Mobilizare impresionantă a minorităților din Germania după cutremurul din Turcia: „Ajutoarele nu se mai opresc”

0
Publicat:

Comunitățile minoritare din Germania, cea turcă, respectiv, kurdă s-au mobilizat într-un timp record și în număr cât mai mare, pentru a-și ajuta semenii loviți de tragedia cutremurului. Cele mai multe donații vin din Berlin, Frankfurt şi Munchen.

Comunitățile minoritare din Germania trimit ajutoare în Turcia FOTO Arhivă
Comunitățile minoritare din Germania trimit ajutoare în Turcia FOTO Arhivă

Membri comunităţilor turcă şi kurdă nu au stat nicio clipă în loc, după ce le-au fost date veștile tragice. Aceștia s-au organizat rapid pentru a trimite ajutoare în țările devastate de cutremur. Campaniile presupun donații în bani, haine călduroase şi pături, ce vor fi trimise direct victimelor seismelor.

Ajutoare peste orice așteptare

Pe măsură ce veştile despre dezastru s-au răspândit şi s-au declanşat apeluri disperate de ajutor, voluntarii au început să strângă ajutoare la Berlin, Frankfurt şi Munchen pentru cei răniţi sau rămaşi fără locuinţe, notează Agerpres.

Levent Cukur, care coordonează o campanie de ajutor, de la sala de box pe care o conduce la Munchen, mărturisește că nu se aștepta ca oamenii să fie atât de nerăbdători să ofere o mână de ajutor.

„Nu ne-am aşteptat la aşa ceva, e o nebunie. Credeam că vom umple două furgonete şi apoi le vom expedia, dar de la 10 dimineaţa nu s-a oprit deloc.”, a spus el.

Chiar în timp ce bărbatul stătea de vorbă cu presa, un grup de persoane încărca în camioane cutii cu donaţii. Al cincilea lot urmează să plece spre Turcia în decursul zilei de joi.

„În această perioadă este foarte frig în regiunile afectate şi oamenii au nevoie urgentă de pături, haine călduroase şi ghete.”, a explicat Tunca Karakas, de la asociaţia culturală Tuerkisch-Deutscher Kreis.

Donațiile în bani, recomandate de preşedintele Comunităţii Turce

Salvatorii încercau în continuare, marţi, să ajungă la oamenii prinşi sub dărâmături, în timp ce bilanţul deceselor a trecut de 5.000.

„Ne implicăm total în muncă.”, a spus Faruk Akalan, un reprezentant în Germania al Semilunii Roşii kurde, care a trimis deja 250.000 de euro în zonele afectate.

„A trimite bani este mai bine decât produse, pentru că oamenii de acolo ştiu cel mai bine ce le trebuie şi pot folosi banii ca să cumpere ce au nevoie.”, le-a transmis preşedintele Comunităţii Turce, Gökay Sofuoglu, celor care doresc să se implice în donaţii.

În Germania trăiesc în jur de 2,3 milioane de persoane de origine turcă, cea mai numeroasă diaspora turcă din lume, potrivit cifrelor Comunităţii Turce din Germania.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite