pe malul Borcei, Ţaganu a reuşit să se impună şi în estul Spaniei, pentru exploatare sexuală, umilire şi maltratarea a sute de fete.

La începutul anului 2012, el a fost condamnat de Tribunalul Călăraşi şi Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani şi jumătate de închisoare. De asemenea, conform anchetatorilor români, autorităţile din Spania au emis un mandat europan de arestare pe numele lui Costel Vlad, pe care-l acuză de trafic de femei şi proxenetism. Pentru infracţiuni similare, interlopul a fost trimis în judecată în România, în două dosare de crimă organizată. Zeci de fete au depus plângeri penale împotriva proxeneţilor. Procurorii DIICOT au descoperit că doar prin servicii de curierat, familia Vlad a primit din Spania bani în valoare de aproape 700.000 de euro. Anchetatoriii au pus sechestru pe mai multe imobile, aflate în proprietatea membrilor clanului: vile la Eforie Nord şi Eforie Sud, o casă în Buşteni şi alte patru imobile în judeţul Călăraşi.

Imperiul din străinătate

„Un imperiu care s-a clădit pe exploatarea sexuală, umilirea şi maltratarea a sute de fete” Costel a început de jos, formându-şi treptat „un imperiu”, „cu mână de fier”, scria cotidianul La Verdad. Un imperiu care s-a clădit pe exploatarea sexuală, umilirea şi maltratarea a sute de fete, multe dintre ele minore. Decenii după, cruzimea sa, lipsa de scrupule şi teroarea pe care o inspiră subordonaţilor l-au adus în fruntea proxeneţilor care controlează prostituţia română în Europa, adaugă sursa citată. DIICOT l-a trimis în judecată în două dosare Procurorii Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)- Biroul Teritorial Călăraşi l-au trimis în judecată pe „Ţaganu”, alături mai mulţi membri ai familiei sale, în două dosare de crimă organizată.

În perioada 2006-2009 , gruparea coordonată de „Ţaganu” a strâns milioane de euro din prostutuaţie şi, potrivit procurorilor, avea ramnificaţii în Spania, Germania, Grecia şi Franţa.

Metoda "lover boy"

Procurorii DIICOT care au monitorizat gruparea lui „Ţaganu” au arătat că „modificări esenţiale au apărut de-a lungul timpului şi în privinţa tacticii abordate de infractori în racolarea şi exploatarea în folosul lor a fetelor, schimbând modul de operare dintr-unul specific infracţiunii de trafic de persoane, într-unul circumscris infracţiunii de proxenetism. Ei au folosit cu „măiestrie” şi succes metoda des întâlnită în asemenea cauze şi denumită în literatura de specialitate „lover boy”. Astfel, autorii, profitând de naivitatea fetelor, reuşesc să le convingă că sunt îndrăgostiţi de ele şi să le determine să obţină bani practicând prostituţia pentru a se putea întreţine, acestea fiind convinse că se prostituează pentru iubiţii lor, fără a avea cunoştinţă de faptul că aceştia aplică aceeaşi metodă mai multor fete.”

Vă recomandăm şi:

Clanurile sportivilor care au speriat România. Bătăi soră cu moartea de la campioni pentru „toţi ţăranii“

Averea colectată de bandele de hoţi ale clanului Corduneanu, descoperită cu ajutorul FBI. Interlopii au furat 1,6 milioane de euro din 34 de ţări

Fiul directorului de la Filarmonica Iaşi, audiat alături de un membru al clanului Corduneanu într-un dosar de trafic de droguri UPDATE

Clanurile care conduc Moldova. Cine sunt Corduneanu, Mararu sau Hassan

O femeie "le-a mâncat banii" Cordunenilor (UPDATE)

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite