Căutările din Turcia, îngreunate de vremea rea. „Ei fac zgomote, dar nu vine nimeni” VIDEO

0
Publicat:

Temperarurile înghețate au făcut ca misiunile de salvare de pe timpul nopții, din Turcia și Siria să fie aproape imposibile. În ciuda vremii, panica i-a determinat pe locuitorii mai multor orașe din Turcia să își petreacă noaptea în stradă. Bilanțul victimelor ar putea depăși 20.000, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Misiunile de salvare de pe timpul nopții, îngreunate de temperaturile scăzute FOTO Profimedia
Misiunile de salvare de pe timpul nopții, îngreunate de temperaturile scăzute FOTO Profimedia

Efectele devastatoare ale cutremurului de 7,8 grade pe scara Richter, produs duminică, în sudul Turciei se vor resimți, cu siguranță, pentru mult timp. Bilanțul total a ajuns la peste 4.300 de morți. În continuare, echipele de salvare caută, fără încetare, supraviețuitori. Eforturile le-au fost însă zădărnicite, pe timpul nopții, de condițiile meteo nefavorabile.

Numărul victimelor ar putea trece de 20.000

Misiuni internaționale de salvare au loc atât în Turcia, cât și în Siria. Pe parcursul întregii nopți, echipele de salvare au înfruntat frigul și au continuat să caute supraviețuitori prinși în grămezile de moloz. Conexiunile slabe la internet și drumurile deteriorate, în cazul unora dintre orașele cele mai afectate din sudul Turciei, au reprezentat, de asemenea, o piedică pentru echipele de salvare.

În Siria, efectele cutremurului au fost agravate de distrugerile create de peste 11 ani de război civil. Un înalt oficial umanitar al ONU a declarat că lipsa de combustibil în Siria și vremea aspră de iarnă creează mari obstacole.

Infrastructura este deteriorată, drumurile pe care obișnuiam să le folosim pentru activități umanitare sunt deteriorate, trebuie să fim creativi în ceea ce privește felul în care să ajungem la oameni... dar muncim din greu., a declarat coordonatorul rezident al ONU, El-Mostafa Benlamlih, pentru Reuters.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că numărul victimelor cutremurelor ar putea depăși 20.000.

După seismnul uriaș de magnitudine 7,8 pe Richter, un alt cutremur devastator a lovit în Turcia, luni, la prânz. Seismologii l-au estimat la magnitudinea de 7,5. Cutremurele au fost urmate și de un val de replici, care s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. În urma acestora, s-au făcut praf blocuri întregi de locuințe din Turcia și au fost provocate, mai multe distrugeri asupra comunităților siriene deja devastate de peste un deceniu de război.

Imaginile de la televiziunea turcă au arătat salvatori care săpau printre dărâmăturile clădirilor nivelate din orașul Kahramanmaraș și din vecinătatea Gaziantep, unde blocuri întregi, înalte, au fost distruse. Clădiri s-au prăbușit și în orașele Adıyaman, Malatya și Diyarbakır, unde oamenii au ieșit în panică pe stradă.

Totodată Ministerul Sănătății din Siria a raportat pagube în provinciile Alep, Latakia, Hama și Tartus, de pe coasta Mediteranei. În orașul Alep, controlat de guvern, imaginile de pe Twitter au arătat două clădiri învecinate prăbușindu-se una după alta, umplând străzile cu praf.

Oamenii și-au petrecut noaptea în stradă, într-o stare de panică generală

În ciuda temperaturilor înghețate de afară, locuitorii îngroziți de cele întâmplate și-au petrecut noaptea pe stradă, unde s-au înghesuit în jurul focurilor pentru a se încălzi. Mustafa Koyuncu și-a luat soția și cei cinci copii în mașină.

Nu putem merge acasă. Toată lumea se teme.”, a spus bărbatul, în vârstă de 55 de ani pentru AFP, citat de The Guardian.

Marți, de sub o grămadă de dărâmături din provincia Hatay, din sudul Turciei, s-a auzit vocea unei femei care chema ajutor. Plângând în ploaie, un localnic pe nume Deniz a povestit, disperat:

Ei fac zgomote, dar nu vine nimeni. Suntem devastați, suntem devastați. Doamne... Ei strigă. Ei spun: „Salvează-ne”, dar nu îi putem salva. Cum îi vom salva? Nu a mai fost nimeni de dimineață.”, spune el.

În orașul Kahramanmaraș din sud-estul Turciei, martorii încă sunt în stare de șoc după amploarea dezastrului.

Am crezut că a fost apocalipsa., a spus Melisa Salman, un reporter în vârstă de 23 de ani.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, este, în aceste momente, sub o mare presiune, în ceea ce privelte supravegherea și oferirea unui răspuns eficient la dezastrul creat, cu atât mai mult cu cât în data de 14 mai urmează noi alegeri.

Toată lumea își pune inima și sufletul în eforturi, deși sezonul de iarnă, vremea rece și cutremurele care au loc în timpul nopții, fac lucrurile mult mai dificile., a declarat Erdoğan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite