Interlopii teleormăneni, specializaţi în cămătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Într-un judeţ sărac precum Teleormanul, ai fi tentat să crezi că grupările mafiote nu îşi au locul. Descinderile dese ale mascaţilor şi procurorilor DIICOT pe raza judeţului, în căutarea unor grupări infracţionale acuzate de şantaj, cămătărie sau spălare de bani dovedesc însă contrariul.

Deşi, oficial, nu este recunoscută existenţa unor clanuri mafiote pe teritoriul judeţului, autorităţile admit că există ”neamuri” certate cu legea. 

”Ţăndărică” de la Roşiorii de Vede este unul dintre numele asociate de teleormăneni cu clanurile mafiote. Tudorel Vasile, zis Ţăndărică este cunoscut drept un cămătar, care  împreună cu neamul său a terorizat ani în şir  oamenii  din Roşiorii de Vede, dar şi din localităţile aflate în apropiere. Ţăndărică a ajuns în spatele gratiilor, fiind prins în plină stradă de poliţişti în timp îi aplica o ”corecţie” unui cetăţean despre care susţinea că îi datora  suma de 6.000 de euro. 

”Sportivii” este un alt nume de clan cu ecou în judeţ. În 2012,  şase membri ai “clanului Sportivilor” au fost arestaţi pentru 29 de zile, în urma mai multor descinderi care au avut loc în Teleorman. Poliţiştii au descoperit în casele teleormănenilor din acest clan o mitralieră Beretta, două pistoale Glock identice cu cele folosite de ofiţerii de la Crimă Organizată, dar şi Colt 45, însoţite de muniţia aferentă. La data percheziţiilor,  într-o locuinţă din  Alexandria, într-un butoi cu vaselină, a fost găsită o carabină de peste 100 de ani

Cămătari protejaţi de poliţişti

Cămătăria pare a fi preocuparea de bază a interlopilor teleormăneni, afiliaţi sau asociaţi cu renumite canuri mafiote din Bucureşti sau alte judeţe. În 2013, o astfel de grupare a fost destructurată de procurorii DIICOT. Cămătarii de la Bragadiru au acţionat ani în şir terorizând oameni sărmani , având protecţia a doi ofiţeri de poliţie, de la postul din comună.

Doi ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Teleorman au fost arestaţi în 2013 de procurorii DIICOT, fiind suspectaţi că au legături cu gruparea ” Cămătarilor” din Teleorman. Procurorii DIICOT au ajuns pe urmele oamenilor legii, suspectându-i că au legături cu gruparea infracţională reţinută în urma unor percheziţii efectuate în luna aprilie.

 După ce mascaţii au descins în Teleorman, 13 persoane au fost reţinute şi duse la audieri. Printre cei reţinuţi în urma percheziţiilor s-au aflat Platon S Giulio zis Giuli şi Rîciu Scoreţ, fratele interpretei de muzică populară, Silvana Rîciu.  Cei reţinuţi au fost învinuiţi că  au oferit împrumuturi cu camătă şi au comis acte de şantaj. La domiciliile lor, în urma percheziţiilor , au fost identificate şi ridicate sume de bani, bijuterii, înscrisuri, arme albe şi dispozitive informatice. Din cercetările efectuate de poliţişti s-a stabilit că, în perioada 2011 – 2013, membrii grupului ofereau împrumuturi cu camătă, după care exercitau acte de ameninţare şi violenţă pentru deposedarea de bunuri şi de firme, cauzând un prejudiciu de aproximativ 300.000 euro.

 Poliţiştii au identificat 20 de victime ale cămătarilor, persoane fizice şi administratori ai unor societăţi comerciale. 

   Gruparea acţiona sub protecţia celor doi poliţişti, reţinuţi şi ei câteva luni mai târziu. Cei doi oameni ai legii au fost acuzaţi că au sprijinit grupul infracţional prin faptul că nu au sesizat infracţiunile comise de aceştia

DIICOT-ul pe urmele interlopilor teleormăneni

Şobi, Benone, Chiriţă, Ket sau Severus, nume cunoscute în lumea interlopă din Teleorman au  fost vizitaţi de mascaţi la finalul anului trecut. Procurorii DIICOT Bucureşti, sprijiniţi de forţe ale Jandarmeriei, Brigada Intervenţii Speciale ”Vlad Ţepeş”, au descins la casele acestora în cadrul unei acţiuni care a vizat destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din 15 persoane specializate  în comiterea infracţiunilor de camătă, şantaj şi  spălare a banilor.

În urma percheziţiilor, de la locuinţele celor vizaţi s-au ridicat câteva mii de euro şi mai multe maşini de lux: cinci  maşini Mercedes, un BMW X6 şi un Audi Q7.

Oamenii legii au descoperit că   pe raza judeţului funcţiona încă din 2011 o grupare infracţională specializată în cămătărie  şi recuperări de debite prin mijloace violente.

Împrumuturi cu camătă de până la 40% pe lună

Principala preocupare a celor reţinuţi era acordarea de împrumuturi cu camătă către diverse persoane, în general administratori ai unor societăţi comerciale. Cămătarii  ”studiau”, în prealabil,  posibilităţile de restituire a împrumuturilor, dar şi bunurile, mobile sau imobile, de valoare, ce ar putea fi valorificate pentru achitarea debitelor şi a dobânzilor. 

Cămătarii percepeau dobânzi între 5 % - 40 % lunar, din valoarea creditului acordat, sume greu de suportat pentru cei care le cădeau victime. 

Debitorii,  în situaţia în care întârziau plata dobânzilor, erau  căutaţi în mod insistent de către cămătari, iar cu ocazia întâlnirilor şi discuţiilor avute cu aceştia, se recurgea inclusiv la ameninţări, intimidări sau chiar violenţă fizică. Cei care nu erau în stare să-şi achite datoriile  erau constrânşi să îşi vândă bunurile imobile eventual cu posibilitatea răscumpărării la valori  superioare celor  de vânzare.

Cămătarii investeau banii în maşini de lux, case şi terenuri, după cum au descoperit procurorii DIICOT. De cele mai multe ori bunurile erau  cumpărate pe numele unor rude sau ale unor  interpuşi, în scopul ascunderii sau disimulării originii acestora.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite