Maramureşul interlop. Clanurile de interlopi care au speriat România şi Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clanurile de interlopi ale Maramuresului FOTO:Emm
Clanurile de interlopi ale Maramuresului FOTO:Emm

Maramureşul are şi el interlopii săi. Cele două municipii, dar şi oraşul Borşa sunt principalele zone din judeţ unde aceştia îşi fac de cap, nefiind deranjaţi de nimeni. Cel mai mult iese în evidenţă, datorită numeroaselor incidente care au loc, oraşul Borşa, un oraş unde mulţi borşeni susţin că interlopii fac legea, fără a se teme de Poliţia Română.

Un oraş Borşa unde împuşcăturile şi agresiunile asupra oamenilor legii sunt ceva obişnuit. Aici legea o fac clanurile Botezanu, Ogaru, Butanu, Cofa şi Bandris. Faptul că interlopii din Borşa nu au frică de nimeni o demonstrează numeroasele altercaţii care au avut loc între poliţişti şi aceşti interlopi.

Borşa, oraşul unde legea o fac interlopii

În decembrie 2014 interlopii din Borşa au distrus geamurile unei maşini aparţinând Poliţiei de Frontieră în parcarea unui supermarket din oraş Agresorul a fost unul din membrii clanului Botezanu, aflat la data producerii evenimentului, sub control judiciar, măsura preventivă fiind luată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus într-un  dosar penal privind săvârşirea, la data de 18 octombrie 2014, a infracţiunilor de violare de domiciliu, distrugere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

La data de 11 noiembrie 2014 dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus cu propunerea de trimitere în judecată. Se face referire la faptul că în noaptea de 18 spre 19 octombrie 2014 membri ai clanului Botezanu au distrus poarta de acces în curtea unei familii din Borşa.

În 2009 Borşa ţinea prima pagină a ziarelor datorită unui incident care l-a avut în prim plan pe temutul Nicoară Mihali, zis Bandriş. Acesta a intrat cu maşina pe care o conducea în maşina de poliţie, înainte însă poliţiştii deschizând focul pentru a-l putea prinde pe borşean. Acesta s-a ascuns atunci în munţi o vreme, fiind mai apoi prins de autorităţi. Acelaşi Bandriş în 2008 îşi împuşca un adversar cu un pistol cu bile de cauciuc. Acelaşi Bandriş bătea un om în Crăciuneşti pentru că a îndrăznit să lase bariera jos la trecerea de cale ferată.

Tot în 2008 o maşină a unor solişti de muzică populară era atacată cu topoarele. În iunie 2009 primarul de la acea vreme, Remus Şteţco, împreună cu viceprimarul Timiş Ioan, erau ameninţaţi de un localnic cu o sabie ninja, acesta fiind nemulţumit de o dispoziţie dată de cei doi. Borşa a devenit astfel un rai al micilor interlopi, intrarea în oraş fiind gratuită, dar ieşirea poate fi plătită foarte scump.

La Sighetu Marmaţiei, au fost la un moment dat arestări masive în clanul Dobăeşilor pentru trafic de persoane şi alte infracţiuni conexe. În 2011 existau incidente în capitala Maramureşului Istoric, fraţii Naşcu fiind bătuţi crunt în faţa unui club din oraş.

Municipiul reşedinţă de judeţ are şi el interlopii săi. În 2008 Bogdan Pătruşel era protagonistul unui scandal care s-a lăsat cu o înjunghiere. În 2011 două clanuri de interlopi se băteau în mall-ul din Baia Mare. În noiembrie 2011 mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile primeau Bogdan Gheorghe Pătruşel, Florin Daniel Stan, Vasile Daniel Contras, Dumitru David, Marius Cristian Sabou, Viorel Mihai Ardelean şi Livian Vasile Roman, toţi fiind cercetaţi atunci pentru ultraj contra bunelor moravuri în formă agravată. În ianuarie 2013 peste 200 de persoane participau la înmormântarea interlopului băimărean care s-a sinucis în Penitenciarul de la Gherla, Japo Mic. Printre aceştia s-a aflat atunci şi manelistul Liviu Guţă, finul tatălui său.

Pop Adrian, zis şi Japo Mic, s-a sinucis în Penitenciarul Gherla, moartea lui fiind văzută atunci ca fiind una suspectă de foarte mulţi dintre apropiaţii săi. Tatăl tânărului care s-a sinucis în Penitenciarul Gherla, Dan Grigore Dragoş (Japo), nu a fost prezent atunci la înmormântarea fiului său, fiind încarcerat în Franţa, iar oficialii francezi nu au fost de acord cu cererea interlopului de a veni la înmormântare.

Se întâmpla în 2012 - liniştea poliţiştilor din Maramureş avea să fie spulberată de revenirea acasă a unuia dintre cei mai cunoscuţi interlopi din Baia Mare, Andrei Fanea zis Deiu. Atunci Deiu scuipa poliţiştii care l-au oprit pe stradă şi a lovit maşina cu picioarele în momentul în care l-au imobilizat şi au vrut să-l conducă la secţia de poliţie pentru declaraţii.

Tot Baia Mare îl are pe renumitul gangster numit „Japonezu”, al cărui clan a speriat Europa. Acesta a fost prins în 2011 şi încarcerat de Poliţia din Ungaria în urma unui mandat European de aducere. Japonezu era liderul unei reţele de hoţi care atacau TIR-urile încărcate cu produse de lux, dar şi autor al unor tâlhării pe Coasta de Azur.

În luna mai a anului trecut avea loc o altercaţia într-unul din localurile frecventate de interlopi. Atunci un agent de pază era bătut de un bărbat cunoscut sub porecla de „Scheletul. Incidentul a fost surprins de camerele de supraveghere ale localului din centrul vechi al Băii Mari.

Sunt numai o parte din incidentele în care au fost implicaţi cei care sunt din lumea interlopă, care învârt afaceri dubioase din care ies bani frumoşi, fără să fie prea tare deranjaţi de autorităţi. Toată Baia Mare ştie de valutiştii de la Maramureşu' sau de cei de pe Bulevardul Traian, de localurile unde aceştia îşi fac veacul şi unde aruncă cu bani în prostie pentru a le cânta manelele sau lăutarii, interlopi care conduc maşini luxoase de mii de euro. 

Citeste si: Interlopi buzoieni, trimişi în judecată pentru uciderea unui tânăr

Clanurile sportivilor care au speriat România. Bătăi soră cu moartea de la campioni pentru „toţi ţăranii“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite