Seismolog italian, despre cutremurele din Turcia: Platoul anatolian s-a deplasat cu până la zece metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seismologul Alessandro Amato, de la Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia, a declarat pentru agenţia de presă ANSA că seismele produse în partea central-sudică a Turciei au activat o nouă falie la graniţa turco-siriană, care a provocat o deplasare a solului cu până la zece metri.

FOTO Twitter @USGS
FOTO Twitter @USGS

„A avut loc o mişcare transversală”, a spus seismologul italian, adăugând că pământul a alunecat orizontal de-a lungul celor două margini ale liniei de falie spre stânga, în direcţia Mării Egee.

Anterior, președintele INGV, profesorul Carlo Doglioni, a declarat că Placa Arabă s-a deplasat cu cel puțin trei metri.

Potrivit seismologului italian, s-a constatat o deplasare de cel puțin trei metri pe 150 de kilometri.

„Ceea ce numim Placa (tectonică, n. red.) Arabă s-a deplasat cu aproximativ trei metri de-a lungul direcției nord-est-sud-vest în raport cu Placa Anatoliană. Vorbim despre o structură în zona de graniță dintre cele două plăci. (...) Cu alte cuvinte, este ca și cum Turcia s-ar fi mutat la sud-vest și Arabia la nord-est, a declarat profesorul Doglioni pentru „Corriere della Sera”.  

Profesorul italian a reamintit că Turcia se află într-o „zonă foarte seismică”. Este „una dintre cele mai periculoase zone din Mediterana. În secolele trecute au avut loc cutremure extrem de violente”, a subliniat el.

Cele două cutremure violente - de 7,7 și 7,6 potrivit Ankarei - produse luni în partea central-sudică a Turciei aduc aminte de seismul cu magnitudine de 7,4 care a zguduit pe 17 august 1999 sud-vestul țării și a provocat moartea a 17.000 de persoane. Epicentrul seismului din vara anului 1999 s-a situat la Izmit, pe falia nord-anatoliană, care traversează Turcia de la est la vest.

Sud-estul Turciei se află pe Placa Arabă, la fel ca Siria, în timp ce restul Turciei, cu excepția părții de nord, se află pe Placa Anatoliană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite