LIVE TEXT Cutremure la granița turco-siriană: Peste 7.000 de morți și 26.000 de răniți. Stare de urgență în 10 provincii din Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 a zguduit în zorii zilei de luni partea central-sudică a Turciei și a afectat totodată nord-vestul Siriei. Acest seism, cel mai grav din ultimii aproape 25 de ani în Turcia, a fost urmat de altele două majore, cu magnitudini de 6,7 și 7,6. Ankara a cerut ajutor internațional. 

UPDATE 21.20 Peste 7.000 de morți

Cel puţin 5.434 de persoane şi-au pierdut viaţa în Turcia, după cutremurele puternice. Acest bilanţ actualizat aduce numărul total al morţilor în Turcia şi Siria la peste 7.000.

UPDATE 21.00 „Se încălzeau la focuri în faţa clădirilor”: imaginea care l-a impresionat pe un medic român trimis în Turcia

Ionuţ Olaru, unul dintre membri echipei medicale de la Spitalul Floreasca trimisă în Turcia pentru a ajuta victimele cutremurului, a descris cum supraviețuiesc oamenii care au rămas fără adăpost. Medicul a mărturisit că a întâlnit oameni care dorm pe străzi, încălzindu-se la focuri făcute în faţa blocurilor rămase în picioare, de teamă să nu intre în locuințe. Această imagine l-a impresionat. Detalii aici 

UPDATE 19.12 Ucraina trimite 87 de salvatori în Turcia

Ucraina a anunţat marţi că trimite un grup de 87 de salvatori în Turcia, pentru a ajuta această ţară să facă faţă consecinţelor seismelor.

„Ministerul de Interne şi Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă (ale Ucrainei) trimit în Turcia o echipă combinată de căutare şi de salvare, formată din 87 de persoane”, dintre care zece piloţi de avioane şi de vehicule, a anunţat Guvernul ucrainean pe site-ul său.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că a discutat la telefon cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, căruia i-a exprimat condoleanţe pentru „oribila tragedie care a lovit poporul turc”, transmite AFP.

UPDATE 19.07 Cel puţin 1.712 de morți în Siria

Agenţia de ştiri siriană SANA relatează că 812 persoane au murit şi 1.449 au fost rănite în zonele din provinciile Alep, Latakia, Hama, Idlib şi Tartous controlate de regimul de la Damasc.

Pe de altă parte, cel puţin 900 de persoane au murit și 2.300 au fost rănite în teritoriile din nord-vestul Siriei controlate de rebeli.

Se aşteaptă ca bilanţul „să crească dramatic”, au precizat salvatorii de la „Căştile Albe”.

UPDATE 18.51 Peste 8.000 de persoane salvate în Turcia

Peste 8.000 de persoane au fost salvate de sub ruine în Turcia, în timp ce 380.000 de persoane sunt adăpostite în locuri de refugiu puse la dispoziție de autorități, hoteluri, centre comerciale, stadioane și centre comunitare.

AFAD a fost informată în legătură cu prăbușirea a 11.342 de clădiri, dintre care care 5.775 au fost confirmate.

UPDATE 18.43 Imagini cutremurătoare cu un tată care-și scoate fetița de sub dărâmături

Tragediile sunt întâlnite la tot pasul în zonele afectate de cutremure. Sky News a difuzat imagini cu un tată care sapă cu mâinile goale prin moloz pentru a-și scoate fetița de sub dărâmături, lângă Alep.

„Nu te speria, tata este aici”, sunt cuvintele pe care bărbatul i le transmite fetiței sale, care este în stare de șoc. Detalii aici

UPDATE 18.17 Imaginea din Siria care a emoționat o lume: o fetiță de șapte ani își protejează fratele cu propriul trup

Mohamad Safa, un reprezentant al ONU, a distribuit pe Twitter o imagine cu doi frați care au supraviețuit timp de 17 ore sub ruine. Detalii aici

FOTO Mohamad Safa
FOTO Mohamad Safa

UPDATE 18.12 Seismolog italian, despre cutremurele din Turcia: Platoul anatolian s-a deplasat cu până la zece metri

Seismologul Alessandro Amato, de la Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia, a declarat pentru agenţia de presă ANSA că seismele produse în partea central-sudică a Turciei au activat o nouă falie la graniţa turco-siriană, care a provocat o deplasare a solului cu până la zece metri.

„A avut loc o mişcare transversală”, a spus seismologul italian, adăugând că pământul a alunecat orizontal de-a lungul celor două margini ale liniei de falie spre stânga, în direcţia Mării Egee.

Anterior, președintele INGV, profesorul Carlo Doglioni, a declarat că Placa Arabă s-a deplasat cu cel puțin trei metri. Detalii aici

UPDATE 16.48 UE a mobilizat aproape 1.200 de salvatori în Turcia

După activarea Mecanismului de protecţie civilă al UE, la cererea Turciei, 19 state membre - Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Spania -, împreună cu Albania şi Muntenegru, au oferit echipe în colaborare cu Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al UE şi cu autorităţile turce, informează marţi Comisia Europeană.

25 de echipe de căutare şi salvare se îndreaptă către zonele cele mai afectate din Turcia pentru a-i ajuta pe primii agenţi de intervenţie de pe teren; 11 dintre aceste echipe au ajuns deja.

În plus, 2 echipe medicale au fost trimise prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă al UE pentru a le oferi asistenţă medicală de urgenţă persoanelor afectate. În total, ţările europene au oferit 1.185 de salvatori şi 79 de câini de căutare. Aceste numere ar putea continua să crească, subliniază Comisia Europeană.

În Siria, UE este în contact cu partenerii săi umanitari de la faţa locului şi finanţează organizaţii umanitare care desfăşoară operaţiuni de căutare şi salvare, oferind totodată sprijin care constă în apă şi instalaţii sanitare şi distribuind pături şi articole de igienă în zonele afectate. De asemenea, aceştia evaluează nivelul daunelor şi al nevoilor din Siria.

UE ia în considerare toate opţiunile viabile de mobilizare a unor resurse suplimentare în interiorul Siriei, în sprijinul populaţiilor afectate, transmite Agerpres.

UPDATE 16.40 Germania îi cere Rusiei să facă presiuni asupra lui Assad pentru permite ajutoarele

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a cerut marţi Rusiei să facă presiuni asupra regimului de la Damasc pentru a permite intrarea rapidă şi fără obstacole suplimentare a ajutoarelor umanitare după cutremurele de luni.

„Toţi actorii internaţionali, inclusiv Rusia, ar trebui să facă presiuni asupra regimului sirian pentru a se asigura că poate sosi ajutorul umanitar pentru victime”, a declarat șefa diplomației germane într-o conferință de presă comună cu omologul său armean Ararat Mirzoian.

„Este important ca acum armele să fie date de-o parte şi toate eforturile din regiune să se concentreze asupra ajutorului umanitar şi asupra recuperării şi protecţiei victimelor”, a afirmat Baerbock, adăugând că fiecare minut contează.

Germania nu are relaţii oficiale cu Siria, dar trimite ajutoare prin intermediul unor ONG-uri.

Ambasadorul Siriei la ONU a dat asigurări luni că acest ajutor va ajunge „la toţi sirienii de pe întreg teritoriul” țării. El a pus totuşi drept condiţie ca ajutorul să treacă sub controlul regimului.

UPDATE 15.58 Bebeluș născut sub ruine, în Siria

O femeie din Siria a născut sub ruinele unei clădiri prăbușite din regiunea Alep. Din nefericire, femeia a murit.

„Ea l-a protejat pe cel mic cu propriul trup, până în ultima clipă”, scrie portalul Al Balad. Detalii aici

UPDATE 15.53 UNICEF se teme că mii de copii ar fi putut muri

UNICEF a declarat marţi că cele două seisme violente care au zguduit luni sudul Turciei şi nordul Siriei, urmate de sute de replici, care au condus la prăbuşirea a numeroase clădiri, s-ar fi putut solda cu moartea a mii de copii în cele două ţări.

„Cutremurele care au lovit sudul Turciei şi nordul Siriei ieri dimineaţă (luni) ar fi putut ucide mii de copii”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

UPDATE 15.48 Mobilizare impresionantă a minorităților din Germania după cutremurul din Turcia

Minoritatea turcă și cea kurdă din Germania s-au mobilizat într-un timp record și în număr cât mai mare pentru a-și ajuta semenii afectați de cutremure.

Campaniile presupun donații în bani, haine călduroase şi pături, ce vor fi trimise direct victimelor. Detalii aici

UPDATE 15.14 Șaptezeci de țări ajută Turcia în operațiunile de căutare și salvare

Potrivit președintelui Turciei, 70 de țări au oferit până acum ajutor în operațiunile de căutare și salvare din țara sa. 

Autoritățile turce intenționează să deschidă hoteluri în zona turistică Antalya pentru a găzdui temporar persoanele afectate de cutremure.

Bilanțul victimelor a crescut la 3.549 de morți și peste 22.000 de răniți în Turcia. „Este unul dintre cele mai mari dezastre din regiune şi din lume, nu numai din istoria republicii noastre”, a declarat Erdogan.

UPDATE 15.04 Preşedintele Erdogan a declarat stare de urgenţă în zece provincii din Turcia

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi stare de urgenţă în zece provincii afectate de cutremure.

„Am decis să declarăm stare de urgenţă pentru a permite desfăşurarea rapidă a operaţiunilor de intervenţie”, a declarat şeful statului turc. Detalii aici

UPDATE 15.01 OMS: Aproximativ 23 de milioane de persoane ar putea fi afectate

Aproximativ 23 de milioane de persoane ar putea să fie afectate de cutremurele de luni, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a promis sprijin pe termen lung după trimiterea primelor ajutoare de urgenţă, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Hărţile de ansamblu ale evenimentelor arată că 23 de milioane de persoane sunt potenţial expuse, dintre care circa cinci milioane sunt persoane vulnerabile”, a declarat Adelheid Marschang, o reprezentantă a OMS, în cadrul unei reuniuni periodice a consiliului executiv al organizaţiei.

„OMS cunoaşte capacitatea puternică de reacţie a Turciei şi consideră că principalele nevoi nesatisfăcute s-ar putea afla în Siria pe termen imediat şi mediu”, a adăugat Marschang. Detalii aici

UPDATE 14.04 Organizațiile umanitare și țările internaționale, sub presiune în privința ajutorării zonelor afectate de cutremure în Siria

Seismele care au zguduit luni partea central-sudică a Turciei și nord-vestul Siriei sporesc provocarea pentru organizaţiile umanitare şi ţările occidentale pentru a veni în ajutorul populaţiei siriene, în special în zonele din provincia Idlib controlate de rebeli.

De luni, comunitatea internaţională s-a mobilizat pentru a interveni de urgență în ajutorul Turciei. Ţări precum Franţa, Germania sau Statele Unite au promis de asemenea sprijin pentru victimele din Siria, fără a declanşa însă imediat acţiuni de salvare, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Siria rămâne o zonă de umbră din punct de vedere legal şi diplomatic”, explică Marc Schakal, responsabil pentru Siria în cadrul organizaţiei Medici fără Frontiere, făcând totodată apel la trimiterea de ajutor „cât mai repede posibil” în această țară devastată de război de 12 ani încoace.

Schakal se teme că ONG-urile siriene şi cele internaţionale ar putea fi depăşite de situație. Detalii aici

UPDATE 13.33 Alep, devastat de război, printre cele mai afectate orașe din Siria în urma cutremurelor violente de luni

Orașul Alep, din nordul Siriei, se numără printre zonele care fost lovite din plin de cutremurul catastrofal cu magnitudine de 7,7 care s-a produs în zorii zilei de luni în partea central-sudică a Turciei. Peste 1.400 de persoane au fost raportate până acum decedate în nordul Siriei. Detalii aici

UPDATE 13.28 Imagini dramatice după cutremurul din Turcia. Copii aflați sub dărâmături, oameni resuscitați pe ruine

Salvatorii implicați în acțiunile de căutare sub dărâmături a supraviețuitorilor surprind imagini dramatice. Multe din aceste imagini, postate pe rețelele sociale, arată copii scoși de sub dărâmături, oameni resuscitați pe grămezile de moloz, strigăte de ajutor. Detalii aici

UPDATE 13.24 Imagini cutremurătoare surprinse de camera de bord a unei mașini

Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească. Detalii aici

UPDATE 13.17 Patru persoane au fost arestate în Turcia pentru că ar fi publicat mesaje „provocatoare” despre cutremure

Patru persoane au fost arestate în Turcia sub acuzația că au publicat mesaje „provocatoare” pe rețelele de socializare în legătură cu cutremurele violente de luni, relatează AFP.

Potrivit poliției turce, cele patru persoane au fost arestate după descoperirea unor conturi care distribuie „mesaje provocatoare ce urmăresc să producă teamă şi panică”.

Reţelele de socializare din Turcia sunt inundate de mesaje de la persoane care se plâng de lipsa eforturilor de salvare şi de căutare a victimelor în zonele lor, în special în provincia Hatay, în sudul țării, unde o echipă de salvatori români intervine de marți dimineață. Detalii aici

UPDATE 12.47 Fotbalistul Christian Atsu, scos viu de sub dărămături

Într-o fracțiune de secundă, cutremurul devastator din Turcia a distrus viețile unui număr uriaș de oameni. Încă o dată, forța naturii ne arată cât de vulnerabili suntem și cum destinele noastre se pot schimba de pe o zi pe alta.

E și cazul fotbalistului ghanez, Christian Atsu (31 de ani). Duminică seară, el era eroul celor de la Hatayspor, marcând golul victoriei, în meciul cu Kasimpașa, scor 1-0, în minutul 90+7. Peste câteva ore, Atsu era dat dispărut după cutremurul din sudul țării.

Informațiile contradictorii au curs în cazul jucătorului african. Inițial, portughezii de la „A Bola” au scris că Atsu a fost găsit, însă știrea a fost dezmințită de clubul său. Astăzi însă, vestea bună s-a confirmat. Detalii aici

UPDATE 12.43 Turcia refuză oferta lui Musk de a trimite routere Starlink pentru internet

Musk a declarat pe Twitter că una dintre companiile sale, Space Exploration Technologies Corp, ar putea furniza rețeaua Starlink imediat ce va fi aprobată de guvernul turc, potrivit bloomberg.com.

Un oficial turc de rang înalt, care nu a dorit să fie numit, i-a mulțumit multimiliardarului pentru propunere, dar a declarat că Turcia are suficientă capacitate de satelit. Detalii aici

UPDATE 12.41 Ministru turc: Aproximativ 13,5 milioane de persoane sunt afectate de cutremurele de luni

Peste 13 milioane de persoane din Turcia au fost afectate de puternicele cutremure, cu magnitudinei 7,7 și 7,6, care au lovit luni regiunea de frontieră turco-siriană, estimează Guvernul de la Ankara.

„Acest cutremur i-a afectat în mod direct pe 13,5 milioane dintre cetăţenii noştri”, a declarat marţi ministrul turc pentru Urbanism, Murat Kurum.

Operaţiunile de salvare continuă, a precizat ministrul turc.

Unele drumuri sunt în continuare inaccesibile, dar se lucrează pentru ca ele să devină din nou practicabile. În unele regiuni nu există apă curentă, dar se depun eforturi pentru a repara pagubele cât mai repede cu putință, a adăugat el. Detalii aici

UPDATE 12.30  - 1.231 Replici semnificative după cutremurele violente de luni

Un nou cutremur semnificativ, cu magnitudine de 5,7, a avut loc marți dimineață în estul Turciei, la o adâncime de 46 de kilometri.

Potrivit datelor înregistrate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, alte trei cutremure cu magnitudini de peste 5 au zguduit sudul și estul Turciei în ultimele 12 ore.

Epicentrele celor două cutremure violente de luni
Epicentrele celor două cutremure violente de luni

UPDATE 11.30 Bilanțul victimelor se agravează

Bilanțul victimelor se agravează de la oră la alta. Autoritățile turce tocmai au oferit noi date: 3.419 morți și aproape 16.000 de răniți. În plus, aproape 5.000 de clădiri s-au prăbușit complet.

În Siria, ultimul bilanț cunoscut este de 1.602 morți și peste 3.500 de răniți.

UPDATE 11.24 Fotbalist turc, găsit mort după cutremurele de luni: A fost elevul lui Marius Șumudică

În Turcia crește bilanțul morților, pe măsură ce trec orele. După ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat șapte zile de doliu național, iar toate întrecerile sportive au fost suspendate, acum a venit și o știre cu adevărat groaznică.

Dispărut după această tragedie, Ahmet Eyüp Türkaslan (28 de ani), al treilea portar al formației Yeni Malatyaspor, ultima clasată din liga a doua turcă, a fost găsit mort sub dărămături. Acesta a lucrat, în trecut, cu Marius Șumudică (51 de ani), pe când Malatyaspor a fost antrenată de tehnicianul român, în prima ligă, în sezonul 2021-2022. Șumudică parcă a simțit această tragedie, când a vorbit, luni seară, pentru Antena Sport despre cutremurul din „Țara Semilunei”. Detalii aici

UPDATE 11.21 Salvatori din Republica Moldova, în drum spre Turcia. Maia Sandu: Aveți în față o misiune dificilă

Echipajul din Republica Moldova care va participa la operațiunile de căutare și salvare a plecat spre Turcia. Este vorba despre 55 de salvatori cu 12 unități de tehnică și doi câini. Detalii aici

UPDATE 11.04 Peste 240 de replici în urma cutremurului care a zguduit luni Turcia și Siria

Cutremurul de magnitudine 7,7 care a zguduit în zorii zilei de luni partea central-sudică a Turciei și nord-vestul Siriei a fost urmat de 243 de replici până marți dimineață.

Acest bilanţ revizuit a fost anunţat de preşedintele organismului public turc pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă (AFAD), Yunus Sezer, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Potrivit AFAD, bilanțul victimelor a ajuns la în Turcia la 3.381 de morți și aproape 16.000 de răniți.

În Siria, bilanțul provizoriu este de 1.509 de morți și peste 3.500 de răniți. Detalii aici

UPDATE 09.39 Toate competițiile sportive din Turcia, suspendate în urma cutremurului devastator

Autorităţile turce au suspendat competiţiile sportive interne „până la noi ordine”, a anunţat ministrul Tineretului şi Sportului din Turcia, citat de AFP.

„Ministrul Tineretului şi Sportului, Mehmet Muharrem Kasapoglu, a anunţat că toate competiţiile sportive naţionale au fost suspendate până la noi ordine, din cauza cutremurului”, a scris ministerul într-un comunicat.

Trei partide din etapa a 23-a a Super Lig, campionatul de fotbal al Turciei, urmau să se dispute luni: două la Istanbul şi a treia în estul ţării, pe ţărmul Mării Negre. Acestea au fost amânate pentru o dată neprecizată, conform Federaţiei turce de fotbal. Detalii aici

UPDATE 09.08 Căutările din Turcia, îngreunate de vremea rea. „Ei fac zgomote, dar nu vine nimeni”

Temperaturile înghețate au făcut ca misiunile de salvare de pe timpul nopții, din Turcia și Siria să fie aproape imposibile. În ciuda vremii, panica i-a determinat pe locuitorii mai multor orașe din Turcia să își petreacă noaptea în stradă. Bilanțul victimelor ar putea depăși 20.000, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Efectele devastatoare ale cutremurului de 7,7 grade pe scara Richter, produs duminică, în sudul Turciei se vor resimți, cu siguranță, pentru mult timp. Bilanțul - încă provizoriu - a ajuns la peste 4.300 de morți, după ce datele oficiale oferite de Turcia indică 2.921 de morți în aceată țară, iar, potrivit informațiilor din Siria, alte 1.400 de persoane ar fi murit în țara deja grav afectată de război. Există temeri legate de existența unui număr mult mai are de victime în Siria, care nu sunt raportate din cauza situației precare a administrației din această țară.

În continuare, echipele de salvare caută, fără încetare, supraviețuitori. Eforturile le-au fost însă zădărnicite, pe timpul nopții, de condițiile meteo nefavorabile. Detalii aici

UPDATE 09.04 Salvatorii români au început să construiască baza de operații în provincia Hatay

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia.

Echipa de salvatori romani dupa cutremurul din Turcia FOTO IGSU 2 jpeg

Este prima zonă pe care autoritățile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență – AFAD, cu responsabilități clare în gestionarea situației generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România. Detalii aici

UPDATE 09.00 Peste 100 de replici au avut loc în Turcia după cutremurul devastator de luni

Cel puțin 100 de replici cu magnitudinea de 4,0 sau mai mare au avut loc de la cutremurul cu magnitudinea de 7,7 care a lovit luni dimineață partea central-sudică a Turciei, potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite.

Pe măsură ce timpul de la cutremurul inițial se prelungește, frecvența și magnitudinea replicilor tind să scadă, scrie edition.cnn.com.

Cu toate acestea, replicile de peste 5,0 - 6,0 sunt încă susceptibile de a se produce și aduc un risc de deteriorare suplimentară a structurilor compromise de cutremurul inițial. Acest lucru aduce o amenințare continuă pentru echipele de salvare și supraviețuitori. Detalii aici

UPDATE 08.30 Expert: Cutremurele din Turcia nu au fost mari. De ce au făcut totuși dezastru

Seismele din Turcia s-au produs la mică adâncime, în medie 10 kilometri, iar experții susțin că acestea sunt mult mai periculoase decât cele înregistrate în zona Vrancea, de exemplu, care sunt cutremure de mare adâncime.

Cu epicentre mai apropiate de suprafața solului, la seismele de mică adâncime forțele descărcate acționează pe suprafețe mai mici, dar într-un mod devastator. 

Pe de altă parte, cutremurele din Turcia care au avut loc în cursul zilei de ieri nu trebuie să ne îngrijoreze, a declarat, pentru „Adevărul“, seismologul Gheorghe Mărmureanu. Expertul susţine că aceste seisme, deşi aflate în vecinătatea României, nu pot influența prea mult zona seismică Vrancea. Detalii aici

UPDATE 07.50 Aproximativ 20 de presupuşi luptători aparţinând grupării Stat Islamic au evadat dintr-o închisoare în urma cutremurului

Aproximativ 20 de luptători suspectaţi ca aparţinând grupării Stat Islamic (SI) au evadat dintr-o închisoare siriană în timpul unei revolte produse în urma cutremurului care a zguduit luni regiunea, informează marţi AFP.

Închisoarea militară Rajo, situată în apropierea graniţei cu Turcia, în nord-vestul Siriei, găzduieşte aproximativ 2.000 de deţinuţi, dintre care circa 1.300 sunt suspectaţi că ar fi luptat pentru SI, conform unei surse din cadrul închisorii. Printre prizonieri se numără şi luptători kurzi.

„În urma cutremurului care a afectat pe Rajo, deţinuţii au declanşat o revoltă şi au preluat controlul asupra unor părţi ale închisorii”, a declarat sursa pentru AFP. „Aproximativ 20 de prizonieri au evadat (...) Se presupune că sunt membri ai SI”, a adăugat această sursă, care a dorit să îşi păstreze anonimatul. Detalii aici

UPDATE 06.10 Oamenii sunt îndemnați să lase drumurile libere pentru echipele de căutare

Agenția Turciei pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență (AFAD) a transmis oamenilor să nu stea în trafic decât dacă este urgent, astfel încât echipele de căutare și salvare să își poată desfălura activitatea în zonele grav afectate. 

Potrivit AFAD, peste 300.000 de pături și 24.712 paturi au fost trimise în zonele grav afectate de cutremure.

UPDATE 06.07 Japonia trimite o echipă de salvare în caz de dezastru, în Turcia

Japonia răspunde solicitării de ajutor din partea Turciei și trimite o echipă de salvare în caz de dezastru, potrivit unui comunicat emis luni de Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei. 

„La cererea Guvernului Turciei și în lumina perspectivei umanitare și a relațiilor de prietenie ale Japoniei cu Turcia, Japonia a decis să ofere această asistență de urgență Turciei pentru a-și îndeplini nevoile umanitare”, se arată în comunicat.

UPDATE 06.03 Vremea le dă mari bătăi de cap salvatorilor în regiunile afectate de cutremur

Vremea nefavorabilă dar și amploarea acestui dezastru provocat de mai multe cutremure în sudul Turciei fac ca intervenția echipelor de salvare să fie îngreunată. 

„Condițiile meteo și amploarea dezastrului îngreunează echipele noastre să ajungă în regiune”, a spus ministrul turc al Sănătății Fahrettin Koca, acesta adăugând că „elicopterele noastre nu au putut decolare astăzi din cauza condițiilor meteorologice”

UPDATE 06.00 - 2.921 de morţi şi 15.834 de răniţi în Turcia, conform celui mai recent bilanţ

Cutremurele violente care au zguduit luni sud-estul Turciei au provocat 2.921 de morţi şi 15.834 de răniţi, a anunţat marţi dimineaţă Afad, organismul public de gestionare a dezastrelor din Turcia, transmite AFP.

Noul bilanţ ridică numărul total al morţilor din Turcia şi Siria la 4.365, relatează Agerpres.

UPDATE 04.00 Damascul promite ONU că ajutorul cerut va ajunge la toţi sirienii

Ambasadorul Siriei la ONU, Bassam Sabbagh, a dat asigurări luni că ajutorul pe care îl solicită după cutremurul devastator care i-a afectat ţara va merge la „toţi sirienii de pe întreg teritoriul”, inclusiv la partea care nu se află sub controlul regimului de la Damasc, informează AFP.

Bassam Sabbbagh s-a întâlnit luni la New York cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru a transmite cererea de asistenţă a guvernului său, care s-a angajat să „faciliteze toate (procedurile) necesare pentru ca organizaţiile internaţionale să ofere ajutor umanitar” ca răspuns la cutremurul care a lovit Siria şi Turcia.

„Asigurăm ONU că suntem gata să ajutăm şi să coordonăm livrarea de ajutor tuturor sirienilor de pe întreg teritoriul Siriei”, a spus ambasadorul reporterilor, întrebat despre soarta populaţiei din zonele rebele, potrivit Agerpres. Detalii aici

UPDATE 03.45 Secretarul de stat Blinken oferă sprijinul SUA omologului său turc

Secretarul de stat american, Antony Blinken, i-a transmis omologului său turc, Mevlut Cavusoglu, să comunice ce pot face Statele Unite pentru a ajuta ţara puternic afectată de cutremur, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, informează Reuters.

„A fost foarte important ca secretarul (de stat) să vorbească cu omologul său, ministrul de Externe Cavusoglu, în primă instanţă pentru a transmite condoleanţe şi pentru a clarifica... că orice am putea furniza Turciei, de care are nevoie, ar trebui să folosească telefonul şi să ne anunţe”, a spus Price.

Antony Blinken a cerut luni dimineaţa conducerii Departamentului de Stat să identifice ce fonduri ar putea fi disponibile pentru a ajuta Turcia şi ONG-urile care lucrează pe teren în Siria, a spus Price.

UPDATE 03.00 Israelienii şi palestinienii oferă ajutor

Israelul şi Autoritatea Naţională Palestiniană au anunţat luni că s-au oferit să ajute Ankara în urma seismelor soldate cu mii de morţi şi răniţi, care au lovit Turcia şi Siria, informează AFP.

O delegaţie comună a Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării şi armatei israeliene, formată din 150 de persoane, urma să zboare luni seară spre Turcia, potrivit unui comunicat de presă al armatei israeliene.

Două avioane cu salvatori români au ajuns în Turcia

Două aeronave cu salvatori români au ajuni luni seară în Adana, Trucia. Aceștia au venit însoțiți de echipamentul necesar pentru a ajuta autoritățile locale din Turcia în gestionarea dezastrului umanitar provocat de cutremure. 

„Cele 2 aeronave militare care au transportat echipa de salvatori români și tehnica aflată în dotare au aterizat în Adana, Turcia‼️

Reamintim că în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă, aproape 60 salvatori români( echipe specializate de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți din cadrul UPU-SMURD București -Floreasca, echipă formată din personal specializat și echipă canină din cadrul Clubului Câinilor Utilitari) cu tehnică specializată aferentă au plecat astăzi din București în scopul sprijinirii omologilor lor turci.

Echipa de salvatori români a intrat în legătură cu autoritățile turce, aceștia fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune și intervenție a echipelor venite în sprijin. Totodată, o a treia aeronavă aflată în dotarea Forțelor Aeriene Române este în acest moment în drum spre Adana, pentru a completa tehnica de intervenție, indispensabilă echipelor de salvatori”, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite