Alep, devastat de război, printre cele mai afectate orașe siriene în urma cutremurului din Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orașul Alep din Siria, devastat de războiul civil, se numără printre zonele care fost lovite din plin de cutremurul catastrofal cu magnitudinea de 7,7, care a zguduit luni partea central-sudică a Turciei.. Peste 1.600 de persoane au fost raportate până acum decedate în nordul Siriei.

Cutremurul din Turcia a provocat distrugeri în orașul sirian Alep FOTO EPA-EFE
Cutremurul din Turcia a provocat distrugeri în orașul sirian Alep FOTO EPA-EFE

Echipele de salvare au relatat că multe clădiri au fost avariate sau distruse și că oamenii sunt prinși sub dărâmături. Regiunea găzduiește milioane de refugiați strămutați de războiul civil. Controlul nordului Siriei este împărțit între guvern, forțele conduse de kurzi și alte grupuri rebele și din această cauză ajutorul internațional va ajunge greu și nu la toți sinistrații.

Cutremurul a survenit pe fondul unor multiple crize în regiune, lovită de un val de frig, de o epidemie de holeră și suferind de pe urma infrastructurii precare.

Alep a fost distrus de războiul civil, care a izbucnit în 2011, când protestele față de regimul președintelui Bashar al-Assad au degenerat în violențe. În pofida eforturilor de reconstrucție, populația celui mai mare oraș al țării, și un hub comercial înainte de război, suferă încă de pe urma lipsei de locuințe după 12 ani de bombardamente ale forțelor ruse și ale guvernului sirian, iar penele de curent sunt frecvente.

Peste 1.600 de persoane au murit în nord-vestul Siriei

Potrivit unor bilanțuri separate transmise de guvernul sirian, respectiv de grupul de apărare civilă Căștile Albe peste 1.600 de persoane au murit în nord-vestul Siriei în urma cutremurului de luni.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade s-a produs la ora locală 04:17 (03:17 GMT) la o adâncime de 17,9 km în apropierea orașului turc Gaziantep. Douăsprezece ore mai târziu, un al doilea cutremur, aproape la fel de mare, s-a produs la 130 km spre nord.

Locuitori din Alep au declarat pentru Reuters că nu au unde să meargă din pricina faptului că locuințele lor au fost distruse sau că se tem de alte cutremure.

Un purtător de cuvânt al Căștilor Albe a descris nord-vestul Siriei ca fiind o „zonă de dezastru” precizând că familii întregi se află încă sub dărâmături.

Un bărbat din orașul Jandairis a declarat pentru agenția de presă AFP că și-a pierdut 12 membri ai familiei. Un altul a povestit că rudele sale sunt vii sub dărâmături, dar nu pot fi salvate.

"Le auzim vocile, sunt încă în viață, dar nu există nicio modalitate de a-i scoate afară", a spus el. "Nu este nimeni care să îi salveze. Nu există niciun utilaj".

În zonele controlate de guvern, toate serviciile de urgență din țară au fost puse la dispoziție, inclusiv armata și studenții voluntari. Cu toate acestea, Hesham Shawish de la BBC Monitoring, specialist în Orientul Mijlociu, spune că numărul lor nu este suficient pentru a face față amplorii dezastrului.

Război, holeră și cutremur

Comitetul Internațional de Salvare, o organizație caritabilă care are 1.000 de voluntari în zonele controlate de opoziția din Siria, a relatat că la momentul producerii cutremurului voluntarii încercau să combată prima epidemie de holeră în regiune din ultimul deceniu și făceau pregătiri pentru a ține piept furtunilor de zăpadă care se preconizau.

Condițiile de îngheț și ploile torențiale au îngreunat eforturile de salvare.

Mark Kaye, directorul pentru Orientul Mijlociu al organizației, a descris situația ca fiind o "criză în criză în criză" și a precizat că nu se poate stabili contactul cu zone întinse din regiune din cauza deteriorării rețelelor de comunicații.

Totodată, ajutorul internațional ar putea sosi cu întârziere. Nord-vestul Siriei a devenit unul dintre cele mai greu accesibile locuri, existând doar un mic punct de trecere la granița cu Turcia pentru a transporta resurse către zonele controlate de opoziție.

Se spune că unele persoane din zone izolate din Siria au fost strămutate de până la 20 de ori din cauza războiului civil.

Sute de mii de civili și luptători au fost uciși în conflict, iar criza umanitară rezultată a fost agravată în ultimii ani de o recesiune economică fără precedent.

Cartiere întregi și infrastructuri vitale, inclusiv spitale, din întreaga Sirie erau deja în ruine din cauza luptelor înainte de producerea cutremurului.

Guvernul sirian a solicitat asistență internațională - făcând apel în special la statele membre ale Organizației Națiunilor Unite, la Comitetul Internațional al Crucii Roșii și la alte grupuri umanitare.

Cu toate acestea, se pare că a respins afirmațiile potrivit cărora ar fi cerut ajutorul Israelului. Cele două țări sunt încă în război din punct de vedere tehnic și nu au în prezent relații diplomatice.

Zeci de alte națiuni au promis ajutor, inclusiv Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Qatar. ONU a declarat că are echipe la fața locului care evaluează situația și oferă asistență.

Corespondentul internațional șef al BBC, Lyse Doucet, a declarat că președintele Siriei, Bashar al-Assad, ar putea fi forțat să accepte ajutor din partea țărilor occidentale și a vecinilor pe care i-a condamnat deseori pentru susținerea inamicilor săi.

Rusia, care are deja o prezență militară în Siria din cauza implicării sale în războiul civil de partea guvernului, a promis, de asemenea, sprijin.

Jumătate din populația din nord-vestul țării, persoane strămutate

Aproximativ 4,5 milioane de persoane trăiesc în nord-vestul țării, și peste 90% au nevoie de asistență umanitară, potrivit ONU.

Jumătate din populație sunt refugiați strămutați din alte părți ale țării și mulți trăiesc în tabere de corturi, în case improvizate sau în clădiri bombardate și abandonate.

„Condițiile din spitalele noastre sunt catastrofale”, a declarat un reprezentant al Societății medicale siriano-americană, precizând că patru dintre spitalele sale au fost avariate și evacuate.

Organizația a postat o înregistrare video în care lucrători medicali și civili sunt înghesuiți într-o secție de urgență a spitalului Bab al-Hawa, în nord-vestul țării. Coridoarele erau pline de pacienți, iar oficialii au spus că nu au suficiente materiale și echipamente pentru a salva supraviețuitorii sau pentru a trata răniții. În zonele controlate de guvern, o operațiune de salvare paralelă era în desfășurare luni dimineața.

Assad a convocat o ședință de urgență, ordonând guvernului să distribuie alimente și să ofere asistență medicală, dar și să evalueze stabilitatea clădirilor avariate din întreaga țară, potrivit unei postări pe canalul său oficial Telegram.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite