Clanul care a speriat şi Vestul şi Estul. Istoria Cordunenilor, cei mai periculoşi interlopi din Moldova ultimelor decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Corduneanu a fost arestat de mai ulte ori
Costel Corduneanu a fost arestat de mai ulte ori

În ultimii 15 ani, clanul Corduneanu de la Iaşi a devenit faimos în lumea interlopă din România prin implicarea sa în zeci de scandaluri de violenţă, trafic de persoane sau corupţie. La mijlocul anilor 2000 existau interceptări în care Cordunenii se lăudau că ei ar face, de fapt, linişte în oraş şi nu Poliţia.

Notorietatea clanului Corduneanu a crescut de-a lungul anilor proporţional cu scandalurile şi dosarele penale în care membrii acestei grupări au fost implicaţi. Clanul s-a colagulat la începutul anilor 2000 în jurul fratelui cel mai mare din familie, Costel, un fost sportiv de performanţă care în anii ’90 a fost acuzat că a comis mai multe furturi în Polonia. 

În aceeaşi decadă, Costel Corduneanu a făcut parte de două ori din lotul olimpic al României, la olimpiadele din 1992 şi din 1996. Costel a practicat luptele libere şi la ambele competiţii sportive s-a clasat pe locuri fruntaşe. 

La începutul anilor 2000, Costel Corduneanu a fost arestat de câteva ori, fiind însă eliberat de fiecare dată de către judecători. La acea vreme, aveau să stabilească procurorii ieşeni ulterior, Cordunenii au început să se grupeze pe paliere infracţionale. Au mobilizat sute de hoţi pe care i-au trimis în ţările din Vestul Europei, iar în ţară au început să se specializeze pe infracţiuni imobiliare sau cămătărie. 

corduneanu si laura badea

În 2004, Costel Corduneanu şi alte persoane din familia sa au fost arestate într-un dosar de trafic de droguri în care Costel a fost acuzat că a instrumentat introducerea de stupefiante în ţară, droguri ce ar fi fost aduse din ţările Baltice. Abia în 2013 a fost finalizat acest dosar, mai mulţi membri ai clanului fiind condamnaţi. Nu şi Costel Corduneanu, care a fost achitat definitiv şi care, ulterior, a dat în judecată statul român pentru a obţine despăgubiri. 

image

Dosarul care i-a făcut celebri pe fraţii Corduneanu a fost trimis în instanţă în 2010, fiind instrumentat de procurorul ieşean Vasile Chifan. Magistratul a trimis în judecată zeci de membri ai acestei familii, printre care şi liderii Costel, Adrian, Gelu sau Vasile Corduneanu. Toţi au fost arestaţi pentru diferite perioade de timp însă eliberaţi în timp. Dosarul se află şi acum pe rolul Tribunalului Maramureş. 

Din respectivul dosar procurorii au disjuns alte trei dosare, în care s-au axat pe diferitele metode ale clanului de a face

bani

image

. Reţelele de hoţi din străinătate, reţeaua de infracţiuni

bancare

image

sau reţeaua de infracţiuni imobiliare au fost transpuse în dosare distincte, aflate toate pe rolul Tribunalului Iaşi. 

image

În 2013, unul dintre membrii clanului Corduneanu, Gelu, a fost arestat alături de alte personaje ale lumii interlope fiind acuzat de trafic de influenţă. Interlopii erau acuzaţi că ar fi primit 40.000 de euro de la o proxenetă căreia i-au promis că pot interveni pe lângă doi judecători de la Curtea de Apel din Iaşi pentru reducerea unei pedepse. În acest dosar au fost implicaţi, ulterior, şi Costel Corduneanu, precum şi Vasile Călin, un alt frate de-al liderului. 

În urmă cu câteva luni, Costel Corduneanu a petrecut 24 de ore în arest după ce a fost acuzat de trafic de arme. Interlopul ar fi comandat introducerea în ţară a unei arme de foc, interceptată în Vaslui de către autorităţi. Procurorii nu au putut demonstra însă legătura dintre Corduneanu şi persoanele care deţineau arma iar interlopul a fost eliberat. 

image

Familia Corduneanu este apropiată de un alt clan interlop din Iaşi. Legătura dintre Corduneni şi familia ţigănească Tănase a fost confirmată după ce unul dintre fraţii din clanul Tănase, Belgian, l-a cununat pe Corduneanu acum mai bine de un deceniu. Belgian este dat în prezent în urmărire internaţională după ce a fost condamnat pentru infracţiuni rutiere şi a fugit din România. 

Cordunenii au început să fie foarte activi pe Facebook în ultimii ani. Cei doi lideri, Costel şi Adrian Corduneanu au mii de fani pe reţeaua socială şi nu se sfiesc să ameninţe sau să sfideze autorităţile prin intermediul Facebook-ului. 

Mai puteţi citi:

Cum terorizează clanul Corduneanu Iaşiul încă din anii '90. Gruparea mafiotă funcţionează după reguli de tip Al-Qaeda şi are legături nefireşti cu lumea justiţiei

Averea colectată de bandele de hoţi ale clanului Corduneanu, descoperită cu ajutorul FBI. Interlopii au furat 1,6 milioane de euro din 34 de ţări

Fiul directorului de la Filarmonica Iaşi, audiat alături de un membru al clanului Corduneanu într-un dosar de trafic de droguri UPDATE

Clanurile care conduc Moldova. Cine sunt Corduneanu, Mararu sau Hassan

O femeie "le-a mâncat banii" Cordunenilor (UPDATE)

Reţeta Clanului Corduneanu de a scoate bani de pe urma hoţilor/ INTERCEPTĂRI ŞOC

EXCLUSIV Costel Corduneanu, de la medalii la cătuşe (VIDEO)

Clanul Corduneanu se regrupează pe Facebook după ce a scăpat de puşcărie

Vipurile interlopilor la petrecerile clanului Corduneanu (VIDEO ŞI AUDIO)

Clanul Corduneanu a fost pus în libertate (UPDATE)

Costel Corduneanu către un ofiţer de Poliţie: „Eu păstrez liniştea în oraş"

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite