Clanurile din Vâlcea, răfuieli cu pistoale ca-n Vestul Sălbatic, cămătărie, şantaj şi spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi este o urbe micuţă, Râmnicu Vâlcea a fost până acum câmp de bătălie pentru interlopii care nu s-au sfiit să se răfuiască cu săbii şi pistoale ca-n Vestul Sălbatic. În ultimii ani, doar procurorii DIICOT au reuşit să-i mai liniştească pe “războinici”, trimiţându-i după gratii  pentru evaziune fiscală ori cămătărie. Săptămâna trecută, mascaţii au dat iama în casele membrilor clanului “Lăbuş”.

Timp de şase ani, membrii grupării “Lăbuş” şi-au derulat nestingheriţi “afacerile” pe raza judeţului Vâlcea, şi nu numai.  Interlopii îşi racolau victimele din rândul afaceriştilor locali care întâmpinau dificultăţi financiare şi aveau nevoie de un partener de afaceri sau de bani. Ulterior, pentru “sprijinul” primit de la interlopi, oamenii de afaceri erau obligaţi să plătească dobânzi exorbitante. 

Potrivit procurorilor DIICOT, viitoarele victime erau informate de la bun început despre “tratamentele” aplicate de interlopi persoanelor care nu si-au achitat obligaţiile la timp. 

“O modalitate de racolare consta în includerea victimelor în anturajul grupului, ocazie cu care acestea luau la cunoştinţă în mod direct de acţiunile de constrângere pe care membrii grupării le exercitau cu privire la alte persoane, victimelor fiindu-le totodată relatate modalităţile agresive în care se acţiona şi în acest context fiindu-le indusă o stare de temere”, se arăta într-un comunicat de presă.

Conform DIICOT, din momentul înfiinţării şi până în prezent, gruparea coordonată de Miţă Lăbuş a produs un prejudiciu de 800 de mii de euro.

Mihai Obreja, zis si Lăbuş. Foto Adevarul

PERCHEZITII IN VALCEA SI BUCURESTI

Şeful Poliţiei Râmnicu Vâlcea, arestat în acelaşi dosar

Potrivit anchetatorilor, şeful grupării- Mihăiţă Obreja, zis şi Lăbuş, se lăuda noilor intraţi în grupare că este o persoană “protejată”, care are relaţii  în mediul politic, al organelor judiciare şi al factorilor de decizie administrativă de la nivel local.

Printre cei care le-ar fi dat o mână de ajutor interlopilor se numără adjunctul Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea, subcomisarul Gabriel Popa. Ofiţerul de poliţie a fost  dus cu mascaţii la sediul DIICOT pentru că le-ar fi  furnizat membrilor grupării informaţii din baza de date a instituţiei în fruntea căreia s-a aflat până la momentul arestării preventive, despre o persoană din Râmnicu Vâlcea. 

 Zilele trecute, şeful grupării Mihai Obreja, cinci dintre locotenenţii săi şi poliţistul Gabriel Popa (foto) au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile într-un dosar de şantaj, înşelăciune şi evaziune fiscală.

 Adjunctul Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea

Clanul Piele, 32 de ani de închisoare 

În vara lui 2010, clanul “Piele”, în frunte cu Dumitru Iordache, s-a răfuit cu săbii şi pistoale într-un bar din centrul oraşului, cu clanul “Stoica”. La încăierare au luat parte aproximativ 20 de persoane şi au asistat neputincioşi angajaţii localului, dar şi clienţii barului. În urma răfuielii, trei persoane au fost tăiate cu săbiile, iar o a patra a fost împuşcată cu un pistol cu bile în picior. În aceeaşi zi, instanţa a emis mandate de arestare preventivă doar pe numele a şase dintre membrii clanului Stoica, locotenenţii lui Iordache alegându-se doar cu interdicţia de a părăsi oraşul.  Membrii clanului “Piele”, au ajuns după gratii abia în martie 2014. Magistraţii Tribunalului Vâlcea i-au condamant pe şapte dintre membrii clanului la 32 de ani şi jumătate de închisoare cu executare, pentru constituire şi aderare la un grup infracţional, şantaj, fals şi lipsire de libertate, infracţiuni comise în perioada 2001-2005. Cea mai aspră pedeapsă a primit-o şeful clanului, Dumitru Iordache, unul din “locotenenţii” lui Vasile Gorun, care a fost condamnat la şase ani de închisoare. 

Penitenciarul Colibaşi, locul unde se reîntâlnesc interlopii

În Penitenciarul Colibaşi a ajuns anul trecut şi Ion Gorun, zis Lorică, nepotul şi “locotenentul” aceluiaşi Vasile Gorun. Acesta a fost condamant la şase ani de închisoare într-un dosar de înşelăciune, respectiv fraudă la firme de leasing. 

Gruparea infracţională din care a făcut parte şi Ion Gorun se ocupau cu achiziţionarea de maşini de lux de la firme de leasing pe care le înscriau în circulaţie, trecându-le prin mai multe societăţi, folosind documente de identificare şi omologare false. După ce intrau în posesia autobasculantelor, buldozerelor, betonierelor, intocmeau acte false şi vindeau maşinile în străinătate. Potrivit DIICOT, prejudiciul la firmele de leasing şi persoanele fiind de aproximativ 700 000 de euro. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite