Organizațiile umanitare și țările internaționale, sub presiune în privința ajutorării zonelor afectate de cutremure în Siria

0
Publicat:

Seismele care au zguduit luni partea central-sudică a Turciei și nord-vestul Siriei sporesc provocarea pentru organizaţiile umanitare şi ţările occidentale pentru a veni în ajutorul populaţiei siriene, în special în zonele din provincia Idlib controlate de rebeli.

Siria: clădiri distruse de cutremur FOTO Profimedia
Siria: clădiri distruse de cutremur FOTO Profimedia

De luni, comunitatea internaţională s-a mobilizat pentru a interveni de urgență în ajutorul Turciei. Ţări precum Franţa, Germania sau Statele Unite au promis de asemenea sprijin pentru victimele din Siria, fără a declanşa însă imediat acţiuni de salvare, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Siria rămâne o zonă de umbră din punct de vedere legal şi diplomatic”, explică Marc Schakal, responsabil pentru Siria în cadrul organizaţiei Medici fără Frontiere, făcând totodată apel la trimiterea de ajutor „cât mai repede posibil” în această țară devastată de război de 12 ani încoace.

Schakal se teme că ONG-urile siriene şi cele internaţionale ar putea fi depăşite de situație.

Ajutorul este cu atât mai important cu cât „situaţia populaţiei era deja dramatică”, afirmă şi profesorul Raphaël Pitti, care lucrează totodată pentru ONG-ul francez Mehad. El se declară îngrijorat mai ales de provincia Idlib, situată în nord-vestul Siriei, în vecinătatea provinciei turcești Hatay.

Una dintre problemele majore este accesul la acest mare bastion controlat de rebeli şi jihadişti, care numără 4,8 milioane de persoane, subliniază el.

Aproape tot ajutorul umanitar este transportat acolo din Turcia, pe la Bab al-Hawa, unicul punct de trecere, care a fost obţinut printr-o rezoluţie a ONU.

Regimul Assad pune condiții pentru ajutorarea sinistraților din zonele rebele

Transportarea ajutorului de pe teritoriul sirian controlat de regimul de la Damasc este sensibilă din punct de vedere diplomatic. Asta ar presupune ca regimul condus de dictatorul Bashar al-Assad să fie dispus să ofere ajutoare populaţiei din zona controlată de rebeli şi ca părţile aflate în conflict să se pună de acord asupra distribuţiei.

Punctul de trecere Bab al-Hawa, contestat de Damasc şi principala sa susținătoare, Moscova, rămâne provizoriu şi a fost redus de-a lungul timpului. La presiunea Rusiei şi a Chinei, numărul punctelor de trecere a scăzut de la patru la unul singur, precizează AFP.

Astfel, Bab al-Hawa ar putea ajunge rapid blocat de afluxul de materiale necesare pentru ajutorarea populaţiei.

Cu toate acestea, experţii au dubii în privința posibilității redeschiderii vechilor puncte de trecere.

Regimul de la Damasc, supus sancţiunilor internaţionale de la începutul războiului din Siria, în martie 2011, presează comunitatea internaţională să îi ofere ajutor, în contextul în care bilanţul creşte constant, ajungând la peste 1.500 de morți marți la amiază.

Ambasadorul Siriei la ONU a dat asigurări luni că acest ajutor va ajunge „la toţi sirienii de pe întreg teritoriul” țării. El a pus totuşi drept condiţie ca ajutorul să treacă sub controlul regimului.

„Accesul din Siria există, ei se pot coordona cu guvernul, iar noi vom fi pregătiţi să o facem”, a susținut Fayçal Moqdad, respingând astfel posibilitatea de a transporta ajutoarele prin puncte transfrontaliere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite